musiałam przygotowywać ten deser kilkukrotnie, metodą prób i błędów, żeby wyszedł taki, jak trzeba. Przygotowywany był zawsze na Wielkanoc, w ramach paschy, na Boże Narodzenie zamiast sernika. Coś absolutnie boskiego, najlepszego na świecie. Nieco pracochłonny, ale efekt wart jest wysiłku. Mama zwykle polewała go mleczną i gorzką czekoladą pół na pół, jednak ja, tylko tym razem, polałam go polewą kakaową
Cakes By KejtLody, koktajle, serniki na zimno to najlepsze smakołyki, które w gorące dni sprawdzą się najlepiej. Moje ulubione to sorbety. Dziś wersja na patyku. Najbardziej zachwycą milusińskich. Moja córcia tak skomplementowała "mamusiu dla mnie możesz codziennie robić taki lodzik" Przyznam, że i dorosłym też smakowały :) Lody bardzo proste w wykonaniu. Składniki na masę truskawkową: 50 dag truskawek 2 łyżki
Delicious Titbitspowtarzać się jak bardzo uwielbiam sernik, dorzucam do listy „najlepsze ciasta” i ten – czekoladowy z malinami. Na przywołanie jeszcze ciepłych dni, by chociaż lato zostało z nami do końca tego miesiąca. Składniki na spód 250g herbatników czekoladowych 100g masła masa serowa 750g twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego 4 jajka 1 opakowanie
Pink Envelopepowtarzać się jak bardzo uwielbiam sernik, dorzucam do listy "najlepsze ciasta" i ten - czekoladowy z malinami. Na przywołanie jeszcze ciepłych dni, by chociaż lato zostało z nami do końca tego miesiąca. Składniki na spód 250g herbatników czekoladowych 100g masła masa serowa 750g twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego 4 jajka 1 opakowanie budyniu czekoladowego 3/4 szklanki cukru 120 ml śmietanki
pink envelopezapachniało latem, jagodami, truskawkami to najlepsze co może się przydarzyć sernikowi na zimno. Dni coraz cipelejsze więc można chłodzić sie takim właśnie serniczkiem na zimno. Polecam gorąco bo i pyszny on i szybko sie robi. Sernik na zimno waniliowo - jagodowy z truskawkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniebywa, że działa i przez kilka dni, tygodni... Często jest na wyciągnięcie ręki. Wystarczy tylko się zatrzymać i zrozumieć, że to właśnie tu i teraz możemy spijać z życia najlepsze chwile. A gdzie go szukać w ponury, deszczowy dzień? Gdy słońce to tylko odległa planeta, której od dawna nikt nie widział... Uroda życia w taki dzień?! A jakże(...)rozchodzi się po naszym ciele kolejna porcja eliksiru - chwilo trwaj! Kremowy sernik na kruchym czekoladowym spodzie pełen soczystych mandarynek to zdecydowanie najlepsze lekarstwo na szaro-bure dni! Częstujcie się:) SERNIK MANDARYNKOWY /tortownica o średnicy 24 cm/ Na spód 350 g herbatników czekoladowych 120 g masła Na masę serową 1 kg kremowego sera / użyłam President do serników
KUCHARNIAbrat by go nawet nie spróbował. Wiadomo, nie każdy jest fanem bakalii ;-).Jednak zawiera kruchutki spód. Jest on dość wysoki, ponieważ tak lubię i koniec ;-).Dlatego właśnie PRAWIE wiedeński.Sernik prawie Wiedeński - PrzepisKruchy spód:2 szklanki mąki tortowej (można mieszać z żytnią 2000)3/4 kostki masła1 jajko L (najlepiej z wolnego wybiegu)3 łyżki cukru pudru (można użyć mniej(...)wanilii2/3 szklanki cukru - najlepiej brązowego (Dla mojej wymagającej rodzinki dodaję czubatą szklankę, ale dla mnie zawsze to stanowczo za dużo)1/2 kostki masła, jeżeli używamy masy na sernik bez dodatku masłaOczywiście najlepszy byłby mielony kilkukrotnie domowy twaróg, wtedy mamy pewność, że to najzdrowsza wersja ;)Przygotowanie:Ukręć żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę.Dodaj zmielony ser, przesianą mąkę ziemniaczaną
Eat Shrimpsotulającą ją bezą przykrytą kokosowym rajem. Ciasto zdecydowanie wygrało i zajęło pierwsze, zasłużone miejsce, ale i serowa masa deptała mu pięty bardzo dzielnie. To kolejny sernik z cyklu "do powtórzenia". Najlepszym wyznacznikiem smaku jest to, że wyjęłyśmy go z piekarnika około 2 w nocy i dziwnym trafem losu do południa go nie było... Dziwne, bo wstaliśmy tego dnia około
Wypisz Wymalujczasie toczy się wojna pomiędzy dwoma słodkimi specjałami. Sernik czy Pierniczki? - odwieczne pytanie dotyczące najlepszego, cukierniczego umilacza tych dni. Dla tych, którzy wybrać nie potrafią i swoje niezdecydowanie leczą kolejnym kawałkiem sernika i kilkoma sztukami pierników, starsza kucharka wyczarowała "Sernik - Piernik". Połączenie niesamowite! Smak... cudowny! Coś jak piernikowa pianka z nutą czekoladowego musu, oblana nietypową - chałwowo-czekoladową polewą
Wypisz WymalujSernik nie lubi wysokich temperatur . Wtedy gwałtownie rośnie i pęka, a następnie opada. Najlepiej piec w niższej temperaturze przez dłuższy czas. Najlepsza temperatura pieczenia to zakres 130-140 stopni . Czas automatycznie wydłuża się. Suchy sernik jest mało zachęcający, zapycha, mało kto to lubi. Na to też jest sposób: upiec go w piecu parowym . Tak, wiem, to drogie(...)piekarnika i pozwolić całkowicie wystygnąć sernikowi. Wystudzony oblać cytrynowym lukrem. Lukier cytrynowy: cukier puder 1/2 cytryny Cytrynę wyszorować i sparzyć (najlepsza byłaby ekologiczna, niewoskowana). Skórkę zetrzeć, a sok wycisnąć do miseczki (razem ze startą skórką). Do soku i skórki wsypać cukier puder w takiej ilości, aby po wymieszaniu otrzymać lukier o odpowiedniej konsystencji. Lubicie serniki? Ja bardzo, dlatego zapraszam
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzepis na sernik na moim blogu jest dosyć często, ale dziś coś nowego – przepis na sernik na zimno, czyli sernik bez pieczenia
Eksperymentalnie.comPrzepis na sernik na moim blogu jest dosyć często, ale dziś coś nowego – przepis na sernik na zimno, czyli sernik bez pieczenia
Eksperymentalnie.comświęta, ale prawie cały rozwieźliśmy po rodzinie i niewiele dla nas zostało, dlatego mama poprosiła, żebym upiekła go jeszcze raz - i to według mnie jest najlepszą rekomendacją, ponieważ moja mama za sernikami raczej nie przepada! Tak więc musicie go spróbować! :) CYNAMONOWY SERNIK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI przepis stąd // tortownica 22cm Spód: (pominęłam, wolę serniki bez spodów :)) ~200g pierniczków(...)maja kawałki owoców. Wykładać je łyżeczką na wierzch sernika, starając się ich nie zanurzać w masie, a kłaść na wierzchu. Na koniec wykałaczką do szaszłyków zrobić kilka ósemek na powierzchni sernika rozprowadzając mus w fantazyjne wzroki (jeśli zauważymy, że mus zapada się podczas mieszania nie róbmy tego dalej). Włożyć sernik do piekarnika nagrzanego do 180* i piec
chili & sugarsię udają albo nie. Jest w tym sporo prawdy, ale dobry sernik to też zasługa składników i przestrzegania pewnych zasad podczas pieczenia. Najważniejszym składnikiem dobrego sernika jest ser albo twaróg. Najlepszy (wg mnie) jest twaróg śmietankowy albo tłusty, który należy zmielić co najmniej dwukrotnie albo przetrzeć przez sito. Można również kupić mielony ser w wiaderku, jednak warto wtedy zwrócić(...)którejś z zaufanych firm (Piątnica, Wieluń, Hej). Wszystkie składniki masy serowej muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego ser, jajka, masło, śmietankę wyjmujemy z lodówki 2 godziny przed pieczeniem. Serniki podczas pieczenia lubią rosnąć, pękać, natomiast po upieczeniu bardzo często opadają. Żeby temu zapobiec, nie należy zbyt długo ubijać składników, wystarczy je zmiksować do połączenia. W niektórych przepisach (szczególnie na serniki
Obiad gotowyprzygotowaniu tego deseru. Ocaliłam jedynie 2 ostatnie kawałki aby zrobić im zdjęcie ;) To był hit na naszym wielkanocnym stole w tym roku. A sernik zrobiła moja mama :) Przepis znalazła w gazetce „Najlepsze ciasta” nr 3/2015. Zmieniła nieco proporcje i tu podaję jej wersję. Sernik chociaż bardzo słodki to ma tak delikatną konsystencję, że bardzo przypomina ptasie
Mienta blog