SKŁADNIKI NA SERNIK: 1 kg sera twarogowego (zmielonego, gotowy do sernika) 6 jajek 50 g naturalnego kakao 10 tabletek słodziku 50 g rodzzynek 2 łyżki mąki ziemniaczanej aromat waniliowy PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki należy dokładnie zmiksować tak aby powstała gładka masa. Masę przelać do blaszki (natłuszczonej). Ja użyłam jak zwykle tortownicy o średnicy 22 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika(...)góra i dół). SKŁADNIKI NA PIERZYNKĘ: 6 białek 2 łyżki płaskie cukru pudru 1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej aromat pomarańczowy PRZYGOTOWANIE: Białka z pozostałymi składnikami ubijamy na sztywną pianę. Na chwilę wyjmujemy sernik z piekarnika i pierzynkę wylewamy na masę sernikową. Ponownie umieszczamy blaszkę w piekarniku. Zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez 60 minut
ClauditteMissCookingchwilę podgrzewać - ciepłą masę przełożyć na blat z ciasta miodowego, równo rozprowadzić po całej jego powierzchni MASA SEROWA - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - masło utrzeć z cukrem na puszystą masę - białka oddzielić od żółtek - do puszystej masy maślanej dodawać po jednym żółtku, po każdym ucierając do momentu jego wrobienia w masę -cały czas ucierając, do masy stopniowo dodawać twaróg(...)pomarańczową oraz ekstrakt z wanilii, wymieszać - jeśli w masie potworzyły się grudki, można ją przed wyłożeniem na ciasto zmiksować - gorącą masę odstawić na kilka minut, żeby odparowała PRZEŁOŻENIE SERNIKA - formę wyłożyć papierem, na dnie ułożyć pierwszy blat miodowy, na ciasto wyłożyć 1/2 gorącej masy serowej, wyrównać - na masę serową położyć drugi blat miodowy, lekko docisnąć, na ciasto wyłożyć pozostałą masę
Smakołyki Berenikisobą tak, by powstała lekka pianka, a następnie łączymy je z masą serową, starając się nie mieszać zbyt długo. Sernik wylewany na wcześniej przygotowany spód i wkładamy do piekarnika na ok. 1,5 godziny w 175 stopniach. Nie zapomnijcie o dorzuceniu naczynia z wodą na najniższej półce, serniki serio wychodzą wtedy cudownie wilgotne! Żelatynę zalewamy(...)dżemem (najlepiej własnej roboty!) i lekko podgrzewamy. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia; możemy potem zmiksować na gładko jak w przypadku glazury pomarańczowej lub też zostawić owoce w całości. Gdy sernik będzie też już całkowicie zimny możemy przelać masę na wierzch ciasta i schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą noc. Łasuchy muszą niestety poczekać, ale warto
sama złodyczinaczej to tylko przypadek. Liczy się bowiem smak. Sernik jest wyśmienity, lekki i delikatny z nutą pomarańczy. Sernik pomarańczowy składniki spód 250 g czekoladowych ciastek ( u mnie BelVita) 70 g stopionego masła masa serowa: 750 g twarogu śmietankowego 4 jajka 100 ml śmietany 18% 2 op cukru waniliowego 1 pomarańcza 150 g cukru 3 czubate łyżki maki wykonanie(...)pomarańczy miksujemy. Dodajemy żółtka i mąkę i ponownie miksujemy. Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę. Dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na spod z ciastek. Wyrównujemy. Sernik pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180°C. Sernik warto nakryć folia aluminiowa by górą się zbytnio nie spiekła
Przysmaki Karolkiwyłożyć papierem do pieczenia. Z zimnego ciasta oderwać około 3/4, rozwałkować i rozłożyć równomiernie w blaszce. Piec około 15 minut. Masa serowa (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej): 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego lub gotowego sera do serników 8 jajek 100 g masła 250 g cukru pudru 3 łyżki cukru waniliowego 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki rodzynek(...)pomarańczowej Dodatkowo: 1 żółtko (do posmarowania kratki) Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Masło, cukier waniliowy oraz cukier puder utrzeć na jasną masę. Dodawać stopniowo po 1 żółtku i łyżce twarogu ciągle miksując. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Rodzynki wsypać do zmiksowanej masy i wymieszać łyżką. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie zamieszać. Masę serową
