przygotowaniu, niezbyt pracochłonny ale z pewnością efektowny. Sernik na zimno z truskawkami i kokosem SKŁADNIKI: 2 galaretki pomarańczowe 2 galaretki truskawkowe wiórki kokosowe 1 kg sera białego w wiaderku 200 ml śmietany 30% 2-3 łyżki cukru pudru 250 g truskawek biszkopty okrągłe 15-17 sztuk PRZYGOTOWANIE: Pomarańczowe galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody i studzimy. Śmietanę(...)ubijamy na sztywno, dodajemy do smaku cukier puder. Następnie dodajemy ser i miksujemy. Kiedy masę serową mamy gotową wlewamy do niej zimna galaretkę i miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia. Tortownicę wykładamy np. folią spożywczą, na dno układamy biszkopty i zalewamy masą serową, odstawiamy. Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy na połówki. Na masie serowej układamy truskawki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki na kwadratową formę o boku 24 cm: 1 kg sera półtłustego, odciśniętego 300 g cukru pudru 250 g masła 10 jajek 1 op. cukru wanilinowego 50 g skórki pomarańczowej 100 g rodzynek garść posiekanych orzechów włoskich Składniki na polewę: 250 g serka mascarpone sok z 1/2 cytryny 3 łyżki cukru pudru (lub do smaku) Dodatkowo: masło do wysmarowania formy(...)masłem. Jajka ubijamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą jasną masę. Cały czas ubijając, łyżka po łyżce dodajemy ser. Miksujemy jedynie do połączenia składników. Wsypujemy skórkę pomarańczy, rodzynki i orzechy włoskie i dokładnie mieszamy. Przelewamy do formy. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Sernik pieczemy ok. 60 minut, aż środek będzie sprężysty, a krawędzie zarumienione. Wyciągamy
My Culinary Artubijając. Dodawać po jednym żółtku, zmiksować. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 12 minut. Wystudzić. Masa serowa: 600 g twarogu, zmielonego minimum dwukrotnie 250 g jogurtu greckiego 3 duże jajka(...)Masa śmietanowa: 400 g gęstej śmietany 18% 2-3 łyżki cukru kilka kropel aromatu śmietankowego Delecta Orange curd - Pomarańczę sparzyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach, wycisnąć sok. Składniki przełożyć do rondelka i zagotować, ciągle mieszając. Wystudzić. Masa serowa - Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Do miski przełożyć twaróg, jogurt, jajka i budyń. Zmiksować na gładką masę. Dodać
Domowa cukiernia EwyPyszny serniczek na zimno z truskawkami.Sernik marmurek na zimno SKŁADNIKI:ser biały tłusty - 0,5 kgtruskawkibiszkopty - 150 ggalaretka cytrynowa - 2 opakgalaretka truskawkowa - 1 opakgalaretka agrestowa - 1
Kuchnia Danusikakao. Całość mieszamy. Formę okrągłą o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Wysypujemy ciasteczka na spód, lekko dociskając. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa: 100 g gorzkiej czekolady 180 ml śmietany kwaśnej 18 % 500 g serka kremowego np. Philadelphia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 200 g cukru kryształu 2 łyżki mąki pszennej(...)krótko całość do połączenia się składników. 2/3 masy serowej wylewamy na przygotowany wcześniej spód ciasteczkowy. Do pozostałej masy serowej wlewamy przygotowaną wcześniej i ostudzoną czekoladę. Mieszamy i delikatnie wykładamy łyżeczką na jasną masę serową. Wygładzamy. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 45 – 50 minut, sprawdzając patyczkiem czy środek sernika jest upieczony. Wyjmujemy i odstawiamy w chłodne
