Wspaniały, kremowy i wilgotny sernik dyniowy na mocno czekoladowym spodzie brownie. Z warstwą gęstego śliwkowego purée na wierzchu. Dzięki pieczeniu z parą wodną spód czekoladowy jest delikatny i nieprzesuszony, a kremowa masa serowa nie pęka i nie zapada się po upieczeniu. Sernikobrownie ma świetną konsystencję, pięknie prezentuje się na stole i jest bardzo podzielne. Wszystkie(...)cukru (1 szklanka) 3 jajka 50 g zmielonych orzechów 90 g mąki pszennej MASA SEROWO-DYNIOWA / wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 750 g tłustego twarogu 250 g mascarpone 300 g purée z dyni Hokkaido * (mała o intensywnie pomarańczowym miąższu) 1 łyżka smażonej w cukrze skórki pomarańczowej lub skórki otartej z pomarańczy 1 płaska łyżeczka cynamonu ¹⧸₃ łyżeczki
cool and mintyZupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni I na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami Przyprawa do ciasta dyniowego Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Dynia zapiekana z grzybami Składniki na 4 porcjeCzas przygotowania: 90 minutSkładniki: 2 średnie dynie Futsu black(...)się n.p. do przygotowania zupy) zostawiając około 1-centymetrowej grubości ściankę. Dynie solimy i ustawiamy do góry nogami.W misce mieszamy mascarpone, serek śmietankowy, parmezan, jajka i przyprawy. Do serowej masy dodajemy grzyby, mieszamy.Dynie ustawiamy w żaroodpornym naczyniu, napełniamy farszem i przykrywamy odciętym kapelusikiem. Pieczemy około 60 minut na funkcji termoobiegu
Kulinarne przygody GatitySkładniki: (waga ciasta ok. 2 kg) Ciasto:250 g (2 szklanki) mąki pszennej100 g masła100 g (3/4 szklanki, 10 łyżek) cukru pudru1/2 łyżki smalcu1 żółtko2 łyżki
Malowane smakiemJedni mają kapustę z grochem, inni kutię, pierogi z makiem, z kapustą i grzybami. Ktoś znów woli zupę rybną od barszczu, gdzieś nie można się obejść bez makiełek, śwątecznego sernika, ryby w galarecie, po grecku. Wielu nie lubi karpia, więc jada inne ryby. Reasumując, w każdym domu święta są inne, wyjątkowe. W moim domu jest mieszanka regionów. Pomimo(...)szklanki mąki szklanka cukru 170g masła 2 łyżki oleju jajko 2 żółtka szklanka mleka aromat waniliowy 50g świeżych drożdży Masa makowa: 300g maku 3/4 szklanki cukru 3 łyżki miodu' 2 białka szczypta soli 50g rodzynków 50g skórki pomarańczowej kandyzowanej 50g mielonych migdałów Ciasto: Drożdże rozcieram z 2 łyżkami cukru, mieszam z ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki, zostawiam
W kuchni Karmel-itkiOdwrócone ciasto ze śliwkami i gałką muszkatołową Niby zwykłe ucierane ciasto, ale jest w nim coś niezwykłego. Trzeba się bardzo postarać aby upiec to ciasto z
moj przepis naniepotrzebnie nie napowietrzać. Przelej masę na schłodzony spód ciasteczkowy. Tortownicę wstaw do większej blachy lub naczynia żaroodpornego wypełnionego do połowy wysokości tortownicy gorącą wodą. Wsadź sernik do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 150 stopni C. Piecz go przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika, wylej wodę i pozostaw do ostudzenia(...)naczyniu żaroodpornym. Po tym czasie wyjmij dynię z piekarnika, ostudź i zmiksuj w malakserze na gładkie puree. Odmierz potrzebną ilość do sernika, a resztę zostaw na inny mój dyniowy przepis:) Dyni Hokkaido (mała, czerwono-pomarańczowa) nie trzeba obierać ze skórki i dlatego jej najczęściej używam
