długo potrwa ta dobra passa.Sernik ma piękny kolor, jest niebywale delikatny. Spód wyszedł niczym kakaowa chmurka, kruszonka jest smakowicie chrupiąca,a serowy środek rozpływa się w ustach. Prawdziwa poezja! SERNIK DYNIOWY. ciasto: kostka margaryny 2,5 szklanki mąki 3 łyżeczki gorzkiego kakao 2 jajka 1 żółtko szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowo-dyniowa: 1 kg białego(...)lodówce w trakcie przyrządzania masy. Biały ser traktuję blenderem, aby pozbyć się grudkowatych drobinek. Mieszam z puree z dyni. Białka oddzielam od żółtek, ubijam na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania 3/4 szklanki cukru. Z pozostałą ilością cukru ucieram żółtka, dodaję do sera z dynią i dokładnie miksuję. Wsypuję budynie waniliowe, łączę razem. Na samym końcu, delikatnie
W kuchni Karmel-itkiobiecałam, oto kolejna wersja serniczka śniadaniowego. Serniczek bananowy z jagodami cieszy się dużą popularnością, mimo że jest na blogu zaledwie od poniedziałku. Coraz częściej pojawiają się komentarze pod serniczkiem jagodowym z malinami. Idąc za ciosem podsuwam Wam kolejny pomysł na pożywne śniadanko. Tym razem w wersji dla leniuchów - bez gotowania :) Gotowy serniczek można jeść na zimno lub podgrzać w mikrofali(...)Dosłodzić do smaku. Gotowy serniczek można zjeść na zimno lub podgrzać w mikrofali ok. 1-2 minuty - krem będzie puszysty a jego konsystencja będzie podobna do znanego wszystkim pieczonego sernika. Podawać z jagodami i orzeszkami ziemnymi. Smacznego
Chocolate Muffin BlogSkladniki na 4 osoby: Kaczka (ok. 1-2,5 kg) 4 pomarańcze 5 ząbków czosnku Odrobinę rozmaryny 2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżeczki mąki kukurydzianej Sól
Kuchnia Łukaszanaszym domu żadnych świąt bez sernika, makowca i pasztetu i mojej Mamy I nie ważne, czy to Wielkanoc, czy Boże Narodzenie :)Ciasta są już na blogu więc pora na pasztet z zająca SKŁADNIKIprzodek i podroby z zająca 500g podgardla wieprzowego wędzonego1 kg karkówki300g wątróbki wieprzowej100g suszonych grzybków100g włoszczyzny (marchewka, pietruszka)5 jajek2(...)PRZYGOTOWANIE Zająca, karkówkę i podgardle zalewamy niewielką ilością wody. Dodajemy warzywa, grzyby, cebule, ziele angielskie , liście laurowe,ziarna pieprzu i czosnek. Dusimy razem pod przykryciem przez około 2 godziny, aż mięso będzie rozgotowane. Dodajemy pod koniec duszenia - na ostatnie 10 minut obraną z błon i pokrojoną wątróbkę. Zestawiamy z ognia, wkładamy do garnka bułki i studzimy. Po wystudzeniu
Moje Kuchenne RewelacjePyszne, smaczne, sycące młode ziemniaczki, pieczone w dobrze dobranych przyprawach i oliwie. Prostsze być nie może! Ziemniaczki smakowały bardzo dobrze, chyba właśnie dlatego znikły jeszcze ciepłe
Kuchnia Łukaszaskąd taka niesłuszna nazwa?? Upiekłam to ciasto i według mnie nie ma nic wspólnego z tą nazwą:) Ciasto jest puszyste, delikatne, odrobinę wilgotne, smakiem i konsystencją bardzo przypomina sernik. Po prostu idealne... Możecie czereśnie zastąpić wiśniami. Wypróbowałam przepis Doroty. Ciasto:5 żółtek, 3 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. cukru pudru, 250g masła lub margaryny, laska wanilii(...)Masa śmietanowa: 1200g śmietany 18%, 5 białek, 1 i 1/4 szk. cukru, 2 budynie śmietankowe, szczypta soli, 400g czereśni. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodać przesiany sproszkowany budyń oraz śmietanę i dokładnie ubić mikserem na małych obrotach. Na przygotowaną blaszkę o wym. 23x33cm. zetrzeć, na tarce o dużych
