razem sernik piekłam na roczek mojego kochanego Wnuczka ;) Jest łatwy w wykonaniu a pyszny i efektowny, polecam spróbować bo zrobił furorę wśród gości :) Waszych też powinien pozytywnie zaskoczyć ;) Składniki na blaszkę 35x25cm, możecie też zrobić na tortownicy 32cm, warstwy będą wyższe Spód: -250g herbatników, u mnie maślane czarne ale mogą być Oreo bez masy(...)waniliowego Mus wiśniowy: -350ml jogurtu naturalnego -galaretka wiśniowa -650g wiśnie w kompocie Na wierzch 2 galaretki wiśniowe. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i szczelnie owijamy folią aluminiową, herbatniki blendujemy i mieszamy z roztopionym masłem, konsystencja ma przypominać mokry piasek, wykładamy na blaszkę i wygładzamy na równo. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, na środkową półkę wstawiamy dużą blaszkę
Wypieki ReneMASĘ NA WYSTUDZONY spód z herbatników i wstaw do lodówki aby stężała. ŻELATYNĘ DO POLEWY zalej małą ilością zimnej wody, odstaw aby napęczniała. PULPĘ DO POLEWY podgrzej w rondlu, kiedy będzie bardzo ciepła dodaj do niej żelatynę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia, dodaj suszony imbir i dobrze wymieszaj. Przelej na wystudzony sernik i wstaw do lodówki STĘŻAŁY SERNIK
Kuchnia bezglutenowa Lolibudynie o smaku toffi (bez cukru) dodatkowo: herbatniki, płatki migdałów Wszystkie składniki masy miksujemy razem, a następnie stawiamy na palniku i gotujemy do czasu aż na powierzchni zaczną się pojawiać pęcherze powietrza (tak jak podczas gotowania budyniu). Zestawiamy na kilka minut z palnika. Dno tortownicy (21 - 23 cm) wykładamy herbatnikami i wylewamy na nie masę serową. Płatki wsypujemy(...)gorzkie). Następnie wysypujemy je na masę serową i odstawiamy całość do wystygnięcia, a następnie na kilka godzin do lodówki. Pyszny... P.S. Na blogu znajduje się też przepis na sernik gotowany z jabłkami
Czary - gary w kuchniSernik jest bardzo smaczny, ale zwracam uwagę, że jest trochę"zachodu" przy jego przygotowaniu. Niestety dużo pracy...ale warto. Składniki : 1 kg sera z wiaderka 20 dag masła 8 dużych jajek 25 dag cukru 200 ml śmietany 30% 1 budyń waniliowy lub śmietankowy herbatniki Przygotowanie: Masło utrzeć do białości, dodawać po trochu sera- ucierać(...)utartym cukrem, budyń potem śmietanę, a na końcu pianę z białek- delikatnie wmieszać drewnianą łyżką Foremkę o rozmiarach 37 x 25 cm wyłożyć papierem, na nim ułożyć herbatniki i ostrożnie wylać masę serową, wyrównać wierzch Piec w piekarniku nagrzanym do 170*C ( u mnie trwało to 75 min) Po upieczeniu zostawić do wystudzenia w otwartym piekarniku
Proste PotrawyPyszny, niecodzienny sernik na spodzie z ciasteczek oraz ciasteczkową kruszonką. Bardzo łatwy w przygotowaniu a co najważniejsze każdy się nim zachwycał, polecam przepis. GRUSZKI : 1 kg twardych gruszek 1/2 szklanka cukru SPÓD CIASTA : ciastka owsiane z czekoladą (210 g ) herbatniki kakaowe (250 g ) 100 g rozpuszczonego masła SER : 1 kg sera wiaderkowego(...)blaszkę o rozmiarze 25/30 cm, rozkładamy część ciasteczek, na to wylewamy cały ser, rozkładamy gruszki, lekko je dociskając do sera a na koniec rozsypujemy pozostałe sypkie ciasteczka. Sernik pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170 % C, funkcja góra/dół. Po upieczeniu sernik studzimy około 1 godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po całkowitym ostygnięciu ciasto kroimy, smacznego. Sernik
Kulinarne Fantazje Marioliserniku na zimno, który robi się z własnoręcznie przygotowanego/uwarzonego sera z mleka, jajek i śmietany. Taki ser następnie uciera się z masłem i cukrem. Taki sernik na zimno smakuje zupełnie inaczej niż serniki z sera z wiaderka czy serków homogenizowanych. Jest zbity, ciężki, lekko maślany w smaku. Świetnie się kroi i ładnie wygląda. Z powodzeniem mógłby udawać sernik(...)wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie blachy ułożyłam ciastka. Użyłam różnych: herbatników, markiz, pierniczków. Na ciastka wyłożyłam przygotowaną masę i wyrównałam powierzchnię. Ciasto odstawiłam do lodówki. W tym czasie przygotowałam galaretki według instrukcji na opakowaniu i odstawiłam do wystygnięcia. Lekko tężejące wylałam na ciasto. Sernik znów odstawiłam do lodówki, żeby galaretka stężała. Już po kilku godzinach ciasto
Waniliowe ImprowizacjeWitam Kochani dziś zapraszam Was na rewelacyjny borówkowy sernik na zimno z pianką śmietankową-jest to ciasto bez pieczenia. Zachwyca pięknym fioletowym kolorem i wspaniałym smakiem. Zapraszam i gorąco polecam :) SKŁADNIKI blaszka 25x25cm -około 300g herbatników (mi na jedną warstwę wchodziło 20sztuk małych herbatników) -1 kg sera sernikowego z wiaderka -300 ml śmietany
