sernika. Także będąc na wakacjach u rodziców postanowiłam wykorzystać ten czas by razem z mamą go przygotować (przepis od mamy, który dostała od koleżanki). Wyszedł pyszny i jak się okazuje nie taki trudny do zrobienia. Składniki: ( forma o wym. 38x24cm ) Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 1/2 margaryny (125g), 1/2 szklanki cukru, 1 jajko, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa
W kuchni u Monikiserniku znakomicie. Co do masy serowej w oryginalnym przepisie było 40 dkg cukru, ja zdecydowanie wolę dodać mniej – wtedy ciasto jest mniej słodkie i zadowala w pełni moje kubki smakowe. Wychodzi zawsze i smakuje pysznie ;) . Kruche ciasto: 20 dkg mąki 12 dkg masła 7 dkg cukru pudru 1 całe jajko 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki
kuchcikowniaSeromak, czy inaczej seromakowiec lub sernik z makiem - takie nazwy nosi w naszych domach ciasto łączące w sobie dwa popularne wypieki: sernik i makowiec. Dla mnie takie połączenie to wielka gratka i okazja do spałaszowania dwóch ulubionych ciast w jednym kawałku. Moje ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm i na taką blachę podaję proporcje.SeromakSkładniki:ciasto półkruche140g(...)białko (pozostałe z produkcji ciasta)3 płaskie łyżki (30g) mąki ziemniaczanej1 łyżka cukru z waniliąskórka otarta z jednej pomarańczyszczypta soliWykonanie:CIASTO PÓŁKRUCHE- mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać, dodać zimne, posiekane masło, żółtko oraz śmietanę, wymieszać, szybko zagnieść gładkie ciasto, schłodzić- schłodzonym ciastem wylepić dno formy (ja swoją wykładam w całości papierem do pieczenia)- nakłuć widelcem, podpiec przez
Smakołyki Berenikisernik, a trochę brownie w wersji blond. Jest wilgotne, ma bogatą konsystencję i pachnie tak cudownie, że ciężko odmówić sobie kolejnego kawałka ;) Składniki: kasza jaglana ugotowana na miękko 3 szklanki gruszki 3 szt mleko (ryżowe, sojowe, kokosowe lub inne) 0,5 szklanki mąka jaglana 1 szklanka skrobia z tapioki, kukurydzy lub ziemniaczana 0,5 szklanki proszek do pieczenia
głodny alergikPierwszy przepis z rabarbarem w tym roku! Uwielbiam rabarbar i przeróżne dania z jego użyciem. Tym razem przepis na ciasto cynamonowe z rabarbarem. Ciasto
Kuchnia ŁukaszaSernik był i to dość ważna uwaga , mięciutki , rozpływający się w ustach. Na początku bałam się , że masa mi się nie zsiądzie , ale byłam w wielkim błędzie :) uffff na szczęście . :) Dzięki współpracy z firmą Symbio . Jeśli chcecie zobaczyć jakie inne produkty możecie kupić to zapraszam do odwiedzenia strony http://www.symbio.pl/ . :)Wymiary blaszki : 29 cm x 24 cmTemp. pieczenia
Słodkości i nie tylkoaromat i zmiksować. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Dodać kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę przełożyć na przygotowany spód. Piec przez około 60 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku. MUS MALINOWY: Rozmrożone maliny dokładnie zblendować nie odlewając odcieku po rozmrażaniu (toż to cały smak(...)jednak dla mnie pestki stanowią o całym uroku i smaku malin. Dodać cukier puder, dokładnie rozmieszać. Połączyć z żelatyną. Masę schłodzić, żeby zaczęła lekko tężeć. Tężejącą wylać na przygotowany sernik, wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny do całkowitego związania
