Bomba! To jest bomba smaku i rozkoszy rozpływającej się po całej buzi. Na sam widok już się ma ślinotok, a po spróbowaniu ręka niewinnie sięga po
Kuchnia ŁukaszaZnowu kombinuję jaką słodkość mogłabym zjeść, musi być zdrowo, smacznie i bez cukru Takie desery jak ten to ja mogę w sumie jeść codziennie! Delikatny, zdrowy
Mój pomysł naBardzo słodkie, ale zarazem obłędne ciasto, które zaskoczy Twoich gości! Zupełnie jak w reklamie Twixa, pyszne kruche ciasto, masa serowa (moim zdaniem różni się właściwie
MamaOskarkawyglądających na łatwe, proste i szybkie Ciasto wygląda i prezentuję się wspaniałe. Bardzo ładnie się kroi, jest podzielne, na dużą formę. Na pierwszy rzut oka można pomylić je z sernikiem. Smakuje wybornie. Kruchy spód, wiśnie, rwane ciemne kruche ciasto, warstwa piankowa z zatopionymi w niej brzoskwiniami, ponownie rwane jasne kruche ciasto, krem i orzeźwiająca jabłkowa galaretka… Brzmi pysznie(...)ubite dodajemy delikatnie olej, ciągle ubijając. Następnie dodajemy 2 kisiele cytrynowe, mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników.Dodatkowo:1 słoiczek wiśni 1 puszka brzoskwińKrem:3 żółtka 100 g cukru kryształu 1 budyń śmietankowy sok z brzoskwiń woda 1 kostka masła 1 galaretka brzoskwiniowaŻółtka ucieramy z cukrem. Sok z brzoskwiń łączymy z wodą
Made By Mom And SonDeser idealny na letnie dni, czyli lekkie kokosowe mini serniczki. Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania a efekt zarówno wizualny, jak i smakowy znakomity. Kombinacji smakowych
Ola la LCHFświęta, w sumie bez znaczenia które, czy bożonarodzeniowe czy też wielkanocne, nie może zabraknąć u mnie miodowników, orzechów i sernika. Przepis na sernik pojawi się pewnie w przyszłym tygodniu, a teraz zapraszam na kombinację z różnych ciast, czyli miodownik z orzechami na wierzchu, kremem kawowym i kajmakiem. Taka kawowa wersja snikersa, można by rzec ;) Na pewno Wam posmakuje! Normal(...)mocnego espresso 2 łyżki spirytusu Masa orzechowa: 250g orzechów włoskich grubo posiekanych 100g cukru kryształu 120g masła 2 łyżki miodu prawdziwego (np. wielokwiatowy) Dodatkowo: Mały słoiczek powideł śliwkowych 1 puszka kajmaku Sposób przygotowania Ciasto oraz masa orzechowa: Orzechy włoskie smażyć wraz z masłem, cukrem oraz miodem przez ok 5 minut. Przesianą mąkę siekamy z masłem oraz pozostałymi składnikami. Zagniatamy
Kuchnia w czekoladziestronie Domowe Wypieki, ale nie byłabym sobą, gdybym delikatnie nie zmodyfikowała. Mam tu na myśli głównie spód ciasta, do którego dodałąm mielone orzechy włoskie. Mój Tata uwielbia serniki, więc obiecałam że przygotuję jakiś na święta. Spodziewał się zwykłego, a tu niespodzianka. Zwykły zazwyczaj wychodzi mi taki suchy, że bez kawy nijak nie smakuje, a ten... ten ma kremową(...)podwójnie zmielonego twarogu lub dobrej jakości „wiaderkowego” 5 jajek 150g cukru kryształu ¾ szklanki soku jabłkowego 1 duży budyń śmietankowy na ¾l mleka 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 puszka kajmaku 5 jabłek 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich Sposób przygotowania: Prostokątną formę (u mnie z odpinanym rantem) wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód). Mąkę przesiewamy na blat lub stolnicę
Kuchnia w czekoladziemalinowej chmurki, na którą przepis znajdziecie tutaj: Malinowa chmurka – przepis . Kruchy spód można ewentualnie zastąpić herbatnikami lub pokruszonymi ciasteczkami owsianymi wymieszanymi z masłem, jak np. w tym przepisie: Sernik na zimno z malinami (z serka mascarpone). Brzoskwiniową chmurkę najlepiej kroi się na drugi dzień po złożeniu ciasta, gdy beza nieco wchłonie kremu i przestanie pękać. Jeśli lubicie bezy(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego (16g) 170 g mąki pszennejtortowej 130 g masła (o zawartości tłuszczu min. 82%) Składniki na galaretkę z malinami: 2 puszki brzoskwiń w syropie 4 galaretki brzoskwiniowe (każda na 500 ml wody) 1 litr gorącej wody Składniki na krem: 500 ml śmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki
