Sernik z makiem i glazurą pomarańczowo - brzoskwiniową, to pyszne i efektowne ciasto, idealne na święta i nie tylko. Polecam. CIASTO : 1,5 szklanki mąki pszennej 100 g margaryny 1 jajko 100 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru MASA SEROWA : 1 kg sera wiaderkowego 5 jajek 2 budynie waniliowe bez(...)PRZYGOTOWANIE : Składniki ciasta należy zagnieść lub wyrobić robotem. Blaszkę o wymiarach 30/25 wykładamy papierem do pieczenia, na dnie rozkładamy równomiernie ciasto. Masa serowa- żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy cały ser i dalej mieszamy. Wsypujemy budynie, na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i dokładnie mieszamy. Masę makową wcześniej przygotowujemy, dodajemy do niej kaszę mannę
Kulinarne Fantazje Mariolioznacza termin "sernik, który rozpływa się w ustach", to w tym wypieku znajdzie definicję tego stwierdzenia. Sernik jest pyszny, leciutki, nieskomplikowany, im dłużej leży w lodówce ,tym lepiej smakuje. Ma piękną miodową barwę, a fakt, że jest pieczony w kąpieli wodnej ,dodaje mu lekkości i puszystości. Wprowadziłam lekkie modyfikacje. Przepis z książki "Domowe wypieki" Joanny Niedobeckiej. Składniki(...)ugnieść tworząc spód sernika. Wstawić do lodówki. Twaróg z wiaderka, serek mascarpone oraz puszkę masy kajmakowej włożyć do misy. Zmiksować na gładką masę. Dodać jaja, cukier puder i budyń w proszku. Zmiksować na jednolitą masę, krótko, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać do tortownicy na ciasteczkowy spód, uwaga : jest rzadka! Piec w nagrzanym piekarniku w kąpieli wodnej
Z Kuchni Do Kuchniroku się udało! Do wykorzystania kwiatów inspiruje mnie moja koleżanka Gosia - blogerka, która jest specjalistką od jadalnych kwiatów i chwastów (www.pinkcake.blox.pl). Kilka ważnych informacji przed pieczeniem: fiołki muszą pochodzić z czystego terenu (najlepiej bez psów, z dala od ulicy). Gdy zrywamy fiołki nie wolno zrywać wszystkich z danej kępki (jeśli chcemy by były tam również w następnym roku(...)gładką masę. Gotową masę wylewamy na fiołki i pieczemy ok. 30-40 minut (aż ser się całkowicie zetnie) w kąpieli wodnej w temperaturze 180 stopni. Ja swoje foremki włożyłam do prostokątnej blaszki i wlałam wody do połowy wysokości foremek. Po upieczeniu pozostawiamy serniczki w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Bez kąpieli też się upieką tylko mogą być mniej wilgotne
Mania WypiekaniaSernik z musem czekoladowym to pyszne, delikatne casto które rozpływa się w ustach. Senik pieczony z mlekiem jest bardzo smaczny i kremowy, połaczony z musem jest wyjątkowo smaczny. SKŁADNIKI : 1 kg sera wiaderkowego 3 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 340 ml mleka skondensowanego, niesłodzonego 2 budynie waniliowe po 40 g bez cukru(...)dodajemy cały ser, dalej miksujemy. Wlewamy mleko skondensowane i wsypujemy budynie. Dokładnie miksujemy masę serową aby nie było grudek. Ser wlewamy do formy i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170-180 % C, uważając aby sernik się nie spiekł. Po upieczeniu studzimy. Czekolady przekładamy do miski, wlewamy 100 ml śmietany i rozpuszczamy na parze lub mikrofalówce. Mieszamy aż całkowicie się
Kulinarne Fantazje MarioliIdealny sernik czekoladowy na World Chocolate Day 2019! Nie jest za słodki, mimo duuuuużej ilości czekolady. Dodatkowo jest nieziemsko wręcz kremowy i delikatny – polecam! Perfect chocolate cheesecake for World Cheesecake Day 2019! It’s not to sweet, even though it contains a looooot of chocolate. It is also unbelievably creamy and soft – you should(...)wyrównaj wierzch pozostałą masę czekoladową (bez kakao) bardzo delikatnie, łyżka po łyżce, przełóż do foremki. Uważaj żeby warstwy masy się nie wymieszały! rozpuść 100g białej czekolady i wymieszaj z pozostałą masą serową. Przełóż ją, również bardzo ostrożnie, do foremki piecz 1 godzinę w 170ºC, następnie wyłącz piec i pozostaw w nim sernik na kolejne 30 minut pozostałą białą