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumoje możecie kupić tutaj Składniki: (na tortownicę 24 cm*) 500 g sera na sernik (z wiaderka) 3 łyżki cukru pudru 2 Śnieżki (bita śmietana w proszku) 1 szklanka mleka 2 galaretki cytynowe 500 ml wrzącej wody Dodatkowo: około 100 g kakaowych herbatników około 50-70 g masła – ilość należy dostosować do ilości herbatników) ciemne kakao
Słodkie okruszkiPonieważ jeszcze żadna firma nie wyprodukowała mandarynkowej galaretki a chciałam zrobić sernik z mandarynkami to postanowiłam zrobić mały eksperyment. Na soku z mandarynek Victoria Cymes zrobiłam galaretkę. Nie spodziewałam się, że wyjdzie aż tak pysznie. Składniki: Spód: 100 g herbatników 80 g masła Masa serowa: 500 g sera twarogowego 250 ml kremówki 4 łyżki cukru pudru
Ala piecze i gotujeRewelacyjny słodko – kwaśny sernik o cytrynowym smaku. Pieczony w kąpieli wodnej bez spodu jest niezwykle delikatny i aksamitny. Aby przełamać smak cytryny wierzch oblany jest słodkim sosem wiśniowym z pokruszonymi maślanymi herbatnikami. Tortownica 20 cm 600 g twarogu sernikowego z wiaderka 3/4 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 3 jajka L Skórka z jednej cytryny Sok z jednej
VioletoweKucharzeniekroi się doskonale. I co najważniejsze ciasto w smaku i swej konsystencji bardziej przypomina sernik, niż galaretę o smaku śmietany, co niewątpliwie jest jego wielką zaletą. Dodatkowo jest bardzo szybki i w sumie dość prosty w przygotowaniu. :) Składniki (spód): 1 szklanka czekoladowych herbatników 60 gramów masła 82% 1 duża łyżka cukru pudru Składniki (na masę serową
Garniec Magalieszklanka cukru trzcinowego 70 g masła Przepis na spód: Ciasteczka kruszymy i umieszczamy w melakserze. Miksujemy do momentu aż wszystkie herbatniki zostaną skruszone i powstanie z nich "piasek". W garnuszku roztapiamy masło i dodajemy do skruszonych herbatników. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożony tylko spód tortownicy). Tortownicę wraz ze spodem wkładamy(...)całość miksujemy stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym jajku do masy serowej i miksujemy. Tak przygotowaną masę serową przekładamy do tortownicy, którą owijamy folią aluminiową (spód i brzegi). Sernik umieszczamy w nagrzanym do 175 C piekarniku i pieczemy przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę pieczenia do 125 C i pieczemy sernik przez kolejne 90 minut
Emcia PichciDlatego sernik pięknie się prezentuje - nie kruszy, nie rozpada. Przepis ogółem najprostszy z tych, gwarantujących sernik doskonały. Składniki: proporcje na tortownicę o średnicy 21 cm Masa serowa: 1 kg sera wiaderkowego 125 gram serka mascarpone 150 ml śmietanki kremówki 30 % 1 szklanka cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 4 jajka na spód - około 10 herbatników kakaowych(...)kakaowe herbatniki. Dociskamy je do dna, by uniknąć ich wypłynięcia na wierzch w czasie wlewania masy serowej. Jaja wbijamy do dużej miski, wsypujemy cukier i miksujemy około 2 minut, do lekkiego spienienia. Wsypujemy budyń, krótko miksujemy, po czym dodajemy sery, wlewamy śmietankę i miksujemy na jednolitą masę. Przelewamy ją powoli na herbatniki. Tortowniczkę wkładamy do piekarnika
Kronika PiekarnikaSernik na zimno z galaretkami i musem z brzoskwiń. Sernik miał być z musem z truskawek, lecz truskawki znikły za nim przybrałam się do zrobienia sernika i zastąpiły je brzoskwinie. Smak galaretek z owoców leśnych i agrestu fajnie łączy się z kremowym serem i musem brzoskwiniowym. Na upalne dni jest idealny, o umiarkowanej słodyczy i przyjemnym lekko owocowym(...)połączenia się składników. Wylać do formy wyłożonej herbatnikami. Zastygnięte galaretki z owoców leśnych pokroić na mniejsze kawałki i wyłożyć na ser, dociskając by się w nim zanurzyły, wstawić do lodówki do zastygnięcia. Na zastygnięty ser wylać wystudzony mus brzoskwiniowy i ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Sernik najlepszy jest na drugi dzień. Osoby lubiące bardzo słodkie
Kuchcik gotujeherbatników kakaowych petit beure • 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej • 50 g masła Polewa • 1/2 czekolady gorzkiej • 1/3 szklanki śmietanki słodkiej • czekoladowe gwiazdki do dekoracji Wykonanie: Spód • Pokruszyć herbatniki, dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem na parze i zmiksować całość. • Totownicę okrągłą średnią wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz obręczy. • Wysypać herbatniki(...)parze, dodać kakao i wymieszać na gładką masę. Przestudzoną masę dodać do masy serowej i zmiksować razem. • Wlać masę serową na spód herbatnikowy. • Sernik włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut. • Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st.C i piec jeszcze 1,5 godziny • Po upieczeniu
To co kocham