Składniki: (na tortownicę 18 cm) Spód: 150 g herbatników 35-60 g miękkiego masła- w zależności od herbatników- te bardziej maślane i wilgotne potrzebują
KreatywnePinyWitajcie :) Ostatnio mieliśmy chęć na sernik a że miałam tylko w wiaderku to i tak go upiekłam :) Wyszedł bardzo pyszny i puszysty, wprost rozpływał się w ustach. Ja upiekłam go w dużej blaszce i mi wyszed ł niski ale Wam proponuję upiec np: w kwadratowej tortownicy . Żeby było bardziej ciekawie pokroiłam go w koła(...)mikserem na średnich obrotach.Następnie partiami dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy łyżką.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i następnie ściśle obok siebie herbatniki. Wykładamy masę serową. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175/180 stopni i pieczemy około 60 minut. W moim piekarniku sernik się tyle piekł a Wasz może troszkę dłużej lub krócej.Jeśli wierzch jest ładnie przypieczony
Sama słodycz i szczypta chilimasy krówkowej / kajmakowej 1 lekko kopiasta łyżka żelatyny spożywczej 2 łyżki gorącej wody ewentualnie cukier puder do smaku Dodatkowo kilka kostek gorzkiej czekolady 16 herbatników Formę wyłożyć papierem do pieczenia i herbatnikami. Żółtka oddzielić od białek. W dużej misce utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać po jednym żółtku. Ucierać dalej na puszystą masę. Włączyć piekarnik(...)połączenia składników. Pianę z białek przełożyć do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na herbatniki, wyrównać powierzchnię. Włożyć blachę do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C. Piec 60 minut na rumiano. Upieczony sernik dokładnie ostudzić. Sernik musi być bardzo zimny. Zimną śmietanę ubić na sztywno. Do śmietany dodać masę krówkową
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: margaryna 250 gram, twaróg śmietankowy tłusty 1 kg, jajka 5 sztuk "L", cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mleko 2 szklanki, budyń waniliowy 2 opakowania, herbatniki 200 gram, kakao 3 łyżki, czekolada z orzechami 100 gram, posypka kolorowa - ile potrzeba twaróg śmietankowy w misce blenderem zmiksować (jeśli mamy twaróg o zwartej masie to trzeba zmielić w maszynce(...)herbatniki, wyłożyć połowę masy serowej, nakryć herbatnikami do reszty masy serowej wsypać kakao i wymieszać wszystko, wyłożyć do formy na białą masę, nakryć herbatnikami, schować do lodówki do stężenia, czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z łyżką śmietany i wylać na sernik, posypać kolorową posypką, najlepiej chłodzić całą noc - sernik gotowany jest również pysznym sernikiem
W Mojej Kuchni LubięPleśniak z wiśniami 2. Ciasto makowe z kremem cytrynowym 3. Pomarańczowy sernik z czekoladą 4. Malinowy Dakłas 5. Sernik Pani Walewska 6. Biszkopt z pierniczkami i kremem 7. Ciasto bez pieczenia z konfiturą z żurawiny 8. Sernik Izaura 9. Makowe ciasto z kremem czekoladowym 10. Sernik krakowski z kratką 11. Makowiec z wiśniami 12. Ciasto Królewiec(...)swoim wyglądem i w oka mgnieniu znika ze stołu! ZOBACZ PRZEPIS 7. Ciasto bez pieczenia z konfiturą z żurawiny Propozycja bez pieczenia, czyli ciasto na herbatnikach przełożone dwoma kremami – z konfiturą z żurawiny i czekoladowym. Wierzch ciasta to bita śmietana. ZOBACZ PRZEPIS 8. Sernik Izaura Na świątecznym stole nie może zabraknąć sernika! Polecam przygotować ten klasyczny sernik
Via GustoJestem uzależniona od serników. Popełniłam ich wiele. Czy dużo, czy mało? Zawsze mam niedosyt. Wiem, że przede mną jeszcze wiele serników do zrobienia. Ale ten dzisiejszy, na mojej liście powinien znaleźć się na pierwszym miejscu. Dlaczego? Bo, pomimo że jest wilgotny, jest niesamowicie delikatny. To coś pomiędzy pianką, musem a wiedeńskim sernikiem. I znów pytanie, dlaczego(...)dodatkiem mleka w proszku, co daje puszystość, bo jest pieczony w kąpieli wodnej, co daje delikatność i zapewnia, że sernik podczas pieczenia nie opadnie i ma równy wierzch. A smak? Można się w nim zatracić... (Tortownica średnicy 24 cm) Składniki na spód: 150 g herbatników użyłam Petit Beurre 80 g miękkiego masła 1 płaska łyżeczka cynamonu
Kuchnia u KrysiLipiec to czas na jagody więc u mnie dziś jagodowy sernik. Spód sernika: 250 g herbatników kakaowych 100 g masła 20 g mlecznej czekolady
Kolorowa kuchnia ElkiWitajcie :) Lubię eksperymentować w kuchni i modyfikować przepisy, ostatnio pokombinowałam tak z sernikiem. Mam dzisiaj dla Was przepis na pyszny puszysty sernik, bez kleistego budyniu lub mąki ziemniaczanej.Ostatnio moi goście go degustowali i nikt nie wyczuł kaszy ale najważniejsze że wszystkim smakował :) Zapraszam do wypróbowania bo warto :) Składniki : 2 kg sera z wiaderka President 1,5 szklanki cukru(...)Białka ubijamy na sztywno i partiami dodajemy do sera, delikatnie mieszamy łyżką.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na spodzie układamy herbatniki, na herbatniki wylewamy ser i wyrównujemy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, pieczemy na środkowym poziomie około 50 minut, gdy sernik lekko popęka a z wierzchu będzie ładnie wypieczony znaczy że jest gotowy. Wyłączamy piekarni
Sama słodycz i szczypta chiliłyżki cukru pudru sok z 1 limonki sok z połowy dużej cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej ewentualnie barwnik spożywczy zielony lub 2 łyżeczki zmielonej zielonej liściastej herbaty sól herbatniki Przygotowanie : Żółtka oddzielić od białek, żółtka utrzeć z miodem i cukrem, dodać szczyptę soli Wycisnąć sok z limonki i cytryny Do utartych żółtek dodać ugnieciony ser, utrzeć, wlać sok, wsypać(...)pianę, dodać do sera, wmieszać lekko Na dnie i bokach foremki o wymiarach 26 x 11 cm ułożyć herbatniki, wylać masę sernikową Piec w piekarniku w temp. 160-170*C przez ok. 60-70 min. Moje uwagi: sernik ma wyraźny cytrynowy smak, dla zrównoważenia smaków można polać go słodką polewą lub zrezygnować z soku z limonki kto lubi
Proste PotrawyWitajcie :) ostatnio chodził za mną sernik a że miałam tylko 600 g sera postanowiłam jednak coś wytworzyć :) Powiem Wam że wyszedł pyszny i delikatny, podałam go z musem malinowym, gościom smakował :) Zapraszam :) Składniki : 600 g sera białego pół tłustego 400 g kwaśnej śmietany 1 serek waniliowy Danone 1 szklanka cukru 2 cukry waniliowe 5 jajek(...)łka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy partiami do sera i delikatnie mieszamy łyżką.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, spód wykładamy ściśle herbatnikami, następnie wykładamy masę serową i wyrównujemy. Piekarni rozgrzewamy to temperatury 175/ 180 stopni pieczemy na złoty kolor, mój sernik piekł się około 60 minut. Sernik studzimy przy wyłączonym piekarniku i uchylonych drzwiczkach. Podajemy z musem
Sama słodycz i szczypta chiliDyni w tym roku mam mniej niż w latach poprzednich. W czasie wrześniowych deszczów zgniły mi owoce odmiany Muscat de Provence. W rezultacie zostały tylko pięknie
Weekendy w domu i ogrodzieSernik, który króluje u mnie w domu na każdym rodzinnym spotkaniu. Jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu i chyba jeszcze się nie zdarzyło by coś poszło nie tak. Nigdy nie używam w spisie produktów, konkretnych firm jednakże tutaj ten konkretny serek czyli twarożek kanapkowo-sernikowy "Mój ulubiony" z Wielunia odgrywa bardzo istotną rolę, zwyczajnie z nim zawsze(...)sztywną pianę. Przełóż ubitą pianę do masy żółtkowej i delikatnie połącz obie masy. Etap III - Podłoże W tortownicy ułóż herbatniki lub biszkopty tak aby powstało podłoże do sernika. Na przygotowany spód wyłóż masę serową. Etap IV - Pieczenie Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 C. I piecz przez 45 minut, następnie otwórz piekarnik na 10 minut
Wylizany RondelBardzo lubimy borówki więc kolejne z nimi ciasto Spód sernika: 250 g herbatników kakaowych 100 g masła 20 g czekolady deserowej Herbatniki rozdrobnić
Kolorowa kuchnia ElkiCo jakiś czas w internecie pojawia się przepis, który zdobywa rzesze zwolenników. Poprzedni na Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna był niewątpliwie hitem. Do tego przepisu wrócę
mojewypiekiinietylkoNajdelikatniejszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam. Wspaniała puszysta konsystencja, po prostu rozpływa się w ustach. Zamiast kruchego pieczonego ciasta można dodać herbatniki lub biszkopty. Z podanego przepisu wychodzi duża tortownica o średnicy 26 cm. Przepis wzięłam z tej strony. Składniki na 3 kruche spody: 400 g mąki pszennej 2 duże żółtka lub 3 małe 150 g cukru pudru(...)łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania kruchych spodów: Ze wszystkich składników zagnieść szybko gładkie ciasto, zawinąć w folię i schłodzić minimum 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto podzielić na 3 równe części, każdą rozwałkować na placek o wielkości tortownicy. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno położyć rozwałkowane ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze
Na słodko lub wytrawnie