serników! Więc teraz, z racji wydania także książki z przepisami na serniki, jestem kojarzona z sernikami. I mnie się to bardzo podoba, bo, jak już wiecie, sernik to ciasto, które całkiem odmieniło moje życie. I to w bardzo prosty, słodki sposób Dziś zapraszm po prosty, nieskomplikowany serowy przepis. Cieszcie swoje podniebienia! Składniki spód 200 g herbatników(...)schłodzony spód, wyrównać wierzch. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i w takiej temp. pieczemy ciasto przez pierwsze 15 min, nastepnie zmniejszamy temp do 150-160 C i pieczemy przez ok. 45 – 55 min. z opcją grzania góra-dół. Upieczony sernik studzimy w otwartym piekarniku. Dekorujemy pokruszoną bezą, owocami, obsypujemy otartą skórką z limonki. Schładzamy przez
Raj dla PodniebieniaOdkąd przekonałam się do pieczenia serników , robię je bardzo często , Szczególnie pokochałam te , przygotowanie których zajmuje kilka minut . A dziś ułatwiłam sobie sprawę jeszcze bardziej :) Skupiłam się jedynie na tym co w serniku najważniejsze czyli na masie serowej. Zrezygnowałam ze spodu , co zaoszczędziło znów kilka minut pracy . Ale za to pokusiłam się o solidną porcję czekoladowej polewy z pomarańczowym(...)dół piekarnika wstawić foremkę z wodą Masę serową wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C . Po 15 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 150'C i piec jeszcze godzinę i 15 min. Wyłączyć piekarnik , a sernik wyjąć dopiero po ok pół godzinie . Schłodzić kilka godzin w lodówce. Masło , cukier , kakao
Malinowa Kawiarenkagorsza nie słyszę buntu innych współlokatorów więc możecie się w najbliższym czasie spodziewać kolejnego przepisu an serniki. A nie, skłamałabym przecież zamierzam jeszcze zrobić pączki na tłusty czwartek.Ulga.Do kolejnej walki z sernikiem przekonał mnie przyjazd gości w niedziele. Upiekłam tym sposobem dwie pieczenie na jednym ogniu, zaspokoiłam (chyba tylko chwilowo) moje sernikowe podniebienie i zaprezentowałam gościom, ( mam nadzieje) smaczne(...)chętnych można je wcześniej wymoczyć w rumie. Gotową masę przelewamy na wierzch upieczonego wcześniej ciasta. Całość sernika pieczemy 45 minut w 160 stopniach. Należy uważać, żeby nie przypiec wierzchu ciasta za bardzo. Dekoracja według uznania, ja polałam sernik roztopioną czekoladą i lukrem. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieNajlepsze ciasta to serniki. A ten z dodatkiem kajmaku i orzechów jest wyjątkowy. Składniki: Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 10 dag masła 1 łyżka smalcu 1 jajko 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto schładzamy w lodówce. Ciastem wykładamy(...)łyżka kaszy manny 1 łyżka maki pszennej Białka ubijamy na sztywno pianę. Dodajemy stopniowo cukier. Na koniec dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy. Całość wykładamy na podpieczony sernik. Pieczemy około 30 minut. Po upieczeniu pozostawiamy sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia. Masa kajmakowa: 1 puszka gotowego kajmaku 20 dag masła Masło miksujemy
Pyszności Słodkościspodzie ułożyć przekrojone na mniejsze cząstki brzoskwinie z puszki, zalać je masą serową. Pozostałe ciasto cieniutko rozwałkować , pokroić radełkiem na paski i ułożyć na serniku. Piec przez godzinę w temp 180 st Sernik wyjąć z formy kiedy wystygnie
Gotowanie jest łatwewierzch herbatniki, dać resztę sernika, na wierzch położyć herbatniki delikatnie przyciskając schować do lodówki najlepiej na całą noc, formę nakryć talerzem, obrócić, zdjąć formę i usunąć papier do pieczenia - sernik gotowany jest kremowy, delikatny, z aronią śliwkową smakuje wybornie.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięprzygotowanie jest bardzo proste, no jedynie trzeba pobawić się przy samym krokancie , który nadaje ciekawego smaku całości, ale z samą polewą sernik będzie smakował równie wybornie :) Sernik pieczony w kąpieli wodnej, dzięki czemu nie opada i nie pęka, poprzez co wygląda atrakcyjnie nawet i bez polewy! Mam nadzieję, że ten sernik na stałe zagości(...)dwukrotnie ochronić folią aluminiową (najlepsza jest mocna- do grilla), przełożyć do większej blaszki i wlać do niej wrzątek- co najmniej do połowy wysokości ciasta. Piec przez 60 minut lub do momentu, aż wierzch sernika będzie cały ścięty. Ostudzić w otwartym piekarniku, a następnie włożyć do lodówki na całą noc. Polewa czekoladowa: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej wraz z kakao, polać
Kraina Miodem Płynącarozpuszczenia się (np. w kuchence mikrofalowej)-ciasteczka połączyć z masłem i miodem, wymieszać, aby powstał mokry piasek- dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz- ciasteczkami wylepić dno formy, schłodzić- składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej- śliwki wypłukać i odsączyć, pokroić na dość duże kawałki - piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni- twaróg, śmietanę, cukier(...)wanilii, wymieszać- boki tortownicy posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia (nie trzeba, ale unikniemy odkrawania sernika od boków tortownicy)- na spodzie ciasteczkowym w niewielkich odstępach ułożyć pokrojone śliwki- na śliwki wyłożyć masę serową, wyrównać - na dno piekarnika postawić duże naczynie z gorącą wodą (np. żaroodporne lub blachę)- sernik wstawić do piekarnika, piec przez 60-70 minut
