Odważyłam się zupełnie samodzielnie zrobić sernik, ale taki pieczony. Były już na moim blogu serniki na zimno, ale taki pieczony tylko przeze mnie, bez pomocy innych :) - to pierwszy raz. Sernik to zmora moja była. Kiedyś już dawałam przepis na sernik przekładany , ale w tamtym przypadku byłam tylko obserwatorem. Nie robiłam go wtedy. A dzisiaj(...)spód ciasta kruchego 1/3 część ciasta, które wcześniej odłożyliśmy, wałkujemy i rwiemy "łatki", które układamy na wylaną masę Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy 55 minut. Po tym czasie wyłączamy piecyk i trzymamy sernik jeszcze 5 minut w środku Wyjmujemy, studzimy, zjadamy :) Na święta - jak znalazł! Sernik jest niesamowicie puszysty. Smacznego! :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjakiegoś czasu. Kilka razy widziałem różne propozycje ciast z Oreo na innych blogach i zawsze były one bardzo ciekawe. Postanowiłem zrobić sernik na zimno, którego główną zaletą oprócz świetnego smaku jest fakt, że nie wymaga on pieczenia. Niestety nie należy do najtańszych, jednak moim zdaniem i tak warto go spróbować. Oczywiście zamiast Oreo możecie użyć innych, podobnych ciasteczek(...)nasz twaróg na spodzie w foremce. Od razu dekorujemy górę naszego sernika pozostałą częścią ciastek. Tutaj może ponieść Cię wyobraźnia i jego wygląd zależy tylko od Ciebie. Możesz użyć ciastek przekrojonych na pół, na ćwiartki, drobne kawałeczki lub nawet zmielonych. Wszystko zależy od Ciebie. Wstaw przygotowany sernik do lodówki na minimum 2 godziny
Programista w kuchniSernik jagodowo-malinowy na zimno to ciasto idealne na letnie upały, gdyż nie wymaga pieczenia. Dostępność sezonowych owoców sprawia, że zamiast pieczonych tortów, na specjalną okazję możemy przygotować pięknie wyglądający sernik na zimno.Do przygotowania sernika użyłam typowo leśnych owoców i jest to połączenie idealne, gdyż maliny bardzo dobrze komponują się z jagodami.Sernik został przygotowany w tortownicy(...)średnicy 18cm. Sernik jagodowo-malinowy na zimnoSkładniki:100g herbatników60g masła550g twarogu gęstego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego200g malin150g jagód4 płaskie łyżki cukru pudru200g śmietanki 30%20g żelatyny (5 łyżeczek)6 łyżek wody1/2 opakowania galaretki wiśniowej lub malinowej w proszku150ml wody maliny i jagody do dekoracji Wykonanie:- tortownicę posmarować tłuszczem, wyłożyć na spodzie i bokach papierem do pieczenia- herbatniki całkowicie
Smakołyki Berenikiwyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, podany z konfiturą żurawinową jak i na zimno. Idealnie sprawdził się również wtedy, gdy rodzinnie jedliśmy krem z pomidorów i kroiliśmy sobie kawałki tego sernika i … wrzucaliśmy do miseczki z zupą! Moim zdaniem smak jest niezwykle delikatny z wyczuwalną nutą koziego sera. Soczewica dodaje nie tylko lekki posmak, ale i pełni rolę ozdobną, gdyż(...)łyżką. Masę serową przekładamy na spód z bułki tartej. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i w tej temperaturze pieczemy go przez 15 min. Następnie zmniejszamy temp. do 150-160 i pieczemy jeszcze 40 min. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Podajemy na ciepło lub na zimno z konfiturą z żurawiny. Smacznego! Artykuł Wytrawny sernik
Raj dla PodniebieniaSERNIK NA ZIMNO Z CHAŁWOWYM SPODEM Takim serniczkiem przywołuje wiosnę, a raczej lato. Serniczek jest orzeźwiający z truskawkowo -jogurtowym musem. Aksamitny, z równymi warstwami i
