Składniki: 300 g sera twarogowego 50 g masła 200 ml mleka 20 g mąki kukurydzianej 50 g mąki tortowej 100 g
Karczma Honoriettylepiej. Póki co, skoro mamy weekend, zakopię się pod kołdrą i oddam nowej lekturze. Wczoraj zaczęłam Grę o tron - siedemset stron powinno zapewnić mi rozrywkę na nieco dłużej. Tymczasem domowa produkcja pieczywa stanęła zupełnie. Ale sami powiedzcie - po co niby mam piec chleb, skoro znoszę do domu takie ilości, że i tak musimy rozdawać? W czwartek zaopatrzyłam nas w ciemny(...)już pora, aby ujrzały światło dzienne. Były bowiem naprawdę pyszne - skoro nadal pamiętam ich smak, to zdecydowanie dobrze o nich świadczy. Tak naprawdę powstały przypadkiem - kupiłam serka kremowego na sernik, i kiedy go w domu otworzyłam, moim oczom ukazały się zielone farfocle... Nie, serek nie był zepsuty - z wielkim zdziwieniem zauważyłam informację na opakowaniu, że serek jest ze szczypiorkiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTrudno skojarzyć święta bez smaku i zapachu pierniczków. Są uwielbiane przez każdego, nikt, po prostu nikt nie może im się oprzeć. Sam bardzo lubię pierniczki
Kuchnia ŁukaszaOdliczanie trwa! Już tylko 1 dzień do Wigilii! W kuchni praca wre. Co i rusz z piekarnika wyciągany jest przepiękny makowiec , aromatyczny sernik , czy pachnący placek drożdżowy . Czas goni jak szalony. Do przygotowania pozostało jeszcze tak wiele! Moją propozycją na dziś jest połączenie wszystkiego co najlepsze w tradycyjnych, świątecznych wypiekach. Czyli nadzienia makowego z twarogiem , w ramówce pulchnego(...)ciast drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE: 250g twarogu – u mnie półtłusty ½ puszki masy makowej 2 łyżki domowego cukru waniliowego – przepis do podejrzenia TU W garnuszku rozpuścić masło. Dolać mleko i chwilę pogotować do uzyskania letniej temperatury płynu. Zdjąć z palnika, wkruszyć drożdże, dodać po łyżeczce cukru
Grunt to przepis!serka ricotta, soku i skórki startej z mandarynek, ozdobione karmelizowanymi plasterkami tychże owoców. A to wszystko polane mandarynkowym karmelem z delikatnym posmakiem anyżu. Ciasto jest wilgotne i zbite. Przypomina sernik. Karmelizowane owoce mają lekki smak goryczki, która idealnie komponuje się z resztą ciasta. Ciasto mandarynkowe ma jednak dwie wady: pierwsza to przygotowanie karmelu, którego trzeba długo mieszać, aby rozpuścić(...)żółtka skórka starta z 3 mandarynek + 3 łyżki wyciśniętego soku (owoce dobrze wyszorować i sparzyć wrzątkiem) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 175 g mąki pszennej szczypta soli (używam domowej soli waniliowej ) Składniki karmelu: 5-6 jędrnych mandarynek 100 g cukru 4 gwiazdki anyżu 75 ml soku wyciśniętego z mandarynek lub likieru pomarańczowego (Grand Marnier lub Cointreau) Przygotowanie: Piekarnik
Moja DelicjaNa dworze robi się coraz cieplej, więc serniczek na zimno o smaku jagodowym z galaretką będzie idealnym deserem na niedzielę, w dodatku bez pieczenia. Tak więc
słodki bratekNadszedł czas na lekkie, wiosenne, proste do zrobienia i zadziwiające smakiem sałatki, więc oto pierwsza z nich - sałatka z selerem naciowym i winogronem. W połączeniu wszystkie
Kuchnia ŁukaszaMożna by rzec, że klasyka jest nudna. Ile to już razy jedliśmy sprawdzony sernik mamy czy babci, ulubiony biszkopt z owocami i galaretką, tartę czekoladową czy szarlotkę z rodzynkami. Lubię eksperymentować, ale cenię też sobie powroty. Do klasyki właśnie. Tym bardziej, kiedy są to spotkania na łonie natury, w gronie najbliższych, ze szklanką mleka prosto od krowy(...)kryształu 2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka letniego mleka 1 szklanka oleju 6 łyżek powideł (najlepiej domowych) cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza. Keksówkę (lub małą kwadratową formę 20x20) smaruję delikatnie masłem i wykładam papierem do pieczenia. Dzięki obecności masła, papier