Smakołyki Berenikiciasteczek, wyrównać powierzchnię. 8. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Po tym czasie od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze przez 90 minut. 9. Przygotować wierzch: w misce wymieszać śmietanę z cukrem pudrem. Po 90 minutach pieczenia sernik wysunąć z piekarnika, rozprowadzić na powierzchni powstałą masę(...)wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 15 minut. 10. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przez 5 minut w zamkniętym piekarniku, potem stopniowo otwierać drzwiczki i w ten sposób stopniowo studzić sernik. Wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce, całkowicie ostudzić. Zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum 6 godzin
W mojej kuchniu mnie to tylko na zimno, ale nabrałam odwagi i jest. Pyszne ciasto przypominające sernik. Będzie gościło u nas częściej, bo naprawdę smakuje jak super aksamitny pieczony sernik. No i jak ja potrafiłam go upiec to znaczy po pierwsze, że praktyka się opłaciła, a po drugie znalazłam super przepis . Ja używam kwadratowej blaszki(...)takie podaje proporcje (u żyłam przelicznika formy). Składniki: 1 i 1/3 szkl. mąki 3 żołtka 115 g masła/margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szkl. cukru szczypta soli 550 g śmietany pół szklanki cukru 1 budyń śmietankowy 3 białka szczypta soli 2 łyżki dżemu truskawkowego Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, sól
Na moim talerzuu mnie to tylko na zimno, ale nabrałam odwagi i jest. Pyszne ciasto przypominające sernik. Będzie gościło u nas częściej, bo naprawdę smakuje jak super aksamitny pieczony sernik. No i jak ja potrafiłam go upiec to znaczy po pierwsze, że praktyka się opłaciła, a po drugie znalazłam super przepis . Ja używam kwadratowej blaszki(...)takie podaje proporcje (u żyłam przelicznika formy). Składniki: 1 i 1/3 szkl. mąki 3 żołtka 115 g masła/margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szkl. cukru szczypta soli 550 g śmietany pół szklanki cukru 1 budyń śmietankowy 3 białka szczypta soli 2 łyżki dżemu truskawkowego Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, sól
NA MOIM TALERZUtego przepisu, ale będę robić to nadal. Pochodzi z rodzinnego, starego zeszytu, który moja mama prowadziła, będąc jeszcze panienką. Taki sam piekła moja babcia i prawdopodobnie też prababcia, czego nie miałam już okazji sprawdzić. Piekłam sernik z tego przepisu już tyle razy, że znam go dokładnie na pamięć, a wręcz czasami pozwalam sobie na modyfikacje(...)skórki. Przygotowaną masę serową wykładam na podpieczone ciasto, gruszki wciskam w masę. Posypuję kruszonką i wstawiam ponownie do piekarnika. Piekę ok. 45-60 minut, do tzw. "suchego patyczka". Studzę chwilę w piecu, po czym wykładam poza niego, aby sernik całkowicie wystygł. Polewam go przygotowanym lukrem. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkiśródziemnomorski to bogactwo sera, chałwy, białej czekolady, pistacji... Słodki, ale nie za słodki jak na kraje arabskie:) Przepis znalazłam tutaj , ale swego czasu był też pieczony przez nasze polskie blogowiczki:) Składniki na spód sernika: 120g herbatników "Digestive"; 80g obranych pistacji; 30g obranych migdałów; 30g orzechów laskowych lub włoskich; 50g jasnobrązowego cukru Demerara; 140g(...)całkowicie roztopi. Wystudzić. Dodać miód, wymieszać i odstawić na kilka godzin do schłodzenia. Wylać na ciasto i pozostawić w lodówce. Udekorować posiekanymi pistacjami i gniazdkami z ciasta kataifi. Sernik piec najlepiej metodą gazetową
In my kitchenSkładniki na spód:200 g herbatników maślanych150 g masłaSkładniki na sernik:1 kg sera twarogowego mielonego 6 jajek1 szklanka cukru1/2 szklanki śmietanki 30%5 łyżek mąki pszennej2 łyżki cukru waniliowego domowej robotyPolewa toffi:200 g krówek mlecznych kruchych1 łyżka masła4 łyżki mlekaPrzepis na spód:Herbatniki przekładamy do miski i dokładnie zgniatamy na "mąkę". Następnie masło rozpuszczamy w rondelku(...)cukrem waniliowym i miksujemy całość na niskich obrotach do połączenia się składników.Masę serową przelewamy do formy z ciasteczkowym spodem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170C i pieczemy sernik w tej temperaturze przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 125C i pieczemy przez kolejnych 90 minut. Po upływie tego czasu upieczony sernik wyciągamy z piekarnika
Emcia Pichcizrobić chociaż raz ciasto z galaretką a najlepiej jakby był to sernik na zimno, który uwielbia mój mąż. Ja za tego typu ciastami nie przepadam ale serniki pieczone ubóstwiam. Idąc na kompromis powstał sernik na murzynku, oczywiście z truskawkami (i morelami) w galaretce. Część owoców zapiekłam w masie serowej a część na świeżo zalałam galaretką(...)foremka 25*23 cm (trochę mniejsza od standardowej) Składniki: na ciasto: 250 g masła 6 łyżek kakao 1 szklanka cukru 10 łyżek wody 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka na masę serową: 450 g serka homogenizowanego z wanilią 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka dodatkowo: 500 g truskawek 5-6 moreli 2 opakowania
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia