Pozycja obowiązkowa na święta!Zamiast typowego sernika lub piernika, nowoczesne i zdrowe rozwiązanie.Składniki:200 g kaszy jaglanej 0,5 l mleka roślinnego100 g margaryny PALMA firmy Bielmar1/2 puszki mleka kokosowego1 szkl. skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej1/3 szkl. stewii w proszku + 2 łyżki cukru brązowego lub 1/2 szkl. brązowego cukru + 2 łyżki cukru brązowego2 łyżki kakao
CzarnawisienkaŚwięta zbliżają się wielkimi krokami , a co za tym idzie makowce!Makowce , serniki z makiem , makowe rolady i wiele wiele innych pyszności, do których potrzebna nam będzie masa makowa.Oczywiście można kupić taką z puszki , ale w żadnym wypadku nie umywa się ona do tej domowej.Z morelami , orzechami , kandyzowaną skórką … – ajj już na samą myśl cieknie
Ostra na SłodkoWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Seromak to połączenie dwóch ciast: makowca i sernika. Gdy mamy problem z wyborem jednego z nich wystarczy zrobić właśnie te ciasto. Nie polecam robić ciasta z masy makowej z puszki, ponieważ sprzedawane gotowe masy sklepowe są zbyt rzadkie i ciasto może się nie udać. Post Seromak pojawił
Marta Gotujemasła/ margaryny 3 łyżki cukru pudru szczypta soli 5 żółtek łyżeczka proszku do pieczenia Sernik: 125g masła 3 jajka 1 szkl cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 kg sera 2x zmielonego 2 budynie waniliowe Pianka: 5 białek 1 szkl cukru 100g wiórków kokosowych puszka ananasa Spód: składniki posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. 2/3 ciasta schłodzić(...)kiedy piana będzie szklista i lśniąca, wsypujemy wiórki kokosowe. Na podpieczony spód wylewamy masę serową, układamy pokrojonego w kostkę ananasa, wykładamy piankę kokosową. Na piankę ścieramy zmrożone ciasto. Sernik pieczemy ok 60 minut w 180 stopniach. Gdyby sernik mocno się rumienił, można przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia
Smakołyki Asinajbardziej. Można tu użyć dowolnych owoców, zarówno świeżych jak i tych z puszki, a nawet mrożonych ( większe mrożone owoce należy wcześniej rozmrozić i odsączyć na ręczniku kuchennym, drobnych owoców mrożonych, np. jagód, nie trzeba wcześniej rozmrażać ). Jest tyle możliwości by za każdym razem mieć sernik inny, a jednocześnie tak samo pyszny i delikatny. Bardzo polecam :). Masa serowa
Opowieści z piekarnikawaniliowy1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa:375 g twarogu sernikowego1/4 szklanki cukruekstrakt waniliowy2 małe jajka1/4 szklanki kremówkiłyżeczka mąki ziemniaczanej 400 g masy kajmakowejok. 100 g orzechów włoskich Sernik "Krówka" - Sposób przygotowania:Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie formę (ok. 18 cm) wyścielamy pergaminem i smarujemy boki masłem. Wykładamy(...)ekstrakt waniliowy, mąkę ziemniaczaną - mieszamy, a na końcu dodajemy połowę puszki masy kajmakowej (200 g). Łączymy wszystkie składniki do otrzymania gładkiej konsystencji i wylewamy na podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy godzinę. Następnie wyłączamy piec i trzymamy sernik jeszcze przez ok. 30 minut w piekarniku.Na całkowicie ostudzone ciasto wykładamy resztę