Z miłości do słodkościzmielić dodając rozpuszczone masło. Jeżeli zdecydujecie się na robienie spodu do sernika samodzielnie, to polecam upiec go dzień wcześniej lub z rana, tak żeby dobrze ostygł i ochłodził się w lodówce min. 30 minut. Serniczek robimy w następującej kolejności: Najpierw robimy spód, w dniu robienia sernika robimy galaretkę oraz masę jogurtowo-kokosową. Składniki na spód owsiano-kokosowy o średnicy(...)pozostałe owoce, wylać (bardzo ostrożnie i powoli) resztę galaretki. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (około 3-4 godziny) a najlepiej na całą noc. Torcik przechowywać w lodówce, najlepiej pod kloszem, aby nie przeszedł zapachami. Przed podaniem delikatnie nożykiem oddzielić deser od ścianek formy, delikatnie zdjąć obręcz, następnie pomagając sobie szeroką płaską łopatką ostrożnie i delikatnie zsunąć torcik na paterę
moj przepis naW czasie wakacji miałam wreszcie okazję, aby czytać. Pochłaniałam książki jedna po drugiej. Cieszyłam się nimi, a lektura sprawiała mi naprawdę mnóstwo przyjemności. Książki, po które
W mojej kuchniNiestety nie mam "ręki" do tradycyjnego ciasta sernikowego - sernikowe zakalce to moja, niestety tradycja. Pozostają mi zatem wariacje na temat sernika na zimno i oto jedna z nich. Sernik z miętą amerykańską i kwiatami bzu nabiera oryginalnego, niespotykanego klimatu, który zamknięty jest w chrupiących ciasteczkach, a na wierzchu, gruba kołderka z gorzkiej czekolady, która doskonale łagodzi słodycz(...)zwykłego kartonu, złożony i sklejony w kwadrat, o wymiarach odpowiadającym wymiarom ciastek. Obręczy przytrzyma ciastka w ryzach, dopóki masa się nie stężeje. Kwiaty bzu myjemy pod bieżącą wodą i obrywamy z łodyg, następnie suszymy na sicie. Liście mięt również myjemy i kroimy w drobną kostkę, tak aby wypuściła swoje aromaty. Żelatynę rozpuszczamy
Jadło i czytadłoinaczej postanowiłam zrobić makowiec, o którym sama powiem -pyszny! Pozbierałam przepisy od kilka osób wzięłam z nich co najlepsze i oto jest- pyszny świąteczny makowiec. Spód taki jak na sernik z rosą!Forma 30x25 Masa makowa SKŁADNIKI: 1 kg. maku (2 łyżki masy zabieram na makiełki wigilijne) 3/4 kostki masła 3/4 szkl. cukru 6 jajek 2 łyżki kakao(...)razy białka ubić z cukrem, dodać żółtka ciągle ubijając masło roztopić, dodać miód, zmielony mak, kakao, mąkę ziemniaczaną, budyń, powidłaolejek, bakalie smażyć około 15 min. na małym ogniu, pod koniec dodać pianę z baiałek wylać na blaszkę wyłożoną "nakłótym" ciastem piec około 50-60 min w temperaturze 180 stopni. Można na wierzch włożyć kruszonkę lub polukrować