Kulinarne PrzebojeCzas czytania: 2 min Macie ochotę na coś słodkiego i pysznego, ale brak Wam czasu na przygotowywanie skomplikowanych przepisów? To nic nie szkodzi, bo mam dla
SprawdzonaKuchnia.plktóry robiło się z ubitego niesłodzonego mleka skondensowanego i galaretki. Ta leciutka delikatna pianka była tak niepozorna i dobra, że można było ją jeść bez opamiętania. W sumie obok sernika to do dzisiaj jest moje ulubione ciacho na zimno i babcia zawsze przygotowuje je dla mnie na specjalne okazje. Jednak w trwającym boomie na nasiona chia, szczególnie te w formie(...)oleju kokosowego Galaretka jagodowa: 250 g jagód lub borówek 100 ml wody 2 łyżki ksylitolu/erytrytolu 1 łyżeczka agaru (lub żelatyny) Ptasie mleczko: 3 szklanki mleka kokosowego (ok. 2 puszki) 2 szklanki mleka roślinnego (u mnie migdałowe) 8 łyżek nasion chia 1 łyżka ekstraktu z wanilii 3 łyżki ksylitolu/erytrytolu 3 łyżeczki agaru (lub żelatyny) Dodatkowo: 100 g borówek * PRZYGOTOWANIE Spód
Food SquareTo ciasto, mające wyglądem przypominać sadzone jajko, gdzie masa serowa to „białko”, a „żółtko” imituje zatopiona w niej morela, widziałam już na
Smaki Na Talerzudrożdży 1 łyżka cukru 200 ml mleka 1 jajko 100 g masła, roztopionego 80 g cukru pudru 700 g własnej lub gotowej masy makowej z bakaliami, u mnie HELIO (puszka ma 850 g, więc z reszty masy można przygotować kluski z makiem ) SKŁADNIKI NA POLEWĘ: szklanka cukru pudru sok z 1/2 cytryny lub 3 łyżki wody PRZYGOTOWANIE: Do większego(...)keksy oraz pierniki – smacznego! Keks czekoladowo-bananowy Keks makowy Keks z bakaliami i płatkami migdałów Ciasto piernikowe Pain d’épices Piernik bez jajek oraz wiele przepisów na serniki, które znajdziesz na moim blogu – udanych wypieków nie tylko w święta
Zasmakuj Kuchniwyraz buntu kulinarnego, bo w moim domu uważało się te dania za niezdrowe i niedostatecznie pracochłonne, by można je było podać gościom. Do dziś bardziej smakuje mi kukurydza z puszki niż z kolby, ale staram się robić zdrowsze wersje tych potraw. Czytam dużo książek kucharskich, to dużo przyjemniejsze niż oglądanie przepisów na blogach. Często chodzę na warsztaty gotowania(...)wafli. Takie skrawki, które Wedel sprzedawał w przezroczystych workach, jako produkt uboczny produkcji torcików wedlowskich. Oczywiście trzeba było stać po nie w kolejce. Kawa czy herbata? Szarlotka czy sernik? Pomidorówka czy rosół? Po której stronie się opowiadasz? Zdecydowanie jestem herbaciarą, ale nie lubię czarnej herbaty. Za to wszystkie inne herbatki i ziółka mogłabym pić codziennie. Kawa
Ugotowane pozamiataneJeszcze jakieś 4-5 lat temu mój organizm na 30 procent składał się z owsianki. Jadłem ją bardzo często - każdy ranek, a czasami też w obiad
Kuchnia ŁukaszaTrudno skojarzyć święta bez smaku i zapachu pierniczków. Są uwielbiane przez każdego, nikt, po prostu nikt nie może im się oprzeć. Sam bardzo lubię pierniczki
Kuchnia ŁukaszaSkładniki: (na tortownicę 18 cm) Spód owsiano-ciasteczkowy: 150 g płatków owsianych 1 łyżka miodu 50 g ciasteczek maślanych 40 g czekolady deserowej Masa serowa: 350 g sera twarogowego mielonego puszka kajmaku o smaku czekoladowym 40 g czekolady deserowej rozpuszczonej w kąpieli wodnej łyżeczka soku z cytryny 60-80 g cukru pudru- opcjonalnie- jeśli masa kajmakowa jest zbyt słodka(...)śmietanowej. Może to zająć od 30 minut do 2 h w zależności od stopnia chłodzenia lodówki. Stężałe ciasto obficie posypać grubo startymi wiórkami czekolady. Podawać schłodzone Smacznego :) Zobacz także: Sernik czekoladowy z malinami Sernik Blue Curacao
KreatywnePiny