Słodka StronaPrzepis na sernik znalazłam w jakiejś gazetce z przepisami. Nazwy nie pamiętam, ale ciasto wyszło pyszne! :) Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 5 żółtek 3 łyżki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego Masa serowa: 1 szklanka cukru 1000 g białego tłustego sera 125 g margaryny 100 g masła 5 żółtek(...)Budyniu śmietankowego bez cukru Ponadto: 5 białek 1 szklanka cukru 1 puszka brzoskwiń Tłuszcz do posmarowania blaszki Bułka tarta do posypania formy Sposób przyrządzenia: Ciasto kruche: Z podanych składników wyrobić ciasto, podzielić na dwie części i schłodzić Masa serowa: Ser zmielić. Wszystkie składniki utrzeć Sernik z brzoskwiniami: Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej
The Sweet DamselSkładniki biszkopt z 4 jaj serek homogenizowany waniliowy, 3 sztuki po 125g śmietana kremówka, 400g cukier, 3 łyżeczki mandarynki, 1 puszka żelatyna, 8 łyżeczek galaretka pomarańczowa, 1 opakowanie Przygotowanie Żelatynę rozpuszczamy w zalewie z mandarynek. Ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno, dodajemy serki, mandarynki i ciepłą, rozpuszczoną żelatynę. Delikatnie, ale szybko mieszamy, ponieważ żelatyna szybko tężeje w zimnej masie. Wylewamy(...)biszkopt, wstawiamy do lodówki. W tym czasie zagotowujemy wodę i robimy galaretkę wg przepisu na opakowaniu. Chłodzimy galaretkę, a gdy zacznie tężeć wylewamy na sernik. Pozostawiamy w lodówce jeszcze przez 2-3 godziny Przepis na blaszkę okrągłą 26cm
Gotowanie moimi oczamipolewą czekoladową z tego przepisu lub rozpuszczoną czekoladą. Przepis ze strony Kwestia Smaku. Polecam! Sernik kajmakowy: Składniki na tortownicę 24-26cm: Na spód: 200g herbatników maślanych 80 g roztopionego masła pół łyżeczki cynamonu Na masę serową: 800g twarogu, dwukrotnie zmielonego puszka kajmaku (510g) 5 jaj 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub łyżka(...)schłodzony spód, wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, pieczemy 15 minut, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy około 60 minut (aż cała powierzchnia sernika będzie ścięta i po dotknięciu sprężysta). Sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu dekorujemy polewą lub roztopioną czekoladą. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniRewelacyjny egzotyczny sernik o kremowej konsystencji, w niczym nie przypomina zbitych serników. Ważne jest, aby do jego pieczenia użyć gęstej dobrej jakości śmietanki kokosowej, nie ma w sobie zbyt wielu składników a smak jest obłędny. Wykończenie sernika stanowi krem śmietanowy i dojrzałe mango Gwarantuję, że na jednym małym kawałku się nie skończy ;) SKŁADNIKI: Spód: 1 szklanka mąki(...)misie miksera, wbić jajka, dodać śmietankę z puszki, wsypać budynie oraz cukry, całość krótko zmiksować tylko do połączenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180*c. Masę serową wylać na zimny kruchy spód, wierzch przykryć folią aluminiową. Piec 1 godzinę, na 15 minut przed pieczeniem folię zdjąć aby lekko zrumienić sernik. Chłodzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Masa: Dobrze schłodzoną śmietanę
Wanilia i Kardamonżelatyny 300 g ciastek zbożowych pół kostki masła tabliczka białej czekolady (200 g) Dodatkowo: puszka miąższu z marakui (400 g) 4 listki żelatyny Przygotowanie: 1. Opakowanie ciastek zbożowych (300 g) wrzucamy do malaksera i kruszymy je. 2. Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy spód do sernika. 3. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładam folią spożywczą. Wysypujemy pokruszone ciastka i dociskamy