W kuchni Karmel-itkiDziś będzie bardzo kaloryyycznie, bo prezentuję sałatkę ziemniaczaną z jajkiem! Taka sałatka to coś niesamowitego, smakuje po prostu pysznie. Jest bardzo zbilansowana w smaku, z
Kuchnia ŁukaszaTen przepis, to jest wcale coś nowego co pojawia się na blogu, czyli pierwszy przepis z kaszą jaglaną! Myślę, że napewno nie ostatni. W dodatku jest
Kuchnia Łukaszagruszki z żurawiną Szpileczka: Ciężko powiedzieć, bo wiele rzeczy lubię, a desery wręcz uwielbiam. Jeśli miałabym wybrać to chyba sernik, a w lecie lody, a najlepiej sernik z lodami, o tak! 8. Kto najczęściej zjada Wasze dzieła ? Konczi: najbliżsi Szpileczka: mąż 9. Wasza inspiracja to kto lub co ? Konczi: każde danie ma swoją własną inspirację Szpileczka(...)Lubisz robić zdjęcia jedzenia i swoich dań? 5. Czego brakuje w Twojej kuchni? 6. Ile czasu poświęcasz na prowadzenie bloga? 7. Jakiej przyprawy nie lubisz? 8. Robisz domowe przetwory? 9. Jakie jest Twoje ulubione miejsce w Polsce? 10. Jaką najcenniejszą nagrodę udało Ci się wygrać za w konkursach kulinarnych? 11. Na co (chodzi o jedzenie) miałabyś w tej chwili
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMąż ostatnio zmienił pracę a ja nie wiedziałam, czy będzie w kuchni miał możliwość podgrzania domowego jedzonka, czy też muszę dawać mu coś, zdatnego do jedzenia na zimno. Kanapki nosił przez pierwsze dwa dni. Ale ma gotującą żonę, więc trzeba było stanąć na wysokości zadania i przygotować jakieś sensowne danie. Padło na kaszę. Bo sycąca. Bo lubimy kaszę. Bo mało(...)wcinać prosto po ugotowaniu. Samą A jeśli kaszę ugotujemy w mleku to już po prostu rozpusta. Taka kasza jaglana na mleku świetna będzie do wszelkiego rodzaju deserów czy „serników”. Świetna też z bakaliami i dodatkiem prażonego jabłka. Dużo osób twierdzi, że nie lubi kaszy jaglanej. I ja z dzieciństwa pamiętam żółtą breję, do której po prostu nie zamierzałam
Mieszam w GarnkuNie wiem dlaczego, ale im smaczniejsze ciasto tym gorzej mi na zdjęciach wychodzi ;-). W każdym bądź razie, zrobiłyśmy je z Miśką specjalnie dla mojej mamy z
greenscarfcelu wzbogacenie wartości odżywczej podstawowego pieczywa pszennego i żytniego (o tych mąkach przeczytacie TUTAJ ), a także nadanie nowego smaku, konsystencji czy właściwości wyrobom, do których zostały dodane. W domowej kuchni z sukcesem możemy stosować wiele z nich jako część procentową mąki przeznaczonej do danego przepisu na chleb czy ciasto. Wzbogacą smak, nadadzą ciastu dodatkowego aromatu i prozdrowotnych właściwości. Zwiększą ilość(...)sosów i zup, do klusek ziemniaczanych (pyzy), kisielu, budyniu. Użyta w słodkich ciastach sprawia, że mają bardziej równomierną ale zbitą konsystencję (niewielki dodatek do ciasta biszkoptowego). Jej dodatek w serniku (np. w postaci opakowania budyniu) poprawia wilgotność tego ciasta. Dawniej używana jako krochmal do zabezpieczania pościeli, bielizny i ubrań. Mąka kukurydziana – to mąka z drobno zmielonej, suszonej kukurydzy. Słonecznie
Karo in the Kitchenkaloryczny, po prostu z przytupem. W tej odsłonie bardzo prosty i szybki do wykonania, jest świetnym rozwiązaniem na ostatnią chwilę, kiedy okazuje się, że spaliliście wymuskany, planowany od stuleci sernik i nie ma nic słodkiego ;) Kruchy spód: 200 g mąki 100 g cukru pudru 50 g gorzkiego kakao 3/4 kostki masła 2 żółtka Góra: puszka skondensowanego mleka/masa kajmakowa bakalie/orzechy(...)krawędzi, kupujemy gotowca. Wykładamy masę na ostudzony spód, starając się dotrzeć do samego brzegu ciasta (niepokryta powierzchnia będzie wysychać, fujka). Dekorujemy suszonymi owocami i orzechami wedle uznania, im bardziej domowo i mniej równo tym lepiej :) Nigdy nie mogę się zdecydować czy ta piosenka jest dla mnie smutna czy nie. Dziś chyba jest pozytywna
sama złodycz