mojej cioci. Miękki, wilgotny a przy tym delikatnie cytrynowy. Galaretka jeżynowa nadaje całość lekkiego, kwaskowatego posmaku. Spód z herbatników to raczej wynik braku czasu, który świetnie się tutaj sprawdził. Całość jest spójna i smakuje świetnie. Warto upiec taki sernik o każdej porze roku. Jest to idealne ciasto na weekend. Składniki (na formę 20x22 cm wyłożoną papierem(...)pieczenia): Ciasteczkowy spód: 100 gram herbatników 30 gram ciastek digestive 100 gram rozpuszczonego masła Masa serowa: 850 gram zmielonego twarogu 200 ml śmietanki 36% 3/4 szklanki cukru skórka otarta z 1 cytryny 4 jaja 1 budyń śmietankowy (proszek) Galaretka jeżynowa 1 i 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych jeżyn 1 galaretka truskawkowa + 350 ml wrzącej wody dodatkowo świeże jeżyny
Mango Papajasezon w pełni. Dziś kuszę Was przepysznym, delikatnym sernikiem , na którym znajdziecie przepyszne truskaweczki. Przeważnie serniki z truskawkami, to takie na zimno, prawda? A ja stwierdziłam, że pieczony sernik z mnóstwem truskawek i pyszną galaretka na wierzchu też musi być przepyszny i taki właśnie przygotowałam moim domownikom. Ja już się o przekonałam,że smakuje wyśmienicie(...)proszkiem budyniowym oraz mlekiem. Miksujemy. Dodajemy ostudzony tłuszcz, miksujemy. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Na dno prodiża układamy warstwę herbatników, wylewamy masę serową. Pieczemy 60 minut. Kiedy sernik ostygnie wykładamy na nie pokrojone na kawałki truskawki. Zalewamy tężejącą galaretka przygotowaną wg przepisu na opakowaniu zamieniając ilość wody na 200 ml. Odstawiamy do lodówki
Z Majeczką w kuchnidelikatna pianka. Następnie szykujemy naczynia, w których będzie tężeć sernik. Ja wykorzystałam do tego celu filiżanki. W zależności od tego czy użyjemy herbatników czy nie, na dno filiżanki układamy pokruszone herbatniki i wlewamy 2 -3 łyżeczki galaretki lub wlewamy tylko samą galaretkę, która nam została. Wkładamy na chwilę do lodówki i czekamy aż stężeje(...)plasterkami truskawek. Zapełniamy 3/4 naczynia. Odstawiamy ponownie filiżanki do lodówki. Na koniec wylewamy truskawkową galaretkę, jeśli masa serowa nie stężała nam dokładnie, pojawi nam się na serniku galaretkowa mozaika, jak na zdjęciu. Sernik powinien tężeć w lodówce co najmniej 5-6 godzin. Przed wyjęciem serniczków filiżanki wkładamy na chwilę do wrzątku i delikatnie oddzielamy od ścianek
Kulinarne przygody GatityGorąco zachęcam do korzystania z letnich owoców. Mini serniczki ze śliwkami Składniki: (około 8-10 sztuk) spód: około 10 sztuk kakaowych herbatników/ ciastek 2 łyżki masła masa: 250 g twarogu / sera jak na sernik 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo : kilka sztuk śliwek cukier puder Sposób wykonania: Herbatniki/ ciastka rozkruszamy na pył
Smaki Nataliiulepszający do sernika sprawiający, że ciasto staje się puszyste) 100 g rodzynekMasa kokosowa: 6 białek 1/2 szklanki cukru 100 gram wiórków kokosowychW misce wymieszać 1 i 1/2 szklanki pokruszonych herbatników, 1/4 szklanki cukru, 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich i 1/3 szklanki rozpuszczonego masła. Po wymieszaniu powinniśmy uzyskać konsystencję wilgotnego piachu. Wylepiamy tym dno naszej formy (fot.1). Pieczemy przez(...)wymiarach 20 x 28 cm (fot.2). Piec około 70 min. w temperaturze 170ºC. Przygotować masę kokosową. Ubić białka z cukrem i dodać wiórki kokosowe. Masę wyłożyć na gorący sernik i piec jeszcze około 10-15 minut w tej samej temperaturze (fot.3). Po upieczeniu nie wyciągać od razu ciasta z piekarnika - najlepiej jak by wystygło przy lekko uchylonych drzwiczkach