SandraFrej.compapierem do pieczenia rozłożyć śliwki. Jajka, cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do białości na tzw. kogel mogel. Do masy dodać twaróg z wiaderka, wsypać kaszę manną, budyń i mikserem połączyć składniki nie za długo. Masę sernikową wylać na śliwki, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55-60 minut. Sernik po upieczeniu mocno wystudzić
W Mojej Kuchni Lubięekspresowym tempie ;) Składniki na blaszkę o śr 26cm Kruche ciasto: 200g maślanych herbatników 120g roztopionego masła ½ szklanki posiekanych solonych orzeszków ziemnych Sernik: 5 jajek ¾ szklanki drobnego cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1kg twarogu sernikowego (prawdziwy, bez dodatku śmietanki itp) 120ml śmietanki 30% 2 tabliczki białej czekolady Polewa: Ok 150g kajmaku z puszki Orzeszki pistacjowe lub ziemne(...)papierem do pieczenia (sam spód), wyrównujemy i dociskamy. Schładzamy w lodówce min 1h. Na dół piekarnika wkładamy wyższą blaszkę z wyposażenia, nalewamy 2 szklanki wody i nagrzewamy do 180°C. Jajka ubijamy z cukrami, dodajemy twaróg, śmietankę oraz rozpuszczone w kąpieli wodnej i przestudzone białe czekolady. Mieszamy składniki tylko do połączenia! Wylewamy na schłodzony spód. Sernik wstawiamy
Kuchnia w czekoladzieSerniczek na czasie, bo z dodatkiem sezonowych owoców - borówki amerykańskiej i śliwek. Borówkę amerykańską jak do tej pory używałam jedynie w stanie surowym. Nie wiem dlaczego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cukier waniliowy, 1/4 łyżeczki kardamonu i 2 łyżki soku z pomarańczy) - 1 łyżka masła Całość zmiksuj blenderem, tak aby nie potrzebnie, nie napowietrzać masy serowej, wtedy sernik nam nie popęka podczas pieczenia. MASA DYNIOWA: - 2 szklanki pokrojonej w kostkę i obranej dyni piżmowej (nie używaj innego rodzaju dyni, ewentualnie Hokkaido, inne dynie się nie nadają do ciasta(...)podsmażaj w rondelku na maśle, aż całkowicie się rozpraży. czynność tą robimy bez pokrywki, tak aby cała wilgoć odparowała z dyni. Dodajemy cukier, czekoladę, cynamon i mieszamy masę. Do przestudzonej masy dodajemy jajko i mąkę ziemniaczaną, szybko mieszamy trzepaczką, masę zagotowujemy ponownie. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylep nią ciastem. 1/4 ilość ciasta odłóż na bok, będziemy go używać
SMYKWKUCHNINajłatwiejszy sernik budyniowy – idealny do kawy Lubicie serniki? My je wręcz kochamy. Dziś mam dla Was przepis na najłatwiejszy sernik budyniowy. Wystarczy tylko wymieszać składniki i upiec Budyniowy sernik bez spodu uda się każdemu. Ja ten sernik najczęściej przygotowuję z moimi dziećmi. One kochają pomagać mi przy robieniu słodkości Sernik z tego(...)wpisu znajdziecie więcej zdjęć i kilka słów o pozostałych kawach, które postanowiłam ostatnio zamówić. Jak przygotować sernik budyniowy bez miksera? Szybki sernik bez spodu z dodatkiem budyniu, to jednej z najłatwiejszych przepisów. Koniecznie spróbujcie. Składniki: 1 kg sera na sernik z wiaderka 2 budynie waniliowe (2×40 g) 3/4 szklanki cukru 4 jajka
Słodkie okruszkijedno z moich ulubionych ciast – sernik. Tym razem powstał w wersji z powidłami śliwkowymi. Choć nie do końca byłam przekonana do takiego połączenia – efekt końcowy przeszedł moje oczekiwania. Sernik wyszedł przepyszny. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 130 g masła 50 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu(...)miski, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i masło. Całość siekamy nożem aż składniki lekko się połączą. Dodajemy jajko. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok 15 minut. Blaszkę o wymiarach 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190º, pieczemy ok 20 minut aż ciasto lekko
Fascynacje Anijakie smakowite... Mam nadzieję, że zauroczy Was również swoim smakiem. Piekłam w tortownicy 24cm. Składniki spodu: - 150g pełnoziarnistych herbatników - 50g masła - 50g orzeszków ziemnych Herbatniki rozkruszyć, dodać rozdrobnione orzeszki ziemne i masło. Wszystko dokładnie wymieszać. Powstałą masą wykleić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Składniki masy serowej: - 500g mielonego twarogu (może(...)masą śmietanowo-serową (kremówkę ubić wcześniej na sztywno razem z mascarpone). Gotową masę wylewamy na schłodzony spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160*C, pieczemy na programie góra-dół (bez termoobiegu) ok.70-80 minut. Ja piekłam 78 minut. Po upieczeniu pozostawić w uchylonym piekarniku na ok.30 minut. Następnie odstawić do całkowitego wystudzenia. U mnie polany lukrem z pudru
Smaczne Zdrowemrożone. Kocham serniki zarówno piec jak i jeść, jednam w moim domu praktycznie ja je jem, więc piekę je najczęściej wtedy, kiedy spodziewamy się gości lub na inne domowe uroczystości. Składniki na kruche ciasto: * 260 g mąki pszennej * 125 g margaryny * 50 g cukru pudru * 2 żółtka *1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: * 1 kg twarogu(...)wiaderka * 3/4 szklanki cukru pudru * 2 budynie waniliowe bez cukru * 1/3 szklanki oleju * 5 jajek * 2 białka * 2 szklanki malin (u mnie mrożone, ale mogą być też świeże) Wykonanie: Wszystkie składniki na kruche ciasto dobrze zagnieść. Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa blacha 24 cm). Zagniecione ciasto równomiernie wyłożyć na całej powierzchni dna blachy
Zrób to smacznieSERNIK CZEKOŚLIWKA 🍰🍫 Wiecie, że śliwka w czekoladzie to mój chyba ulubiony słodycz? Uwielbiam ją, a w wersji sernikowej powala na kolana, serio 🤤 nie wierzę, że wyszedł aż tak dobry 😅 Składniki : 1 kg twarogu sernikowego 4 jajka 3/4 szkl. mleka 2 opakowania budyniu waniliowego/śmietankowego bez cukru 1/2 szkl. ksylitolu/erytrolu /cukru 2 duże garście śliwek suszonych Polewa(...)łyżki kakao Przygotowanie : Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Jajka ucieramy ze słodzidłem. Dodajemy twaróg i miksujemy. Wsypujemy budynie i wlewamy mleko. Miksujemy. Śliwki drobno kroimy. Wrzucamy do masy. Mieszamy. Przekładamy masę do formy. Pieczemy przez 60 min. Sernik studzimy. Robimy polewę w rondelku z podanych składników. Polewamy i czekamy aż zastygnie
Czarnawisienkamąki, czy przepisu Te pełnoziarniste ciastka orkiszowe, powinny z powodzeniem zastąpić chętkę na słodki smak. Mogą również być podstawą jakiegoś ciasta i stanowić np. spód sernika. Na zdjęciu poniżej pokazuję wam jak wyglądają ciastka pieczone z dwoma rodzajami erytrolu – te idealnie gładkie z prawej, to erytrol zblendowany na puder, te nakrapiane, to erytrol dodany w całości, bo nie chciało(...)przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Przechowywane luzem, będą twardnieć. Oryginalny przepis zaczerpnięty stąd . Drukuj Pełnoziarniste ciastka orkiszowe bez cukru Pyszne, kruche ciastka z mąki orkiszowej z dodatkiem erytrolu Liczba porcji 16 Składniki 225 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 60 g erytrolu (w oryginale 90 g cukru pudru) 120 g zimnego
Mieszam w Garnku