Made By Mom And Sonkakao. Całość mieszamy. Formę okrągłą o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Wysypujemy ciasteczka na spód, lekko dociskając. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa: 100 g gorzkiej czekolady 180 ml śmietany kwaśnej 18 % 500 g serka kremowego np. Philadelphia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 200 g cukru kryształu 2 łyżki mąki pszennej(...)krótko całość do połączenia się składników. 2/3 masy serowej wylewamy na przygotowany wcześniej spód ciasteczkowy. Do pozostałej masy serowej wlewamy przygotowaną wcześniej i ostudzoną czekoladę. Mieszamy i delikatnie wykładamy łyżeczką na jasną masę serową. Wygładzamy. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 45 – 50 minut, sprawdzając patyczkiem czy środek sernika jest upieczony. Wyjmujemy i odstawiamy w chłodne
Made By Mom And SonTchnienie wiosny wpadło do pokoju w postaciciepłego powiewu.Słońce wykukuje zza chmur.Czujesz to?Ten specyficzny zapach radości i szczęścia? MANDARYNKOWY SERNIK NA ZIMNO. (na małą tortownicę) 500g serka śmietankowego 5 galaretek cytrynowych (lub pomarańczowych) puszka mandarynek garśc rodzynek biszkopty 3 galaretki rozpuściłam w 1/3 ilości wody z przepisu na opakowaniu. Mandarynki osączyłam. Syrop zmieszałam z wodą tak, by powstała(...)tego szklanka soku. Zagotowałam i w tym rozpuściłam pozostałe 2 galaretki. Serki zmiksowałam, dorzuciłam rodzynki. Dodałam 3 tężejące galaretki, wymieszałam. Formę wyłożyłam biszkoptami.Wylałam tężejącą masę serową. Na wierzchu wyłożyłam owoce, zalałam galaretkami rozpuszczonymi w soku. Odstawiłam na 3h do lodówki. Smacznego
W kuchni Karmel-itkigodziny przed robieniem sernika, z lodówki. Raz sobie opadnie, raz sobie nie opadnie...ale co ciekawe, w obydwu przypadkach zostaje zjedzony bez problemu! Składniki na spód 300 g mąki pszennej 100 g cukru pudru, ja mielę w młynku do kawy zwykły cukier kryształ 200 g masła 2 duże żółtka Składniki na masę serową 1 kg twarogu- zmielonego albo z wiaderka(...)odłóż na bok. Masa serowa- obniż temperaturę piekarnika do 180 stopni. Żółtka ubij na puch razem ze 100 g cukru pudru.Twaróg zmiksuj ze śmietanką i dodawaj powoli ubite z cukrem żółtka,miksuj. Dodaj mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy, miksuj. Białka ubij na sztywną pianę z drugą porcją 100 g cukru pudru, pianę delikatnie połącz z masą serową, dodaj rodzynki
Z Kuchni Do Kuchnirodzynki (mogą być wcześniej namoczone w rumie) i ewentualnie drobno pokrojona skórka pomarańczowa (czasami w sklepach można kupić mieloną skórkę pomarańczy) szczypta soli opcjonalnie polewa czekoladowa Przygotowanie Żółtka oddzielić od białek. Obie mąki przesiać i wymieszać ze sobą. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodawać kolejno po jednym żółtku, a następnie niewielkimi porcjami(...)połączyć z masą serową i bardzo delikatnie wymieszać. Całość przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenie formy. Piec bez termoobiegu w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 60-70 minut. Po upieczeniu pozostawić lekko uchylonym piekarniku na około 15 minut, a kiedy już całkowicie wystygnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Uwaga: w trakcie pieczenia sernik urośnie, ale po wystudzeniu
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapuree dodajemy serek i mieszamy łyżką, aż masa utworzy jednolitą konsystencję. W 150 ml wrzątku rozpuszczamy dokładnie 3 galaretki o smaku cytrynowym, studzimy. Gdy galaretki zaczną delikatnie tężeć, wlewamy je powoli do masy serowo-dyniowej cały czas mieszając. Masę wylewamy do tortownicy o średnicy 18 cm. Wstawiamy tortownicę do lodówki, aby masa stężała. Mus dyniowy na powierzchnię(...)wrzątku rozpuszczamy 1 galaretkę o smaku mango i marakui, studzimy, dodajemy 250 ml puree z dyni, mieszamy, a gdy masa zacznie tężeć przekładamy ją na zastygniętą masę sernikową i wyrównujemy. Chłodzimy kilka godzin w lodówce, ale ja sernik wstawiłam na całą noc do lodówki. Następnego dnia powierzchnię dyniowego sernika dekorujemy ubitą śmietanką, ja robiłam to rękawem cukierniczym z karbowaną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMałą tortownicę (u mnie w kształcie serca) wstawiamy do lodówki.W zimnej poszczególne warstwy będą szybciej zastygać. Galaretki przygotowujemy około 2 godziny przed rozpoczęciem przygotowywania masy śmietankowo - jogurtowej. Każdą z nich, (u mnie galaretka pomarańczowa i niebieska galaretka frugo) rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Gdy galaretki będą wykazywały objawy gęstnienia, zabieramy się za masę jogurtowo - śmietankową. Mleko zagotowujemy
