Chińska zupa bogów 302Choć kuchnia chińska rozgościła się na polskich stołach już dość dawno, to nadal duże zaskoczenie wywołuje dodawanie do rosołu wieprzowiny. Warto jednak czasami spróbować nowych orientalnych
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Babka drożdżowa parzona 221Nadchodzi czas na nasze ulubione ciasta czyli babki drożdżowe. Naszym zdaniem, to (obok makowców) najsmaczniejsze z polskich ciast. Babki drożdżowe zawsze kojarzą mi się ze
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Garnek do gotowania ryżu czyli rice cooker 395Kiedy mieszkałam w Arabii Saudyjskiej moje koleżanki z compoundu - głównie te pochodzące z Indii i krajów arabskich były niezmiernie zdziwione, że nie mam ani rice cookera
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Babka jogurtowa - na Wielkanoc też doskonała 230Wielkanoc coraz bliżej, na stołach pojawią się wszelkiej maści baby, babeczki i babki drożdżowe. Może dla odmiany zaserwować babkę jogurtową ? Jej przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kofta, za’atar i daktyle – nowe menu Samar dla Sphinxa 185Sphinxa? W nowym menu jest: Chlebek manouche z za’atarem i serem Zupa krem z czerwonej soczewicy Hummus z buraczkami i pasta z bakłażana Baba Ganoush Shoarma wołowa na hummusie, czyli mięso wołowe podawane z buraczkową pastą z ciecierzycy, pitą i sałatką tabbouleh Shish Taouk, czyli szaszłyki z kurczaka z grillowanymi warzywami i frytkami Kofta wołowa z kuskusem(...)cytryny dobrze jej robi. Najbardziej smakował mi chlebek manouche, bo uwielbiam zatar. Chlebek ten je się złożony na pół i wypełniony sałatką. Pyszna przekąska. Moim daniem głównym była shoarma wołowa na hummusie. Zwykle to danie zawiera morze humusu i odrobinę mięsa. W Sphinksie jest na odwrót – to całkiem spora porcja chrupiącej wołowiny. Hummus buraczkowy był pyszny i dobrze pasował
Ugotowane pozamiatane
Tarta ze śliwkami (mrożonymi) 225Tarta z ciasta kruchego jest jedną z prostszych do przygotowania, a jednocześnie daje szereg możliwości. Jako nadzienie możemy wykorzystać dowolne świeże owoce sezonowe lub mrożone (np
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik wiedeński z rodzynkami 559No cóż, nie jest to ciasto dietetyczne, ale za to nad wyraz smaczne. Puszysty sernik wiedeński jest po prostu ciastem idealnym na każdą okazję. Składniki - proporcje
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rozstrzygnięcie konkursu - zestaw do przystawek Staub 214Wiemy, że Staub do bardzo dobra firma, ale takiej ilości odpowiedzi i to w okresie przedświątecznym się nie spodziewaliśmy. Postawiliście nas przed wyjątkowo trudnym wyborem, bo
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Stek wołowy - z jakiego mięsa, jak usmażyć ? 264Cóż może być smaczniejszego od kawałka soczystego, odpowiednio usmażonego mięsa doprawionego solą, pieprzem i ewentualnie ulubionymi ziołami ? Podpowiem - niewiele :) Steki wołowe to kwintesencja smaku. Jednak ich
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Noże - który, do czego ? 254Rozpoczynamy dzisiaj cykl poświęcony najbardziej niezbędnym kuchennym sprzętom. Nie bez kozery jako pierwsze z nich chciałabym omówić noże, bez których w kuchni funkcjonować nie sposób.
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sos pomidorowy prosto z Włoch - przepis z książki "Po prostu po włosku" 205W książce " Po prostu, po włosku " ten sos nosi nazwę "sos pomidorowy naszej mamy na lato" ( sugo della mamma ). Podaje się go na zimno z ciepłym
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Cytryny i pomarańcze w syropie karmelowym 281Obiecałam Wam na Facebooku , że zamieszczę jeszcze jeden przepis na doskonały dodatek do herbaty i drinków. Pomarańcze i cytryny zalane słodkim karmelowym syropem z aromatem goździków
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciastka piernikowe i konkurs "Gotuj z Wielbłądami" 244Święta zbliżają się wielkimi krokami, czas więc pomyśleć, co zaserwować naszym najbliższym w ten piękny czas. Mamy dziś dla Was kolejną propozycję - to niewielkie ciastka piernikowe
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Staub - zestaw do przystawek - nie tylko do przystawek :) 178Pewnie wielu z Was korzysta z naczyń żeliwnych i ceramicznych francuskiej firmy Staub (obecnie grupa Zwilling J.A. Henckels) , ale w nasze ręce trafiły stosunkowo niedawno. Zaczęliśmy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Piernik gryczany ze śliwką - bez glutenu, bez cukru, bez jajek 211Potraficie wyobrazić sobie święta bez piernika ? My nie. Dlatego wśród ostatnio dodanych przepisów znalazły się m.in. ten na piernik staropolski dojrzewający - najlepszy z polskich pierników
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata