Trudno skojarzyć święta bez smaku i zapachu pierniczków. Są uwielbiane przez każdego, nikt, po prostu nikt nie może im się oprzeć. Sam bardzo lubię
Kuchnia ŁukaszaSernik ze śliwkami na spodzie brownie to moje niedawne odkrycie. Lubię wszystkie części z osobna czyli zarówno sam sernik, jak i brownie jak i
RelaxtimeTen sernik to klasyka - aż dziwne, że przez tyle lat prowadzenia bloga jeszcze go tutaj nie dodałam. Najczystsza postać tego ciasta*, sam ser, żadnego spodu
Słodkie inspiracjeKilka dni temu pokazałam Wam jeden z produktów marki PURENA , które już od jakiegoś czasu goszczą w mojej kuchni – nie tylko w wypiekach! Ostatnio przygotowałam przepyszny sernik z mango, który zrobił prawdziwą furorę! Dziś chciałam pokazać Wam kilka innych dostępnych w sklepie PURENA. Oprócz owocowych przecierów, które świetnie nadają się do wypieków ( i nie tylko, bo i przy(...)koniec cukier ( łyżka po łyżce – kolejna łyżka dopiero w momencie, kiedy cukier z poprzedniej jest rozpuszczony ). Dodajemy żółtka, mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę, delikatnie, ale dokładnie mieszamy szpatułką. Pieczemy ok. 20 minut w 160C / do suchego patyczka. KREM SEROWY: Ser ucieramy z roztrzepanym wcześniej mlekiem kokosowym. Dodajemy wanilię do smaku ( mogą to być ziarna wanilii albo pasta waniliowa ) oraz cukier
Ostra na Słodkonadwyżką. Spód tego ciasta robiłam z kruszonki, lecz nie jest to konieczne i można wykonać placek. Wtedy nie zamrażamy jednej części ciasta. Zapraszam również po przepis na SERNIK CZEKOLADOWY bez spodu, który zapewniam,również powali Was smakiem. LINK Składniki: ciasto ▸3 szklanki mąki (u mnie orkiszowa) ▸2 żółtka ▸ 3 łyżki kakao ciemnego ▸200 g masła miękkiego ▸pół szklanki(...)pudru (u mnie zmielony słodzik) ▸3 łyżki śmietany 18% masa serowa ▸1 kg twarogu (u mnie półtłusty zmielony 3-krotnie) ▸pół kostki masła rozpuszczonego ▸1 budyń śmietankowy (u mnie bez cukru) ▸50 g wiórków kokosowych ▸3 żółtka ▸6 białek ▸100 g cukru/słodzika ▸100 g rodzynek namoczonych Przygotowanie: ciasto 1. Masło siekamy w mniejsze kawałki i łączymy
Zdrowie i pysznie na talerzukupiłam tym razem dojrzały, miękki owoc. Użyłam go do zrobienia sernika na zimno i przy okazji wypróbowałam nowe tropikalne galaretki. To była dla nas fajna odmiana od sernika z truskawkami, bo taki najczęściej jemy na zimno. Zrobiłam go w małej kwadratowej blaszce ale można też w tortownicy, podana porcja wystarczy na tortownicę o średnicy 26 cm. Smak mango jest(...)pudru na piankę: galaretka o smaku tropikalnym 250 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego ( z lodówki) na wierzch: duże, dojrzałe mango galaretka o smaku pomarańczowo-morelowym (bez żelatyny, tężejąca w godzinę) Foremkę do pieczenia wyścielić papierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWymyśliłam sobie na tegoroczne święta korzenny sernik, piernikowy inaczej mówiąc, a że to eksperyment to zrobiłam próbę w małej tortownicy. Nie bez powodu nazywam go sernikiem a nie tofurnikiem, bo absolutnie żaden niewegus nie pozna, że to to cudo jest z tofu- przysięgam. Jest kremowy, aromatyczny, no co tu dużo mówić(...)cynamon. Zblenduj dokładnie wszystko na gładką masę. Ciasteczka zblenduj na piasek z dodatkiem oleju kokosowego. Wysmaruj formę do pieczenia i wyłóż ciasteczka na dno formy. Przełóż masę „serową” na ciasteczkowy spód. Najlepiej będzie eżeli ubieczesz sernik w kapieli wodnej, czyli włożysz formę do większego naczynia i nalejesz do niego wody, to spowoduje że sernik
greenscarfDawno nie robiłam i nie jadłam sernika, więc czas najwyższy to zmienić. Mając do dyspozycji świetnej jakości ekologiczne czekolady marki Vivani skusiłam się na sernik
Zdrowie na języku :PSernik bez spodu, trzeba było sprawdzić jaki będzie w smaku. Sam ser dał zaskakująco dobry efekt, sernik jest puszysty. Ale koniec zachwalania - czas na wypróbowanie! Przepis został zaczerpnięty z Kwestii Smaku. Smacznego! Składniki: 1 kg zmielonego tłustego twarogu (najlepiej dwukrotnie w maszynce do mielenia) 10 jajek 250 g masła 300 g drobnego cukru 3 łyżki mąki pszennej(...)masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy masę serową i wstawiamy do piekarnika na półkę niżej niż środkowa półka. Na dno piekarnika wstawiamy małą formę do której wlewamy wrzącą wodę. Pieczemy około 60 minut. Sernik wyrośnie, jednak potem wróci do wyjściowej wysokości. Upieczony sernik trzymamy chwilę w zamkniętym piekarniku, potem stopniowo odchylając drzwiczki studzimy go, a następnie wyjmujemy
psgotujemyMiałam w lodówce gotową masę marcepanową i chciałam ją wykorzystać w jakimś pysznym deserze. Miniserniczki o smaku marcepana, z dodatkiem czekolady
To co kochamserniki gotowane to jedne z naszych ulubionych serników. Bez takiego ciasta nie mogą się obejść żadne święta ani większe rodzinne uroczystości. Z tego przepisu korzystam od lat ale tym razem wzbogaciłam go o bakalie namoczone w alkoholu i zalane czekoladą. Nadało mu to wykwintności i wyrazistszego smaku. Ten sernik najlepiej smakuje na trzeci dzień po złożeniu(...)Mąkę i sodę przesiać na stolnicę. Dodać masło, jajka, cukier i miód. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki i upiec na papierze do pieczenia w 220*C przez około 8-10 minut. Twaróg zmielić w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. W dużym garnku o grubym dnie roztopić masło z cukrem. Dodać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś przywołuję wspomnienie lata...... Taki miętowo-truskawkowy sernik będzie elegancką oprawą każdej uroczystości, gości zachwyci nie tylko wyglądem ale i smakiem. Z uśmiechem na ustach kroiłabym go na talerzyki. Jest smaczny orzeźwiający pachnie latem ... Cudo! Nigdy wcześniej nie jadłam takiego połączenia smaków, pomysł zakiełkował w mojej głowie przypadkiem, zrobiłam i.....trzeba spróbować...:) Poza sezonem można(...)Sposób przygotowania ZIELONA ŁĄKA : jajka ubić na puszystą pianę z cukrem,mąkę pszenną wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną wlać zimną margarynę dodać do ubitej piany oraz dobrze posiekaną drobniutko miętą -same listki bez łodyżek, dodać kilka kropel zielonego barwnika i wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 26 cm piec
Wanilia i Kardamonadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Usta Grażyny to bardzo smaczne ciasto bez pieczenia , które jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się dla osób, które nie mają piekarnika, choć sądzę, że raczej każdy go posiada w dzisiejszych czasach. Mimo wszystko do przygotowania tego smakołyku będzie on zbędny. Ciasto Usta Grażyny to deser, który można przygotować w dosłownie(...)się gości i chcecie ich poczęstować czymś smakowitym, ciasto Usta Grażyny będzie idealnym pomysłem. PRZEPIS NA CIASTO USTA GRAŻYNY (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki MASA 1 kg sera twarogowego na sernik 2 galaretki malinowe 1/2 szklanki cukru 500 ml śmietany kremówki 500 ml wody GALARETKA 2 galaretki malinowe 800 ml wody DODATKOWO 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
Przepiski.pladsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Usta Grażyny to bardzo smaczne ciasto bez pieczenia , które jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się dla osób, które nie mają piekarnika, choć sądzę, że raczej każdy go posiada w dzisiejszych czasach. Mimo wszystko do przygotowania tego smakołyku będzie on zbędny. Ciasto Usta Grażyny to deser, który można przygotować w dosłownie(...)się gości i chcecie ich poczęstować czymś smakowitym, ciasto Usta Grażyny będzie idealnym pomysłem. PRZEPIS NA CIASTO USTA GRAŻYNY (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki MASA 1 kg sera twarogowego na sernik 2 galaretki malinowe 1/2 szklanki cukru 500 ml śmietany kremówki 500 ml wody GALARETKA 2 galaretki malinowe 800 ml wody DODATKOWO 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
