skrzydełka - 2643 przepisów (strona:130/177)

Francuski dip cebulowy na jogurcie greckim – nie tylko do chipsów i krakersów 207

cebulowym masłem z patelni. Ten dip jest gęsty, kremowy, słodko-pikantny i mocno aromatyczny. Najbardziej lubię go z solonymi grubymi chipsami , ale tak samo dobrze pasuje do krakersów, pieczonych skrzydełek, żeberek, chrupiącej surowej młodej marchewki i naciowego selera. Idealny kompan domowych pieczonych frytek i pieczonych w ogniu ziemniaków, chlebka naan, pity czy po prostu świeżej bagietki . SKŁADNIKI 250g gęstego, greckiego

Karo in the Kitchen
tort z lalą 5 183

miałam do tej pory do czynienia. Samo barwienie masy na 7(!) kolorów zajęło sporo czasu, następnie wycinanie kwiatuszków i motylków, oraz suszenie motylków tak, by miały odgięte do góry skrzydełka...w sumie blisko dwa dni zabawy; w której dzielnie i z ogromnym zaangażowaniem pomagała mi moja Córcia :) W efekcie torcik prezentuje się, jak widać na zdjęciach. Tu już w kartoniku

6niebo
Zupa pieczarkowa 136

Dziś środa, a jak środa to zupka :) Tym razem pyszna pieczarkowa :D Składniki: 500 g małych pieczarek 1 kurze udko/2 skrzydełka/2 podudzia/kostka schabowa lub można pominąć mięsko 2 marchewki 1 pietruszka pół korzenia selera kilka ziemniaków łyżka masła 2 łyżki mąki 2 łyżki śmietany sól pieprz Przygotowanie: W garnku zagotować 3 litry wody, następnie włożyć mięso i gotować

Malinowo w kuchni
Pierś z kaczki z sosem cytrynowym 247

Drób jest najpopularniejszym mięsem na polskich stołach. Bez wątpienia palma pierwszeństwa należy się kurczakowi, który gości w naszych domach w postaci kurczaka pieczonego, dostępnych w fast-foodach skrzydełek, polędwiczek czy udek, potrawki z kurczaka robionej na rodzinne obiady czy zupy, będącej królem polskiego stołu – rosołu. Oswajamy się również coraz częściej z kaczką. W moim rodzinnym domu to zawsze tata

Jacob Tastes
Rosół z domowym makaronem 116

osób leniwych np.takich jak ja..W sumie ja sama robię też taki susz, ale w tym roku jakaś chyba byłam naprawdę leniwa, bo to co ususzyłam to już zużyłam. skrzydełka , udka lub porcje rosołowe susz warzywny Skworcu 1 cebula cebulka  ziele angielskie listek laurowy sól koperek Kurczaka umyć, ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki .Cebulę opalić i przełożyć do misy

Moje domowe kucharzenie
Perliczka z farszem wątróbkowym 100

wątróbki drobiowej, 4 jagody jałowca, kilka gałązek tymianku, pieprz, sól, 3 łyżki masła Bułkę namoczyć w wodzie. Perliczkę oczyścić z resztek piór, wypatroszyć, obciąć kuper i końcówki skrzydełek. Wątróbkę oczyścić, umyć. 2/3 pokroić w kostkę o boku około 1-1,5 cm i podsmażyć na 2 łyżkach masła. Pozostałą 1/3 zmiksować z odciśniętą bułką, żółtkiem, rozgniecionym jałowcem, tymiankiem. Wymieszać

królestwo garów
"W krainie miodem płynącej..." - podsumowanie akcji 171

nasionami chia autorka: dooseet | blog: dooseet Naleśniki z tapioki z masłem migdałowym, kiwi i miodem autorka: dooseet | blog: dooseet czekoladowe batoniki musli z morwa suszona autorka: przEKOnseczki | blog: przEKOnseczki Skrzydełka w miodzie autorka: kasiaganc5 | blog: Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni Rozgrzewajaca herbata z pomarańczą i goździkami autorka: prostedania | blog: prostedania Kawa z miodem i cynamonem autorka: prostedania | blog: prostedania Wzmacniająca herbata