Kuchnia PaulettesSernik na zimno z musem truskawkowym. Jest to ciasto bez pieczenia, wykonane na podłużnych i kruchych biszkoptach, z masą serową z prawdziwego twarogu oraz musu ze świeżych truskawek. Całość udekorowana jest truskawkami i oblana polewą z białej czekolady. Pyszny, piankowy deser, który smakuje jak ptasie mleczko. Wystarczy tylko kilka składników i niecałe 30 minut naszej pracy - reszta czasu
Kuchnia MagdaLenyKilka lat temu odkryłam, że pieczenie (a serników w szczególności) nie jest czymś tak trudnym jak całe życie sądziłam. Zaczęłam więc piec i tak mi się spodobało, że serniki były u mnie na bieżąco, czasem nawet co tydzień jak wpadłam w sernikowy trans;) Przestałam piec odkąd zainteresowałam się Kuchnią Pięciu Przemian i mocno ograniczyłam nabiał. Ale przerwa była
Zdrowa Kuchnia Sowyprzedstawić przepis na sernik z rosą, który przygotowałam na święta. Jest to przepis od zawsze obecny w naszej rodzinie, bardzo lubiany i często pieczony na różne okazje. Sernik na kruchym miękkim spodzie, z warstwą pianki i ślicznymi kropelkami "rosy" :-) Ciasto proste, pyszne i zawsze się udaje. No to zaczynamy: SKŁADNIKI: *przepis(...)miksujemy Na końcu dodajemy mleko. Masę dokładnie miksujemy i wylewamy na ciasto. Pieczemy około 50 min w temp 170 stopni. PIANA: -0,5 szkl cukru -6 białek Białka ubijamy i dodajemy cukier, ubijamy do rozpuszczenia się cukru. Po 40 minutach pieczenia sie sernika (gdy widzimy zrumienione boki) wyciągamy go z piekarnika wykładamy pianę, i pieczemy jeszcze około
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuzimno z truskawkami to bardzo łatwe i szybkie do przygotowania ciasto. Idealny deser na upalne dni w sezonie obfitującym w świeże truskawki. Sernik jest niezbyt słodki, kremowy, delikatny i bardzo smaczny. Takie ciasto bez pieczenia przygotuje nawet osoba bez dużego doświadczenia, jeśli chodzi o wypieki. Minimalna ilość potrzebnych składników i prostota wykonania powinna zachęcić Was do zrobienia tego pysznego(...)maszynce. Zamiast truskawek można użyć innych niezbyt kwaśnych owoców. U mnie ten sernik został tak szybko zjedzony, że ledwie udało mi się zrobić kilka zdjęć. Polecam również: Sernik na zimno z brzoskwiniami. Składniki: (foremka o średnicy 28 cm) 1 kg białego sera twarogowego (może być gęsty z wiaderka) 2 galaretki truskawkowe lub inne owocowe (u mnie
Kuchcik gotujehitowy sernik mijającego lata. Zrobił w mojej rodzinie prawdziwa furrorę. Kremowy, waniliowy, ze startą skórką cytrynową, karmelem na wierzchu i sosem jeżynowym. Esencja lata. Sernik i owoce leśne. Przy jego pieczeniu czułam się jak mag, który z tak prostych produktów czaruje niezwykły wypiek. I choć jest to zwykły sernik, w smaku odbiega od zwykłości. Staram się robić(...)skórkę cytrynową. Zmiksowaną dobrze masę przełożyć na herbatnikowy spód. Piec przez 10-12min w 200C, a następnie zmniejszyć temp. do 160-170C i piec przez 50-60minut. Upieczony sernik studzić w uchylonym piekarniku. wierzch: masę kajmakową umieścić w rondelku, podgrzać ze śmietanką. Ciepłym kajmakiem udekorować wierzch sernika. Po wystygnięciu masy karmelowej sernik schłodzic w lodówce
