Jeden z najstarszych przepisów na sernik i jedno z pierwszych serowych ciast jakie jadłam... smak dzieciństwa, piękne wspomnienia... trochę więcej pracy ale nie jest trudny, warto choć raz go upiec a jak już raz się upiecze to będzie stałą pozycją na świątecznym stole. Składniki na blaszkę 35x25cm Spód i wierzch: - 500g mąki pszennej - 200g(...)pieczenia - 200g cukru pudru Masa serowa: - 1kg sera białego - 6 jajek (osobno białka i żółtka) - szklanka cukru pudru - 200g masła - kilka kropel olejku waniliowego - 2 budynie waniliowe bez cukru (35g jeden) Sposób wykonania: Składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na dwie części i wkładamy do woreczka foliowego, dajemy na godzinę do lodówki, po tym czasie z jednej części układamy spód
Wypieki ReneWprawdzie kuchnia działa dopiero na pół gwizdka, ale już coś tam udaje się powoli wyczarować. Po dość długiej przerwie witam więc Was pysznym
To co kochamJesień już tuż tuż, ale można jeszcze znaleźć w sklepach ostatnie letnie owoce. Dziś mam dla Was prosty deser malinowy – delikatny i puszysty mus, który
CiastkozercyWczoraj był przepis na smaczne i szybkie mięsko do chlebka , a dzisiaj pora na świąteczny deser delikatne, lekkie ciasto którego przygotowanie nie zajmie nam wiele
Gotowanie...to proste !pieczarkami", a nie "tofucznicą". Wtedy weganie nie szukali na siłę zamienników jedzenia pochodzenia zwierzęcego i nie nadawali swoim daniom nazw sprzecznych z logiką (pasztet wegański, bigos wegański, smalec wegański, sernik wegański itp.), lecz jedli to, co było dostępne dla kuchni roślinnej. Gdy kilkanaście lat temu na kulinarnym kanale pojawił się program prowadzony przez parę wegan, ich dania były mocno(...)dłuższe) i dorzucić do pieczarek. Smażyć całość na średnim ogniu do miękkości szparagów. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Dorzucić na patelnię, gdy szparagi będą miękkie. Tofu (bez płynu z opakowania) polać sosem sojowym i rozdrobnić widelcem. Dodać na patelnię. Mieszać zawartość patelni do równomiernego rozłożenia składników. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać gorące posypane np. natką kolendry
Weekendy w domu i ogrodziesystem podając galaretkę z musującego wina. I jeszcze dodać do niej kwiaty. Na przykład bzu. Bam! Level Master:-) U mirabelek jedliśmy już kwiaty bzu- w sconsach i na gruszkowym serniku. Przypomnę tylko, że są specyficzne w smaku, takie zielono-ostrawe, zaskakujące w porównaniu z zapachem. Te które chcemy zjeść, powinny być zerwane w czystym miejscu, z dala od drogi(...)foremki natłuszczamy dokładnie ale lekko olejem (jakimś mało wonnym- np. z pestek winogron). Kwiatki układamy na czymś białym w celu eksmisji robactwa, następnie płuczemy i osuszamy. Obrywamy same kwiatuszki, bez zielonej końcówki. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w letniej wodzie. Studzimy. Dolewamy wino po ściance naczynia (piana pokrzyżuje nam plany) i delikatnie mieszamy. Do foremek wrzucamy część kwiatów i zalewamy niewielką porcją
les mirabelleswolnych chwilach szwendam się po targach staroci. 10. Zbliża się koniec roku... Twoje najważniejsze wydarzenie tego roku? bardzo prywatne :) 11. Bez czego nie wyobrażasz sobie dnia? bez uśmiechu i miłego słowa :) Nominuję: http://www.czarrnaodkuchni.cba.pl/ http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com http://www.tocokocham.com/przepisy http://asiuuulek.blogspot.com/ http://www.cukierenkaklementynki.blogspot.com http://anyzkowo.blogspot.com/ http://waniliaikardamon.blogspot.com/ http://www.SzczyptaChili.pl http://ostranaslodko.blogspot.com/ http://www.ala-piecze.blogspot.com/ http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/ Moje pytania dla nominowanych(...)konkursach kulinarnych? Jeśli tak to co decyduje czy weźmiesz w nim udział czy też nie? 6. Czy odwiedzasz inne blogi o tematyce kulinarnej? Jeśli tak to jakie? 7. Sernik czy szarlotka? 8. Czym się zajmujesz zawodowo? 9. Czy lubisz pić winko do obiadu/kolacji? A może wolisz inny trunek? 10. Co robisz aby twój blog był bardziej widoczny/poczytny? 11. Jakie
Pyry na Gazmojprzepisna.pl | Chleb pszenny z płatkami owsianymi Jak tylko zobaczyłam ten przepis na blogu Sto kolorów kuchni pomyślałam, że muszę go upiec. Wyglądał tak smakowicie, a przy
moj przepis namojprzepisna.pl | Chleb pszenny z płatkami owsianymi Jak tylko zobaczyłam ten przepis na blogu Sto kolorów kuchni pomyślałam, że muszę go upiec. Wyglądał tak smakowicie, a przy
