Jeżyny w tym roku pięknie obrodziły, a owoce są duże i słodkie. Grzechem byłoby nie wykorzystać ich do zrobienia jakiegoś pysznego deseru. Ja zrobiłam sernik na zimno jeżynowo-śmietankowy. SERNIK JEŻYNOWO-ŚMIETANKOWY Składniki: spód: 1opakowanie herbatników czekoladowych masa serowa (z jeżynami): 250 g sera białego 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru
Bon appetit mon amieTrochę wstyd się przyznać, ale ostatnio to mama piecze większość ciast dla mnie ( tak, tak! ). Dziś znów coś dla Was przygotowała! Tym razem mamy dla Was
Ostra na SłodkoDUPA PAWIANA – tak, właśnie pod taką nazwą w sieci krąży ten przepis. Przepis, który moja mama postanowiła wypróbować na tegoroczne Święta Wielkanocne, a który „
Ostra na SłodkoKolejna modyfikacja przepisu na Leśny Mech przed Wami. Tym razem to połączenie szpinakowego ciacha z sernikiem o smaku mango. Całość zwieńczona galaretką z owocami mango z zalewy. Kto lubi Leśny Mech, polubi także tą wersję. Tutaj pierwsze skrzypce gra owoc, serniczek na zimno jest smacznym dopełnieniem ( standardowe nadzienie „Mchu” czyli śmietana 30% byłaby tutaj zbyt „muląca”). „Polana Mango
Domowe ciastaA tak dziś na majówkę usmażyłam te pyszne placuszki/ racuszki/ serniczki. Bo jak je zwał tak zwał, ważne że są puszyste, delikatne, kremowe i bardzo fajnie
Moje Małe CzarowanieKilka prostych składników a efekt "wow" gwarantowany:). Syrniki podbiją serca szczególnie miłośników serników. Smakują dobrze z dżemem lub śmietaną i owocami. 500g twarogu 6 łyżek kaszy manny 2 jajka 2 łyżki miodu 1 łyżka masła 1. Twaróg, jajka, miód i kaszę mannę umieszczamy w misce. Mieszamy widelcem do uzyskania gładkiej masy. 2. Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy
Szefowa kuchniBłyskawiczne ciasto bez pieczenia. Przygotowanie zajmuje dosłownie 15 minut. Galaretki o dwóch różnych smakach sprawiają, że ciasto zaskakuje smakiem i trzeba dobrze się wsmakować aby odgadnąć
VioletoweKucharzeniewidok zdjęć tych słodkości :-) Na samym początku mamy tort orzechowo - kawowy i od razu są to moje smaki :-) Są też muffiny, tarty, sernik, ciasteczka, jabłecznik, rolada, desery, czy ciasta z owocami. Jest bardzo smacznie :-) Podsumowując: Świetna książka z ciekawymi propozycjami. Wszystkie przepisy nowe, większości nie robiłam, jest w czym wybierać. Każdy znajdzie coś dla siebie. Do tego książka
kruche babeczkiWystarczy kilka składników aby wyczarować pyszne ciasto! Do ciasta wykorzystałam waniliowe serki, świeże truskawki i truskawkowe galaretki. Spód ciasta to cynamonowe płatki śniadaniowe oraz biszkopciki. Całość
VioletoweKucharzenieSernik na zimno z połówkami brzoskwiń i galaretką krystaliczną z wyglądu przypominający sadzone jajka to idealna propozycja na Święta Wielkanocne. Masa sernikowa wykonana jest
Kuchnia MagdaLenySernik na zimno z połówkami brzoskwiń i galaretką krystaliczną z wyglądu przypominający sadzone jajka to idealna propozycja na Święta Wielkanocne. Masa sernikowa wykonana jest
Kuchnia MagdaLeny1-3 lutego znów poprowadziłam kolejny kurs cukierniczy. Tym razem z stricte babskim gronie – cudownych dziewczyn pełnych pasji i miłości do tego, co robią! Mam
Ostra na SłodkoDni upływają szalenie szybko i jakby nie patrzeć lada moment połowa stycznia. Tyle co witaliśmy Nowy Rok, a tu już prawie wiosna depcze nam po piętach
Kuchnia w czekoladzieIdą już idą! Zbliżają się wielkimi krokami. Tak, tak – o świętach mówię! Na krakowskim rynku błyszczy przystrojona choinka, w głośnikach słychać świąteczne piosenki, w galeriach
Ostra na SłodkoSernik z borówkami na czekoladowym spodzie (z ciasteczek). Już nie raz pisałam Wam jak moja rodzina bardzo lubi serniki. Dziś przychodzę do Was z
Słodkie okruszki