idealna na jesienno-zimowe obiadki. Wystarczy miska z wkładką mięsną, plus pieczywo najlepiej chleb żytni, aby si ę najeść tą zupą do syta . Polecam. Składniki: 3 skrzydełka z kurczaka 2 średnie marchewki pokrojone w małą kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w małą kostkę ćwiartka selera ( korzeń) pokrojona w małą kostkę kawałek pora (ok. 7 cm białej części(...)łyżki kaszy jęczmiennej średniej 4 ziarna ziela angielskiego duży liść laurowy 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki sól pieprz szczypta kurkumy dla koloru i dla zdrowia 4 brukselki Wykonanie: Skrzydełka myjemy, zalewamy 1 i 1/2 litra zimną wodą , dodajemy grzyby, ziele angielskie, liść laurowy i zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy kaszę i gotujemy 20 minut. Dodajemy wszystkie warzywa do garnka
Gorący kąsekmięso było soczyste. Danie świetnie sprawdzi się jako rodzinny obiad a same skrzydełka będą pyszną przekąską na każdej domówce. Składniki na porcje dla 3-4 osób:Skrzydełka: 12 skrzydełek z kurczaka 3 łyżki miodu 6 łyżek oleju 6 łyżek wody 4 ząbki czosnku 4 pełne łyżeczki słodkiej papryki 3 płaskie łyżeczki chili w proszku lub sosu tabasco opcjonalnie(...)świeży rozmaryn kilka łyżek oleju opcjonalnie szczypiorek do posypania po upieczeniu Przygotowanie:Do naczynia z szerokim dnem dodać olej, miód, wodę, przeciśnięty lub starty czosnek oraz przyprawy. Wymieszać.Skrzydełka umyć i osuszyć. Usunąć lotki. Włożyć do naczynia i natrzeć marynatą. Pozostawić w naczyniu z marynatą przez noc lub co najmniej kilka godzin (naczynie przykryć).Następnego dnia obrać ziemniaki i podzielić
Ze smakiem i z pasjąryżem, macie okazję:) jest pyszna :) Ja robię albo z ziemniakami, albo z ryżem. Ale słyszałam od innych że robią i z tym i z tym :) Składniki : 4 skrzydełka z kurczaka ( może być również porcja rosołowa) :) Ok 2,5 litra wody 1 średnia cebulka włoszczyzna ( marchewka, piertruszka, kawałek selera, odrobinę pora ) 7-8 sporych ogórków kiszonych 2 ząbki czosnku(...)smietany 18% ok. 6 kulek pieprzu ziarnistego, 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz bądź vegeta do smaku . Przygotowanie: Do garnka wlewamy zimną wodę i wrzucamy oczyszczone skrzydełka. Gotujemy na niewielkim ogniu . Gdy wywar będzie klarowny dodajemy obraną ,umytą i pokrojoną w paski włoszczyznę , obrany czosnek oraz opieczoną nad palnikiem cebulę.Dodaję również pieprz, ziele angielskie
Domowa Kuchnia u Mamyoprócz całej baterii innych smakołyków na ogniu) powstała zupa z prawdziwków i podgrzybków na rieslingu: Składniki: Ok. 800 g uzbieranych prawdziwków/podgrzybków (mogą być kupne ) 5 skrzydełek z kurczaka Ok. 300-400 g wędzonych kości wołowych 3 marchewki 2 pietruszki 2 gałązki świeżego rozmarynu 1 łyżka soli 3 listki laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego Kilka ziaren czarnego pieprzu(...)mnie tym razem królowała Dolina Wachau) 2-3 łyżki sklarowanego masła 4 ziemniaki Przygotowanie: Grzyby obrałam, oczyściłam, pokroiłam na mniejsze kawałki i dokładnie wypłukałam. W dużym garnku na skrzydełkach, kościach wraz z dodatkiem marchwi, pietruszki, liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzu oraz łyżki soli ugotowałam na wolnym ogniu solidny bulion, którego finalnie otrzymałam jakieś 3,5 litra. W międzyczasie obrałam ziemniaki
Kate's KitchenSkładniki: 3 skrzydełka z kurczaka 250 g kiszonej kapusty 250 g pieczarek 1 mały seler 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula kilka suszonych grzybów 3 średnie kremowe ziemniaki 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka kminku sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanej natki Kapustę lekko przepłukać, jeśli jest za kwaśna, włożyć(...)garnka wraz z kminkiem i grzybami, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować do miękkości. Skrzydełka umyć, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do drugiego, nieco większego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować do miękkości. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry, dodać do mięsa. Selera i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną
Czerwień i błękitdobrą sprawę można w nim przygotować każde mięsko (rybę również). Oj i tak po przerwie dzielę się z Wami przepisami - znowu zaległymi ;). Życzę Wam smacznego! Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka, sól, pieprz, majeranek, ostra i słodka papryka w proszku, przyprawa do zup i sosów w płynie (maggi), liść laurowy, ziele angielskie, olej do smażenia Sos: Zalewa: 1 szklanka wody(...)Dodatkowo: 1/2 słodkiej papryki czerwonej, 1/2 słodkiej papryki żółtej, 1 mała papryczka chili, 250 g pieczarek, 2 ogórki konserwowe, 2 duże cebule, 3 duże ząbki czosnku, Sposób przygotowania: Skrzydełka opłukać, osuszyć i oprószyć solą, pieprzem, paprykami, majerankiem, skropić maggi, dodać liść laurowy, ziele angielskie - odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Tak przygotowane skrzydełka obsmażyć z obu stron
Nie tylko w kuchnijednej z licznych książek o gotowaniu jakie posiadam. Zainteresowała mnie. Ciekawe połączenie fasoli z makaronem. Wyszło smacznie. Zresztą sami spróbujcie. Składniki: Porcja kości do zupy 2-3 skrzydełka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Liść laurowy, ziele angielskie 100 gram białej fasoli 2 cebule 100 gram cienkiego makaronu 200 gram kiełbasy ( najlepiej myśliwskiej, ja takiej nie miałam(...)Fasolę namaczamy na noc w wodzie. Następnego dnia, gotujemy ją w tej samej wodzie z dodatkiem cząbru. Warzywa wraz z jedną cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim, kośćmi i skrzydełkami gotujemy w 2 litrach osolonej wody. Po ugotowaniu odcedzamy. Odlewamy 2 szklanki i gotujemy w nich boczek, który po ugotowaniu kroimy w kostkę. Na smalcu smażymy drugą cebulę, po chwili
Smaki Ewymielonego kminku. To mój magiczny składnik jarzynowej, który podkreśla smak warzyw, zwłaszcza tych, które mogą powodować wiadomo co :) o chyba najbardziej Składniki: 1 skrzydło z indyka lub 3 skrzydełka z kurczaka 1/2 selera 1 mała pietruszka 2 młode marchwie 2 ząbki czosnku 1/2 małej cebuli 3-4 młode ziemniaki 1 mała kalarepa garść zielonej szparagówki, pokrojonej(...)śmietanki sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony), "jarzynkę" bez glutaminianu sodu po 3 łyżki posiekanego koperku oraz natki pietruszki płaska łyżeczka mielonego kminku Warzywa umyć i obrać. Udko lub skrzydełka umyć, włożyć do średniego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 45 minut. Selera, pietruszkę i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę
Czerwień i błękitSezony w wakacje były bardzo popularne...truskawki, jagody, porzeczki, grzyby...jeśli chciało się mieć parę groszy dla siebie, to właśnie tak się pracowało. Składniki Wywar: 4 skrzydełka z kurczaka 2 gałązki selera 2 gałązki natki pietruszki 1 część zielonego pora 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 korzeń selera 1 korzeń pietruszki 1 kapelusz suszonego grzyba(...)ogórków małosolnych 100 ml śmietany 30 % koperek sok z cytryny sól i pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 W rondelku przygotowałem wywar mięsno warzywny: Skrzydełka, natki, grzyb, ziele angielskie, liść laurowy, seler, pietruszkę, łyżeczkę soli, pieprz w ziarnach, listek lubczyku zalałem zimną wodą (1,5 l), doprowadziłem do wrzenia, zmniejszyłem płomień i gotowałem
R'n'G Kitchennią na dłużej. Rozgrzewająca zupa krem z posmakiem imbiru i goryczą ostrości. Jestem w siódmym niebie! :) Składniki: 1/2 dyni hokkaido 1 l bulionu drobiowego (marchew, seler, pietruszka, skrzydełko z kurczaka) 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 2 łyżki jogurtu 1/2 łyżki mąki kukurydzianej przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie Sposób przygotowania: Do gotującego się bulionu(...)kukurydzianej, trochę wody i 2 łyżkami jogurtu naturalnego (mieszamy w oddzielnej miseczce, a potem wlewamy do garnka z zupą). Dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Z garnka wyjmujemy skrzydełko, liść laurowy i ziele. Skrzydełko obieramy i dzielimy na drobne kawałki, a następnie wrzucamy ponownie do gotującej się zupy. Na koniec wszystko blendujemy na gęsty krem. Smacznego
