nutką imbiru, cynamonu, kardamonu, goździków, pomarańczy. Czytając przepis na czekoladowo-imbirowe ciasto od razu wiedziałam, że muszę go zrobić. I choć mój mąż prosi się od dłuższego czasu o sernik, a ciasta czekoladowe to nie jego bajka, to i tak nie obyło się bez dokładki. Znajomym, którzy odwiedzili nas w weekend również smakowało, zwłaszcza, że są fanami czekoladowych wypieków(...)Ciasto jest mocno czekoladowe. Z jednej strony ciężkie, wilgotne a z drugiej rozpływające się w ustach, co jest zdecydowanie zasługą wina korzennego. Imbir jest bardzo lekko wyczuwalny natomiast dodatek pomarańczowej konfitury podkreśla smak i charakter ciasta. Składniki: 250 g masła 350 g ciemnej czekolady (min. 50% kakao) 4 łyżki wina korzennego 140 g cukru kryształu 100 g cukru brązowego (muscovado
Made By Mom And SonTakich, które nie zaczynają się od spisu rzeczy, które mogą się nie udać jeśli coś zrobi się nie tak. Nie masz czasu ubijać piany z białek - nie szkodzi. Cały sernik nie zmieści się na raz do formy i czeka na swoją kolej - nie szkodzi. Nie patrzysz przez 20 minut czy aby na pewno rośnie - też nie szkodzi :) Podane proporcje(...)wystarczą na 20 sztuk serniczków. Składniki: 400 g sera (ja miała zwykły twaróg z wiaderka) 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej aromat pomarańczowy 2 jajka + ciasteczka Oreo (lub podobne) na spód tabliczka czekolady, kilka łyżek śmietany kremówki W małej miseczce mieszam cukier waniliowy ze zwykłym i mąką ziemniaczaną. Ser miksujemy z jajkami (można
Ciastkozercypodeszłam po prostu jako sernika na zimno i sprytnie przygotowałam ją jakiś czas temu do degustacji Na pewno muszą ją powtórzyć, choćby ze względu na niezbyt reprezentacyjne zdjęcie Ogólnie paschę możemy robić z gotowego, zmielonego sera białego lub też z jajek i śmietany oraz mleka, które poddane obróbce termicznej utworzą nam ser. Trochę jak w serniku na zimno. Ja sięgnęłam(...)był zbyt kwaśny. Kaloryczność i bogactwo paschy zależą od Was i dodanych bakalii. Możemy tutaj użyć to, co mamy pod ręką. Ja dodałam zarówno orzechy jak i żurawinę, skórkę pomarańczową czy daktyle. Im bardziej różnorodne bakalie i im ich więcej, tym nasza pascha ładniej się prezentuje szczególnie w przekroju. Drukuj Wielkanocna Pascha Składniki 1 kg tłustego sera białego
Mieszam w Garnkuprawdziwego, u mnie swojskiego, twarogu. Jest trochę pracy przy mieleniu, lecz warto podjąć wyzwanie i przygotować ten sernik na Święta. Polecam! Składniki na sernik krakowski, czyli klasyczny sernik z kratką na formę o wymiarach 24x28 cm KRUCHE CIASTO: 400 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka(...)mleka, śmietany lub wody MASA SEROWA: 1 kg twarogu 4 jajka 125 g miękkiego masła 200 g cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego 200 g śmietany 30% rodzynki skórka pomarańczowa lub aromat pomarańczowy (na kg ciasta) LUKIER: 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny lub przegotowanej, ostudzonej wody Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem
Rozpustne gotowaniePuszysty, wilgotny, delikatny i absolutnie pyszny sernik z brzoskwiniami, delicjami i galaretką na spodzie makowo – kokosowym to fantastyczny smakołyk dla wszystkich wielbicieli serników. Udaje się za każdym razem, jest prosty w przygotowaniu idealny na różne okazje, urodzinowe przyjęcia, imieniny, spotkania w gronie przyjaciół, ale przede wszystkim na święta. składniki na tortownicę 26 cm ciasto makowo-kokosowe(...)twarogu z wiaderka 4 jajka 200 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru kryształu opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 4-5 połówek brzoskwiń z puszki dodatkowo 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe 300 g ciastek typu delicje przepis Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec miksowania wsypujemy cukier puder. Do sztywnej piany dodajemy proszek do pieczenia, wiórki kokosowe oraz mak i wszystko