Przepiski.plnadzieniem i polane lemon curd, wspaniałości!!! Ja byłam zachwycona kombinacją tych smaków, a mój Smakosz, jako miłośnik cytryn, delektował się kremem na wierzchu. Lekkie, orzeźwiające ciasto, które pogodzi fanów tart, sernika i ciast owocowych. Tarta sernikowa z lemon curd Składniki: Ciasto: 1) 180 g mąki 2) 70 g cukru(...)masła 5) 160 g cukru Do dekoracji: 1) tymianek cytrynowy 2) małe bezy Sposób przygotowania: 1. Mąkę siekamy z kawałkami zimnego masła, dodajemy cukier i jajko i wszystko szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą 2. Twaróg mielimy, następnie dodajemy
Na kulinarnym poligoniezapraszam na pyszny sernik wiedeński po mojemu tzn na kruchym spodzie, bo moi domownicy nie mogą się przekonać do serników bez spodu, a to delikatne kruche ciasto idealnie do sernika pasuje. A sam sernik jest idealnie kremowy, delikatny, aksamitny, po prostu poezja. Kruchy spód: 250 g. mąki pszennej 100 g. cukru 125. g masła 1 jajko(...)delikatnie do połączenia składników. Masę serową wykładamy na podpieczony spód, a blaszkę umieszczamy w drugiej większej blaszce napełnionej do połowy wodą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 150 st. Pieczemy 90 minut. Studzimy w zamkniętym piekarniku i najpyszniejszy sernik gotowy
Cynamonowe szczęścieSpód: 220g herbatników 100g masła – roztopionego, ostygniętego Masa serowa: 1kg gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka) 250g serka mascarpone 200g naturalnego jogurtu 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g 200-210g cukru skórka otarta z 1/2 cytryny 3 duże jajka 200g umytych, osączonych jagód 100g umytej, osączonej borówki Wierzch(...)mikserem do połączenia składników, patrz FILM . Na koniec dodać jagody, borówkę i delikatnie wymieszać szpatułką. 3. Gotową masę serową przełożyć na spód w blaszce i wyrównać. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160C na funkcji góra – dół przez około 75 minut. Po upieczeniu sernik można zostawić na około 30 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach piekarnika
Mała Cukierenkabędą uginały się jaj, mazurków, serników i bab. Gdy pierwszy raz usłyszałam o babce z majonezem przeżyłam szok. Ale jak to? Babka z majonezem? Jak to możliwe? Majonez do słodkiego cista? Jak to będzie w ogóle smakować? Okazało się, że babka jest miękka, puszysta a majonez niewyczuwalny. Od tamtej pory nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez babki z majonezem(...)ciasto jest łatwe i nieskomplikowane chociaż czasochłonne. Jest jednak wart czasu jakie mu poświęcimy. To co gotowi? Czego potrzebujemy: Masa jasna: 1/2 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1/8 szkl. cukru 2 łyżki majonezu 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej 1/4 szkl. mąki pszennej skórka i sok z 1/4 cytryny Masa ciemna: 1 op. cukru waniliowego
Kuchnia w oparachzaczyna się robić, to i można pogrzebać w babcinych przepisach ;) Jako zwolennik prostych wypieków, dzisiejszy sernik będzie na tyle prosty by każdy mógł go bez trudu zrobić w domu :). Sernik trochę na resorach, bo dostanie odrobinę nutek egzotyki :). Generalnie kruchy spód w wielu przepisach smarują marmoladą, co nigdy mi się nie podobało. Mocno słodkie marmolady(...)miksujemy owoce bardziej sokodajne z tymi mięsistymi :). Sernik może też załapać aromaty z cytrusów i odpowiednio do masy serowej możemy dodać: - Skórkę limonki - Skórkę cytryny - Skórkę pomarańczową - Skórkę pomarańczową i odrobinę imbiru To tradycyjne ciasto to świetna baza energetyczna, doskonale uzupełni braki białka i wapnia. Moim skromnym zdaniem sernik doskonale nadaje się zarówno na śniadanie z herbatą
Kuchnia PROzdrowotna