Karczma Honoriettytwarogu mielonego dobrej jakości (Piątnica, albo President) · 3 galaretki brzoskwiniowe + wrzątek · duża puszka brzoskwiń w syropie - 850 ml PRZYGOTOWANIE: Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm. Otwórz puszkę z brzoskwiniami. S yrop przelej do rondelka, a brzoskwinie przełóż do miseczki. Do syropu dolej tyle wody, by razem otrzymać 600 ml płynu(...)Syrop z wodą zagotuj, zdejmij z palnika i wsyp 3 galaretki. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. 150 ml płynu przelej do oddzielnego naczynia, który wykorzystać na wierz sernika. Odstaw. Do dużej miski przełóż cały ser z kubełka. Jeszcze gorący płyn galaretkowy przelewaj stopniowo do miski z serem ciągle miksując masę na najmniejszych obrotach miksera, albo ręcznie rózgą
Calzonella.comlekkim sernikiem z dodatkiem serka mascarpone - okazało się strzałem w dziesiątkę :) Składniki na spód z ciasta marchewkowego: 150 g drobno startej marchewki 50 g ananasa (świeżego lub z puszki), odsączonego i posiekanego 40 g orzechów włoskich (drobno posiekanych) 40 g wiórków kokosowych 150 g mąki 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżeczka przyprawy piernikowej 1 łyżeczka cynamonu 3/4 łyżeczki sody(...)tortownicę o średnicy ok. 28 cm. Spód wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Dno i boki posmarować grubo masłem. Wyjąć z lodówki wszystkie składniki na sernik. Zaczynamy od przygotowania spodu ciasta. Do jednej miski włożyć marchewkę, ananasa, orzechy i wiórki kokosowe. Odstawić bez mieszania. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, przyprawę korzenną
Świat Ciastapokrojonymi truskawkami i wegańskim jogurtem naturalnym. Wegańskie mini serniki z truskawkami Składniki (na 12 mini serników): 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka kakao szczypta soli himalajskiej 500 g wegańskiego jogurtu naturalnego puszka schłodzonego mleczka kokosowego 2 łyżeczki agaru 1 laska wanilii(...)ciasta i przełóż do lodówki na ok. 2 h. *Jeśli nie posiadasz silikonowej formy, wyłóż foremki paskami z papieru do pieczenia. Ułatwią późniejsze wyciągniecie mini serników. Smacznego
wegujemymąki pszennej 75 g masła 65 g drobnego cukru 20 g kakao szczypta soli Sernik: 1 kg twarogu sernikowego 35 g mąki ziemniaczanej 4 jajka 250 ml słodzonego mleka zagęszczonego 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18% 600 g pulpy z mango (puree z puszki) szczypta soli Warstwa śmietanowa: 400 g kwaśnej, gęstej śmietany 18% 4 łyżki cukru pudru(...)pokojowej. Wszystkie umieszczamy w misie miksera i miksujemy krótko, tylko do połączenia. Ostrożnie przelewamy dość płynną masę na podpieczony spód. Pieczemy przez około 60-65 w 160 stopniach ( gotowy sernik powinien być ścięty, na środku może lekko „falować”. Jeśli po godzinie wciąż „faluje” zbyt mocno, nieznacznie wydłużamy czas pieczenia ). Upieczony sernik pozostawiamy na około
Smaki Na Talerzumąki pszennej 75 g masła 65 g drobnego cukru 20 g kakao szczypta soli Sernik: 1 kg twarogu sernikowego 35 g mąki ziemniaczanej 4 jajka 250 ml słodzonego mleka zagęszczonego 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18% 600 g pulpy z mango (puree z puszki) szczypta soli Warstwa śmietanowa: 400 g kwaśnej, gęstej śmietany 18% 4 łyżki cukru pudru(...)pokojowej. Wszystkie umieszczamy w misie miksera i miksujemy krótko, tylko do połączenia. Ostrożnie przelewamy dość płynną masę na podpieczony spód. Pieczemy przez około 60-65 w 160 stopniach ( gotowy sernik powinien być ścięty, na środku może lekko „falować”. Jeśli po godzinie wciąż „faluje” zbyt mocno, nieznacznie wydłużamy czas pieczenia ). Upieczony sernik pozostawiamy na około
Smaki Na Talerzu