sernik na zimno...w sumie jak dla mnie nie przypomina sernika, tylko coś w stylu ptasiego mleczka...po prostu pycha...przepis od sąsiadki, ale zmodyfikowany przeze mnie..wyszło pysznie...polecam.. 1 kg twarogu [ z wiaderka waniliowy] 6 łyżek cukru pudru cukier waniliowy Delecta 1 szkl.śmietany 36 % 100 ml mleka 4 łyżki żelatyny duże opakowanie herbatników polewa kuleczki zbożowe w czekoladzie i w różowej skorupce Decorada Delecta posypka czekoladowa Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć warstwę herbatników. Twaróg wymieszać z cukrami. Śmietanę ubić na sztywno , stopniowo dodawać po łyżce do masy sernikowej i delikatnie wymieszać. Żelatynę namoczyć i rozpuścić w ciepłym mleku.Delikatnie wlewać do masy serowej i wymieszać, dodać posypkę czekoladową i kuleczki
Moje domowe kucharzenieKochani robimy sernik wiśniowy, jest rewelacyjny i bez pieczenia. Na upalne dni jak znalazł, a ja dziś obierałam wiśnie i tak się zastanawiałam co zrobić za ciasto no i wyszło takie cudeńko. Składniki: 140 g herbatników 3 łyżki miękkiego masła 1 szklanka cukru 2 szklanki wiśnie wydrylowanych 750 g twarogu 2 łyżki żelatyny 1 galaretka wiśniowa
Niezły MłynekZostawiam Wam dziś kawałeczek sernika truskawkowego z lekko kwaśnym musem i słodkim spodem na bazie czekoladowych cukierków, a sama uciekam z domku, bo zbyt gorąco by w nim siedzieć :) Miłej niedzieli Kochani! Składniki: Na tortownicę o śr 28cm Spód: 1 paczka herbatników maślanych (250g) 10 dkg fistaszków niesolonych 35 dkg cukierków w czekoladzie z miękkim nadzieniem (na wzór Michaszków(...)125ml mleka Sposób przygotowania: 1. Spód: Herbatniki kruszymy na mniejsze kawałki, ale nie na miał. Śmietankę zagotowujemy i zalewamy nią podzielone na mniejsze kawałki cukierki. Odstawiamy i mieszamy po ok 2 minutach do rozpuszczenia. Do masy dodajemy herbatniki oraz połówki fistaszków. Mieszamy i wykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Boki tortownicy wyłożyć połówkami truskawek- jedna obok
Kuchnia w czekoladzieCiasto krówka bez pieczenia proponuję każdemu, kto lubi słodkie ciasta oraz smak krówek. Ostatnio mogliście zobaczyć sernik krówkowy, który bardzo przypadł mi do gustu i do którego będę na pewno wracać, dziś kontynuuję moje krówkowe inspiracje w formie bez pieczenia, która jest moją ulubioną kategorią ciast.Moje ciasto w niemal każdej warstwie ciasta ma krówki lub masę krówkową, więc wydawałoby(...)zrezygnować z warstwy krówkowej w środku, gdyż jest ona najsłodsza w cieście.Krówkę bez pieczenia przygotowałam w małej formie o wymiarach 25x14x7cm, a jeśli macie ochotę na większą ilość tego smakołyku (albo posiadacie większą ilość łasuchów do konsumowania), proponuję zwiększyć proporcje składników. Ciasto krówka bez pieczenia Składniki:masa budyniowa 0,5l mleka2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej100g krówek150g masłamasa
Smakołyki BerenikiMocno czekoladowy sernik z dużą ilością bakalii i kawałków czekolady, którego wierzch stanowi kakaowy mus z dodatkiem likieru czekoladowego. Całość pokrywają zjawiskowe wiórki z czekolady. Jeśli ktoś lubi orzechy, czekoladę i kocha serniki to jest to propozycja idealna dla niego. Sernik Czekoladowy z Orzechami, Kawałkami Czekolady pod Kakaową Pierzynką - Składniki:Masa serowa:300 g zmielonego twarogu100(...)białą.Herbatniki kruszymy w food procesorze razem z kakao i łyżką miękkiego masła. Wykładamy nimi spód wyłożonej pergaminem tortownicy (ok. 20 cm) - wygładzamy. Na to wylewamy gotową masę serową z bakaliami i czekoladą. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni, pieczemy godzinę po czym wyłączamy piec i trzymamy jeszcze minimum 40 minut.Gdy sernik całkowicie ostygnie przygotowujemy
Słodka StronaPrzepyszny lekki i bardzo orzeźwiający sernik na zimno z dodatkiem morelowego musu. Inspiracją był przepis pochodzący z tej strony, z kilkoma zmianami. Składniki
Słodka Kraina Wypiekówprezentowałam tutaj no i musiał być sernik. Smaczny i wilgotny serniczek z dodatkiem chałwy. Wyrósł mi jak nigdy można by powiedzieć, że to sernik karpatka.składniki:masa serowa1 kg sera z wiaderka5 jajek125 g masła lub margaryny3/4 szklanki cukru3 łyżki mąki ziemniaczanej200 g chałwy waniliowejspód z herbatników150 g herbatników kakaowych125 g margarynydo dekoracji50 g chałwy waniliowejpolewa(...)pokojowej. Przygotować spód. Margarynę rozpuścić w rondelku i wystudzić. Herbatniki wrzucić do rozdrabniacza i zmielić. Dodać wystudzoną margarynę i razem zmiksować. Tortownicę (średnica 24-26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyłam dno i boki wtedy serniczek ma na bokach fajny kształt. Na dno wyłożyć masę z herbatników i wyrównać. Przygotować masę serową. Żółtka oddzielić od białek. Białka
Monia miesza i gotujechcę znowu wylądować w zimnym soku!” A zatem – zapraszam was do sernika! Z owoców przygotowałam mus, który wzbogacił masę serową. Zyskała ona owocowy aromat i smak. Spód to mieszanina herbatników, kakao i zmielonych pistacji. Uwaga! Jest pyszny! Składniki: spód 1 opakowanie herbatników 3 łyżki kakao 2 łyżki stopionego masła 2 łyżki zmielonych pistacji masa serowa(...)limonki 2/3 szklanki cukru pudru dodatkowo pistacje do dekoracji Wykonanie : spód: W blenerze rozdrobnić razem herbatniki i pistacje, przełożyć do naczynia. Ciasteczkową masę połączyć z kakao i masłem. Wylepić nią dno tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec 10 minut w 180C. mus owocowy: mandarynki obrać, podzielić na cząstki, pozbawiając białych błonek/skórek. Ananasa obrać i pokroić
Raj dla PodniebieniaSernik makowy bez pieczenia to kolejna propozycja na słodkie ciasto świąteczne. Pyszna masa serowa jest najeżona drobno zmielonym makiem, a dzięki dodatkowi ubitej śmietanki, sernik ma delikatną konsystencję i rozpływa się w ustach.Sernik udekorowałam kulkami przygotowanymi z masy makowej, które nie tylko wyglądają strojnie na wierzchu sernika, ale też smakują jak nadzienie z tradycyjnego makowca.Sernik na zdjęciu został(...)cały czas- ugotowany mak dokładnie osączyć z wody, zemleć trzykrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem- herbatniki rozdrobnić na piasek- masło roztopić, dodać do ciastek razem z mlekiem, wymieszać, całość powinna mieć konsystencję mokrego piasku- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia- herbatniki przełożyć do tortownicy, przy pomocy łyżeczki wylepić ciasteczkami całe dno formy, całość schłodzić- twaróg, 3 łyżki
Smakołyki BerenikiCałe ciasto jest nieskomplikowane i szybkie do przygotowania. Przepis jak zwykle z mojej ulubionej strony Moje Wypieki . Polecam! Sernik jogurtowy z morelami na zimno Składniki na tortownicę 25cm: Na spód: 140g herbatników maślanych 40 g stopionego masła Na masę serową: 500g twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego 350g jogurtu naturalnego greckiego 100g cukru(...)morelowy: 500g moreli 3 łyżki cukru łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Spód: herbatniki miksujemy na proszek, dodajemy stopione masło i miksujemy do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę ciasteczkową i ugniatamy dobrze. Tortownicę wstawiamy do lodówki na 30 minut. Masa serowa: Ser miksujemy