Cakes By Kejtwierzchu. Smak i aromat advocata jest lekko wyczuwalny, a uzyskałam go poprzez rozpuszczenie pralinek o tym smaku w śmietance kremówce. Śmietanka wpływa również na smak oraz konsystencję tego sernika, dzięki temu bardzo kremowy i dosłownie rozpływa się w ustach! Całość dopełnia krem czekoladowo-advocatowy na bazie śmietanki i masła oraz płatki migdałowe. Wyjątkowo pyszne połączenie! Składniki: Spód(...)płatków migdałowych Wykonanie: Spód: Herbatniki kruszymy na miałko i dodajemy roztopione masło. Wszystko razem dokładnie mieszamy i powstałym "mokrym piaskiem" wylepiamy dno tortownicy (średnica 18 cm), wyłożone papierem do pieczenia, mocno dociskając. Wkładamy do lodówki. Masa serowa: W rondelku podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej pralinki. Nie zagotowujemy. Studzimy. Twaróg przenosimy do miski i miksujemy. Dodajemy po jednym jajku, cały
Kuchnia MagdaLenyMojprzepisna.pl | Ciasto karmelowe z orzechami bez pieczenia Po krótkiej przerwie zapraszam na ciasto mega słodkie, chyba najsłodsze ciasto na blogu. Bardzo proste i szybkie, można przygotować
moj przepis naPewnie każdy uwielbia smak kokosowych pralinek ,,Raffaello". Są cudowne w smaku i ja nie będąc wyjątkiem także je bardzo lubię! Dziś prezentuję Wam przepis na ciasto
Kuchnia Łukaszamojprzepisna.pl | Prosty mus owocowy Prosty mus owocowy w wersji Walentynkowej. Tegoroczny deser z okazji Walentynek dla mojego kochanego męża. Bardzo prosty i szybki, bez pieczenia, z
moj przepis najagody, jagodowy sernik zagościł na naszym stole. Nie przepadam za sernikami na zimno ale ten jeden jedyny podbił moje serce. Jest bajecznie pyszny, powiem tylko tyle :) Sernik jagodowy na zimno, na kruchym spodzie masa serowa: 140 g mrożonych jagód 500 g mielonego sera twarogowego 250 g mascarpone niepełna szklanka śmietany kremówki 120 g cukru pudru(...)wody, ok 1-2 Składniki ciasta zagniatamy i chłodzimy w lodówce ok 30 minut a następnie wylepiamy nim nasmarowana masłem tortownicę o średnicy 26 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C ok 12-15 minut. Studzimy. Żelatynę namaczamy w 4 łyżkach wody i odstawiamy na 10 minut. 140 g jagód blendujemy z cukrem i cynamonem
Dzieje kuchennej WiewióryProsty oraz szybki w przygotowaniu, przepyszny, nie za słodki, idealny… Nie chwalę swojego przepisu, po prostu kocham serniki Sernik czekoladowy z kajmakiem i orzechami Składniki: Około 100 sztuk herbatników 1 kg sera mielonego z wiaderka 2 jajka 3/4 szklanki cukru opakowanie cukru wanilinowego 1 kostka (250) masła, lub ewentualnie margaryny 3 budynie (2 czekoladowe, 1 śmietankowy(...)mleka w puszcze Jeżeli nie masz gotowego kajmaku należy gotować mleko w puszcze w kąpieli wodnej przez około 4 godziny. Na początek przygotowuję blachę. Wykładam ją dokładnie papierem do pieczenia, na papier układam dość ściśle herbatniki. Na początek na wolnym ogniu rozpuszczamy kostkę masła. Po rozpuszczeniu dodajemy cukier i cukier waniliowy. Całość dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się cukru
Kocham Czekoladęmieszając. Kiedy w masie zaczną ukazywać się pierwsze bąbelki (takie jak przy gotowaniu budyniu), garnek odstawić z ognia i masę wystudzić. Formę o wymiarach 23x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno wyłożyć herbatnikami. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z wystudzoną masą serową. Masę wyłożyć na herbatniki i wyrównać powierzchnię. Formę wstawić do lodówki. W małym rondelku(...)żelatynę i powolutku podgrzewać cały czas mieszając, aż polewa stanie się gładka. Odstawić z palnika i nadal mieszać, aż masa zacznie stygnąć i lekko gęstnieć. Polewę wylać na schłodzony sernik, wierzch posypać orzechami i migdałami. Formę ponownie wstawić do lodówki aby ciasto całkowicie stężało. Sernik sprawdził się jako deser na grillowej imprezie. Przygotowany tuż przed nią, wprawdzie
Kuchenne zapiski Edytymojprzepisna.pl | Najlepsze, chrupiące pierniczki (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru) Najlepsze na świecie wegańskie pierniczki, cieniutkie, chrupiące, pyszne od razu po upieczeniu, ale po kilku tygodniach od pieczenia
moj przepis na