się z sernikiem do formy muffinkowej. Ta wersja ma pełno zalet - czas pieczenia jest znacznie skrócony, każdy serniczek to już gotową porcją, nie musimy zajmować się krojeniem sernika. Nie bez znaczenia jest też oryginalny wygląd i sposób podania. Ja zamiast owoców, wkładam w dołeczki sernika masę kajmakową - w wersji dla dorosłych z dodatkiem likieru kawowego lub whisky(...)mniejsze? Przepis ten jest też bazą do wykonania sernika kawowo-czekoladowego . Ten przepis to moja kolejna propozycja w Kuchni Wielkanocnej Olgi Smile. SKŁADNIKI 120 g pokruszonych ciastek digestive (u mnie czekoladowe herbatniki) 60 g roztopionego masła 800 g twarogu na serniki, zmielonego przynajmniej 2-krotnie 1 łyżka ekstraktu z wanilii
KUCHARNIAzapraszam za rok :) Knedle ze śliwkami Śliwki w zalewie octowej do słoików i ocet śliwkowy Fale Dunaju ze śliwkami z tęczą w tle Powidła śliwkowe bez cukru, w 100% ze śliwek Pieczeń ze śliwkami i pak choi na kanapki Papryki faszerowane mięsem i śliwkami Blok sezamowy ze śliwkami i nerkowcami Rustykalna tarta ze śliwkami Placek śliwkowo-kokosowy Kaszak(...)dwudniowe powidła śliwkowe Domowe ciasto śliwkowe Drożdżówka z twarogiem i śliwkami Ciasto śmietanowe ze śliwkami i przyprawami korzennymi Czekośliwka Kruche ciasto dyniowe ze śliwkami Tarta ze śliwkami, budyniem i bezą włoską Sałatka z grillowanym oscypkiem, figą i śliwką Aksamitny, pyszny, łatwy, odwrócony sernik ze śliwkami kisielowymi Śliwki jesienne z sernikiem anielskim z nutą kokosu pod chrupiącą kruszonką Tarta
Weekendy w domu i ogrodziemasa serowa jest gładka bez grudek, no i odpada zbędne mycie…ufff. Jesli chodzi o sam sernik, to jest kremowy, delikatny, na podpieczonym kruchym spodzie, pieczony w niskiej temperaturze dzięki temu jest śnieżnobiały i nieprzypieczony. Smaku dodaje mu śmietanowa pianka z musem z truskawek. Dla mnie idealny, jeden z lepszych serników jakich miałam okazję upiec(...)kalorie z niego nie szły w boczki…ach! Składniki: Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła 12 dag cukru 1 jajko 1 żółtko Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego 2 łyżki mleka w proszku 1,5 szklanki cukru 1 szklanka śmietany kremówki 1 szklanka śmietany kwaśnej 18% 150 ml mleka 2% 6 jajek 1 serniks lub budyń śmietankowy
Wanilia i Kardamonmargaryny (125g), 1/2 szklanki cukru, 1 jajko, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa: 75 dag gotowego (już zmielonego) twarogu, 1 szklanka cukru, + 2 duże łyżki cukru, 4 żółtka, 1 jajko całe, 1 i ok.1/2 budyniu śmietankowego bez cukru, 1/2 szklanki oleju, 2 szklanki mleka, 4 białka, szczypta soli. Kruszonka: 1 paczka wiórek kokosowych (nie duża), 1 żółtko
W kuchni u MonikiSernik wiedeński, czyli sernik bez spodu i koniecznie wykończony polewą czekoladową,. To klasyk, który nigdy nie wychodzi z mody. Ten bardzo szlachetny sernik
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!PROSTY SERNIK NA SZYBKO Z MALINAMI BEZ PIECZENIA Ostatnio wiele dzieję się i stąd ta słaba obecność na blogu. Jak tylko wszystko poukłada się i już wszystko w domu będzie gotowe wrócę na bloga z pewnością, bo bardzo za tym tęsknie. Na całe szczęście kuchnia jest już gotowa i mogę gotować, tylko czasu brak :( . Obiecuję, że wszystko(...)czasem mam dla Was przepis na pyszny, delikatny i prosty sernik na zimno. Uwielbiam te smaki - kwaśna malina i słodki, chrupiący spód czekoladowy. Dla przełamania neutralny smak sernika. Nie ma nic lepszego. Mój mąż uwielbia takie serniki i niestety lub stety sernik znika w jeden dzień. ~~SPÓD~~ tortownica 26 cm. suchary
Kuchnia PaulettesCiasta spróbowałam na przyjęciu urodzinowym i się nim zachwyciłam. Nie
