sama, ale z dwiema kokardkami. Bo nie wiem, na którą się zdecydować ;( A tutaj etap produkcyjny. Sowa jeszcze z dziurą w głowie, przez którą wpychałam gąbkę. Skrzydełka w locie, jeszcze nie przyszyte, no i brak kokardki pod szyją. Przyjemnie się takie maleństwo robi :) Może i koślawe te moje prace, ale ćwiczę i ćwiczę. Uczę się ciągle
dobra gospodyni dom wesołym czyniłyżki oleju 1/4 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 ciemne piwo Kurczaka umyć i osuszyć. Wszystkie przyprawy wymieszać w miseczce wraz z olejem i dokładnie natrzeć kurczaka. Końcówki skrzydełek owinąć folią aluminiową. Zdjąć z butelki wszystkie naklejki., odlać połowę piwa i uzupełnić do pełna wodą. W czasie pieczenia uzupełniać piwo w butelce. Nadziać kurczaka na butelkę z piwem
O kuchni z uczuciempomarańczowy Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mizeria Ogórki małosolne w plasterkach Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Oliwki marynowane w oregano i majeranku Oliwki marynowane z czosnkiem i suszonymi pomidorami Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty
Moja smaczna kuchniapotocznie "poniedziałkową"...teraz to może trochę odchodzi się od takiej tradycji, ale u nas jest to zupa sentymentalna, przywodząca na myśl dzieciństwo. Składniki 2 udka z kurczaka 2 skrzydełka z kurczaka 2 podudzia z kurczaka 150 g żołądków drobiowych 200 wołowiny (np szponder) 1 kapelusz podgrzybka 1 cebula 1 pietruszka 1 mały seler 1 por (biała część) kawałek kapusty
R'n'G Kitchentradycyjny, tylko w parze z kaszą jaglaną. Bulion będzie drobiowy, ale śmiało możesz zrobić z samych warzyw. Zatem zapraszam, po przepis :) Składniki: 2 l zimnej wody skrzydełko z indyka 2 marchewki 1 pietruszka biała część pora kawałek selera ząbek czosnku liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej łyżeczka soli, pieprz natka
KukuleczkiWyszedł dokładnie taki, jaki robiła nasza babcia. Kwintesencja smaku, rosół dla nas idealny. Składniki 2 udka z kurczaka 2 skrzydełka z kurczaka 2 podudzia z kurczaka 150 g żołądków drobiowych 200 wołowiny 1 kapelusz podgrzybka 1 cebula 1 pietruszka 1 mały seler 1 por (biała część) kawałek kapusty włoskiej gałązka estragonu gałązka natki pietruszki 2 liście laurowe 1 ziarno
R'n'G Kitchengotuje się długo, który później tylko delikatnie "pyrka" jak mawiała moja babcia. Jak się zagotuje - traci kolor. Pyrka, dzięki czemu będzie klarowny. Zdecydowanie cierpliwi będą nagrodzeni smakiem:) Składniki: 5 skrzydełek z kurczaka 6 podudzi z kurczaka 5 marchewek 5 pietruszek 1 seler 2 cebule połowa pora natka pietruszki - pęczek (plus trochę zostawcie do udekorowania dania na talerzu) 2 łyżki lubczyku
Zasmakuj Kuchnisię w moich przepisach. Dzisiaj zapraszam właśnie na przegląd najlepszych przepisów z nowalijkami! Na zdrowie! Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką Ricotta z dymką i rzodkiewką Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Koktajl bananowo - pomarańczowy z sałatą Koktajl pomarańczowy z marchewką i sałatą Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Ogórki małosolne w plasterkach Sałatka z cieciorki z kabanosem
Moja smaczna kuchniabiałego wina PRZYGOTOWANIE: Kurczaka nacieramy mieszanką przypraw i ustawiamy na konstrukcji metalowej- rożen, do kupienia w każdym markecie, jak nie masz użyj butelki po piwie. Skrzydełka, sznurkiem przymocuj do reszty mięsa. Blaszkę wyłóż folią aluminiową, ułóż obrane warzywa, pokrojone w średnie talarki. Całość skrop oliwą i posyp przyprawami (nie podlewaj jeszcze winem, robimy to w połowie pieczenia) CAŁOŚĆ PIECZEMY
SMYKWKUCHNIWiosna i lato to najlepsza pora na grillowaną karkówkę, skrzydełka z kurczaka, szaszłyki i podpieczony chleb z dodatkiem masła czosnkowego. Uwielbiam zapach i smak takiego domowego masła. Czosnek dodajcie do smaku, ponieważ dla co niektórym osób 2-3 ząbki mogą być niewystarczające. Składniki: 1 kostka miękkiego masła (200 g) 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku sól
Ugotowaćjednej rodzinie. U mnie na pewno. Dzisiejsza pomidorowa jest troszkę inna niż zazwyczaj bo z płatkami owsianymi. Zatem zapraszam bo jest smaczna że Łooooo..... Składniki; 3 kurze skrzydełka liść laurowy. ziele angielskie, sól, pieprz, (ewentualnie przyprawa uniwersalna do smaku) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1 puszka pomidorów Łowicz 2 łyżki koncentratu pomidorowego Łowicz 3/4 szkl. płatków
Radość kipiąca uśmiechem.porowo - ziemniaczany - z przewagą pora ;-) dodatkowo z chrupiącą szynką , mniam... Składniki; 2 duże pory ( tylko białą część) 30 dag ziemniaków 2 łyżki śmietany 1 cebula 3 skrzydełka ziele angielskie, liść laurowy sól, pieprz kilka plastrów szynki 2-3 łyżki oleju Przygotowanie; Mięso umyć i zalać wodą, dodać liśc laurowy i ziele. Gotować do miękkośći. Pory
Radość kipiąca uśmiechem.mięso. Naczynie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na dzień pamiętając o tym aby choć raz "ruszyć" ( przełożyć) mięso. Następnego dnia korpus z kurczaka oraz skrzydełka wkładamy do garnka zalewamy niewielka ilością wody i gotujemy na esencjonalny wywar. Teraz wyjmujemy z kamionki pozostałe kawałki kurczaka. W maszynce do mięsa na drobnym sicie
Miód i pieprzłyżki masła 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól pieprz Mięso gotujemy w 2,5 litrach zimnej wody na małym ogniu przez około1,5 godziny. Można użyć skrzydełek z kurczaka lub porcji rosołowej. Musimy zrobić rosół, który będzie bazą naszej zupy. Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce
KuchcikoweLoveDodałam dużą ilość szpinaku i podałam z ulubionymi dodatkami. Jest to bardzo odmieniony "ramen", inny niż wszystkie dotąd ale zapewniam, że jest bardzo smaczny. Składniki: 0,5 kg udek, skrzydełek i kości perliczki włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por 1 cebula 3 ząbki czosnku 300 gram topinamburu 2 płaty wodorostów nori 3-4 grzyby shitake kawałek trawy cytrynowej
Mango Papaja