Truskawkowa Fiestajednak świetnie pasują do grillowanych skrzydełek zwłaszcza z takimi dodatkami jak pieczone bataty , awokado i sos z orzechów cashew. Grillowane skrzydełka Składniki: na 4 porcje Marynowanie 1 kg skrzydełek z kurczaka, około 16 sztuk 250 g papryczek padron 75 ml sosu sojowego, tajskiego sok z 1 cytryny 4 łyżki sezamowego oleju 1½ łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki suszonych płatków(...)łyżka miodu 2 łyżki sezamowego oleju sriracha sos do smaku lub kajeński pieprz szczypta soli, według uznania Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj w dużym, podłużnym naczyniu. Dodaj osuszone skrzydełka i całe papryczki. Wymieszaj z marynatą. Rozprowadź skrzydełka i papryczki równomiernie po dnie naczynia. Przykryj folią i marynuj w lodówce conajmniej 2 godziny lub przez noc. Dip orzechowy możesz przygotować wcześniej
codojedzeniajeszcze trwa to uważam, że trzeba go w pełni wykorzystać. Stąd mój pomysł na kurczaka w glazurze borówkowo - śliwkowej. Składniki (dla rodzinki 2+1): 2 udka - ćwiartki z kurczaka 1 skrzydełko 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka wytrawnej konfitury z borówki 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego 4 śliwki węgierki 1 ząbek czosnku sól, pieprz kolorowy majeranek Przygotowanie: Umyte udka(...)zalewy do natarcia drobiu. Wymieszałam olej z sosem sojowo - grzybowym. Wtarłam do tego ząbek czosnku. Dodałam konfiturę borówkową i wymieszałam dokładnie. Tak przygotowaną, gęstą marynatą wysmarowałam dokładnie udka i skrzydełko. Umyte śliwki pokroiłam w ćwiartki i poupychałam między mięskami. Całość obficie zsypałam majerankiem i wstawiłam na noc do lodówki. Następnego dnia wystarczyło upiec kurczaczki moim sprawdzonym sposobem tzn. najpierw przez
Kuchnia po mojemukolację galaretki drobiowe czy jakąś zupę na takim wywarze- to i mięso z wywaru potem mam. Czas: 1,5 godziny Składniki: Mięso z wywaru: 1 ćwiartka z kurczaka 2 skrzydełka 1 pietruszka 2 cebule kawałek selera wielkości pietruszki por gałązka lubczyku ogrodowego 2 goździki 1 listek laurowy 2 ziela angielskie 4 ziarna pieprzu czarnego 1 kapelusz suszonego grzybka(...)łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki cukru brązowego ( dałam kokosowy) 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka papryki mielonej 1/2 łyżeczki mielonego kminku 4 łyżki oleju 0,5 szklanki wywaru z gotowania kurczaka szczypta soli 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego mąka do oprószenia ( użyłam 2 łyżki kokosowej) Umyć i pokroić na kawałki kurczaka. Ułożyć w garnku. Warzywa obrać, umyć i osuszyć. Opiekać
Buniabaje w kuchniokres grypowy rozpoczęty. Dzisiaj postanowiłam ugotować pyszną zupę kalafiorową z papryką i papryczką chili. W sam raz na chłodne deszczowe dni:) Zapraszam :) Składniki : 3 skrzydełka z kurczaka kawałek pora kawałek selera 1 mała papryka czerwona 1 malutka papryczka chili bez pestek domowa vegeta do smaku pieprz do smaku 4 ziemniaki duże 1 duża marchewka pęczek zieleniny(...)minut następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę, dolewamy resztę wody i gotujemy tak długo aż warzywa będą miękkie. Z zupy wyjmujemy zielone części oraz skrzydełka, mięso oddzielamy od kości i kroimy, przekładamy do zupy. Dodajemy śmietankę i przyprawiamy ewentualnie do smaku solą, lub pieprzem. Gęstość zupy zależy już od waszego upodobania czy lubicie geste
Sama słodycz i szczypta chiliNasz przepis to wariacja na temat zupy pho, odwołująca się do oryginalnej receptury oraz do wskazówek Nighela Slatera, brytyjskiego celebryty kulinarnego, który zupę pho robi na gotowanych udkach z kurczaka. Klucz do sukcesu to powolne, spokojne gotowanie wywaru, na bardzo małym ogniu, najlepiej przez 2 godziny. Bulion jest przesycony aromatem anyżku i kory cynamonowca, które tworzą niesamowicie intrygujący duet(...)odchudzony rosół. Nie wlewajcie też do garnka dużo wody. W przeciwnym wypadku powstanie bardzo rozwodniony bulion. Jeśli chcecie ugotować bardziej treściwy rosół, dorzućcie do garnka jeszcze dwa surowe skrzydełka z kurczaka. Klucz do sukcesu to powolne, spokojne gotowanie wywarru, na bardzo małym ogniu, najlepiej przez 2 godziny. Składniki: Szkielet upieczonego kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 2 ząbki czosnku
Niedzielny kucharz