cukru pudru - 250 g schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: - ok. 920 g twarogu tłustego (nie z wiaderka) - 500 g serka mascarpone - 200 g masła - 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków - 2 łyżki cukru z wanilią - 5 jaj + 2 żółtka - 4 budynie śmietankowe bez(...)żółtkami na gładką masę (najlepiej zrobić to porcjami), na samym końcu dodając serki mascarpone. W międzyczasie w garnku z podwójnym dnem roztapiamy masło z dodatkiem cukru i cukru z wanilią. Gdy cukier się rozpuści dodajemy masę serową, esencję migdałową, ziarenka z laski wanilii i dokładnie mieszamy. Cały czas mieszając (na średnim „ogniu”) doprowadzamy do zagotowania. Proszek budyniowy rozpuszczamy w zimnym
mojewypiekiinietylkomasę serową: - 1,5 kg tłustego twarogu - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków - 150g miękkiego masła - 8 jaj + 2 żółtka - 2 budynie waniliowe - 1,5 łyżeczki esencji migdałowej Lukier: - cukier puder - sok z cytryny Dzień wcześniej – wieczorem – zagniatamy ciasto kruche. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki(...)polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem. Z pozostałego ciasta i masy pieczemy tartaletki makowo serowe (przepis w kolejnym wpisie). Ten seromakowiec jest połączeniem kilku przepisów. Ciasto kruche upiekłam takie, jak na kruchy placek morelowo budyniowy . Masę serową wykorzystałam, z niewielkimi zmianami, z sernika wiedeńskiego . Masę makową – tu się wykpiłam, bo tym razem „uszlachetniłam” gotowca. Serniki (górną warstwą seromakowca
mojewypiekiinietylkoduszne majowe popołudnie w 2010 roku, gdy zataczając się niczym rower bez koła, wprost z łóżka kolegi trafiliśmy na sprzedawcę kasztanów… składniki: 1 kg kasztanów 4 łyżki masła 1 kg sera 4 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szklanki cukru kilka gwiazdek anyżku kilka fig 100 g herbatników 1 łyżka kakao pół szklanki wody wykonanie: Kasztany(...)pokrojoną w plasterki figą. Ser i jedną szklankę cukru mieszamy mikserem. Dodajemy jajko po jajku, łyżkę kasztanów z masłem po łyżce kasztanów z masłem, a potem łyżkę mąki ziemniaczanej po łyżce mąki, cały czas mieszając! Masę wylewamy na przygotowane wcześniej ciastka, uklepane na dnie foremki i obłożone plasterkami fig. Sernik pieczemy około godziny. Najpierw 15 minut w 180 stopniach
GRUBY WAŁEK400g truskawek 3 jajka 2,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru – jeśli lubicie mniej słodkie ciasto dajcie odrobinę mniej 1/3 szklanki oleju 320 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder Ciasto z truskawkami przepis Ciasto z truskawkami jest najlepiej przygotować bez pomocy miksera. Wszystkie składniki łączymy przy pomocy łyżki. W misce
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jogurtu greckiego 250 g serka mascarpone 1 budyń waniliowy 1 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 6 jajek MASA TRUSKAWKOWA 500 g truskawek około 1/4 szklanki cukru 3 łyżki kisielu truskawkowego (op.30 g) POLEWA JOGURTOWA 300 g jogurtu greckiego DEKORACJA 400 ml śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru truskawki Schłodzony jogurt grecki dobrze wymieszaj. Na dużym sicie ułóż 2 warstwy(...)ognia i odstaw do ostudzenia. Masa serowa: Piekarnik nagrzej do 175 stopni C (grzałki górna i dolna bez termoobiegu). Przygotuj tortownicę o średnicy około 30 cm. Do misy miksera włóż przygotowany serek jogurtowy. Dodaj mascarpone, budyń, cukier i cukier wanilinowy. Miksuj bardzo krótko na małych obrotach miksera, a następnie dodawaj kolejno jajko i krótko miksuj – tylko do połączenia składników
Kuchnia bezglutenowaSłówko z Wikipedii: Sernik gotowany Odmiana sernika, w którym ser przygotowuje się oddzielnie (jajka roztrzepane ze śmietaną i gotowane na mleku) uzyskując delikatniejszy smak. Zrobioną masę serową w połączeniu z masłem i cukrem przekłada się do formy wyłożonej na dnie herbatnikami. Po wylaniu na wierzch galaretki całość schładza się w lodówce około godziny do jej stężenia. Można stosować dodatki(...)sernika Przepis na tortownicę o śr 25 cm robiłam również na tortownicę 22 cm z 1 kg sera. Składniki: Kruche ciasto szklanka mąki 3 łyżki masła 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 jajko 3 łyżki kakao Ser: 1,5 kg sera 2 budynie śmietankowe 2 jajka szklanka cukru aromat waniliowy cukier wanilinowy
PychotkaaaDziś mam dla Was przepis na przepyszny sernik truskawkowy. Sernik ten to istny kusiciel. Zachwyca smakiem i barwami. Nie można koło niego przejść obojętnie
Pani domowaotarta skórka z cytryny, - rodzynki, Polewa: - czekolada deserowa/mleczna, tabliczka - masło, 1 łyżka, - mleko w proszku, 4-5 łyżek, - mleko, 3-4 łyżki. WYKONANIE: Sernik: Masło ucieramy na puch. Powoli dodajemy po łyżce cukru i... nadal ucieramy. Dodajemy po jednym żółtku, cały czas ucierając. Dodajemy po łyżce ser i... tradycyjnie - nadal ucieramy. Dodajemy zawartość naszej waniliowej laski(...)wraz z wyłożonym spodem smarujemy masłem i obsypujemy kaszą kukurydzianą. Wylewamy naszą serową masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około godziny (góra - dół, bez termoobiegu). Jeśli sernik na środku tortownicy nadal jest nie upieczony (nie jest ścięty) to przedłużamy czas pieczenia o około 15 minut, ale już w zmniejszonej temperaturze do 150 stopni. Studzenie
Wypisz Wymalujłyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka cukru około 300 g truskawek (można użyć mrożonych jagód. Przed zblendowaniem należy je rozmrozić) Składniki na spód: około 200 g ciastek oreo, neo lub innych markiz (bez masy) 80 g roztopionego masła Składniki na polewę: 200 ml śmietany 18 % 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Wykonanie: 1. Przygotuj spód : Ciastka(...)Następnie dodaj śmietanę, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt z wanilii i cukier. Całość zmiksuj na gładką masę. W odzielnym naczyniu zblenduj truskawki. Dodaj je do masy serowej i zmiksuj do uzyskania jednolitego koloru. Następnie – masę przelej na ciasteczkowy spód wyrównaj. Piekarnik nagrzej do 170 C. Włóż 2 blachy – na jedną – włóż sernik, piętro niżej – naczynie z wodą. Po włożeniu sernika
Moja pasja smakumojprzepisna.pl | Placki z kwiatu Czarnego Bzu W zasadzie to pomysł na placki wymyślił mój mąż, więc jest to jego przepis, ale ja się z wami chętnie
moj przepis naszklanki cukru 3 żółtka 150 g margaryny (dałam masło) 2 łyżki kwaśnej śmietany (dałam 18%) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera twarogu (dałam półtłusty) 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 250 g margaryny (dałam masło) 200 g cukru pudru 1 budyń śmietankowy bez cukru (dałam z cukrem) Piana bezowa(...)utrzeć z cukrem pudrem , żółtkami i cukrem waniliowym na gładką masę. Do masy dodawać stopniowo ser cały czas miksując. Wsypać budyń, proszek do pieczenia i dokładnie zmiksować. Wlać ser na na kruche ciasto. Jabłka obrać i pokroić w ósemki i układać na serze obok siebie Piana Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Na samym
O kuchni z uczuciemkremową konsystencję, która idealnie komponuje się z konsystencją twarogu sernikowego z mascarpone President . Dwie łyżki to jest idealna porcja i niech Was nie skusi dać więcej, bo sernik będzie za bardzo musztardowy. Na spód i boki dałam kruche ciasto z czarnym kakao, a całość zwieńczyłam malinową frużeliną z dodatkiem bazylii. Jest pysznie! Składniki na forma(...)cukru pudru 2 żółtka MASA SEROWA 1 kg twaróg sernikowy z mascarpone President 1 budyń waniliowy bez cukru 6 jaj 200 g cukru sok 1 cytryny 2 łyżki oryginalnej musztardy diżońskiej ziarna z laski wanilii FRUŻELINA MALINOWO BAZYLIOWA 500 g malin garść listków bazylii plus kilka malutkich do dekoracji 80 g cukru 8 – 10 g żelatyny
Tajemnice SmakuJak sernik na zimno to tylko z truskawkami i galaretką- tak było do dzisiaj ;) Przyszedł czas na małą zmianę i pojawił się w mojej
Aga w kuchni400ml gorącej wody i odstawić do stężenia, użyjemy ją na końcu jak zacznie tężeć. 2. Rozrobić 2 łyżki żelatyny w odrobinie gorącej wody. Z całości cukru odebrać 4 łyżki i zmiksować 4 łyżki cukru z serem. Dodać już lekko ostygniętą żelatynę do sera i też zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno z usztywniaczem. Dodać połowę śmietany do masy serowej wymieszać ręcznie(...)odrobinie gorącej wody. Odważyć 500g malin, pozostałe dodamy całe do ciasta. Odważone maliny zblendować ,a następnie przetrzeć przez sitko ,tak aby został sam sok bez pestek. Do soku dodać letnią żelatynę, pozostały cukier i ubitą śmietanę. Zmiksować całość na wolnych obrotach. Jak ser już stężał na cieście wylewamy mus ,a na górę układamy maliny. Wsadzamy ponownie do lodówki
zjem to blog kulinarnypokojowej) 1 szklanka cukru 150 ml kremówki 30% (w temperaturze pokojowej) 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 100 g gorzkiej czekolady Spód z herbatników: 125 g herbatników kakaowych 100 g miękkiego masła Wiśniowa glazura: 125 ml soku z wiśni 125 ml wody 1 opakowanie glazury do owoców (Tortenguss) 1-2 łyżki cukru Dodatkowo: 400 g wiśni bez pestek (mogą być(...)wystygnięcia. Ser, cukier, jajka, resztę kremówki, mąkę ziemniaczaną oraz rozpuszczoną czekoladę zmiksować na niskich obrotach do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Wykonanie Masę serową wylać do formy, na jej powierzchni porozkładać wiśnie i wbić je delikatnie w masę. Do piekarnika rozgrzanego do 150 o C wstawić na najniższy poziom dużą blachę z gorącą wodą, na środkowy poziom wsunąć sernik. Piec
niecodziennikpary