Świat CiastaMiałam wiaderko twarogu pomarańczowego [ pierwszy raz taki twaróg kupiłam , ale myślałam , że będzie lepszy] ..i trza było coś z nim zrobić i przez przypadek natrafiłam na
Moje domowe kucharzenieDzisiaj coś słodkiego:) Sernik z makiem i kandyzowaną skórką pomarańczową. Do sernikczka wykorzytałam również przyprawę do sernika i mas serowych Kamis. Bałam się nieco dodatku kardamonu ponieważ nie miałam okazji używać tej przyprawy i bałam się ze smakiem przypomina cynamon za którym nie przepadam. Jednak przyprawa smakowo przypadła mi do gustu i nadała serniczkowi wspaniałego aromatu. składniki(...)masła lub margaryny 5 jajek 1 budyń waniliowy 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki mielonego maku Back Mit 1 opakowanie przyprawy do sernika i mas serowych Kamis 150 g kakaowych herbatników Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Pół kostki margaryny rozpuścić w rondelku i wystudzić. Herbatniki wrzucić do rozdrabniacza i drobno zmielić. Dodać wystudzoną margarynę
Monia miesza i gotujeSernik, który króluje u mnie w domu na każdym rodzinnym spotkaniu. Jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu i chyba jeszcze się nie zdarzyło by coś poszło nie tak. Nigdy nie używam w spisie produktów, konkretnych firm jednakże tutaj ten konkretny serek czyli twarożek kanapkowo-sernikowy "Mój ulubiony" z Wielunia odgrywa bardzo istotną rolę, zwyczajnie z nim zawsze(...)osobnej misie białko ubij na sztywną pianę. Przełóż ubitą pianę do masy żółtkowej i delikatnie połącz obie masy. Etap III - Podłoże W tortownicy ułóż herbatniki lub biszkopty tak aby powstało podłoże do sernika. Na przygotowany spód wyłóż masę serową. Etap IV - Pieczenie Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 C. I piecz przez 45 minut, następnie otwórz piekarnik
Wylizany RondelKiedy, jak nie w Święta Bożego Narodzenia, pozwolić sobie na kulinarną rozpustę?! Sernik czekoladowy ze śliwkami skąpanymi w grzanym winie to najwyższy poziom kulinarnej rozpusty, takiej przez duże R. Intensywnie czekoladowy w smaku, do tego jedwabiście kremowy sernik to deser godny Świąt. Nasz repertuar świątecznych słodkości jest bardzo tradycyjny. Na naszym śląskim stole wigilijnym pojawią się makówki(...)mieszamy lub miksujemy. Na koniec dodajemy śliwki namoczone w winie i całość delikatnie mieszamy. Czekoladową masę serową przelewamy do formy na spód z herbatników. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne lub blaszkę z wrzącą wodą. Sernik pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 70 minut (bez termoobiegu). Po upieczeniu sernik studzimy przy lekko uchylonym piekarniku. Wystudzony wkładamy
Smakowity Blog Kulinarnylodówce, więc postanowiłam wreszcie wypróbować ten przepis z połowy porcji lekko modyfikując, jak to mam na ogół w zwyczaju. Wykorzystałam herbatniki kakaowe, dodałam laskę wanilii i zrobiłam polewę czekoladową. Jeśli chcecie upiec duży sernik na spodzie kruchym skorzystajcie z przepisu Marzyni. Mój sernik nie wygląda jakoś super ale jest faktycznie przepyszny. Sernik przepyszny(...)ostudzonego 2 duże jaja 1/3 szklanki brązowego cukru ziarenka z 1 laski wanilii szczypta soli 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka mąki pszennej tortowej paczka kakaowych herbatników polewa czekoladowa Nastawiłam piekarnik na 160 stopni. Ser przełożyłam do miski, dodałam śmietanę i wymieszałam blenderem na niskich obrotach. Dodałam wyskrobane nożem z przepołowionego strąka ziarenka wanilii . Dodałam