Pan i Pani Smith w kuchnisię na bezie po jej upieczeniu. Sernik zachwyca nie tylko wyglądem ale i smakiem. Jest kremowy, delikatny, lekki, aksamitny. Za każdym razem, kiedy tylko go upiekę znika w ekspresowym tempie :) Składniki na dużą prostokątną blachę: Kruche ciasto: * 250 g mąki * 150 g masła * pół szklanki cukru pudru * 1 jajko * 2 żółtka * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie(...)wszystkich składników zagnieść ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, spód blachy wyłożyć równomiernie kruchym ciastem. Piekarnik nagrzać do 180'C i zapiec ciasto około 15 minut. Masa serowa: * 1 kg twarogu we wiaderku (użyłam twarogu Wieluń "Mój ulubiony" ) * 2 jajka * 4 żółtka * 1 szklanka cukru * 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią * 2 budynie śmietankowe * 2 szklanki mleka
Zrób to smaczniekażdej porze roku. Składniki: Biszkopt: 3 jaja 75g cukru 80g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej do wysmarowania formy Masa serowo-jagodowa: 250g (słoik) jagody leśnej Manufaktura Wielkopolska 940g twarogu półtłustego 10 łyżek cukru pudru 5 łyżek żelatyny 3/4 szklanki mleka Masa waniliowa: 400g serek waniliowy homogenizowany 2 łyżeczki żelatyny(...)mięty, kwiaty bezy, wafel do lodów Wykonanie: 1. Poncz: Składniki ponczu wymieszać ze sobą i pozostawić do wystudzenia. 2. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie dalej ubijając dodać żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wlać do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia
Szalona Kuchnia Ewelinymielonych orzechów Sernik: 1 kg twarogu sernikowego 5 jajek 100 g płynnego miodu 80 g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej 3-5 łyżeczek przyprawy do piernika Kulki orzechowe: 160 g mielonych orzechów włoskich 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 2 łyżki cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa orzechowa: 2 łyżki gładkiego(...)masy sernikowej. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez około 1 godzinę. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie w lodówce (najlepiej przez całą noc). Składniki na polewę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na niewielkim ogniu, często mieszając. Gdy się połączą, rozprowadzamy równo na wierzchu sernika. Dowolnie dekorujemy. #beko # ciastojakzobrazka
Smaki Na Talerzuwindow.adsbygoogle || []).push({}); Składniki (okrągła foremka ∅21cm): 200g herbatników 200g czekolady białej 200g czekolady mlecznej 100g czekolady gorzkiej 50 g masła 750g Twarogu Sernikowym z Mascarpone Président 3 jajka 3 żółtka 3 łyżeczki czarnego kakao 1 łyżeczka kakao nagrzej piec do 170˚C wyłóż dno foremki papierem pergaminowym rozdrobnij i połącz ciastka, gorzką czekoladę i masło (konsystencja mokrego piasku), wyłóż nimi(...)wyrównaj wierzch pozostałą masę czekoladową (bez kakao) bardzo delikatnie, łyżka po łyżce, przełóż do foremki. Uważaj żeby warstwy masy się nie wymieszały! rozpuść 100g białej czekolady i wymieszaj z pozostałą masą serową. Przełóż ją, również bardzo ostrożnie, do foremki piecz 1 godzinę w 170ºC, następnie wyłącz piec i pozostaw w nim sernik na kolejne 30 minut pozostałą białą
SandraFrej.comnajlepszy sernik jaki jadł... :-) A to niebywały komplement, tym bardziej, że to ciasto piekłam właśnie dla niego... :-) Inspiracją był przepis znaleziony w Kuchni Wyjątkowych Smaków, zmodyfikowałam go tylko na wymiary swojej formy (....i... i właśnie teraz odkryłam..., że zamieniłam ricottę na mascarpone, i to już kolejny raz...może dzięki temu wyszedł tak pyszny...). Piekłam w tortownicy o śr.25cm(...)wstawiamy blaszkę do lodówki. Mascarpone, ricottę (lub zwykły twaróg mielony), cukier, mielone migdały, mąkę ziemniaczaną, jajka i amaretto wrzucamy do miski i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy ok. 90 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. Przed podaniem oprószyć pudrem trzcinowym lub zwykłym
Smaczne ZdroweSkładniki ciasto: 500 g maki pszennej tortowej 250 g masła 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka L 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli 3 łyżki kakao 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne masło, oba cukry, sól i siekamy nożem. Wbijamy całe jajka i zagniatamy ciasto. 2. Ciasto dzielimy(...)sera (3 - krotnie mielonego) 100 g roztopionego i schłodzonego masła 1 1/3 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego 40 gram bez cukru 5 jaj szczypta soli Twaróg i jajka wyjmujemy z lodówki około 2 godziny wcześniej. 1. Ser mielimy trzy razy. Białka oddzielamy od żółtek, dodajmy do nich szczyptę soli i ubijamy
kruche babeczkigotowany ma tę zaletę, że smakuje wyśmienicie, nie trzeba go piec, przygotowanie zajmuje o wiele mniej czasu niż przygotowanie sernika pieczonego, a czas oczekiwania na zjedzenie go (odpoczynek w lodówce) jest krótszy niż czas oczekiwania na sernik na zimno. To główne zalety, choć dodałabym jeszcze, że można do niego dodać przeróżne dodatki, dowolnie ozdabiać, bawić się nim! Desery(...)Truskawkowa pianka Kokosowa panna cotta Pudding z chia Deser z tapioki Deser monte Szybki deser Potrzebujemy (5 pucharków): 1 kg twarogu z wiaderka 250 g masła 200 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 jaja 2 budynie waniliowe bez cukru 50 g czekolady mlecznej 2 garści malin Do ozdoby: gorzka czekolada beziki, u mnie Brześć Gotowany sernik
MamaOskarkaSernik na zimno robiłam po raz pierwszy i trochę pokombinowałam ze składnikami. Wyszedł mi bardzo kremowy, a w smaku przypominał mi trochę panna cotte. Choć
Healthy food explorerproponuję do kawy sernik na spodzie kakaowym z wiśniami, jagodami i bezą :) Spód: - 300 g mąki pszennej - 4 żółtka (białka zostawić do bezy) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 200 g masła - 2 łyżki śmietany - 1/2 szklanki cukru pudru - 3 łyżki kakao Do miski przesiewam przez sito mąkę, dodaję cukier puder, kakao oraz proszek do pieczenia i mieszam(...)pokrojone w kostkę masło, żółtka oraz śmietanę. Wszystko energicznie zagniatam do uzyskania jednolitej konsystencji. Blaszkę o wymiarach 29*35 cm smaruję masłem i wykładam ciastem. Masa serowa: - 700 g twarogu - 7 jajek - 70 g masła - 3/4 szklanki cukru - 20 g budyniu śmietankowego - pół łyżeczki mąki pszennej tortowej - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - skórka otarta z połowy cytryny - wiśnie mrożone
Receptura smakudodają ciastu smaku i poprawiają wizualnie jego wygląd. Przepis na Ciasto sernikowe z bezą: Bazą ciasta to sernik z 3 składników tym razem przygotowany z 200 g twarogu naturalnego President, 200 g białej czekolady i 3 jajek, tym razem zrobiłam go bezą, którą nałożyłam po 45 minutach właściwego czasu pierwotnej wersji ciasta. Białka ubijamy na sztywno i dzielimy(...)wyposażeniu piekarnika wlewamy 1 litr wrzącej wody. Pieczemy ciasto w foremce (średnica 15 cm), wyłożonej papierem do pieczenia (boki i dno) natłuszczonym masłem w temperaturze 170 stopni C przez 15 min, następnie zmniejszamy temp do 160 stopni C i dalej pieczemy 15 min. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto bez otwierania piekarnika kolejne 15 minut. W międzyczasie ubiłam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBiszkopt genueński. Takie cudo pieczone bez proszku do pieczenia za to z topionym masłem. Idealnie kakaowy, wspaniale komponuje się z waniliowym sernikiem na zimno. Składniki: Biszkopt: 3 duże jaja 1/4 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 30 g roztopionego i przestudzonego masła 8 kostek gorzkiej czekolady rozpuszczonych w 1 łyżce mleka, przestudzone 1 łyżka kakao szczypta soli(...)roztopionego masła 2 łyżki kakao 2 łyżki zimnej wody Masa serowa: 100 ml mleka 2 łyżki żelatyny 200 ml śmietany kremówki 100 g cukru pudru 600 g twarogu półtłustego lub tłustego potrójnie mielonego ziarenka z 1 lub 2 lasek wanilii 2 łyżeczki aromatu waniliowego 2 łyżeczki cukru waniliowego Biszkopt Białka jaj ubijamy z drobnym cukrem i szczyptą soli na sztywno
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!