Raj dla Podniebieniapieczenia, układamy herbatniki i wykładamy masę serową. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 1 godz. Jeżeli wierzch zaczyna się za mocno przypiekać – przykrywamy go arkuszem papieru do pieczenia. Gotowy sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Jedne po upieczeniu opadają mniej, inne więcej. Sernik z mlekiem(...)kremowy, wilgotny, puszysty.W tej wersji piekłam po raz pierwszy, więc zrobiłam skromniejszą, ale dla chętnych – można dodać ulubione bakalie (rodzynki, suszone wiśnie czy morele…). Przepis znalazłam na blogu Obżarciuch . Na Wielkanoc… i nie tylko – gorąco polecam i życzę smacznego. Na Wielkanoc… i nie tylko polecam, do wyboru, więcej przepisów na serniki: Truskawkowo waniliowa zebra Ciasto śnieżny puch
mojewypiekiinietylkoSernik chałwowo-kakaowy to sernik ideał - nie dość, że smakuje genialnie, to jeszcze wygląda efektownie. Jest to sernik ciężki, mazisty, pieczony z parą wodną. Nie ubijamy do niego białek, więc jakoś specjalnie nie rośnie, ani nie opada. Smakowo łączy w sobie dwa lubiane przeze mnie (i zapewne przez wiele/wielu z Was) elementy: chałwę i kakao(...)środku - wyłączyć piekarnik, wyjąć naczynie z wodą, sernik od razu wyciągnąć (jeśli w ogóle nie wyrósł) lub studzić w zamkniętym lub lekko uchylonym piekarniku (jeśli podczas pieczenia nieco się "podniósł") - ostudzony sernik schłodzić przez całą noc w lodówce - przed podaniem ciemne kwadraty na wierzchu udekorować posiekaną na drobne kawałki chałwą
Smakołyki Berenikidokładnie zmiksować, by nie było grudek. Dodać cukier waniliowy i budyń w proszku, zmiksować. Formę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przełożyć masę serową. Wyrównać. Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową-sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Piekarnik nagrzać do temp. 170 stopni C. Formę z masą serową włożyć do piekarnika i natychmiast(...)minut. Po upieczeniu usunąć kąpiel wodną, studzić sernik w lekko uchylonym piekarniku. Schłodzić przez noc w lodówce. Ja piekłam z formą napełnioną wodą na niższym poziomie i na programie do pieczenia biszkoptów(wilgoć pozostaje w środku) przez ok. 1 godzinę i 40 minut, a następnie zostawiłam w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Krem budyniowy: -5 żółtek
Smaczne Zdroweminut. Dla tych co to bez glutenu. Oj tam – dla wszystkich! Sernik jest cudnie prosty w przygotowaniu i rozpływa się w ustach. Nie jestem amatorką serników. Wręcz wystrzegam się serników bojąc się, że będzie za suchy, za słodki, za bardzo „rodzynkowy”. Ten jest przeciwieństwem „za bardzo”. Dla mnie jest idealny! Składniki: 1 kg sera(...)będzie „zbyt blady”, wydłuż czas pieczenia o 10 minut. Wyłącz piekarnik i ostudź sernik bez otwierania piekarnika, bądź na minimalnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Taki sposób pieczenia zagwarantuje, że sernik nie opadnie. Całkowicie ostudzony sernik wstaw do lodówki – idealnie na całą noc. Ale szczerze – jest pyszny, nie musisz bawić się w konwenanse Smacznego
gutfutpuszki brzoskwiń Pianka bezowa: 6 białek szczypta soli 1 szklanka cukru *** Składniki na kruche ciasto zagniatamy razem tworząc kulę *** *** Dużą blaszkę do pieczenia (moja ma wymiary 26×38 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Dno blaszki wykładamy ciastem *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i podpiekamy przez 10 minut *** *** Przygotowujemy masę serową: Żółtka i całe(...)jeszcze przez około 5 minut – na lśniącą i gęstą pianę *** *** Piankę wykładamy równomiernie na gorący sernik *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150’C i pieczemy przez 15minut. Sernik zaraz po pieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy *** *** Po około 30 minutach zacznie pojawiać się pierwsza rosa na piance, po upływie kolejnych 30 minut wierzch ciasta powinien
Blog z Apetytem