pomarańczy i masę makową. Smażyć 15 minut i odstawić by przestygło. Do chłodnej masy makowej dołożyć 2 roztrzepane jajka, cynamon i cukier puder. Zmiksować. Masę wyłożyć na spód do sernika. Ser: 600 g białego sera (najlepiej sobie zmielonego, lub bardzo dobrego jakościowo z wiaderka) 3 jaja 5 łyżek śmietany 70 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 100 ml soku(...)trzemy zamrożoną wcześniej część ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku. Najpierw w 180 stopniach przez 15 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy 40 minut. Po tym czasie uchylamy drzwiczki i pozwalamy sernikowi powoli stygnąć. Smacznego! Pozdrawiam, Katarzyna
Poezja Smaków - blog kulinarnycukru. Kiedy piana będzie gęsta, dodajemy kolejno po 1 żółtku i nadal miksujemy. Na koniec do masy dodajemy wymieszane mąki, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy i przekładamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni C (grzałka góra-dół). Upieczony i przestudzony biszkopt kroimy w poprzek na 17 pasków. Przygotowanie masy serowej(...)przestrzeniami wypełnionymi masą serową, a nie nad ciastem. Pozostałą masą serową wypełniamy miejsca między paskami biszkoptu i rozsmarowujemy równo na wierzchu ciasta. Pieczemy około 50-60 minut. Po ostygnięciu dekorujemy polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Sernik szachownica - kuchnia podkarpacka Zapraszam do zakłądki KUCHNIA PODKARPACKA po inne regionalne przepisy Szczególnie polecam przepisy na serniki: Sernik biały - kuchnia podkarpacka
Trzeci talerzmiodownika zrobiłam tzw. grysikowy na bazie kaszki manny, z dodatkiem ekstraktu waniliowego. Ten miodownik najsmaczniejszy jest na 2-3 dzień. Więc do jego świątecznego pieczenia należy się zabrać dzień przed Wigilią Bożego Narodzenia, będzie obok sernika i makowca idealnym ciastem dla gości. Tegoroczne Święta w Moim domu będą miały zapach słodkiego miodu, orzechów i smak tradycyjnego ciasta, któremu nie można
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSernik kokosowy na biszkoptach To połączenie sera z jogurtem brzoskwiniowym i kokosem .Składniki :600 g sera białego półtłustego 1 szkl cukru1 cukier wanilinowy Dr .Oetkera1 budyń waniliowy Winiary400 g jogurtu brzoskwiniowego gęstego150 g wiórek kokosowych6 jajek2 łyżki kaszy mannyokoło 20 biszkoptów Sposób przygotowania1. Ser przepuścić przez praskę lub zmielić na maszynce. 2. Dodać żółtka , cukier , cukier wanilinowy(...)sera i delikatnie wymieszać łyżką . 5. Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą . 6. Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami. 7. Przełożyć masę serową. 8. Piec w temp 175/ 180 st około 80 minut. Gdy sernik się upiecze wyłączyć piekarnik i studzić przy otwartych drzwiczkach . 9. Po upieczeniu Polukrować lub udekorować według własnego pomysłu
Sama słodycz i szczypta chiliNiedawno mieliście okazję poznać przepis na pyszny kawowy Sernik Tiramisu, dziś proponuję sernik z dodatkiem czerwonej porzeczki. Oczywiście najlepiej użyć świeżych owoców, ale ja wykorzystałam mrożone zapasy:) Sernik jest bardzo łatwy w przygotowaniu i delikatny w smaku. Porzeczki nadają mu bardzo fajnego smaku:)) Spód: 250g kakaowych herbatników, 90g masła. Herbatniki zmielić w blenderze(...)zmiksować. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz przestudzoną czekoladę. Krótko zmiksować. Połowę masy przełożyć do formy. Następnie rozłożyć porzeczki (mrożone rozmrozić i odsączyć), przykryć resztą ciasta. Piec około 90 minut w temp. 150st. Ostudzić i polukrować. Sernik przechowywać w lodówce. Źródło: Przepisy.net
Z miłości do słodkościinnego. Z obserwacji na blogu wynika, że ciasta bez pieczenia cieszą się u Was powodzeniem, więc może warto i ten pomysł zapisać i wykorzystać w najbliższym czasie? Składniki na blaszkę 28x19cm Spód: 200g herbatników kakaowych ciemnych 1 łyżka kajmaku 60g masła 60g rodzynek moczonych przez noc w alkoholu Sernik kawowy: 500g sera białego (użyłam wiaderkowego) ¾ szklanki cukru pudru
Kuchnia w czekoladzieDopiero mamy styczeń a ja już tęsknię za latem,za ciepłem słońca i smakiem letnich owoców. By chociaż trochę wnieść tego lata do kuchni zrobiłam sernik
