pierwszy upiekłam sernik z dodatkiem puree z dyni. Spód zrobiłam z herbatników i dodałam do smaku przyprawę do piernika. Świetnie się to skomponowało smakowo. Ogólnie sernik bardzo polecam, ja jestem pozytywnie zaskoczona. Mam nadzieję, że i was smak zaskoczy. Porcelana Bogucice z kolekcji Weronica Platin i Gemis . Składniki: Spód: 250 g herbatników 130 g masła 2 łyżki(...)składników. Masę serową wylać na herbatnikowy spód. Włożyć do piekarnika nagrzanego z termoobiegiem(góra-dół) na 170 stopni i piec około 70 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, lekko uchylić drzwi piekarnika i pozostawić sernik jeszcze około godziny w piekarniku. Sernik wyjąć z piekarnika, odpiąć obręcz z tortownicy i ostudzić. Najlepiej całą noc. * Twaróg do sernika musi
Ala piecze i gotujeSernik na kruchym spodzie z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową będzie idealnym wypiekiem nie tylko na świętą, ale też na co dzień do popołudniowej kawy! Składniki: ciasto: 500g mąki, 250 g masła, 2 łyżki cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia, 2 żółtka, łyżka jogurtu masa twarogowa: ok 1,8 kg sera z wiaderka(...)podpieczone ciasto. Na wierzchu układamy pozostałe ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 55 minut- wierzch ciasta będzie rumiany. Wyłączamy piekarnik, zostawiamy w nim jeszcze przez 20 minut ciasto -NIE OTWIERAJĄC drzwiczek. Po tym czasie uchylamy piekarnik i studzimy sernik (po około godzinie możemy wyciągnąć). Całkowicie wystudzony wkładamy na noc do lodówki. mieszamy cukier puder
Lena Gotujeubijamy na pianę dosypujemy budyń, delikatnie dokładamy pianę z białek całość przekładamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do piekarnika na ok 40-45 minut po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia przygotowujemy lukier i polewamy sernik Smacznego
Luźna KuchniaSernik z rodzynkami, na kruchym cieście. Ciężki, twarogowy, a jednocześnie delikatny, z wyczywalnym lekko cytrusowym posmakiem. Składniki: na blachę 40x25cm ciasto: ok 350 g mąki, 220 g masła, 2 łyżki cukru pudru, opakowanie cukru z pomarańczą, łyżeczka proszku do pieczenia, 3 żółtka, łyżka śmietany 12% masa twarogowa: ok 1,5 kg sera z wiaderka, 250 g cukru, opakowanie cukru(...)kratkę. roztrzepanym żółtkiem z mlekiem smarujemy wierzch ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 55 minut- wierzch ciasta będzie rumiany. Wyłączamy piekarnik, zostawiamy w nim jeszcze przez 20 minut ciasto -NIE OTWIERAJĄC drzwiczek. Po tym czasie uchylamy piekarnik i studzimy sernik (po około godzinie możemy wyciągnąć). Całkowicie wystudzony wkładamy na noc do lodówki. Rano przygotowujemy lukier:mieszamy
Lena Gotujenaszym blogu gościły już różne serniki ale połączenia z kajmakiem jeszcze nie dlatego dzisiaj sernik kajmakowo-kokosowy Składniki na spód sernika: - 70 g mąki - 70 startych migdałów - 30 g cukru pudru - 50 g masła - 1 żółtko - 1/2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serowo-kajmakową: - 500 g sera mielonego - 75 g masła(...)wcześniej wyrobionej masy serowej, delikatnie mieszamy aby składniki się połączyły i całość przekładamy do tortownicy, w której wyłożyliśmy wcześniej spód naszego sernika. Tortownicę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 60 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta możemy wykonać masę kokosową. Najpierw żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, którą to po wymieszaniu studzimy. Potem ubijamy śmietankę
Kuchenne WariacjeSernik Kajmakowa Zebra Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 0,5 kostki margaryny / bądź 125 gr masła 0,5 szklanki cukru 2 żółtka 4 łyżki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier z prawdziwą wanilią Masa Serowa: 1 kg sera zmielonego (można w wiaderku) 1 szklanka cukru pudru 5 jajek 50 g masła (roztopionego) 400 g masy kajmakowej(...)pomocą łopatki. Masy wylewamy na ciasto na przemian, raz serowa masa, raz kajmakowo-serowa. Ciasto pieczemy w temp. 170* przez 50-60 minut. Kiedy ser zacznie się nam za bardzo rumienić warto przykryć górę sernika sreberkiem aby nam się nie spaliła. Chcesz być na bieżąco ? Polub mnie ! *** Ostatnio zarejestrowałam się na stronach testujących produkty :) już myślałam ,że nigdy nie będzie
W Moim Magicznym Domupiec około 50 minut, studzić przy uchylonych drzwiczkach, aż całkiem ostygnie. Mus truskawkowy: Truskawki opłukać na sicie, osączyć, obrać z szypułek, pokroić na kawałki, zasypać cukrem i zagotować w rondelku, gotować 3 minuty, po czym zestawić z ognia, wsypać suche galaretki, mieszać do rozpuszczenia a następnie zmiksować na mus. Tężejący wylać na całkiem zimny sernik, wstawić do lodówki