Smakowite Daniagenialne (no wiadomo). Farsz nie jest zwykłym budyniem, bo pieczony w bardzo wysokiej temperaturze zyskuje zupełnie inną fakturę, a już na drugi dzień, po przechowaniu w lodówce smakują jak sernik. ps. Podobno w Portugalczycy jedzą te ciacha na gorąco już od śniadania- wcale się im nie dziwię. Składniki na 6-12 ciastek: opakowanie ciasta francuskiego puszka mleka kokosowego(...)łyżki mąki kukurydzianej (80 g) 3 łyżki cukru najlepiej trzcinowego nierafinowanego (70 g) sok z połowy cytryny łyżka lub więcej skórki z cytryny lub pomarańczy (użyłam własnej roboty pomarańczowej kandyzowanej, przepis znajdziecie tu ) cynamon do posypania Przygotowanie: Płat ciasta francuskiego rozwiń, pozbądź się papieru i zawiń ponownie w rulon. Ja jednocześnie odwijałam i zawijałam ciasto. Płat ciasta francuskiego rozwiń, pozbądź
greenscarfmojprzepisna.pl | Drożdżowa baba z ziemniakami Myślę, że powoli trzeba zastanawiać się co znajdzie się na Wielkanocnym stole. Odkąd zaczęłam piec, nie wyobrażam sobie Świąt bez tradycyjnej
moj przepis naRanking tegorocznych wielkanocnych wypieków bezkonkurencyjnie wygrał sernik z kratką i lukrem. Na Boże Narodzenie mam już zamówienie na dwa, bo jeden, to zdecydowanie za mało - z trudem wydarłam żarłoczkom kilka kawałków do zrobienia zdjęcia 😉 Gorąco polecam! CIASTO: 250 g mąki pszennej typ 650 80 g cukru pudru 125 g masła łyżka domowego cukru waniliowego 1 jajko niewielka ilość mąki(...)trzykrotnie mielonego sera 8 jajek 10 dag masła 20 dag cukru łyżka domowego cukru waniliowego 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 10 dag rodzynek 10 dag smażonej skórki pomarańczowej szczypta soli łyżeczka mąki pszennej do bakalii żółtko + łyżeczka mleka do smarowania kratki LUKIER: 15 dag cukru pudru niepełna łyżeczka oleju sok z cytryny WYKONANIE: CIASTO: Mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać
Kuchenne zapiski EdytyBabka - jedno z najbardziej charakterystycznych ciast wielkanocnych obok mazurka i sernika. Jednak mimo wszystko uniwersalna - chętnie jemy ją właściwie cały rok! Dziś przygotowałam Wam moje "babkowe" propozycje. Jest ich sporo, także myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. A Wy pieczecie świąteczne babki? Babka kakaowo-bananowa na mące pełnoziarnistej Babka z mandarynkami i zieloną herbatą Babka makowo-kokosowa Babka śmietankowa(...)Babka Caffe Latte Babka z dynią i rodzynkami Babka tiramisu Babka pomarańczowa Babka makowo-piaskowa Babka piaskowa Babka cytrynowa Babka z migdałami Babka cynamonowo-kakaowa z orzechami Babka z czekoladowymi groszkami Szybka babka B abka z nadzieniem gruszkowo-orzechowym z sosem karmelowym
Mania Wypiekaniaczęsto znajdzie się ktoś, kto ze wszystkich słodyczy najbardziej lubi śledzie. Ciężko dogodzić wszystkim, ale seromak (seromakowiec) to ciasto, które na pewno przypadnie do gustu zarówno fanom sernika, jak i makowca. Mój makowiec z serem jest bez spodu – prosty, a jakże smaczny. Duża blacha świątecznej przyjemności! Warstwa makowa: 400 g zmielonego maku (kupuję już zmielony) 1 i 1/2 szklanki(...)łyżek kaszy manny 100 g masła (pół standardowej kostki) 2 średnie jabłka 5 dużych, wiejskich jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki zmielonych orzechów (lub migdałów) 1 łyżka domowej skórki pomarańczowej opcjonalnie bakalie: rodzynki, posiekane orzechy Masa serowa (składniki w temp. pokojowej) : 1 kg zmielonego twarogu lub gęstego sera wiaderkowego 3/4 szklanki cukru 5 dużych, wiejskich jajek 1 budyń waniliowy
