trwaj! Kremowy sernik na kruchym czekoladowym spodzie pełen soczystych mandarynek to zdecydowanie najlepsze lekarstwo na szaro-bure dni! Częstujcie się:) SERNIK MANDARYNKOWY /tortownica o średnicy 24 cm/ Na spód 350 g herbatników czekoladowych 120 g masła Na masę serową 1 kg kremowego sera / użyłam President do serników/ ok. 200 g cukru pudru 4 jajka(...)soku z cytryny folia aluminiowa Dno tortownicy wyłożyć folią aluminiową - tak, aby folia otaczała także zewnętrzną obręcz tortownicy. Folia powinna zabezpieczyć tortownicę przed przedostaniem się do środka wody, gdyż sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Ciastka czekoladowe należy rozdrobnić, najlepiej używając do tego malaksera - tak, aby zostały bardzo drobno zmielone. Masło stopić w rondelku i połączyć ze zmielonymi ciastkami
KUCHARNIAmusiałam sobie niestety odmówić, ale tak mi pasował ich dodatek w tym okresie przedświątecznym, że zrobiłam w tej wersji dla Rodziny:) Spód: 200 g herbatników kakaowych 80 g stopionego masła 1/2 łyżeczki cynamonu Sernik: 1 kg sera twarogowego (z wiaderka) 100 g białej czekolady 200 ml mleka kokosowego 6 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii(...)posiekanej czekolady (u mnie mleczna, jakieś 70-80g;) ) 3-4 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 2 pomarańcze 2 galaretki pomarańczowe Herbatniki mielimy na pył. Łączymy z roztopionym, lekko przestudzonym masłem oraz cynamonem. Dno tortownicy (23cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy herbatnikami dno oraz boki, lekko dociskając. Żelatynę zalewamy około 1/4 szklanki zimnej wody. Odkładamy do napęcznienia. Czekoladę drobno siekamy
Smaki Na Talerzusporą ilość mleka w proszku, kilka maślanych herbatników i kilka budyniów o smaku śmietankowym... Śmiało mogę stwierdzić, że jest to przepis z samych resztek i powstał zdecydowanie z potrzeby ich wykorzystania. I był to strzał w dziesiątkę. Przepis choć pracochłonny i nie ukrywam wymagający wart jest poświęcenia, Sam sernik pieczony jest w kąpieli wodnej, więc jest(...)swój udział i zastąpił cukier. Masę zrównoważyłam dodatkiem soku z limonki i galaretką cytrynową, która też związała całość. Jednym słowem delicja wśród serników. Koniecznie spróbujcie bo warto. Składniki : Na spód : 100 g herbatników 50 g masła 1 łyżka miodu Na masę serowo- kokosową : 600 g sera przynajmniej 2-krotnie zmielonego
vaniliowoczekoladowaSernik na zimno z galaretką i truskawkami.Pyszny,kremowy i sycący,idealny dla łasuchów i wielbicieli twarogu.Jeden z moich ulubionych,robię go już kilka dobrych lat.Na szczęście uwielbiany przez każdego z domowników. Składniki na blachę o wymiarach 38x25 cm Składniki na masę serową 0,5 kg twarogu półtłustego 200 g masła 1,5 szklanki cukru pudru 3 jajka(...)Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli,dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.Dno i boki blachy wykładamy herbatnikami,wylewamy masę serową.Truskawki układamy na serniku i lekko dociskamy.Odstawiamy do lodówki. Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu,Na sernik wylewamy tężejącą galaretkę
Anielskie wypiekiChociaż serniki na zimno dominują w miesiącach letnich to akurat ten z mandarynkami najlepiej smakuje zimą, bo to właśnie w tym sezonie mandarynki są najbardziej soczyste oraz słodkie. Polecam. SERNIK Z MANDARYNKAMI Składniki: spód: 250 g herbatników 125 g masła masa sernikowa: 500 g mascarpone 350 g śmietany 30% 4 łyżki mleka skondensowanego słodzonego 2 łyżki(...)ubitą śmietaną i ostudzoną żelatyną. Masę przekładamy na wystudzony spód z ciastek, na wierzchu układamy mandarynki. Formę wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wierzch sernika zalewamy przezroczystą galaretką i odstawiamy do lodówki do stężenia
Bon appetit mon amieWspominamy lato w pysznych wypiekach :) Sezon truskawkowy trwa zdecydowanie za krótko, także myślę, że już teraz można zacząć wykorzystywać zamrożone owoce ;) Sam sernik smakuje wspaniale - z mnóstwem truskawek, jest niski, na herbatnikach. Uwielbiam takie przepisy - szybkie, nieskomplikowane z cudownie pysznym efektem końcowym :) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij(...)szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego + 2 opakowania prostokątnych herbatników W misie miksera umieścić wszystkie składniki (oprócz herbatników). Zmiksować tylko do połączenia. Wykonanie - Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć herbatniki, jeden obok drugiego. Masę serową przełożyć na herbatniki, na wierzch masy serowej wyłożyć truskawkowy mus, tworząc esy-floresy