Kolorowa kuchnia ElkiSernik znalazłam na stronie mojewypieki.pl, ale troszkę go zmodyfikowałam. Zmieniłam troszkę spód i dodałam masę kajmakową. Składniki na masę serową: 900 g twarogu tłustego lub półtłustego - zmielonego przynajmniej dwukrotnie 2/3 szklanki drobnego cukru 2 jajka całe 3 białka 1/4 ekstraktu z migdałów Składniki na spód: 225 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive 75 g masła, roztopionego Do malaksera wrzucić(...)powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki na masę serową zmiksować do połączenia, ale nie za długo. Gotową masę wylać na schłodzony ciasteczkowy spód Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 - 75 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin. Dodatkowo: Masa kajmakowa
The Sweet DamselZnowu wykorzystałam foremkę Lilianę o której pisałam Wam tutaj i przygotowałam sernik z borówkami. Tym razem nie użyłam kominka ale ciacho równie
Monia miesza i gotujeciasteczkami Oreo. Szybki, prosty i smaczny. Sernik wychodzi iście czarno-biały, wilgotny, warty wypróbowania. Polecam. Spód: 170 g ciasteczek Oreo 80 g masła Ciasteczka kruszymy do konsystencji piasku. Masło rozpuszczamy. Rozpuszczone wlewamy do ciasteczek i mieszamy. Formę okrągłą o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy spód ciasteczkowy, dociskamy. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Masa serowa(...)składników. Masę serową wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy. W masę wciskamy ciasteczka, zatapiając je w niej. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 50 minut. Wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko i zostawiamy w nim sernik do ostudzenia. Następnie wkładamy do lodówki lub w chłodne miejsce, na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Dodatkowo: 200 ml śmietany kremówki
Made By Mom And SonDziś przedstawiam Wam zupełną nowość. Panie i Panowie oto na łamach tego bloga po raz pierwszy pojawia się on – Tofurnik. Pojawić miał się tutaj już
365 dni dookoła kuchniMiałam ochotę na jakiś nietypowy sernik, trochę pogrzebałam w necie i NA TEJ STRONIE znalazłam super przepisik na trzysmakowy sernik. Wyszedł bardzo smaczny i co najważniejsze jest bardzo prosty do przygotowania. Polecam :) SKŁADNIKI: 1 kg zmielonego sera np. z wiaderka 2 łyżki kwaśnej śmietany 10 dag miękkiego masła 4 jajka 15 dag cukru (można dać(...)kawę, do 3 kawę z kakao, mieszamy. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy 1 masę, na to delikatnie 2 masę, na końcu masę 3. Wyrównujemy i pieczemy ok. 1,5 godziny w 160 st. C. Upieczony sernik zostawiamy na 0,5 godziny w zamkniętym piekarniku. Potem sernik wyciągamy. Kroimy po wystudzeniu. Dekorujemy wg. uznania
Pani na deserśliwki i wykładamy pozostałą masę serową. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30-35 min. Następnie wykładamy równomiernie piankę z białek i pieczemy w 160 st. C aż pianka będzie złota. Po upieczeniu pozostawiamy sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do przestudzenia. składniki na piankę: 4 białka 80 g cukru pudru wykonanie: Białka ubijmy na sztywno. Dodajemy stopniowo
Domowy Smak Jedzeniasobie tego smaku :)...Zapraszam. Ciasto: ************************** 1.5 szkl.mąki 1.5 szkl.cukru 3 łyżki kakao 1 kostka margaryny 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 5 łyżek wody 1 op.cukru waniliowego Masa Serowa: ************************** 50 - 70 dag.sera na Sernik 0.5 kostki margaryny 4 jaja 1 szkl.cukru wiórki kokosowe ***********************"*********** Robimy ciasto- margarynę miękką , cukier , cukier waniliowy , kakao i 5 łyżek(...)zagotowania) 5 minut.Studzimy , odlewamy 0.5 szkl. ugotowanej masy , aby zrobić z niej polewę.Do reszty w garnku dodajemy 4 żółtka , miksujemy mikserem , dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , znów miksujemy ciasto.Ubijamy na sztywno pianę z białek i dodajemy do ciasta.Wymieszać delikatnie ciasto.Wlać ciasto na blaszkę. Ser miksujemy 1-2 minuty z jajami ,margaryną i z cukrem.Wla
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki