mojprzepisna.pl | Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej cioci Maryli Niesamowita sprawa, otworzyć w środku zimy kompot truskawkowy, pyszny, aromatyczny i domowy. Dlatego też zdecydowaliśmy się z mężem
moj przepis namojprzepisna.pl | Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej cioci Maryli Niesamowita sprawa, otworzyć w środku zimy kompot truskawkowy, pyszny, aromatyczny i domowy. Dlatego też zdecydowaliśmy się z mężem
moj przepis namojprzepisna.pl | Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej cioci Maryli Niesamowita sprawa, otworzyć w środku zimy kompot truskawkowy, pyszny, aromatyczny i domowy. Dlatego też zdecydowaliśmy się z mężem
moj przepis namojprzepisna.pl | Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej cioci Maryli Niesamowita sprawa, otworzyć w środku zimy kompot truskawkowy, pyszny, aromatyczny i domowy. Dlatego też zdecydowaliśmy się z mężem
moj przepis nadopraw pieprzem. Całość wymieszaj i gotuj do miękkości warzyw – czyli około 20 minut. Zupa kalafiorowa z pieczarkami Składniki: 200 ml bulionu warzywnego 80 g kalafiora 60 g pieczarek 30 g marchewki z bulionu sól, pieprz Przygotowanie: Do gotującego się bulionu warzywnego dodaj różyczki kalafiora, pokrojone pieczarki i pokrojoną marchewkę z bulionu. Całość gotuj, aż kalafior będzie miękki – czyli(...)łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka papryki mielonej ½ łyżeczki soku z cytryny ⅓ łyżeczki czosnku granulowanego ⅓ łyżeczki soli pieprz Przygotowanie: Kaszę jęczmienną zalej gorącą wodą i gotuj 15-20 minut od momentu zagotowania. Co jakiś czas zamieszaj gotującą się kaszę. Ugotowaną kaszę wymieszaj z pozostałymi składnikami – czyli sosem sojowym, papryką mieloną, sokiem z cytryny, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Bezmięsny
Via Gustoowszem, będzie 3 bit, ale w wersji owocowo sernikowej. Mleko i masło do masy budyniowej jest w domu zawsze, połowa wiaderka kremowego twarogu sernikowego z dodatkiem mascarpone pozostała po serniku czekoladowym, owoców mrożonych pod dostatkiem, więc nie było co zwlekać. Przygotowałam ciasto, które mną samą w smaku zachwyciło :) Wybaczcie, że to powiem, ale wyszedł pyszny! Zresztą, po co mówić(...)40ml wody 1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 300ml wody Sposób przygotowania: Formę w której będziemy przygotowywać ciasto wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Układamy pierwszą warstwę herbatników. ⅔ mleka gotujemy z cukrem, w pozostałej części rozpuszczamy proszki budyniowe. Wlewamy na gotujące się mleko, a gdy zgęstnieje dorzucamy posiekane na kawałki masło. Ściągamy z ognia i miksujemy lub mieszamy łyżką
Kuchnia w czekoladzietakim szyfrem, że musiałam przygotowywać ten deser kilkukrotnie, metodą prób i błędów, żeby wyszedł taki, jak trzeba. Przygotowywany był zawsze na Wielkanoc, w ramach paschy, na Boże Narodzenie zamiast sernika. Coś absolutnie boskiego, najlepszego na świecie. Nieco pracochłonny, ale efekt wart jest wysiłku. Mama zwykle polewała go mleczną i gorzką czekoladą pół na pół, jednak ja, tylko tym razem, polałam(...)kakao 36 herbatników maślanych POLEWA: 125g margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżki kakao 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach wrzątku Przygotowanie: (Wieczorem) Mleko zagotować. Kiedy mleko się gotuje, w misce zmiksować śmietanę z jajkami i 1 łyżką cukru waniliowego. Wlać do gotującego się mleka, zmniejszyć ogień na minimalny, dosypać szczyptę kwasku cytrynowego i delikatnie mieszać od czasu
Cakes By Kejtgotować (uwaga, aby nie wykipiało), zmniejszamy ogień na mały i wlewamy śmietanę z jajkami. Nie mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 30 minut – masa nie może się gotować, może delikatnie „pyrkać”. Po tym czasie powinien uwarzyć nam się ser – na środku garnka powinna być jego górka. Wyłączamy ogień i studzimy masę przez ok. 3 godziny(...)przezroczystą folią (najlepiej jak pascha jest wysoka, można przygotować na wielkanocny stół dwie mniejsze – w pojemniczkach po dużej śmietanie lub jedną dużą np. w wiaderku po serze na sernik). Pascha wielkanocna musi się schłodzić przez noc w lodówce. Przed podaniem dekorujemy bakaliami. Odsączony domowy twaróg Post Pascha wielkanocna pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakumojprzepisna.pl | Marmolada gruszkowo-rabarbarowa Robiliście kiedyś dżem lub marmoladę z gruszek? Generalnie troszkę to mdłe i słodkie, prawda? Aby złamać słodycz i dodać odrobinkę ostrzejszego smaczku
moj przepis namojprzepisna.pl | Marmolada gruszkowo-rabarbarowa Robiliście kiedyś dżem lub marmoladę z gruszek? Generalnie troszkę to mdłe i słodkie, prawda? Aby złamać słodycz i dodać odrobinkę ostrzejszego smaczku
moj przepis namojprzepisna.pl | Marmolada gruszkowo-rabarbarowa Robiliście kiedyś dżem lub marmoladę z gruszek? Generalnie troszkę to mdłe i słodkie, prawda? Aby złamać słodycz i dodać odrobinkę ostrzejszego smaczku
moj przepis namojprzepisna.pl | Marmolada gruszkowo-rabarbarowa Robiliście kiedyś dżem lub marmoladę z gruszek? Generalnie troszkę to mdłe i słodkie, prawda? Aby złamać słodycz i dodać odrobinkę ostrzejszego smaczku
moj przepis naMagda Oprócz pierniczków, sernika, orzechowca i rolady makowej, na Święta pojawi się zaskakujący przekładaniec. Czemu zaskakujący? A nie jest to typowy świąteczny deser, ale moja kompozycja smakowa sprawi, że w każdym kęsie poczujemy magię świąt. Warstwa pierniczków, wiśni, boska czekolada oraz puszysty niczym pierwszy śnieg krem to wspaniała kompozycja, której trudno się opszeć. Wydaje mi się, że mimo wielu pysznych(...)ozdobienia 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Zaczynamy od przygotowania wiśni – przekładamy je do garnka, dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz 3 łyżki wody. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy aż się rozpuszczą i puszczą dużo soku, ale nie rozpadną się – około 10-15 minut. Mąkę ziemniaczaną łączymy z odrobiną wody i wlewamy do wiśni cały czas mieszając – wiśnie
Smaczna Stronauwielbiam wszelkie wariacje potraw z dodatkiem młodej kapusty np. bigosy, kapusty zasmażane, ale również surówki z młodej kapusty. Młoda kapusta zasmażana z boczkiem smakuje najlepiej jako dodatek do młodych gotowanych ziemniaków, ale również świetnie smakuje ze świeżą kajzerką lub grubym kawałkiem świeżego wiejskiego chleba z masłem. Polecam również spróbować mój przepis na bigos z młodej kapusty z dodatkiem sporej ilości(...)Dodaj niewielką ilość soli, łyżeczkę cukru i pieprzu do smaku. Ja dodaję niewiele pierzu, bo wolę jak kapusta jest bardzo łagodna, jeśli wolisz bardziej ostrzejszy posmak dodaj więcej pieprzu. Gotuj kapustę pod lekkim przykryciem przez około 10 minut na niewielkiej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec tego czasu dodaj do kapusty sok z cytryny oraz drobno posiekany
To Musisz Wiedziećroku, tak i w tym obiecywałam sobie, że nie będę dużo piec ;) Ale nie byłabym sobą, więc do podstawowych dwóch ciast- sernika i snikersa, na pewno dołączy makowiec. O ile w mak mielony się zaopatrzyłam, tak o skórce pomarańczowej nie pomyślałam. Nie planowałam już żadnych zakupów większych, więc postanowiłam, że skoro 2 kg pomarańczy jest w domu(...)pozostawiamy na kilka godzin. Następnie każdą z osobna szorujemy i osuszamy. Obieramy dość cienko, tak by pozbyć się białej skórki (albedo). Skórki przekładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem, gotujemy przez 5 minut. Obgotowane skórki kroimy w kostkę i ponownie zalewamy wrzątkiem i gotujemy 5 minut. Odcedzamy na sicie. Cukier łączymy z ¼ szklanki wody i sokiem pomarańczowym. Stawiamy na małym palniku
Kuchnia w czekoladzie