zupa drobiowa 179Składniki: 500 g mięsa rosołowego z indyka 2 skrzydełka z kurczaka 1 pierś z kurczaka 300 g żołądków drobiowych 3 duże ziemniaki 2 marchewki cebula kawałek selera korzeń pietruszki liście laurowe ziele angielskie mały kawałek boczku majeranek natka pietruszki sól pieprz kilka ziaren czarnego pieprzu 2 ząbki czosnku 1 łyżka octu 1 łyżka mąki Mięso opłukać, zalać zimną wodą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sałatka z ziemniakami i jajkiem 167ziemniakiem i jajkiem jest niczym bez dobrego dressingu! Niewłaściwie dobrany sos może zniweczyć całe danie. Podstawę naszego dressingu stanowi majonez oraz śmietana. Odrobinę ostrości wnosi dodatek musztardy Dijon oraz octu winnego lub soku z cytryny. Nasza wcześniejsza sałatka ziemniaczana do grilla bez majonezu wymieszana była z domowym sosem winegret . Natomiast późniejsza sałatka z młodych ziemniaków z kolei z klasycznym sosie(...)wyjątkową kremowość, a tę uzyskać można tylko w przypadku użycia dobrej jakości majonezu. Jeśli lubisz weekendowe grillowanie, sałatka z ziemniaków, jajek i boczku wędzonego będzie miłym dodatkiem do rewelacyjnych skrzydełek z grilla w marynacie na ostro , aromatycznych żeberek wędzonych z grilla lub smakowitej, grillowanej piersi z kurczaka . Przepis na sałatkę z ziemniakami, jajkiem i boczkiem, podobnie jak inne klasyczne przepisy
Kuchnia Na Wypasie
Czernina 196osób: 2 kacze skrzydełka, 1 szyjka, wątróbka, serce - czyli "odpady" z jednej kaczki 300 ml kaczej krwi 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora - ok. 10 cm garść suszonych śliwek węgierek 3 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego ok. 8 ziaren pieprzu czarnego sól ok. 3 łyżki octu 1 łyżka mąki 1 łyżka cukru Kacze
Jadło i czytadło
Wyniki konkursu z Kamisem 142karkówki z grilla Kamis Przyprawa do skrzydełek ognistych Kamis Przyprawa do sosu tzatziki Kamis Nugetsy z parówek Kamis Przekąska kibica Tosty z narożnika Kamis Przekąska kibica Mięsne kuleczki Kamis Przekąska kibica Ziemniaczki na medal Kamis Nagrodzone przepisy: KAMIL: Cukinia marynowana w czosnku 2 średnie cukinie 6 łyżek oliwy 4 łyżki wody łyżeczka octu winnego 4 ząbki czosnku opakowanie przyprawy
Wielki apetyt
Kurczak w zalewie octowo-ketchupowej 364panierowania jajka bułka tarta Skrzydełka pociąć tak, żeby z jednego powstały trzy kawałki ( lotki odłożyć).Obgotować je (około 10 min ) w wodzie z przyprawami.Wystudzić.Panierować w mące , roztrzepanych i doprawionych jajkach i bułce tartej.Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.Ja smażyłam we frytkownicy. 2 duże cebule pokrojone w piórka 3/4 szklanki octu 1 l wody
Moje domowe kucharzenie
Kurczak w zalewie octowo-pomidorowej 421pomidorowej..polecam..bo jest naprawdę pyszny..kiedyś już robiłam kurczaka w podobnej zalewie.. skrzydełka marynata kleiwo panierka american crispy chicken Marynowanie: 50 g [ porcja na 3 kg skrzydełek] marynaty wsypać do 1 l zimnej wody i dobrze wymieszać.Przygotowane kawałki kurczaka włożyć do naczynia i zalać wymieszanym roztworem przygotowanej marynaty.Odstawić do lodówki na noc. Kleiwo(...)tackę.Smażyć pojedynczo lub po kilka kawałków[aby nie przywarły do siebie]na rozgrzanym oleju w temperaturze 170 stopni, najlepiej we frytkownicy.. Zalewa: 1 l wody 1 szkl. octu 0,5 szkl.oleju 5 łyżek cukru 1 łyżka soli liście laurowe. ziele angielskie 3 cebule pokrojone w półksiężyc 1 mały przecier pomidorowy 1 mały ketchup Wszystkie składniki
Moje domowe kucharzenie
Kurczak pieczony w sosie barbecue 119udka, skrzydełka, piersi) Dania z piekarnika… ** Mielone pieczone w boczku ** Klops (pieczeń rzymska) ** Zapiekanka z cukinią ** Ryba pieczona na ryżu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5-6 podudzi z kurczaka (zależnie od wielkości około 500-700 g) 3 łyżki keczupu (użyłam pikantnego) 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka musztardy np. sarepskiej łyżka octu (użyłam spirytusowego
Kulinarny S.O.S.