Weekendy w domu i ogrodzie
Krupnik z pęczakiem 153

takim wydaniu zdecydowaniej lepiej mi smakuje. Ogólnie ostatnio pęczak bardzo mi zasmakował i podaje go do obiadu zamiast ziemniaków. składniki: 2,5 l bulionu drobiowego ( ugotowałam na skrzydełkach) 1 szklanka pęczaku (szklanka 250 ml) 2 marchewki 800 g ziemniaków 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki mleka Ziemniaki i marchewkę obarać. Ziemniaki pokroić w kostkę a marchewkę w plasterki. Pokrojone

Monia miesza i gotuje
Domowy rosół 157

makaronem, naleśnikiem, czy kołdunami, ale jest też podstawą prawie wszystkich znanych nam polskich zup, tak pomidorowa, krupnik, ogórkowa, krupnik... i wielu wielu innych :) Zapraszam do przygotowań! Składniki: 500 g skrzydełek kurczaka 500 g nóżek kurczaka 500 g golenia wołowego 1 cebula 2 marchewki 2 pietruszki kawałek pora kawałek selera 1 suszony grzybek 1 pęczek natki pietruszki 1 gałązka lubczyku

My Culinary Art
chrupiące skrzydełka kurczaka w krakersach 149

Polecam skrzydełka z kurczaka w panierce z krakersów pieczonych w piekarniku

Ugotujmy Coś
Perliczka duszona 121

jagody jałowca, 1 ząbek czosnku, 200 ml bulionu, 200 ml wina białego półwytrawnego, 4 plastry boczku zamrozić. Resztę pokroić w kostkę. Perliczkę oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, kuper i szyjkę. Umyć, osuszyć. Zmrożone plastry boczku, pokroić wzdłuż w paski. Podważając skórę (delikatnie, aby nie uszkodzić skóry) naciąć pierś i w nacięcia włożyć zmrożone paski boczku. W garnku

królestwo garów
Grilowana polędwica z pieczonymi pszczółkami  191

pracę od dokładnego umycia ziemnakow, pozostawiając skórke. Czyste ziemniaczki kroimy z plaskiej, szerszej strony w plasterki na szerokosc noza, nie docinajac plasterka do konca, aby w ten sposob powstaly skrzydelka. Tak przygotowane ziemniaczki, smarujemy oliwą, rownież miedzy platkami. Deliktanie solimy gruba sola.  Dla najlepszego efektu, każdy ziemniak ostulamy folią aluminiową, tworząc ludeczkę. Tak przygotowane ziemniaczki ukladamy na formie

Lajtkraft food intolerance
PIEROGI Z MIĘSEM 147

tyle aby ciasto dało się zagnieść, nie powinno być zbyt miękkie ani zbyt twarde. Po prostu powinno dawać się swobodnie wałkować. FARSZ: - ugotowane mięso z kaczki (udka, szyja, skrzydełka i korpus) - 3 jaja - sól i pieprz - cebulka podsmażona na maśle W/w składniki zmiksuj blenderem na gładką masę.  Ciasto wałkujemy, wycinamy kółeczka nadziewamy i zgniatamy boki dookoła. Pierogi gotujemy

SMYKWKUCHNI
Zupa pieczarkowa z makaronem. 400

Dziś zapraszam Was na zupę pieczarkową, ja uwielbiam! A Wy?     Składniki; 3 skrzydełka kurze 1 pietruszka 2 marchewki 30 dag pieczarek sól, pieprz, ostra papryka 2 łyżki śmietany 18% ziele angielskie, liść laurowy natka pietruszki makaron ( u mnie kokardki) 10 dag 1 łyżka masła     Przygotowanie; Mięso umyć a następnie zalać wodą. Dodać warzywa w całości

Radość kipiąca uśmiechem.
Zupa zimowa 172

Składniki: mięso na wywar (np. porcja rosołowa, skrzydełka) 30 dag pieczarek 4-5 dużych ziemniaków 30 dag wędzonego boczku 2 duże marchewki kawałek selera 2 pietruszki 1 duża cebula 2-3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego płaska łyżka tymianku  płaska łyżka oregano sól, pieprz, cukier śmietana do zabielenia masło do smażenia Sposób przygotowania: Mięso zalewamy

Pobite gary Barbary

Proponowane wyszukiwania