Poezja smakuświąteczne ciasteczka. Ok. Powiecie, a gdzie sernik? Sernika nie ma, gdyż u mnie w domu sernik zawsze szykuje się na Wielkanoc. Oczywiście jeśli chcecie to polecę Wam sernik krakowski - tradycyjny, kremowy na delikatnym kruchym cieście. Moje makowe propozycje: Babka piaskowo-makowa Gwiazda drożdżowa z makiem Choinka makowa z ciasta francuskiego Babka makowo-kokosowa Z bakaliami: Keks(...)bakaliami i rumem Ciasteczka maślane z żurawiną Ciasteczka: Pierniczki Norweskie ciasteczka z pieprzem Cakepops reniferki Muffinki piernikowe Ciasteczka piernikowe z czekoladą Dodatki: Kompot figowo-śliwkowy Kandyzowana skórka pomarańczowa
Mania Wypiekaniawiem jak u Was ale u mnie w domu na święta obowiązkowe są 3 pozycje: piernik, sernik i keks. Dlatego postanowiłam się z Wami podzielić moim ulubionym, sprawdzonym przepisem na keks. Próbowałam wielu przepisów, ale z tego zawsze się udaje i do tego robi się go naprawdę szybko. Składniki 4 jaja 3 3/4 szkl. mąki(...)szkl. cukru (30 dag) 1 margaryna ok 1/2 szkl. mleka cukier waniliowy małe opakowanie proszku do pieczenia 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej bakalie wg. uznania Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Miękka margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, do utartej masy dodajemy po 1 żółtku, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko, mieszamy. Dodajemy
Cynamonowe szczęściewyciągają od razu....ale ważne jest chyba to, i większość się z tym zgadza, aby składniki miały temperaturę pokojową- czyli były wyciągnięte z lodówki na 3 godziny przed robieniem sernika, z lodówki. Raz sobie opadnie, raz sobie nie opadnie...ale co ciekawe, w obydwu przypadkach zostaje zjedzony bez problemu! Składniki na spód 300 g mąki pszennej 100 g cukru pudru(...)cukru pudru 5 dużych jaj- oddziel białka od żółtek pół szklanki śmietanki 30 % lub 36 % może być czekoladowa cukier waniliowy jeśli lubicie to dodatkowo rodzynki i skórka pomarańczowa Najpierw musimy zrobić kruche ciasto. Ze wszystkich składników na ciasto, zagnieć elastyczną kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkuj na prostokąt. Dużą
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: (waga ciasta ok. 2 kg) Ciasto: 250 g (2 szklanki) mąki pszennej 100 g masła 100 g (3/4 szklanki, 10 łyżek) cukru pudru 1/2 łyżki
Malowane smakiemSkładniki: 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku(,President ) 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki oleju 1 szklanka cukru 8 żółtek 8 białek 2 całe jaja
w mojej kuchniUwielbiamy serniki, a takie na zimno są doskonałym deserem na letnie popołudnia. Jako że sezon truskawkowy dobiega końca, polecam serniczek na zimno z musem truskawkowym. Jest pyszny, spróbujcie;) Przed podaniem dekoruję bitą śmietaną i dowolnymi owocami. deser podałam na talerzyku z serii MALTA od Porcelana Bogucice okrągłe biszkopty 70 dag truskawek 2 galaretki jabłkowo miętowe(...)kupisz w KLIK) 1 kg sera mielonego (najlepszy z KLIK) 3 galaretki pomarańczowe + 400 ml wody 2 galaretki agrestowe + 800 ml wody dodatkowo 30 – 40 dag truskawek Tortownicę ( 28cm) wykładam folią aluminiową, dno i boki. Wykładam biszkopciki, jeden obok drugiego. 70 dag truskawek miksuję i przekładam do rondla, doprowadzam do wrzenia. Zdejmuję z palnika i wsypuję galaretki jabłkowo miętowe, dokładnie
Takie tam pichcenie