Wigilia, Boże Narodzenie... no nie ma innej opcji...MAKOWIEC! Ale jak zrobić NISKOkaloryczny przysmak? Ciasto bez: - mąki - cukru - glutenu - masła - tłuszczu - drożdży No i
fitolarun.blogspot.compyszne ciacho. Nawet ja, która staram się ostatnio zrzucić kilka kilogramów nie oparłam się pokusie i zjadłam spory kawałek tego cuda. W końcu słodycze nawet na diecie można jeść bez wyrzutów sumienia jeśli robimy to z rozwagą. A w małym kawałku ciasta jest go naprawdę niewiele. Cukier to nie tylko puste kalorie ale również energia(...)stronie Uczymy jak słodzić . Polecam :) Brownie: 100 g masła 1 szkl cukru białego Królewskiego 100 g gorzkiej czekolady 2 jajka 1/4 szkl mleka 1 szkl mąki Sernik: 500 g serka na serniki 2/3 szkl cukru białego Królewskiego 3 jajka op. budyniu waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 szkl jogurtu greckiego ok 300 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Brownie
Smakołyki Asimini. Dzięki takiej formie łatwiej zaserwować je na przyjęciu lub spotkaniu ze znajomymi, a i prezentują się ładniej niż nie zawsze równej wielkości kawałki klasycznego sernika. Serniczki należy upiec w formie na muffiny bez użycia papilotek. "Miseczką" dla masy serowej jest ciasto kruche. Smak serniczków to klasyk - waniliowa masa serowa wzbogacona o kawałki kwaskowatego rabarbaru. Całość po upieczeniu warto(...)wylepić wgłębienie w formie na muffiny - formę z ciastem schłodzić przez 30 minut w lodówce - piekarnik rozgrzać do temperatury 180-190 stopni - schłodzone kruche babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 15-20 minut lub do zrumienienia - upieczone babeczki pozostawić do ostygnięcia, nie wyjmować z formy MASA SEROWA - składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej - piekarnik rozgrzać do temperatury
Smakołyki Berenikiofertę wakacyjną, co napawa mnie ogromnym optymizmem. A co do jedzenia... Brzuchy pewnie macie pełne żurku, białej kiełbasy, szynek najróżniejszych, sałatek, babek, mazurków i serników. Dlatego dzisiaj zaproponuję Wam coś zupełnie nieświątecznego, bez czego jednak większość śniadań się nie obejdzie - pieczywo. Miałam akurat w domu jogurt naturalny, i potrzebowałam bułeczek na śniadanie. Na blogu A dupa(...)lepić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Piec w 190 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! A jakie Prima Aprillisowe
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprawie nie piekę nic tzw. słodkiego. Kiedyś przygotowywałam słodkości przynajmniej raz w tygodniu i na moim blogu więcej było ciast czekoladowych, serników i różnorodnych deserów niż dań wytrawnych. Teraz jest na odwrót. Zamiast typowych słodyczy piekę ciasteczka owsiane albo bakaliowe, albo podjadam po prostu bakalie:) Jak trafiłam na przepis u Rodzynki na energetyczne kulki , to sobie przypomniałam(...)migdały zmieliłam i wymieszałam z miodem i przyprawami. Z masy lepiłam kulki (tradycyjnie przy takich masach używam rękawiczek lateksowych i sprawdzają się świetnie) i obtaczałam (z dużą trudnością i bez zadowalającego mnie efektu) w sezamie. Wyszło tylko 12 kulek, a jedną zjadłam jeszcze w trakcie pracy, bo taka byłam ciekawa jej smaku;) Następnym razem zrobię z podwójnej porcji
Zdrowa Kuchnia SowyOprócz makowców i serników w świątecznym okresie nie może zabraknąć również piernika! Zapragnęłyśmy piernika wilgotnego, mocno przyprawionego z owocowym dodatkiem a do tego całkowicie
Candy Pandasmrożonych jagód. Polecamy także inne pomysły na pyszne deser z owocami. Zobacz nasz przepis na proste w przygotowaniu racuchy drożdżowe z truskawkami . Poznaj też propozycję na doskonały sernik pieczony z czereśniami . Polecamy również pyszny deser z serkiem mascarpone i malinami . Jak zrobić dobre pierogi z jagodami? Zapraszamy na przepis i mamy nadzieję, że zostanie jednym z Waszych ulubionych Pierogi(...)ręcznikiem i pozostaw na 30 minut, aby ciasto odpoczęło. Z tak zaparzonego ciasta pierogi pięknie się sklejają i nie rozpadają w trakcie gotowania. Dobre ciasto na pierogi z jagodami bez jajek jest elastyczne, dzięki czemu pierożki lepiej się przechowują np. jako mrożone. Czyste jagody wymieszaj z kisielem i cukrem. Z przygotowanego ciasta odetnij kawałek. Resztę ponownie zawiń w folię
Kuchnia Na Wypasiejest "bez tego i tamtego" (jak to mówi nasza koleżanka) to również może być pyszne! Motywem przewodnim jest kokos i kakao więc sernik jest po prostu idealnie skomponowany 😍 Składniki (śr: 18 cm): Spód -15g kakao -60g mąki kokosowej -20g oleju kokosowego -1 żółtko -ksylitol (3-4 łyżki) -gorąca woda Łaciaty sernik(...)gorącą wodą i ksylitolem i całość dobrze zagnieść, dodając gorącej wody aż do uzyskania ciasta a’la mokry piasek. 5. Ciasto ubić na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. ŁACIATY SERNIK 6. Twaróg, jogurt, mleko kokosowe i ksylitol wymieszać dokładnie. Próbując masę czy jest odpowiednio słodka. 7. Następnie dodać białka i żółtko, wszystko zmiksować. 8. Masę podzielić
Candy PandasWitam Kochani tego zimowego styczniowego wieczora. Pogoda przypomniała sobie wreszcie, że mamy zimę. Świat za oknem troszkę się zabielił :-) Mam nadzieję, że utrzyma się trochę . Dziś
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuzrobić samemu, bez tej całej chemii, z naturalnych, ekologicznych, zdrowych składników. Zakasałam rękawy i wzięłam się do dzieła. Upiekłam niski biszkopt z mąki orkiszowej, pojechałam na wieś położoną na terenie Rudniańskiego Parku Krajobrazowego nazbierać borówek amerykańskich z krzaczka rosnącego w ogrodzie znajomych, zakupiłam twaróg wyprodukowany w mleczarni w Skale. I tak oto powstała moja wizja domowego sernika na zimno(...)sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodajemy przesianą mąkę - mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy biszkopt w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 35 - 40 minut. Po upieczeniu upuszczamy biszkopt z wysokości około 0,5 metra i pozostawiamy
W kuchni KatieMasz ochotę na coś słodkiego. Ale nie na głupiego batonika, cukierka czy ciasteczko. Nie na domowy sernik ani na kawałek ciasta marchewkowego. Nie na zwykły biszkopt z galaretką.. Ale na coś zupełnie innego. Co szybko i łatwo przygotować, a jest królewską, pyszną, błogą, rozkoszną chwilą słodkiego zapomnienia. Taki właśnie jest ten tort. Banalne składniki, w miarę(...)efekt zadziwiający i powalający. Przynajmniej w opinii ogólnej znajomych i sąsiadów, których to nakarmiłam owym torcikiem. CO istotniejsze, jest lżejszy , niż zwyczajowo torty z tłustymi kremami, więc bez wyrzutów sumienia można pozwolić sobie na więcej niż skąpy, cienki klinek. TORT STRACIATELLA (przepis ogólny - autorski; przepis na biszkopt - tradycyjny:) biszkopt : 6 jajek 3/4 szklanki cukru
