ilekroć dane jest nam się spotkać! W trakcie, gdy ja podpisywałam książki, moi goście mogli zasmakować sernikowych wypieków. Na spotkanie przygotowałam trzy smaki serników: waniliowo-cytrynowy z karmelem, orzechowo-migdałowy z jeżynami i karmelem oraz czekoladowy z suszonymi śliwkami w whisky. Na spotkaniu były obecne moje przyjaciółki, moja ciocia Ula, która mieszka w Krakowie, moje koleżanki, moi znajomi, uczniowie
Raj dla Podniebieniapotem do masy dodajemy po łyżce śmietany także w temperaturze pokojowej Wykonanie: Blat orzechowy smarujemy połową masy śmietanowej, na niej układamy sernik, który smarujemy resztą masy. Całość przykrywamy drugim blatem orzechowym . Wierzch można polać polewą czekoladową
Bon appetit mon amieCiasto na niedziele i moje wirtualne koleżanki zapraszają do przeglądu wspaniałości, a w nich: Babka pomarańczowa Doroty , Jogurtowe rogaliki Małgosi , Sernik Bożeny , Jaglane deserki Marcepanowego Kącika , Panna Cotta Diany oraz Muffinki , Drożdżówki Marzeny oraz Czekoladowy Murzynek Joanny. Składniki: na spód: 300 gram biszkoptów 100 gram masła na masę kokosową: 1½ szklanki mleka
Życie zaczyna się w kuchniPrzepis na to ciacho powstał zupełnie przypadkiem, ale nie od dziś wiadomo, że to najlepszy sposób do stworzenia czegoś boskiego. Piekłam sernik wyszło jakoś dużo masy serowej i postanowiłam wykorzystać ją w inny sposób. Dorobiłam czekoladowe ciasto i teraz mogę cieszyć się boskim ciachem. Spróbuj a nie pożałujesz. Ciasto jest aromatyczne o dwóch strukturach i niezwykle wilgotne. Świetna alternatywa
Wielki apetytskładniki na spód: 100g herbatników kakaowych 30 g masła wykonanie: Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabniamy, dodajemy masło i mieszamy. Następnie rozkładamy do 6 szklaneczek. składniki na masę
Domowy Smak JedzeniaKolejne ciasto z serii "bez pieczenia". Tym razem sernik w nieco innym wydaniu, ale równie pyszny co tradycyjny. Przekładany herbatnikami, polany polewą czekoladową, znakomity do kawki czy popołudniowej herbatki. No i oczywiście bardzo szybki do przygotowania! 1 kg sera (twaróg podwójnie zmielony - u mnie posiekany w malakserze) 4 jajka 1 szklanka mleka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieWracając do przepisów - zapraszam na oryginalny w smaku sernik (z brzydką fotką). Zawartość w masie serowej dużej ilości migdałów sprawia, że sernik ma niezwykłą konsystencję, jest nie tyle kremowy, co chrupiący, a wiśnie i polewa czekoladowa dodają wilgoci i przełamują tą chrupkość. Jedyna zmiana jakiej dokonam następnym razem, to zmniejszenie ilości dodanej mąki. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytydługo) nakładamy jeszcze jedną. Układamy na blaszce i wstawiamy do lodówki, aby czekolada zastygła. Po ok. 15 minutach, delikatnie zdejmujemy gotowe listki czekoladowe. Gotowe ozdoby wykorzystujemy nie tylko do tortów. Z kwiatami z ananasa pięknie wyglądają serniki, muffinki… i nie tylko. Najprostsze ciasto nabierze zupełnie nowego wyrazu z taką dekoracją. Nie jest to ozdoba pracochłonna, ale czasochłonna – owszem
mojewypiekiinietylkopierwszy rzut oka ciasto przypomina sernik:) Jednak nic bardziej mylnego! Ciasto nie ma w sobie ani odrobiny sera;) Kruche czekoladowe ciasto przełożone masą ze śmietany i kaszy manny oraz kwaśnymi porzeczkami. Możecie oczywiście użyć dowolnych owoców, jednak kwaśne porzeczki wspaniale tutaj pasują:) Ciasto: 5 żółtek, 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/3 szklanki
Z miłości do słodkościpieczenia. Cukier puder utrzec z jajkami. Dodac ser, make, olejek i mleko. Wszystko dokladnie wymieszac. Mase serowa wylac na przygotowany wczesniej spod. Sernik piec w temperaturze 180°C przez okolo 1 godzine. Przestudzic. Mozna udekorowac polewa czekoladowa lub gorzkim kakao. Przepis prezentuje w ramach zabawy Olgi Smile "Kuchnia Swiateczna i Noworoczna