Słodko-Słony Świat IlonyOstatnio coraz trudniej znaleźć mi czas na gotowanie:( maleństwo, które trzy miesiące temu pojawiło się w naszym domu, zdominowało nasze życie. Jednak bardzo chciałam sprawić słodką
Ania i Marcin gotująskładniki na ciasto miodowe: 750 g mąki orkiszowej lub pszennej 110 g cukru pudru 185 g masła 3 jajka 200 g miodu płynnego 2 i 1/2
Domowy Smak JedzeniaRok temu odkryłem, że dynia to jest idealny dodatek lub baza do ciast i każdego roku kiedy jest dużo dyni staram się robić ciasta z
Kuchnia ŁukaszaBaby, mazurki, paschy, serniki.... to są wypieki, których nie powinno zabraknąć na wielkanocnym stole. Co dom to własny przepis, co gospodyni to inny smak. Ale warto też inspirować się ciekawymi przepisami. Ja ten przepis znalazłam w gazecie („starej jak świat”) i postanowiłam go odkurzyć specjalnie dla Was. Spróbujcie urozmaicić swoją babę wielkanocną i zrobić na podobieństwo tortu(...)cukru 40 g drożdży 125 ml mleka 100 g masła 5 żółtek 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli 4 łyżki konfitury wiśniowej 3 łyżki płatków migdałowych 3 łyżki skórki pomarańczowej 4 łyżki żurawiny (brak na zdjęciu) cukier puder do posypania babki Wykonanie: Z 2 łyżek mąki (z 400 g), drożdży, połowy ilości letniego mleka i 2 łyżek
Kuchnia u KrysiSernika gotowanego nie robiłam już ... noo ładnych parę lat. Jakoś tak mi się o nim zapomniało i nie wiem czemu, bo sernik jest bardzo dobry w smaku, szybki do zrobienia, no i zawsze się udaje. Zero ryzyka, że opadnie czy popęka :)) Można go robić na zwykłych biszkoptach, herbatnikach, można przekładać nim biszkopt czy miodowe placki. Myślę(...)szklanki mleka i wlewamy do gotowanego twarogu. Ponownie gotujemy całość ok 10 minut. Na koniec dodajemy bakalie : rodzynki (wcześniej namoczone) i skórkę pomarańczową. Formę ( u mnie tortownica) wykładamy herbatnikami. Na herbatniki delikatnie wylewamy masę serową, wyrównujemy. Studzimy. Wierzch dekorujemy dowolnie np. cienką warstwą galaretki lub polewą czekoladową. Chłodzimy w lodówce, najlepiej kilka godzin
Walijskie PichcenieZ rozpoczętym Nowym Rokiem skusiłam się na wykonanie niskokalorycznego serniczka na zimno (ponownie!). Ciasto nie jest, aż tak czasochłonne, ale wymaga cierpliwości. Bardzo smakowało mi jak
Truskawkowa FiestaDzisiaj zapraszam na kakaową babkę z serem. Ciasto jest szybkie i proste w wykonaniu, ale co ważniejsze, pyszne! Czekoladowy smak ciasta idealnie współgra
Rozpustne gotowaniegalaretki pomarańczowe + 400 ml wody 2 galaretki agrestowe + 800 ml wody dodatkowo 30 – 40 dag truskawek Tortownicę ( 28cm) wykładam folią aluminiową, dno i boki. Wykładam biszkopciki, jeden obok drugiego. 70 dag truskawek miksuję i przekładam do rondla, doprowadzam do wrzenia. Zdejmuję z palnika i wsypuję galaretki jabłkowo miętowe, dokładnie mieszam i odstawiam do wystudzenia. Galaretki pomarańczowe rozpuszczam(...)Pozostałe truskawki kroję na połówki. Mus truskawkowy wylewam na biszkopty, dodaję parę truskawek i wkładam do lodówki aby stężał. Ser miksuję i wlewam powoli lekko tężejące galaretki pomarańczowe. Masa szybciutko tężeje, więc od razu wykładam na mus truskawkowy. Na wierzchu rozkładam połówki truskawek. Całość zalewam tężejącymi galaretkami agrestowymi. Wstawiam do lodówki, przynajmniej na godzinę
Takie tam pichcenieNie dość, że jestem chora na 10 fajerek, to jeszcze na polu szaro, buro i ponuro. A wiadomo, że jak pada (i się choruje), to dzieci
Kate's Kitchen