Kurczak w zalewie octowo-pomidorowej 197bułka tarta Skrzydełka pociąć tak, żeby z jednego powstały trzy kawałki ( lotki odłożyć).Obgotować je (około 10 min ) w wodzie z przyprawami.Wystudzić.Panierować w mące , roztrzepanych i doprawionych jajkach i bułce tartej.Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.Ja smażyłam we frytkownicy. 0,5 litra wody 3 cebule liście laurowe, ziele angielskie 0,5 szklanki octu 1 łyżka soli
Moje domowe kucharzenie
Barszcz ukraiński 203warzywa i skrzydełka. Marchew i pietruszkę pokroić w talarki, wrzucić do wywaru (resztę warzyw wyrzucić). Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i poszatkowaną kapustę, doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości ziemniaków (ok 15 minut). Pod koniec gotowania wrzucić fasolkę i starte na tarce buraki. Uważać aby zupa się nie zagotowała bo buraczki stracą kolor. Na koniec dodać ocet i ewentualnie
Smakołyki Asi
Kurczak w sosie pomidorowo-pieczarkowym 204Skworcu Skrzydełka pociąć tak, żeby z jednego powstały trzy kawałki ( lotki odłożyć).Obgotować je (około 10 min ) w wodzie z przyprawami.Wystudzić.Panierować w roztrzepanych i doprawionych jajkach i panierce.Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.Ja smażyłam we frytkownicy. 0,5 kg pieczarek 4 cebule kilka łyżek ketchupu mały słoiczek koncentratu pomidorowego 1 szkl.wody 1 łyżka octu listek laurowy
Moje domowe kucharzenie
Fotoreportaż: warsztaty Grill w Piri Piri 189pracy i zaczęło się. Z jednej strony powstawała sałatka ziemniaczana z pokrojonych ziemniaków z dodatkiem posiekanego koperku, pokrojonej cebuli i fenkuła w kostkę i polana sosem vinegret (musztarda, ocet winny, sól, pieprz, woda i miód) – muszę przyznać że sałatka wyszła całkiem niezła – natomiast z drugiej strony szła produkcja różnorodnych szaszłyków. Na początek były szaszłyki z białej kiełbasy(...)wody, oleju, miodu i przyprawy grilowej oraz szaszłyki z wątróbki – wątróbki były owinięte w boczek a do tego jabłka i cebulka. Pan Maciej pokazał nam jak się luzuje skrzydełka. Tym razem nawet uczestnicy warsztatów wzięli czynny udział w pomaganiu. Chyba ten klimat grilla oraz to, że odbył on się na zewnątrz restauracji spowodował, iż przybyli bardziej byli wyluzowani i chcieli
Kuchenne Wariacje
Rosół kolagenowy 220korpusu, skrzydełek, szyjek czy łapek kurczaka a także kości szpikowych wołowych, cielęcych czy wieprzowych. Może być też golonka lub nóżki wieprzowe. PRZEPIS ROSÓŁ KOLAGENOWY Składniki: 1 kg lub więcej kości 3 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 cebula 1 plaster selera korzeniowego 1 por 2 liście laurowe 10 szt ziela angielskiego 2 grzybki suszone sól, pieprz 1 łyżka octu jabłkowego
Dorota Smakuje
Najlepsze marynaty do mięs – poznaj te przepisy! 135zarówno skrzydełka, udka, jak i piersi z kurczaka. Warto, by mięso marynowało się przynajmniej przez 2 lub 3 godziny. Nie bój się jednak eksperymentować. Pamiętaj, że główna zasada jest taka, żeby w marynacie pojawiły się nuty smakowe kwaśne, ostre, słodkie i umami. Może zamiast czosnku wybierzesz imbir, a miód zastapisz cukrem trzcinowym albo syropem klonowym? Zamiast cytryny dodasz ocet jabłkowy
Rozdomowiona
Kurczak z piekarnika jak z rożna z warzywami! 263ocet balsamiczny, zioła ulubione, sok z cytryny, różowy pieprz, cynamon WARZYWA: - buraki - marchew - seler naciowy - czosnek - cebula czerwona - kora cynamonu - anyż - przyprawa ziołowa włoska - oliwa z oliwek - 150 ml wody -150-200 ml białego wina PRZYGOTOWANIE: Kurczaka nacieramy mieszanką przypraw i ustawiamy na konstrukcji metalowej- rożen, do kupienia w każdym markecie, jak nie masz użyj butelki po piwie. Skrzydełka
SMYKWKUCHNI