Smak mojej kuchnicukru lub więcej nasiona z 1 laski wanilii lub zapach 50 g masła/margaryny 150 ml śmietany kremówki 30% 50g mąki ziemniaczanej herbatniki Blaszkę lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i układamy herbatniki. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy nasiona z laski wanilii. Następnie dodajemy roztopione przestudzone masło/margarynę, ser, śmietanę, mąkę i mieszamy(...)ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Wykładamy całość na wcześniej przygotowaną formę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni grzanie góra dół. Tak pieczemy sernik 15 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy go 90 min. Po upływie tego czasu uchylamy delikatnie wyłączony piekarnik na 15 min i wyjmujemy sernik
Malinowe Pocałunkiktórego niejedna osoba nie wyobraża sobie świątecznego stołu, czyli sernik! U mnie cudownie słodko - słony z dodatkiem orzeszków, czekolady, uwieńczony polewą kajmakowa i kawałkami batonika... Sernik Snickers! Pyszny, wcale nie za ciężki i nie za słodki. Nam bardzo smakował. Polecam! Składniki na spód: 150 g herbatników 65 g masła 1 łyżka cukru pudru Masa serowa(...)miksować je tylko do połączenia się składników, nie dłużej niż minutę. Masę serową wylać na schłodzony spód. Piec w temperaturze 170 stopni przez 20 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec następne 40-45 minut. Upieczony sernik wyjąć i wystudzić do temperatury pokojowej. Puszkę z pozostałym kajmakiem umieścić w garnuszku z wrzątkiem i mieszać
Domowa cukiernia Ewyserników! Więc teraz, z racji wydania także książki z przepisami na serniki, jestem kojarzona z sernikami. I mnie się to bardzo podoba, bo, jak już wiecie, sernik to ciasto, które całkiem odmieniło moje życie. I to w bardzo prosty, słodki sposób Dziś zapraszm po prosty, nieskomplikowany serowy przepis. Cieszcie swoje podniebienia! Składniki spód 200 g herbatników(...)śmietankowego dekoracja pokruszona beza, otarta skórka z limonki, maliny, borówki, plasterki cytryny i limonki Wykonanie Herbatniki umieścić w blenderze. Rozdrobnić na „piasek”. Zmielone herbatniki przełożyć do naczynia, dodać olej, wymieszać. Masą herbatnikową wylepić dno tortownicy (24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę włożyć do lodówki na ok. 20 min. Twaróg zmielić, przełożyć do misy miksera, dodać cukier
Raj dla Podniebieniakuchni rzuciła mi wyzwanie - trzeba robić sernik przy gromnicy. Z pomocą przyszła mi druga para rąk, dzięki której uwinęłam się jeszcze przed północą. Beż żadnej grudki, z idealnym spodem, mam dla Was malinowy sernik, z garścią (niestety mrożonych) owoców leśnych. Składniki na spód 200 g herbatników 100 g masła na masę serową(...)kremówki 2/3 szklanki cukru pudru Dodatkowo 100 g czekolady mlecznej 100 g owoców leśnych (do dekoracji) wiórki kokosowe Sposób przygotowania Herbatniki pokruszyć drobno, dodać do nich roztopione masło. Dno tortownicy (moja ma 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki nasmarować tłuszczem. Pokruszone ciasteczka wysypać i wcisnąć w dno tortownicy. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej
pink envelopeKruchy spód, schłodzony sernik, dojrzałe owoce i świeża, orzeźwiająca mięta to idealne połączenie na gorące, letnie dni. Mimo iż ciasto nie wymaga pieczenia, to przy jego przygotowywaniu potrzebujemy cierpliwości, spokoju i zaangażowania. Aby przepis się udał musimy użyć przede wszystkim dobrego mleka, najlepiej naturalnego, pełnotłustego i niepasteryzowanego. Podczas gotowania uzyskamy więcej sera, a po połączeniu z resztą składników osiągniemy(...)prawdziwy i doskonały smak. Naprawdę warto! Składniki na spód: 150 g herbatników 2/3 puszki masy kajmakowej Sposób wykonania: Formę na ciasto wykładamy herbatnikami i rozprowadzamy na nich lekko podgrzaną masę kajmakową. Składniki na sernik: 1 litr mleka 4 jajka 200 g śmietany 12% 200 g masła 1/3 szklanki cukru pudru Sposób wykonania: Mleko gotujemy na niskim ogniu
Kuchnia Pani Wiosny