Kuchnia Beatyniebo Ciasto tortowe autorka: Aneta S | blog: Sprawdzone Przepisy Misiaczka Torcik Śmietankowy Snickers autorka: VerySweetPage | blog: Piernikowa Chata Bardzo Słodka Strona Pora na babkę ... autorka: SLONCE | blog: KuchniaSłońca Niebiański sernik kajmakowy autorka: pilichola | blog: Cukry Proste dla słodkolubnych autorka: Alice in MuffinLand | blog: Alice in MuffinLand Kawa w cieście, kawa w karmelu. autorka: Angie123 | blog: I adore cinnamon(...)autorka: KuchenneŁasuchowanie | blog: Kuchenne Łasuchowanie Pyszna :) Najlepsza :) Super słodka :) och i ach :) Kajmakowo - czekoladowa tarta Lion autorka: Sandersik | blog: Ooomnomnomnom! Florentynki autor: feliks | blog: Wegańskie Wesele Jabłka w karmelu pod ciastem. Gordon Ramsay. autorka: magasia | blog: Kulinarne Wyskoki Mazurek kajmakowy najprostszy autorka: eula | blog: eulawkuchni.blog.pl Muffiny z masą krówkową autorka: Gospodyni Miejska | blog: Gospodyni Miejska 144. Jabłko się schowało! autorka
Mania Gotowaniamojprzepisna.pl | Marmolada gruszkowo-rabarbarowa Robiliście kiedyś dżem lub marmoladę z gruszek? Generalnie troszkę to mdłe i słodkie, prawda? Aby złamać słodycz i dodać odrobinkę ostrzejszego smaczku
moj przepis naKrucho, miękko, delikatnie i bardzo, bardzo smacznie, czyli małe kłamstwo w kuchni, SERnik bez sera :D Składniki (duża blacha): Ciasto kruche: 3 szklanki mąki (500 g) 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 250 g margaryny 5 żółtek smalec do posmarowania blachy Masa: 3 x 400 g śmietany 18% 2 budynie śmietankowe(...)Mniejszą częśc włożyć do zamrażalnika, a większą rozwałkować, wyłożyć na posmarowaną smalcem blachę i ponakłuwać widelcem. Masa: Śmietanę dokładnie wymieszać z proszkiem budyniowym. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier. Do ubitej piany dodawać małymi porcjami śmietanę, delikatnie wymieszać i wylać całość na ciasto. Na masę zetrzeć na tarce zamrożone ciasto i piec w temp
Malinowo w kuchniPowracam do tematu zdrowych słodkości. A jeśli ma być i zdrowo i słodko, to wiadomo, że bedzie kasza :) W tym roku pokazywałam Wam już pyszny mus z kaszy manny , "sernik" z kaszy jaglanej i gryczane brownie . Dziś mam coś dla fanów kokosa i pralin Rafaello-wegańskie, bezglutenowe praliny kokosowe z kaszy jaglanej. Są pyszne, kremowe i rozpływają się(...)oleju kokosoweo Dodatkowo: 30 ekologicznych migdałów blanszowanych Symbio wiórki kokosowe do obtoczenia Kaszę prażymy na suchej patelni, aż zacznie intensywnie pachnieć, następnie przekładamy na gęste sitko i płuczemy pod bieżącą wodą. Przesypujemy do rondelka, zalewamy mlekiem kokosowym (polecam zebrać do naczynia całą śmietankę i dopiero potem uzupełnić do 300 ml rzadkim mlekiem) i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym
Zawsze głodna!wagą, pewnie, że coś staram się z tym robić, mam problem z ciuchami, stanikami i jak idę pod górkę to sapię, a że w górach mieszkam to wszędzie psiamać pod górkę. I boję się grubych bab, boję się, bo przez nie czuję się źle. I to nie dlatego, że wyglądam gorzej, tylko dlatego, że lubię siebie. Tak zwyczajnie siebie lubię(...)schudniecie, gruba baba zawsze zostanie grubą babą, charakter nie chudnie. Przejmujecie się tym, co inni mówią? Gratuluję! Żebyście nie myśleli, że grube baby to tylko schabowe, śmietany i serniki to dzisiaj przepis na falafel. Bez glutenu, bez mąki, jajek i mimo że zdrowy to nawet dobry Potrzebujemy: opakowanie suchej ciecierzycy – ja miałam takie 400g (ta z puszki się
ladykitchen