W kuchni Karmel-itkiborówką amerykańską Sernik na zimno w kolorach lata Jogurtowy sernik na zimno z borówką Sernik na zimno z borówką amerykańską Bazyliowy sernik na zimno z borówką Domowe lody jogurtowo-borówkowe bez jajek Lody rabarbarowe z borówką amerykańską Jogurtowe lody z borówką amerykańską Lody z borówką amerykańską Domowe lody borówkowe Dżemowy deser z nasionkami chia Dżem(...)czasie ciasto wykładamy na omączony blat, zagniatamy i wałkujemy na prostokąt grubości 1 cm. Kubkiem o średnicy 9 cm wykrawamy koła i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym kole robimy wgłębienie przy pomocy dna małej szklaneczki i układamy w nim borówki. Bułeczki zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Składniki kruszonki dokładanie wyrabiamy, możemy sobie pomóc
Kulinarne przygody Gatityfajnego i wrzuci do koszyka, przez co czas się wydłuża.😃 No, ale mamy na szczęście poniedziałek, spokój, praca i trochę relaksu w porównaniu do weekendu😊 Tak jak obiecałam, przygotowałam sernik, dodatkowo z niespodziankami w środku, czyli mieszanką żurawinowo-wiśniową. Żałuję tylko jednej rzeczy przy tym przepisie..że nie dałam więcej tych małych suszonych słodkości do środka.😀 Oczywiście te ciasto(...)wiaderka -3 jajka -60 g masła -pół szklanki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik) -2 garście suszonych owoców (żurawina, śliwka, rodzynki-wedle uznania) -pół opakowania budyniu waniliowego (u mnie bez cukru) +polewa, ozdoba (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Masło (najlepiej wcześniej rozpuścić i ostudzić). Suszone owoce zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min, potem przecedzić i obsypać delikatnie mąką
Zdrowie i pysznie na talerzuKlasyczny sernik w nowoczesnym wydaniu, czyli bezcukrowa słodycz, której wykonanie zajmie nam mało czasu i nie zniechęci nas skomplikowanymi czynnościami. Sernik nie należy
Upiecz sobie babeczkęciepłego mleka 1 cukier waniliowy 3 szklanki mąki tortowej 1 jajko 4 łyżki oleju Nadzienie: 50 dag sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 1 cukier waniliowy 1 jajko 2 łyżki cukru 1 szklanka wydrylowanych wiśni Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych drożdżówek(...)sernik rozcieramy z cukrami, budyniami w proszku i jajkiem, dodajemy wiśnie pokrojone na mniejsze kawałki i odciśnięte z nadmiaru soku, dokładnie mieszamy. 3. Formowanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, kroimy w prostokąty, na połowę prostokąta nakładamy sporą porcję nadzienia, druga część ciasta nacinamy i przykrywamy nią nadzienie, dokładnie zlepiamy brzegi. 4. Do pieczenia
IzabelawkuchniWprost uwielbiam domowej roboty ciasteczka! Ale któż za nimi nie przepada, no kto? Najlepsze są te, spod ręki ukochanej Babci, która przy każdej wizycie próbuje rozpieścić
W kuchni Karmel-itkipewno każdy z Was jadł kiedyś ciasto o pysznej nazwie Snickers. Na blogu znajdziecie Sernik Snickers oraz Czekoladki z nadzieniem snickersowym . Dziś mam dla Was przepis na bardzo proste ciasto Snickers, niebawem już zaś zdradzę Wam przepis na bogatszą i bardziej pracochłonną wersję tego ciasta. Dzisiejszy Snickers składa się z kruchego ciasta przełożonego kremem budyniowym oraz chrupiącymi orzechami(...)25x36cm. Nakłuć widelcem. Jedną część piec 10 minut w temp. 180st. Ostudzić. Masa orzechowa: 250g orzechów włoskich, 75g masła, 2 łyżki miodu, 5 łyżek cukru. Orzechy drobno posiekać. Masło stopić wraz z cukrem i miodem, dodać orzechy. Wymieszać i ciepłą masę wyłożyć na nieupieczony blat ciasta. Piec około 10-15 minut w temp. 180st
Z miłości do słodkości