Smak mojego domuokazji chcę Wam życzyć pięknych, spokojnych, spędzonych w gronie najbliższych, niezapomnianych Świąt, pełnych makowców, serników, miodowników i pierników ;) Wesołych Świąt!!! Składniki na makowiec na ucieranym cieście z suszonymi śliwkami (na tortownicę o śr. 28 cm lub formę o wymiarach 24 x 28 cm) : MASA MAKOWA: 500 g maku 1 litr mleka 250 g cukru 3 łyżki miodu(...)świeżych drożdży 3 żółtka 3 białka 150 g pokrojonych suszonych śliwek 250 g bakalii (rodzynek, posiekanych orzechów, moreli, daktyli, fig, kandyzowanej skórki pomarańczowej bądź cytrynowej) aromat migdałowy, można też dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego lub arakowego CIASTO: 250 g masła 250 g cukru 5 żółtek 5 białek 250 g mąki pszennej 50 g mąki
Rozpustne gotowaniesernika z dynią,nie broń się dłużej,tylko spróbuj.Jest delikatny,smaczny,a smak dyni jest w ogóle niewyczuwalny.Puree z dyni nadaje sernikowi pięknej pomarańczowo-złocistej barwy.Co tu dużo mówić - to jesienny "must have".Składniki na spód sernika:95 g mąki orkiszowej jasnej60 g mielonych orzechów laskowych 30 g cukru pudru1 żółtko60 g masłaszczypta soli Składniki na mase serową(...)sera 3- krotnie zmielonego 250 g puree z dynii Hokkaido4 jajka3 łyżki mąki ziemniaczanej1 cukier waniliowy40 dkg śliwek 2 łyżki posiekanych orzechów laskowychWykonanie:składniki na spód sernika zagnieśc razem na jednolita masę.dużą tortownicę o przekroju 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia,a bok wysmarować masłem.Dno tortownicy wyłożyć przygotowanym ciastem i podpiec w piekarniku nagrzanym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Święta zbliżają się wielkimi krokami , a co za tym idzie makowce!Makowce , serniki z makiem , makowe rolady i wiele wiele innych pyszności, do których potrzebna nam będzie masa makowa.Oczywiście można kupić taką z puszki , ale w żadnym wypadku nie umywa się ona do tej domowej.Z morelami , orzechami , kandyzowaną skórką … – ajj już na samą myśl cieknie ślinka(...)Koniecznie zróbcie , a nie pożałujecie!SKŁADNIKI:* mielony mak – 200 g* cukier – 50 g* miód – 70 g* bakalie ( orzechy , morele , śliwki , kandyzowana skórka pomarańczowa – ok. 150 g* mleko – 150 ml* cukier wanilinowy – 2 łyżeczki* przyprawa do piernika – 1 łyżeczka* whisky ( albo inny alkohol ) – 2 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Wszystkie bakalie drobno siekamy, wkładamy do garnka.Dodajemy
Ostra na Słodkocukier waniliowy, żółtka z 4 jaj i jeden budyń. Wszystko razem miksujemy. Osobno ubijamy białka, a następnie łączymy z masą serową i dodajemy drobno posiekaną skórkę pomarańczową. Szklankę rodzynek przepłukujemy wodą, a następnie lekko wilgotne przesypujemy mąką i dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy i wylewamy ma blaszkę z ciastem. A następnie robimy kakaową kruszonkę z: Kruszonka/posypka: 10 dkg margaryny(...)Najpierw nakładamy na masę serową resztę ciasta, a następnie kakaową kruszonkę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200C . Gdy jest już gorący, wkładamy ciasto. Po około 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 180C i pieczemy około jeszcze 45 minut, tak aby całkowity czas pieczenia wyniósł 50 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik na około
Smakowy Raj