roku to jak na razie mój faworyt w kategorii ciast z truskawkami Bardzo czekoladowe brownie, sernik z dodatkiem mleka skondensowanego i truskawki. Mus truskawkowy: 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 2 łyżki cukru Brownie: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 3 jajka 200 g cukru 120 g mąki pszennej Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego (lub gotowego
Bulliopieczeniem, mogę się na nie napatrzeć i zastanawiać się, co powinnam zrobić i jak, aby mój wypiek był podobny do tego ze zdjęcia ;) Znajdziemy tutaj przepisy na ciasta czekoladowe, ciasteczka, serniki, tarty, babeczki, ciasta, chleby a nawet naleśniki. Czego chcieć więcej? Mając pod ręką taką książkę ;) Polecam z czystym sumieniem! Baking Bible Annie Bell 336 stron, oprawa twarda cena
CookYourselfRodzinka ostatnio zażyczyła sobie sernik na zimno. Musiałam więc spełnić ich życzenie;) Przygotowałam pyszny sernik na czekoladowo- ciasteczkowym spodzie, z truskawkową masą serową oraz sporą warstwą musu truskawkowego. Ciasto rozeszło się tak szybko, że zdążyłam skubnąć tylko maleńki kawałeczek:) Inspirowałam się przepisem Oli. Spód: 330 g ciasteczek z nadzieniem czekoladowym, 70g masła, czubata łyżka nutelli lub innego
Z miłości do słodkościCiasto nad ciastami! I choć moje niepodobne do pierwowzoru, bo w trakcie przygotowywania zmieszałam wszystko dokumentnie i łatki nie wyszły, to jednak smak wynagrodził wygląd! Boskie
Zdrowa Kuchnia SowyDzisiaj minęły 2 lata od pierwszego mojego wpisu na blogu:) O pierwszej rocznicy właściwie zapomniałam, ale druga to już poważna sprawa (nie sądziłam, że tak długo
Zdrowa Kuchnia Sowysliwkami suszonymi . To dla tych co sa na MM I faza -:) sowa_nie_sowa 2012/05/02 09:06:00 Basia , kiedyś, nie tak dawno, raz w tygodniu piekłam ciasto czekoladowe albo sernik albo coś tam innego do kawy. A teraz słodkie mnie mało kusi, a jeśli, to takie właśnie mniej typowe;) Dzięki za pilnowanie MM i uwagi do I fazy
Zdrowa Kuchnia Sowyorzechowego do masy serowej oraz niewielka ilość cukru sprawiają, że sernik jest mocno orzechowy i bardziej wytrawny, niż słodki w smaku. Dla przełamania smaku fistaszków, spód sernika tworzą rozdrobnione markizy czekoladowe, a wierzch - cienka warstwa masy kakaowej. Sernik posypany jest drobno posiekanymi orzechami ziemnymi, które idealnie uzupełniają całość. Sernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm(...)pozostawionej masy dodać kakao oraz 1 łyżkę cukru, wymieszać lub zmiksować - masę kakaową wyłożyć cienką warstwą na wierzch sernika, zamieszać wykałaczką lub końcówką noża, żeby w środku utworzył się nieregularny wzór - orzechy ziemne drobno posiekać, posypać wierzch sernika - sernik schłodzić przez całą noc w lodówce - przechowywać w lodówce pod przykryciem
Smakołyki Berenikiuwielbiam serniki to chyba już wszyscy wiedzą ( łącznie z kilkoma milionami widzów programu MasterChef :D ). Na blogu jest ich mnóstwo – są klasyczne , są z orzechami , karmelem , jabłkami , brzoskwiniami i bezą . Dziś stworzyłam kolejny – taki, jakiego do tej pory nie było! Na czekoladowym spodzie, z idealną, kremową, serową masą i chrupiącymi wafelkami Lusette – połączenie idealne! http://lusette.pl(...)już poza piekarnikiem. GÓRNA WARSTWA: Czekoladę siekamy, zalewamy gorącą śmietaną kremówką, energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Kiedy ganache czekoladowy będzie gęsty ( ale jeszcze lejący ), wylewamy go na sernik, a z białej czekolady robimy ozdobne „esy-flloresy”. Wstawiamy na całą noc do lodówki. Smacznego! Ps. Sernik bierze udział w akcji LUSETTE
Ostra na Słodkowiśniowy bez pieczenia to połączenie delikatnej masy powstałej na bazie serka, ubitej śmietanki i wiśni z czekoladowym kremem. Całość jest mało słodka, odpowiednio owocowa i czekoladowa zarazem. Do przygotowania masy najlepiej wykorzystać serek z wiaderka o niezbyt zwartej konsystencji, gdyż dzięki niemu sernik będzie delikatny i kremowy. Sernik udekorowałam wiśniami i wiórkami czekolady. Elementy te nie tylko ładnie(...)śmietankę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą serową - masę przełożyć na spód z herbatników, wyrównać, schłodzić do momentu ścięcia się masy KREM CZEKOLADOWY - śmietankę podgrzać z czekoladą w kąpieli wodnej, do momentu rozpuszczenia się czekolady - czekoladową śmietankę ostudzić, schłodzić przez kilka godzin w lodówce - do schłodzonej mieszanki (będzie bardzo gęsta) dodać cukier puder, całość ubić mikserem na gęsty krem