Wanilia i Kardamonwysyłamy, a naprawdę liczy się smak. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 – 60 minut. Zależy od wielkości formy. Babkę sernikową udekorowałam lukrem z cukru i soku z cytryny. I nie przejmujmy się za bardzo, gdy sernik troszkę opadnie. Na wystawę go nie wysyłamy, a naprawdę liczy się smak zastawa
królestwo garówmamy pieca parowego, to na samo dno piekarnika wstawić płaskie naczynie z wodą, która parując będzie nawilżała nasz sernik, a po upieczeniu nie będzie on suchy.Piekarnik nagrzać do temperatury 150-160 stopni i wstawić ciasto na około 80-90 minut. Po upieczeniu, piekarnik wyłączyć i pozostawić w nim ciasto na około 30-40 minut, po tym czasie uchylić drzwiczki
Codzienna kuchnia niecodziennaPodczas poszukiwania wyjątkowego przepisu na sernik natrafiłam na taki z dodatkiem dyni. Bardzo zaciekawiło mnie to połączenie;) A, że miałam jeszcze dynię, postanowiłam przepis od razu wypróbować. Okazało się, że w smaku w ogóle nie czuć dyni, jedynie nadaje ona ciastu piękny żółty kolor. Polewa idealnie pasuje - o smaku krówki, lekko ciągnąca... Pycha! Inspiracja Spód: 200g herbatników, 125g(...)ogniu, aż się rozpuści i lekko zbrązowieje. Dodać masło, mieszać, aż się rozpuści. Wlać śmietankę, dodać nasiona z laski wanilii. Gotować ok. 10 minut, aż masa zgęstnieje, często mieszając. Lekko ostudzić i wylać na wierzch sernika. Ciasto przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościzapomniałam dolać do masy oleju. Myślałam, że sernik nie wyjdzie i będzie klapa. Ale wiecie co nic bardziej mylnego sernik wyszedł pyszny a tym samym zmniejszyłam kaloryczność sernika. Już od dawna nie tylko do pieczenia ale i do sprzątania używam produktów firmy Stella. Polubiłam je przede wszystkim za świetną jakość ale i za przestępną cenę. Was też(...)wylać połowę masy serowej, rozsypać rodzynki i wylać resztę masy serowej. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 stopni góra-dół i piec 60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć lekko uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do wystudzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą
Ala piecze i gotujepodczas malowania najdzie ochota na coś słodkiego, nie ma przeproś. Sięgamy wtedy po nasze ukochane serniki bez pieczenia. Receptura wykonania jest ekspresowa, bo zajmuje nam 15-20 minut. Zaś kiedy serniczek spokojnie się chłodzi w lodówce, my kończymy nasze prace. Nie ma to jak upiec 2 dzieła na jednym ruszcie. Do dzieła Kochani: Składniki: ( tortownice(...)dodaj ją do serowej masy. 3. Połóż kajmak na spodzie ciasteczkowym następnie połóż masę serową. 4. Chłodź 3-4 godziny, bądź najlepiej przez całą noc. 5. Gdy sernik jest schłodzony posyp go pudrem z suszonych wiśni. A następnie polej syropem wiśniowym i rozłóż całe owoce na wierzch. 6. Syrop wiśniowy otrzymasz podgrzewając wiśnie na małym ogniu
KreatywnePinyDziś w poście na słodko... Sernik...moje ulubione ciasto...uwielbiam piec serniki, za każdym razem można zrobić go inaczej, tym razem pobawiłam się smakami winnych jabłek i soczystych pomarańczy, w takiej formie teraz smakują najlepiej! Składniki Blaszka o wym 24/28 cm Ciasto: 1 czubata szklanka mąki pszennej 10 dag masła lub margaryny 1 jajko 1 łyżka śmietany(...)grube plastry.w rondelku zagotować syrop pomarańczowy wrzucić jabłka i szybko obsmażyć delikatnie mieszając. Odstawić chwilę przestudzić osączyć i wyłożyć na wierzchu sernika,posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około 55 minut. Studzić ciasto przy otwartych drzwiczkach
Wanilia i Kardamonminut do lekkiego zrumienienia. Piekarnik ustawiony na grzanie góra-dół. Wyciągamy i studzimy. SER: Żółtka i całe jajka ubijamy razem z cukrem na białą puszystą masę. Dodajemy ser, olej, śmietanę, sok i skórkę z cytryny, ucieramy. Mleko mieszamy z budyniami i mąką ziemniaczaną, dodajemy do sera. Ubijamy tylko do połączenia składników. Wylewamy na podpieczony spód i pieczemy ok. 50 minut(...)cukier. Orzechy, mannę oraz mąkę mieszamy ze sobą. Partiami wsypujemy do białek i mieszamy za pomocą łyżki. Sernik delikatnie wyciągamy (uważamy żeby się nie poparzyć) Nakładamy równą warstwę bezy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy. U mnie wystarczyło 15 minut. Beza ma się ładnie zarumienić. Ciasto po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Zimne ciasto wyciągamy ostrożnie
Pani na deserpiekarnika nagrzanego do temperatury około 175 – 180°C i pieczenie przez około 15 – 20 minut, a następnie obniżenie jej do 120°C i suszenie przez około 90 minut. Drugi to pieczenie w temperaturze nie przekraczającej 180°C. Pierwszy patent najlepiej sprawdza się w przypadku serników z jajkami dodawanymi w całości. Niższa temperatura sprawia, że powierzchnia ciasta staje się niemalże idealnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!