Bulliowiśni. Galaretkę studzę od czasu do czasu mieszając aby żelatyna nie osadzała sie na dnie. Półściętą wylewam na ciasto. * jeżeli sernik robimy bez wiśni do masy można dodać ulubione dodatki ( namoczone rodzynki / kandyzowaną skórkę pomarańczową ) ** jeżeli używamy wiśni mrożonych: owoce rozmrażamy na sicie, sok jaki powstaje przy rozmrożeniu odlewamy do sporządzenia galaretki, zaś owoce umieszczamy w garnku, dodajemy
kawawszklancenasze wspomnienia...dla mnie zapach pomarańczy przypomina święta i to właśnie pomarańczowe desery lubię przygotować na Boże Narodzenie najbardziej. Do mojego dzisiejszego sernika potrzebny będzie krem pomarańczowy (pomarańczowy curd) , na który przepis podałam wcześniej na blogu. Do masy serowej nie użyłam cukru, ponieważ krem pomarańczowy i biała czekolada nadadzą ciastu odpowiedniej słodyczy. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu
Przepisy Aleksandrywaniliowego 70 g mąki pszennej Szczypta proszku do pieczenia Masa serowa: 350 g twarogu sernikowego (z wiaderka) 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka Skórka z 1 pomarańczy Mus śliwkowo – pomarańczowy: 0,5 kg śliwek (po wydrylowaniu) 1 pomarańcza 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka o smaku Blue Caracao Brownie: W garnku roztapiamy(...)oraz startą z jednej pomarańczy skórkę. Gładką masę przelewamy na jeszcze ciepłe brownie. Tortownicę wstawiamy do większego naczynia. Do połowy małej tortownicy wlewamy gorącą wodę. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej w temperaturze 160*C przez 70 minut. Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy folię. Studzimy. Mus śliwkowo pomarańczowy: Wydrylowane śliwki miksujemy blenderem na gładki mus. Tak samo
VioletoweKucharzenieananasową i malinową900 ml wody 150 g masła 4,5 łyżki cukru1 żółtkorodzynki lub skórka pomarańczowa (opcjonalnie)Dodatkowo:1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa2 szklanki wodydowolne owoceWykonanie: Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem na puszystą masę. Dodawać stopniowo do masy zmielony ser i wszystko dokładnie ucierać do połączenia się składników. Podzielić na trzy części. I galaretkę rozpuścić(...)Średnią tortownicę, wyłoży folią aluminiową, aby zapobiec ew.wycieknięciu masy. Serową masę wlać do tortownicy i wstawić do lodówki, aż stężeje. W taki sam sposób przygotować pozostałe dwie masy. Każdą następną masę wlewać na stężoną poprzednią. Ostatnią, pomarańczową galaretkę rozpuścić w 2 szklankach wody, ostudzić i wylać na wierzch sernika, wykładając uprzednio dowolne owoce. Wstawić do lodówki na co najmniej
Walijskie Pichceniemasą piernikową Świąteczne pierniczki Solony gęsty karmel Duże ciastka z czekoladą i bakaliami Ciasteczka migdałowe z nutellą Trufle czekoladowe z koniakiem i żurawiną Trufle figowe z pistacjami Trufle migdałowo śliwkowe WZ-ka Sernik kajmakowy z truflowym kremem Ciasto Frozen; kraina lodu Piernik staropolski z kremem cytrynowym i powidłami Tort mocno czekoladowy Bursztynowa szarlotka Domowe masło orzechowe Pomarańczowe muffiny(...)zmianami Sernik z rosą (z ricottą) Miodownik z orzechami Orzechowe kule śniegowe Sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie Piernik dojrzewający staropolski! Pierniczki dojrzewające Kruche ciasteczka czekoladowo - imbirowe Drożdżowa Rolada Piernikowa Z Powidłami Pierniczki Bethmännchen, czyli niemieckie ciasteczka bożonarodzeniowe Ciasto Królewiec Piernik z bakaliami Makowiec z masą orzechową i serową Kruche kryształowe gwiazdki Chatka z piernika Pierniczki kruche Muffiny piernikowe