Domowa cukiernia Ewycukier 1 szklanka, aromat migdałowy 2 krople, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 3 łyżki, herbatniki pełnoziarniste - ile potrzeba, śliwki 1/2 kg, cukier puder - ile potrzeba z podanych składników /białko do piany do sernika/ zagnieść ciasto, forma 25x24 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto na dnie ułożyć, nakłuć widelcem i i schować do lodówki(...)wmieszać w masę na podpieczony spód wylać masę serową, na wierzchu poukładać herbatniki jakie masz i lubisz na herbatnikach ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu, piec w 180 C około 60-70 minut, do suchego patyczka, sernik zostawić do wystygnięcia w blaszce, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik jest smaczny, aromatyczny, warty upieczenia............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiętwaróg, czyli podstawowy składnik ciasta, był tłusty. Tłuszcz jest nie tylko nośnikiem smaku, ale pozwoli także uzyskać „mokry” sernik, a takie są najlepsze – przyznaje Celina Nierodkiewicz”. Sernik z mlekiem w proszku, to jedna z wielu odsłon tego popularnego wypieku. Składniki na formę 35 x 26 cm: - 1 kg sera z wiaderka - 8 jaj (rozmiar L) - 2 budynie(...)szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Ubite przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy herbatniki i wykładamy masę serową. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 1 godz. Jeżeli wierzch zaczyna się za mocno przypiekać – przykrywamy go arkuszem papieru do pieczenia. Gotowy
mojewypiekiinietylkotwaróg, czyli podstawowy składnik ciasta, był tłusty. Tłuszcz jest nie tylko nośnikiem smaku, ale pozwoli także uzyskać „mokry” sernik, a takie są najlepsze – przyznaje Celina Nierodkiewicz”. Sernik z mlekiem w proszku, to jedna z wielu odsłon tego popularnego wypieku. Składniki na formę 35 x 26 cm: - 1 kg sera z wiaderka - 8 jaj (rozmiar L) - 2 budynie(...)szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Ubite przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy herbatniki i wykładamy masę serową. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 1 godz. Jeżeli wierzch zaczyna się za mocno przypiekać – przykrywamy go arkuszem papieru do pieczenia. Gotowy
mojewypiekiinietylkodrzwiczki i zostawiam w nim sernik aż wystygnie. Następnie wstawiam sernik na całą noc do lodówki. Przestrzeganie tych kilku zasad sprawi, że wasze serniki będą idealne! Składniki: Spód: 400 g herbatników 3 łyżki kakao 100 g roztopionego masła Masa serowa: 1 kg dobrego twarogu sernikowego w wiaderku 330 ml śmietany 30% 5 jajek 1 szklanka cukru(...)kakao i roztopionym masłem. Po wymieszaniu powinny przypominać wilgotny piasek. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz, tak aby papier wystawał poza obręcz. Do tortownicy wsypujemy rozdrobnione herbatniki i dociskamy do dna. Formę z przygotowanym spodem wkładamy na 30 minut do lodówki. Jajka miksujemy z cukrem (nie ubijamy), następnie dodajemy twaróg, śmietanę, ekstrakt waniliowy i budyń. Wszystko razem
Smakowity Blog Kulinarnytutaj . Składniki: 500 g sernika na sernik (może być z wiaderka) 100 g śmietany kremówki + 200 g do dekoracji (w wersji piknikowej można wziąć ze sobą śmietanę w spray’u) 70 g cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego 2 żółtka 15 g żelatyny 1 cytryna Składniki na spód: 100 g herbatników 50 g masła Jak zrobić mini serniczki
CiastkozercySpód: 300g herbatników 180g masła Masa serowa: 1kg sera 6 jaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka dyniowego puree szklanka cukru Mus malinowy: 200g malin +opcjonalnie cukier do smaku Masło roztopić. Herbatniki zmielić na piasek i wymieszać dokładnie z płynnym masłem. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ją masą z herbatników mocną(...)patelni, powstały sos można przetrzeć przez sito w celu pozbycia się pestek, jednak ja pestki lubię;). Piekarnik nagrzać do 180 stopni, na dół wstawić brytfannę z gorącą wodą. Sernik piec 30 minut (użyłam programu bez termoobiegu), po czym zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec kolejne 50 minut. Na wierzchu ciasta rozsmarować malinowy sos i zapiekać jeszcze przez
Zapiski Młodej Żonysłoiczkach. Składniki: 500 g sernika na sernik (może być z wiaderka) 100 g śmietany kremówki + 200 g do dekoracji (w wersji piknikowej można wziąć ze sobą śmietanę w spray’u) 70 g cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego 2 żółtka 15 g żelatyny 1 cytryna Składniki na spód: 100 g herbatników 50 g masła Ser i jajka
CiastkozercyCIASTA NA ZIMNO 15. Galaretkowiec – ciasto na zimno przygotowane na bazie jogurtu naturalnego i galaretek 16. Ciasto 3BIT - ciasto na zimno przełożone herbatnikami, masą kajmakową, budyniem i śmietaną 17. Brzoskwiniowiec – sernik na zimno nadziany brzoskwiniami NIECODZIENNE 18. Brownie z burakami – ciasto czekoladowe nadziane startymi burakami; lekkie i puszyste 19. Rafaello na krakersach
UgotowaćSernik czekoladowy z masą serową o smaku advocata, na spodzie z herbatników oraz kremem czekoladowo-advocatowym i płatkami migdałowymi na wierzchu. Smak i aromat advocata jest lekko wyczuwalny, a uzyskałam go poprzez rozpuszczenie pralinek o tym smaku w śmietance kremówce. Śmietanka wpływa również na smak oraz konsystencję tego sernika, dzięki temu bardzo kremowy i dosłownie rozpływa się(...)pralinek Advocat 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 200 ml śmietanki 30% ok. 150 g pralinek Advocat 2 łyżki masła 50 g płatków migdałowych Wykonanie: Spód: Herbatniki kruszymy na miałko i dodajemy roztopione masło. Wszystko razem dokładnie mieszamy i powstałym "mokrym piaskiem" wylepiamy dno tortownicy (średnica 18 cm), wyłożone papierem do pieczenia, mocno dociskając. Wkładamy do lodówki. Masa serowa
Kuchnia MagdaLeny