Smakołyki Berenikiwypłynęły na wierzch… Na szczęście serniki na tym nic nie straciły, wręcz przeciwnie… Składniki na około 20 -24 babeczki CZEKOLADOWE PŁATKI KUKURDZIANE 100 g płatków kukurydzianych 50 g gorzkiej czekolady 70% SERNIK 500 g twarogu półtłustego(...)krotnie zmielonego lub “z wiaderka” 3 jaja 300 g mleka zagęszczonego (skondensowanego) słodzonego DODATKI owoce, np. jeżyny lub frużelina z owoców – przepis – Sernik z frużeliną Wykonanie CZEKOLADOWE PŁATKI KUKURYDZIANE Czekoladę siekamy i rozpuszczamy w misce w kąpieli wodnej, zdejmujemy z palnika. Do rozpuszczonej, gorącej czekolady dodajemy płatki kukurydziane, mieszamy i wykładamy warstwę na papier
Tajemnice Smakumnie nie ma lepszego ciasta niż sernik a że dziś Międzynarodowy Dzień Sernika to nie mogło go u mnie zabraknąć :) A jeśli jest on w dodatku na tak czekoladowym spodzie to nie łatwo się od niego oderwać :) Składniki: Czekoladowy spód: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 200 g masła 1,5 szklanki cukru pudru 4 jajka(...)koniec dodać połowę musu brzoskwiniowego. Gotową masę wylać na czekoladowy spód. Na wierzchu zrobić łyżeczką kleksy z reszty musu brzoskwiniowego i patyczkiem zrobić z nich "esy-floresy". Przez pierwsze 20 minut piec w 200 stopniach, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec ok. 50 minut. Sernik ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami a następnie chłodzić
Na Ciasteczkowych Papierachłyżek, biszkopty okrągłe 1 opakowanie, polewa czekoladowa 1 opakowanie, kolorowa posypka Decorada Delecta kolorowy maczek - ile potrzeba, kolorowa posypka Decorada Delecta płatki czekoladowe - ile potrzeba, kolorowa posypka Decorada Delecta karmelowe chrupki - ile potrzeba jajka, cukier, przyprawę do sernika mikserem utrzeć do białości na kogel-mogel z 4-5 minut na dużych obrotach do masy wsypać budyń, kaszkę manną, twaróg(...)minut, sprawdzic patyczkiem czy środek jest uieczony, jeśli patyczek nie jest suchy to dopiec na termoobiegu w 160 C z 10 minut, zostawić sernik do wystudzenia sernik polać stopioną polewą czekoladową i posypać kolorowymi posypkami Decorada Delecta - sernik jest bardzo delikatny, aromatyczny i pyszny.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięimitują ptasie gniazdko. W środku umieściłam czekoladowe jajeczka, które w nich umocowałam przy pomocy masy czekoladowej. Gniazdka pięknie się prezentują na stole, a na dodatek są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Na pewno przypadną do gustu młodszej części naszych świątecznych gości. Wielkanocne gniazdka serowe na słodko Czas przygotowania: 90 minut Składniki Sernik: 500 g białego mielonego(...)cytryny Masa kokosowa: 80 g wiórków kokosowych 2 duże białka szczypta soli 2 łyżki drobnego cukru Diamant Masa czekoladowa: 1/2 tabliczki mlecznej czekolady 1-2 łyżki mleka Dodatkowo: czekoladowe jajeczka Wykonanie: Wszystkie składniki na sernik mieszamy w misce. Wszystkie składniki na masę kokosową mieszamy w drugiej misce. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni Celsjusza. Foremkę na muffiny
Kulinarne przygody GatityPrzepis na sernik czarno-biały pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki". W oryginale autorka użyła ciasteczek Oreo, niestety nie udało mi się ich kupić, więc sernik zrobiłam na bazie czekoladowych ciasteczek i kakao. To klasyczny, nie za słodki delikatny sernik, upieczony w kąpieli wodnej. Szybki i prosty do przygotowania, po prostu wszystkie składnik trzeba dokładnie zmiksować(...)Sernik czarno - biały Składniki: Na spód 160 g czekoladowych ciasteczek 2 łyżki kakao 60 g roztopionego masła Na masę 600 g twarogu dwukrotnie zmielonego 250 ml kwaśniej śmietany 18 % 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej 3/4 szklanki cukru Na wierzch 60 g czekoladowych ciasteczek 1 łyżeczka
Kulinarne przygody Gatitykrośnieński będzie miłą niespodzianką dla wielbicieli tego rodzaju wypieków. Przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia "Pro Carpathia". Sernik krośnieński - kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm: 1 kg białego tłustego sera 125 g masła (lub margaryny) 170 g cukru 3 duże jajka (lub 4 średnie(...)stopni C (grzałka góra-dół) na około 50 minut (w oryginale 220 stopni i 40-45 minut). Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia. Gotowy sernik można polać czekoladową polewą lub oprószyć przez sitko cukrem pudrem. Sernik krośnieński - kuchnia podkarpacka Po więcej przepisów na podkarpackie ciasta i inne specjały zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA
Trzeci talerz