Gotuj Sam!herbatniki na spód ( nie muszą byc) Białka oddzielamy od żółtek . Do miski wkładamy twaróg, mleko skondensowane, żółtka i budynie Miksujemy całość na jednolitą masę. Białka ubijamy na pianę i dodajemy powoli mieszając z masą serową. Na dno tortownicy kładziemy papier do pieczenia i herbatniki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 st a pod sernikiem ustawiamy
Gotowanie jest łatwepalonej białej czekolady, która ma cudowny, delikatnie karmelowy smak. Dopełnieniem są karmelizowane, chrupiące ziarna słonecznika. Dla mnie to sernik doskonały! Sam sernik jest szybki i prosty w wykonaniu - wystarczy dosłownie 15 minut naszej pracy i ląduje w piekarniku. Piekąc sernik warto zadbać o odpowiednią wilgotność w piekarniku, by ciasto równomiernie urosło i nie popękało. Gdy nie posiadacie(...)wodą. Zapraszam też do innych przespisów na moje serniki: Sernik bardzo czekoladowy Sernik chałwowy Kawowe sernikobrownie Sernik z jagodami Sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową Orzechowy sernik gotowany Sernik z jagodami i białą czekoladą Sernik kajmakowy z popcornem Składnki: Spód: 200 g herbatników 100 g masła Masa serowa: 1 kg twarogu
Kuchnia MagdaLenypalonej białej czekolady, która ma cudowny, delikatnie karmelowy smak. Dopełnieniem są karmelizowane, chrupiące ziarna słonecznika. Dla mnie to sernik doskonały! Sam sernik jest szybki i prosty w wykonaniu - wystarczy dosłownie 15 minut naszej pracy i ląduje w piekarniku. Piekąc sernik warto zadbać o odpowiednią wilgotność w piekarniku, by ciasto równomiernie urosło i nie popękało. Gdy nie posiadacie(...)wodą. Zapraszam też do innych przespisów na moje serniki: Sernik bardzo czekoladowy Sernik chałwowy Kawowe sernikobrownie Sernik z jagodami Sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową Orzechowy sernik gotowany Sernik z jagodami i białą czekoladą Sernik kajmakowy z popcornem Składnki: Spód: 200 g herbatników 100 g masła Masa serowa: 1 kg twarogu
Kuchnia MagdaLenygdybyście zdecydowali się na inne smaki to polecam sernik pomarańczowy, pistacjowy albo cappuccino, na które przepisy znajdziecie na blogu. (zakładka menu- ciasta) SERNIK z ADVOCATEM Składniki: spód: 150 g dowolnych herbatników 80 g masła masa serowa: 1 kilogram twarogu (najlepiej nie tego z wiaderka) 150 g cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mleka w proszku(...)miksujemy z jajkami, cukrami, mąka ziemniaczaną oraz mlekiem w proszku niezbyt długo , aby nie napowietrzyć masy. Na koniec dodajemy likier Advocat, całość mieszamy i przelewamy na spód z ciastek. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej tj. formę z sernikiem wstawiamy do większej wypełnionej wodą i pieczemy w 160-170 stopniach około 50 minut. Upieczony sernik
Bon appetit mon amiesłodyczami nie przepadam, muszę mieć na nie naprawdę smaka, tak sernikowi nigdy nie odmówię. Wpadłam na pomysł, aby spód do sernika zrobić wafelkowy...i wiecie co? Eksperyment udany, sernik nabrał dodatkowego smaczka, jest przepyszny Składniki: 1 kg sera dwukrotnie zmielonego 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 kostka masła 1 budyń(...)proszkiem budyniowym oraz mlekiem. Miksujemy. Dodajemy ostudzony tłuszcz, miksujemy. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Na dno prodiża układamy warstwę herbatników, wylewamy masę serową. Pieczemy 60 minut. Kiedy sernik ostygnie ubijamy kremówkę z cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny. Wykładamy na sernik, wyrównujemy. Na patelni podprażamy wiórki z cukrem, posypujemy wierzch sernika
Z Majeczką w kuchni