moj przepis naNie należę do osób, które kształtują trendy kulinarne w polskiej blogosferze, nie wstydzę się przyznać, że uwielbiam wszystko co słodkie, dobrej jakości ceramikę i książki kucharskie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZbierałam się do jej zrobienia prawie od miesiąca. Wolę nie liczyć ile kilogramów pomarańczy przeznaczonych na skórkę zjadałam zanim produkcja skórki doszła wreszcie do skutku :). Po
Mania Wypiekaniamojprzepisna.pl | Chleb pszenny z płatkami owsianymi Jak tylko zobaczyłam ten przepis na blogu Sto kolorów kuchni pomyślałam, że muszę go upiec. Wyglądał tak smakowicie, a przy
moj przepis nazłego, jeśli rozsądną porcję niezbyt kalorycznego ciasta zjemy od czasu do czasu na drugie śniadanie. Na takie właśnie słodkościowe zapotrzebowanie zrobiłam ostatnio odchudzony sernnik - bez spodu, z dużą ilością twarogu i ksylitolem zamiast cukru. Do tego kilka ziarenek granatu dla koloru i jest pięknie. A jak pysznie! Składniki: 750 g twarogu dwukrotnie mielonego 4 jajka 2 żółtka(...)Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Twaróg, jajka, żółtka, ksylitol i esencję waniliową oraz sok z cytryny zmiksować dokładnie, ale niezbyt długo. Dzięki temu masa nie napowietrzy się i sernik będzie kremowy, a jego wierzch podczas pieczenia pozostanie płaski. Wylać masę serową do tortownicy. Głęboką blachę piekarnika umieścić na dolnym poziomie i wypełnić gorącą wodą do wysokości 2/3. Tortownicę
Kulinarne Inspiracjesłodkiego, musimy mieć to już, teraz, zaraz? W dodatku nie trudząc się jakoś specjalnie i nie brudząc miksera? Upiec ciasto jogurtowe, które jest spełnieniem marzeń każdego leniwego łakomczucha. Pyszne bez dodatków, wspaniałe z owocami! Składniki (mała blaszka): pół szklanki jogurtu naturalnego pół szklanki oleju szklanka cukru pudru 1.5 szklanki mąki 2 jajka pół łyżeczki proszku do pieczenia + szklanka dowolnych owoców(...)towarzystwie mleka i osoby, którą kochacie :) Uda się każdemu, nawet posiadaczom dwóch lewych kuchennych rączek, zapewniam! Jako że jeden nicpoń miał urodziny (ten sam, który dostał sernik z nutellą ) dziś piosenka, która mi się wybitnie z nim kojarzy. Z tego miejsca chciałam życzyć jeszcze raz stóweczki bogatej w pozytywne wydarzenia, uśmiechy i kanapki z ketchupem, Panie
sama złodyczKolejny przepis wypróbowany z bloga Dorotki - Daktyle W Czekoladzie . Sama autorka pisze: "Jeden z najlepszych serników jakie dotychczas jadłam" a ja całkowicie się z nią zgadzam :) "Na miękkim, półkruchym cieście wylana jest warstwa budyniu zrobionego na bazie soku marchwiowego typu "Kubuś". Serowy wierzch jest bardzo delikatny, puszysty i równy jak stół :) Całość jest... po prostu pyszna!" Od siebie dodam tylko(...)cukru 1 jajko 80 g masła 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Kubusiowy budyń: 2 i 3/4 szklanki soku marchwiowego typu "Kubuś" 2 czubate łyżki cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru Warstwa sernikowa: 500 g mielonego sera 120 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 szklanki oleju Sposób przygotowania: 1. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier
Na Ciasteczkowych PapierachJak wiecie uwielbiam kaszę jaglaną ! Na słodko , na ostro … do obiadu .. w postaci kotlecików … jako farsz … itd. Można z niej zrobić takie cuda
Ostra na Słodkoinna mega kremowa. Idealny na kanapki lub do wymieszania z rzodkiewką i szczypiorkiem, a jak postoi ok 2-3 dni i damy troszkę mniej soli to będzie idealny na sernik, Polecam spróbować i samemu się przekonać-bo warto.... Składniki: 2 jogurty greckie duże (po ok 330 g) pół łyżeczki soli Przygotowanie: Na sitko nakładamy gęstą gazę lub pieluchę tetrową(...)poeksperymentować i dodać jakieś inne przyprawy,ale jest to zupełnie nie potrzebne bo jest naprawdę pyszny Smacznego!! na zdjęciu jest serek po jednej dobie przełożony do samego sitka już bez gazy,(jak widać nie mogłam się oprzeć i podjadałam-stąd te ślady-hihi
Swojskie jedzonkoJesień widać już w przyrodzie, miejsce owoców dojrzewających latem zajęły już piękne słodkie śliwki, dojrzałe soczyste jabłka i gruszki. Mimo, że pogoda w ostatnim tygodniu dopisała
Bon appetit mon amieNawet nie mogłem sobie wyobrazić, że zrobienie domowej tortilli jest takie proste i szybkie, a przy tym jest na dużo tańsza i smaczniejsza niż ze
Kuchnia Łukasza