My Culinary Artcukru 200 g mąki 1 jajko Sernik (wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!): 120 g masła 4 duże jajka, żółtka oddzielone od białek szczypta soli 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru 50 g cukru 10 g masy marcepanowej 10 g smażonej w cukrze skórki pomarańczowej, 40 g kremu pistacjowego (coś takiego jak nutella(...)pełnoziarnistych lub maślanych 100 ml soku pomarańczowego 4 pomarańcze, wyszorowane i sparzone 150 g białej kuwertury lub białej czekolady 1. Pistacje pozbawiamy w miarę możliwości ciemnych skórek, odkładamy 10 g najładniejszych, resztę rozgniatamy wałkiem w grubym woreczku foliowym, np. takim do zamrażania. Łączymy rozdrobnione orzechy z kremem pistacjowym, masą marcepanową i smażoną skórką pomarańczową. Powinno nam wyjść coś w rodzaju
Kuchnia Prezydentowejpomarańcze, szczególnie w czasie zimy i Świąt, to ten konkretny sernik, musiał mi przypaść do gustu. Z resztą nie tylko mnie J Teraz rodzina dopomina się, aby robić go częściej. Nie jest zbyt skomplikowany, ale wymaga przygotowania trzech warstw: kruchego spodu (wolę od ciasteczkowego), masy serowej oraz budyniu pomarańczowego. Połączenie tych trzech elementów to eksplozja smaków, uwierzcie! Naprawdę(...)opadnie. Sernik po upieczeniu powinien być równy. Na schłodzoną masę czekoladową, przelać masę serową, wstrząsnąć do wyrównania. Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 50 minut lub więcej, w zależności od piekarnika. Powierzchnia sernika po dotknięciu patyczkiem powinna być ścięta i lekko sprężysta. Gotowy sernik przestudzić w lekko uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu wstawić do lodówki na kilka
Calzonella.comwiaderka, jeśli taki jest/, dodać skórkę pomarańczową, olej, aromat pomarańczowy Delecta i mikserem połączyć składniki ale nie za długo tortownica 22 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia - na dnie ułożyć biszkopty i wlać masę sernikową, wyrównać wierzch nożem, piekarnik nagrzać na 180 C, grzanie góra/dół i piec sernik 60 minut, sprawdzic patyczkiem czy środek jest uieczony, jeśli
W Mojej Kuchni LubięŚwiąteczny sernik. Gorzka czekolada i pomarańcza a spód z maku. Masa serowa: 500 gram sera trzykrotnie zmielonego 1 opakowanie serka mascarpone 4 jaja 3 łyżki mąki ziemniaczanej olejek pomarańczowy tabliczka gorzkiej 90% czekolady Lindt 1 łyżka kakao szklanka cukru trzcinowego Na spód: 400 gram masy makowej ( jedna mała puszka) 2 jaja 3 łyżki mielonych migdałów(...)małych robotach, aby nie "kurzyć" mąką i kakao. Teraz dodaj kilka kropel olejku pomarańczowego. Boki tortownicy wysmaruj zimnym masłem i przelej masę na upieczony spód. Włóż do nagrzanego piekarnika na 150 stopni i piecz ok 80 minut. Ja po godzinie zmniejszyłam temperaturę do 130 stopni. Wystudź sernik. Pokrój pomarańczę na dość cienkie plasterki
AZgotuj!typową polską ozdobą stołu wielkanocnego. Sernik Dawniej, ze względu na dodawanie do nich drogie wyszukiwane składniki, były one wyłącznie świątecznymi ciastami. Jest to ciast słodkie, którego głównymi składnikami są: biały, dobrze odciśnięty z wilgoci ser, jajka, masło i cukier. Słynny sernik królewski uchodzi za jedną ze specjalności kuchni polskiej. Przeróżne warianty serników spotyka się dość często w kuchni(...)narodów. W kuchni polskiej serniki (serowce) należą obok mazurków do tradycyjnych specjałów wielkanocnych. Odmian serników jest wiele. Wypieka sieje na spodzie z ciasta kruchego i drożdżowego lub bez spodu. Masę serową przyrządza się również na wiele sposobów, najczęściej jednak aromatyzuje się ją wanilia oraz wzbogaca rodzynkami, tartymi migdałami, czy smażoną w cukrze skórką pomarańczową. Niekiedy dodaje się do masy
Ciastka - domowe słodkości