Sernik Tiramisu na zimno 2808Sernik na zimno o smaku popularnego włoskiego deseru. Dla takich wielbicieli Tiramisu jak ja, to po prostu rozkosz dla podniebienia :). Sernik jest prosty i szybki w przygotowaniu. Idealny deser na początek karnawału :). Bardzo polecam. Spód: opakowanie okrągłych biszkoptów ( około 150 g ) 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 1 szklanka wody ( 250 ml ) 80 ml likieru Amaretto Masa serowa(...)turach, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką. Gotową masę serową wyłożyć na biszkopty w formie, wyrównać. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Na stężałym serniku ułożyć biszkopty namoczone w kawie - tak samo jak spód. Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem oprószyć kakao. Smacznego
Opowieści z piekarnika
Czekoladowa kopuła - sernik na zimno 204Czekoladowa kopuła to po prostu sernik na zimno w nietypowym kształcie. Zamiast tradycyjniej blaszki użyłam okrągłej szklanej miski. Miskę wyłożyłam folią spożywczą dzięki temu sernik łatwiej wydobyć z miski a przy okazji na masie od folii odciska się wzorek. składniki: 1 kg zmielonego sera, u mnie z wiaderka Jogo 200 g czekolady białej 200 g czekolady ciemnej może(...)spokojnie zmieściłoby się w niej 1,5 kg sera. Miskę wyłożoną folią wstawić do lodówki do schłodzenia. Przygotować masę. Do rondelka wlać mleko, wsypać żelatynę i odstawić na kilka minut aby napęczniała. Następnie mleko pogdrzać, nie gotować i rozpuścić żelatynę. Odstawić do wystudzenia. Zmielony ser przełożyć do miski. Dodać cukier i dokładnie zmiksować aby cukier się rozpuścił. Następnie dodać przestudzoną
Monia miesza i gotuje
Fit kokosowo daktylowy sernik na zimno 176kokosowego, serka mascarpone i zmielonych na pył wiórków kokosowych. Spód to słodkie daktyle z mąką migdałową. Takie ciasto może być zdrowszą wersją ciast z kremem. Kokos rządzi w tym serniku! Spód: 150 g daktyli 100 g mąki migdałowej lub kokosowej 2 łyżki masła 2-3 łyżki wody z daktyli Masa serowa: 400 g mleczka kokosowego (1 puszka) 250 g serka(...)cukru kokosowego lub trzcinowego 1 szklanka wiórków kokosowych 2 łyżki żelatyny 1/3 gorącej wody Wierzch: 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka wrzątku Spód: Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie odsączamy z wody. Masło roztapiamy. Daktyle, mąkę kokosową oraz masło blendujemy na gładką masę. W razi potrzeby, gdy masa będzie zbyt zwarta podlewamy wodą z daktyli
VioletoweKucharzenie
Sernik gotowany na biszkoptach 165Puszysty, miękki sernik z kokosem. Jest szybki i bardzo łatwy w wykonaniu. Zachwyci każdego! Składniki: 1,5 kg sera na sernik z wiaderka 5 jajek 1 1/4 szklanki cukru 250 g masła 2 budynie waniliowe bez cukru 2 lyzki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mleka 200 g wiórków kokosowych 1 1/2 opakowania okrągłych biszkoptów Przygotowanie: Ser mieszamy z jajkami(...)Mleko mieszamy z budynkami i mąka. Masło roztapiamy i dodajemy cukier, a następnie pozostale skladniki. Bardzo dokładnie mieszamy i gotujmy na małym ogniu około 20 - 25 minut co jakiś czas mieszając żeby się nie przypalilo. Na dno formy wykładamy połowę biszkoptów i zalewamy połową goracej masy serowej na którą wykładamy pozostałe biszkopty i masę serową. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Odstawiamy
Lena Gotuje
łaciaty sernik z pianką i rosą 554serową. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na białą puszystą masę. Następnie dodać ser, mąkę ziemniaczaną,budyń, olej i skórkę z pomarańczy. Krótko ale dokładnie zmiksować (długie ubijanie spowoduje, że sernik opadnie). Na końcu delikatnie wmieszać bitą śmietanę i rodzynki . Większą część ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno foremki wyścielonej wysoko papierem(...)wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Wyłożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 50 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik dyniowo – migdałowy 179tarce i odsączonej (może być puree) 4 jajka – osobno żółtka i białka 250 g zmielonych migdałów (zostawiamy garstkę do posypania formy do pieczenia) 500 g twarogu na sernik (zmielonego) płatki migdałów do dekoracji Przygotowanie: W mikserze ucieramy na gładko masło z cukrem pudrem. Po chwili dodajemy sok i skórkę z pomarańczy, przyprawy, dynię oraz żółtka. Kiedy się(...)mieszamy. Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z pozostałym ciastem. Masę przekładamy do grubo wysmarowanej masłem i posypanej mielonymi migdalami foremki, posypujemy płatkami migdałów i pieczemy 50 minut w 160 stopniach na średniej półce piekarnika. Opcja: Jeśli mamy w domu palnik do creme brulee, po upieczeniu możemy posypać ciasto cukrem i zapiec palnikiem do uzyskania chrupiącej skórki
Ugotowane pozamiatane
Jak zrobić domową kruszonkę do ciasta?- przepis idealny 146Chcesz urozmaicić smak swoich wypieków? Spróbuj dodać pyszną kruszonkę! Świetnie smakuje również jako dodatek do zimnych deserów lub jako spód pod sernik (tylko wtedy należy dodatkowo kruszonkę wymieszać z miękkim masłem) Składniki: 30 dag mąki 10 dag cukru pudru 10 dag masła 6 ugotowanych żółtek jaja 10 dag wiórków kokosowych 1 opakowanie przyprawy do piernika tłuszcz do formy Wykonanie(...)Mąkę połączyć z masłem, żółtkami, cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Całość dokładnie zmiksować, połączyć z przyprawą do piernika i przełożyć do przygotowanej foremki. Piec około 35 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu i przestudzeniu pokruszyć i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku
Tradycyjna Kuchnia
sernik na kruszonce 188szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 120 g masła 4 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową: 750 g sera na sernik 5 jajek 1 szklanka cukru 1/2 kostki masła 4 łyżki soku z pomarańczy 3 łyżki kaszy manny 1 opakowanie budyniu waniliowego Składniki kruszonki umieścić w misce i szczypać palcami aż wszystkie(...)zagniatać jak ciasto). Połowę przełożyć na dno foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż będzie rumiana czyli około 10-12 minut. W tym czasie przygotować masę serową. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodawać żółtka i ser. Następnie wsypać budyń i kaszę mannę, wlać sok z pomarańczy. Białka ubić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik na zimno 170Sernik na zimno Składniki 150 g herbatników 1 kg sera twarogowego 3 łyżki kakao 50 gr masła ½ szklanki cukru Gorzka czekolada 5 płaskich łyżek żelatyny Konfitura czereśniowa Tortownica o średnicy około 24 cm Sposób przygotowania Herbatniki kruszymy w blenderze, dodajemy łyżkę kakao i masło, a następnie układamy na spodzie tortownicy mocno przyciskając szklanką. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)stopni na 6-8 minut, a następnie wyjmujemy i studzimy. Żelatynę mieszamy z 250 ml gorącej wody, aż całkowicie się rozpuści. Przelewamy do trzech naczyń: w pierwszym mieszamy żelatynę z ½ części cukru i 2 łyżkami kakao. Następnie do miski dodajemy 1/3 sera twarogowego, ponownie mieszamy, studzimy i układamy na spodzie tortownicy. Czekamy aż warstwa
Miód i pieprz
Sernik speculoos 218blachę o średnicy do 22cm) * spód: - 150g pokruszonych ciastek speculoos (lub zwykłych herbatników) - 50g masła - 1 łyżeczka cynamonu i przyprawy korzennej (jeśli używamy herbatniki) * masa: - 500g sera na sernik - 5 jajek - 100g białej czekolady - 3/4-1 szklanka cukru (do smaku) - 60g pokruszonych ciastek speculoos - 1 łyżeczka przyprawy korzennej * wierzch: - 200g śmietany 18% - 2 łyżki cukru - 3 łyżki świeżo zaparzonego espresso(...)rozpuszczonym masłem. Lub ciastka i masło włożyć do malaksera i zmiksować na jednolita masę. Wyłożyć dno tortownicy (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Piec w 170C (termoobieg) przez 7 minut. Masa: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Jajka utrzeć na puszystą masę z cukrem. Partiami dodawać ser. Wymieszać. Dodać rozpuszczoną czekoladę, przyprawę i ciastka. Delikatnie wymieszać do połączenia całości. Wylać na podpieczony
CookYourself
Lemon Curd – czyli bajeczny, krem cytrynowy 240życiu nie próbowaliście Lemon Curd, naprawdę nie czekajcie i spróbujcie! Krem jest orzeźwiający, więc świetny na lato. Można go używać jako dodatek do lodów, jako polewę do ciast i serników lub wykorzystać do zrobienia Cytrynowego Tiramisu . Składniki: 85 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 1 szklanka cukru (ok. 225 g) 2 żółtka 2 jaja (używam jaj o rozmiarze(...)szklanki) – z ok. 5-7 cytryn 1 łyżeczka startej skórki z cytryny Przygotowanie: W misce ubij masło z cukrem na białą puszystą masę, około 2 minut. Następnie powoli dodaj żółtka, jaja i ubijaj jeszcze przez 1 minutę. Wmieszaj sok z cytryny. Na tym etapie konsystencja może wyglądać na zważoną. Nie przejmuj się tym jednak, gdyż podczas gotowania odzyska
Moja Delicja
Sernik na zimno " Stracciatella " 472revolucjawkuchni . Sernik mnie zafascynował i musiałam zrobić i ja ;) W przepisie Ewa podała , żeby użyć sera białego . Masę serową zrobiłam z sera z wiaderka . Ilość żelatyny nieco zwiększyłam . Sernik był i to dość ważna uwaga , mięciutki , rozpływający się w ustach. Na początku bałam się , że masa mi się nie zsiądzie , ale byłam w wielkim błędzie :) uffff na szczęście(...)Jeśli chcecie zobaczyć jakie inne produkty możecie kupić to zapraszam do odwiedzenia strony http://www.symbio.pl/ . :)Wymiary blaszki : 29 cm x 24 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : 20 - 30 minut Składniki:Masa serowo - śmietanowa 800 g sera białego mielonego ( może być ser z wiaderka ) 500 ml śmietanki kremówki 30 % 250 g cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny ( dodałam 6 łyżeczek , jeśli
Słodkości i nie tylko
Sernik z twarogu na kruchym spodzie 389Zapraszam Was do wypróbowania przepysznego przepisu na sernik, z prawdziwego twarogu z rodzynkami na kruchym kakaowym spodzie! Składniki: Na ser: - 4 jaja - 1/2 szklanki cukru pudru - 1 budyń śmietankowy - 1 zapach cytrynowy - opakowanie rodzynek - 1,5 kg twarogu - 4 łyżki mleka Twaróg i żółtka mielimy za pomocą blendera, dodajemy cukier i mleko. Z białek ubijamy sztywną pianę, mieszamy(...)masą, dodajemy pozostałe składniki. Wylewamy na podpieczone ciasto. Łączny czas pieczenia: 60 minut, temp. 200 stopni C. Na kruche ciasto: - 3/4 szklanki mąki - 3 łyżki masła - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka jogurtu - żółtko Zagniatamy ciasto, schładzamy w lodówce 30 minut. Wykładamy tortownicę, podpiekamy w piekarniku około 12 minut, potem wylewamy masę serową. Na niedzielny deser WYŚMIENITY
SMYKWKUCHNI
.1052. spacer po Wiedniu 184kokosowy "sernik na zimno" z jogurtu z malinami (w środku), podany z resztą malin, domowym dżemem truskawkowym (2014r.) i masłem orzechowym~ Dzisiaj jestem już bardziej wypoczęta niż wczoraj, więc mogę coś napisać :) Najpierw chciałabym napisać ogólnie, że cały wyjazd bardzo mi się podobał, Słowacja bardzo mi się podobała - piękny kraj! Góry to po prostu cud...Mogłabym tam mieszkać(...)samej górze) i o smaku orzecha włoskiego (kremowe pod czekoladowymi). Oprócz dwóch ostatnich smaków wzięłam też truskawkę i morelę. Mama powiedziała, że były lepsze niż tradycyjne, które kilka minut wcześniej jadła z tatą w innej cukierni :) Cena - 4.50euro, taka sobie, ale wiadomo, że w centrum Starówki nie ma co oczekiwać niższych cen ;) W każdym razie jeśli kiedyś będziecie w Wiedniu
breakfast of dreams
SEROMAKOWIEC PROSTY I SZYBKI 1122otarta skórka z cytryny WYKONANIE: Blachę wykładamy papierem do pieczenia. CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto ze sobą siekamy, krótko wyrabiamy i wałkujemy. Wykładamy na blachę. Podpiekamy ok. 10-15 minut do lekkiego ze złocenia (180 st.C ustawienie góra dół) Odstawiamy do wystudzenia. Mak: Masę makową przekładamy do miseczki. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i chwilę miksujemy. Dodajemy kaszę(...)miksujemy tylko do połączenia składników, wlewamy zimne masło. Miksujemy i wylewamy na makową warstwę. Również wyrównujemy. Pieczemy ok. 1 godziny w 180 st. C ustawienie góra dół. Sernik studzimy w piekarniku z zamkniętymi drzwiami. Wyciągamy jak przestygnie. Smacznego
Pani na deser