Przysmaki Karolkinich koktajle , musy, ciasta i desery . … à propos właśnie ciast … Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe ( coś ala murzynek ) z dodatkiem gruszek nadziewanych bakaliami ( jak pewnie pamiętacie kiedyś robiłam już sernik z jabłkami nadziewanymi ). Podobne jadłam w zeszłym roku na urlopie i z przyjemnością brałam dokładkę! Niestety nie udało mi się wyciągnąć przepisu(...)Gruszki kroimy na pół ( nie obieramy ) i wydrążamy środek. Wszystkie bakalie dokładnie siekamy, mieszamy ze sobą, a następnie dodajemy miód oraz cynamon. Nadziewamy gruszki, a następnie wkładamy do ciasta czekoladowego i wstawiamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 40 minut. ( do suchego patyczka ). Studzimy i zajadamy! Pycha
Ostra na Słodkoczasie), a efekt jest naprawdę rewelacyjny. Pieczenie zajmuje sporo czasu, pod koniec trzeba puddingu pilnować - powinien mieć konsystencję sernika - ścięty wierzch, ale przy poruszeniu blaszką powinien lekko drżeć. Ostudzony i dobrze schłodzony, z dodatkiem bitej śmietany smakuje rewelacyjnie - bardzo czekoladowy, choć czekolady jest tam niewiele, trochę słodki, w dużych ilościach mógłby być zamulający. Trochę jak budyń, ale gęstszy, bogatszy. Myślę
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczki przyprawy do piernika 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej dodatkowo: biszkopty z błonnikiem Mamut garść pestek dyni garść płatków migdałów polewa czekoladowa Przygotowanie: Dynię gotujemy lub pieczemy w piekarniku, wszystko zależy od upodobań smakowych i rodzaju dynii. Do sernika jak i innych wypieków używam dyni hokkaido. Taką dynię po wydrążeniu pestek pieczemy w piekarniku 20-30 minut w temperaturze 180 stopni(...)Masę serową przelewamy na spód z biszkoptów i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 70 minut. Masę serową wkładamy do nagranego piekarnika. Wierzch sernika powstał z gęstej polewy i posiekanych płatków migdałów i pestek dyni. Sernik ozdabiamy dopiero po przestudzeniu
Życie zaczyna się w kuchniDelikatny, wilgotny i puszysty serniczek z polewą czekoladową. Po prostu rozpływa się w ustach. Pieczony w kąpieli wodnej jest po prostu rewelacyjny! 250 g twarogu 2 żółtka 6 białek Szczypta soli 150 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g mlecznej czekolady Twaróg miksujemy z żółtkami, cukrem i mąką ziemniaczaną (tylko do połączenia składników). Białka ubijamy na sztywną pianę(...)przekładamy do tortownicy o śr. 18 cm. Jeżeli mamy nieszczelną tortownicę obkładamy ją folią aluminiową (na zewnątrz). Foremkę wstawiamy do większej prostokątnej blaszki. Wlewamy ok. 1,2 litra wrzątku. Sernik pieczemy w temperaturze 170*C przez 50 minut. Około 15 minut przed końcem wierzch ciasta przykrywamy folia aluminiową. Upieczony sernik wyjmujemy z kąpieli wodnej, studzimy. Czekoladę rozpuszczamy
VioletoweKucharzenieStudzić przy lekko uchylonym piekarniku, by nie narażać go na gwałtowną zmianę temperatury. Schłodzić przez kilka godzin. Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady 50 g masła Nad parą wodną roztopić czekoladę razem z masłem. Wymieszać delikatnie do gładkości. Ozdobić sernik. przepis stąd
Proste Potrawycukru – 2 op. cukru wanilinowego – 2 łyżki mąki ziemniaczanej – 1 budyń wanilinowy – ok. 300 g puree z pieczonej dyni* propozycja podania: mus czekoladowy, konfitura z malin lub innych owoców. Przygotowanie: Przygotowujemy puree z dyni*. W dużej misce mieszamy mikserem zmielony twaróg, puree z dyni,serek mascarpone oraz cukier. Następnie dodajemy jajka, cukier wanilinowy oraz 2 łyżki(...)Mieszamy z roztopionym masłem i wykładamy nimi tortownicę o średnicy 24 cm (w większej sernik będzie trochę niższy i będzie wymagał krótszego pieczenia) Następnie wylewamy masę serową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 1h i 10 minut. Podawać na zimno z ulubioną konfiturą, musem czekoladowym lub bez dodatków Smacznego. *Wskazówka Jak upiec dynię: umyć dynię i pokroić na kilka
I LOVE LIFE