ser - 17000 przepisów (strona:869/1134)

Bułki na zakwasie, z pieczonym czosnkiem 230

wspaniale, z czosnkowym smakiem i zapachem, który szczególnie wyrazisty był bezpośrednio po upieczeniu. Skórka cienka, ale jednocześnie delikatnie chrupiąca. Bułki są z gatunku wytrawnych - zdecydowanie się przyjaźnią z wędlinami, serami i jajkiem na twardo, trochę mniej z dżemem i miodem. Ale to już kwestia gustu... Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo (#24) . Zaczyn

Grahamka, weka i kajzerka
Seromakowiec + film 168

łyżeczka proszku do pieczenia                     masa serowa 1 kg zmielonego sera białego 1/2 szklanki cukru 3 jajka 5 łyżek kaszy manny 5 łyżek mąki ziemniaczanej 150 g kakaowych herbatników ( typu petit beurre ) wiórki kokosowe do posypania ciasta  przepis Do miski przekładamy

Smakowite Dania
Pasta jajeczna z łososiem i suszonymi pomidorami! 211

smakuje na ciepłej i chrupiącej bagietce na zakwasie! Dzień dobry!!! ;-) Będzie pysznie! SKŁADNIKI: - 5 jaj ekologicznych - 4 plastry łososia wędzonego - 4-5 pomidorów suszonych (mogą być takie w oleju) - ser feta (1/3 opakowania ) - świeże oregano - ewentualnie 2 łyżki majonezu lub 2 łyżki śmietany - pieprz Wszystko kroimy w drobne kawałeczki, masę mieszamy ze sobą, doprawiamy. Odstawiamy do lodówki na minimum

SMYKWKUCHNI
Cannelloni z cukinii na pure ziemniaczanym z kminem 203

cienkie paski grubość ok 0,2 cm. Z mięsa kleimy duże kulki ( jak na kotlety mielone) i zawijamy w cukinii, wszystko układamy obok siebie wciskając w pure. Posypujemy serem i zalewamy sosem beszamelowym.   Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200 C ok 40-50 minut.  Smacznego

Niezły Młynek
Tosty francuskie z salsą pomidorową, oliwkami i fetą 188

czerwonej papryczki chili garść listków bazylii 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku 2-3 łyżki oliwy ( użyłam tego w którym leżakuje feta) Dodatkowo: ser feta z zalewy ( może być zwykła feta) oliwki czarne i zielone Sposób przygotowania: Jajka wbić do miseczki, rozmieszać, dodać mleko i przyprawy. Wszystko połączyć w całosć. Kromki bułki zanurzyć

Gosia gotuje
Kofty z ciecierzycy z kaszą gryczaną. 216

sojowy Cieciorkę, czosnek, sezam, estragon wrzucamy do głębokiego naczynia i dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek. Całość blendujemy na gładką masę jak na hummus. W misce rozdrabniamy dobrze ser włoski i dodajemy masę z cieciorki i sezamu. Wszystko dobrze mieszamy razem. Teraz musimy ugotować czerwoną soczewicę, co zajmie nam kilka minut. Soczewica po wrzuceniu do wrzątku będzie dobra

vegetanie
Placuszki z serkiem wiejskim 30439

Ser w roli głównej! - idealne, słodkie śniadanie Składniki na ok. 12 placuszków - czyli porcja dla 2 osób : 1 opakowanie serka wiejskiego granulowanego (200g)   2 jaja - duże, lub 5 małych   4 łyżki mąki pszennej - czubate   1 łyżka cukru - czubata   1 łyżeczka proszku do pieczenia - płaska   1 mały cukier wanilinowy (16g) - lub 1 płaska łyżka domowego cukru

Grunt to przepis!
Spaghetti z wołowiną w sosie własnym z pomidorami i bakłażanem. 199

płyn. Makaron gotujemy w osolonej wodzie na ząb. Cedzimy, skrapiamy oliwą. Wrzucamy na patelnię z mięsem i chwytakiem mieszamy. Wykładamy na talerz, w środku robimy gniazdko i wypełniamy je serem. Smacznego

BaRepas
Waniliowo-czekoladowy senik marmurkowy 242

tortownicy polewa: 3 łyżki wody 3 łyżki cukru pudru 100 g masła 3 łyżki kakao PRZYGOTOWANIE W malakserze ucieramy jajka z cukrem na gładką masę. Ciągle mieszając dodajemy stopniowo ser na przemian ze śmietanką. Dodajemy mąkę, mieszamy. Masę serową dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy aromat waniliowy, do drugiej kakao. Mieszamy.  Tortownicę (26cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką

Moje Kuchenne Rewelacje
Zapiekanka z selera i szpinaku 230

czasu robiłam tę zapiekankę już kilka razy w różnych kombinacjach…. z większą lub mniejszą ilością batatów, lub bez nich, z dodatkiem parmezanu, z dodatkiem mozzarelli lub bez żadnego sera. Wszystkie wersje nam bardzo smakowały. Jedliśmy ją zwykle na ciepło, ale na zimno też ciekawie smakuje. Następnego dnia można ja odgrzać w piekarniku, pod przykryciem w małej temperaturze. Zapraszam

UgotujmyTo.pl
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym 199

złoty kolor /zaczynając od strony farszu/. -Pieczarki można również  upiec w piekarniku  / także  bez panierki/  posypując   wierzch  pod koniec pieczenia żółtym serem

Zakamarki mojej kuchni
Ciasto z maronów, czyli kasztany jadalne na talerzu 169

kasztanów jadalnych 3 jajka 250 g mąki 120 g cukru 80 g miękkiego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Krem: 1/2 kg kasztanów jadalnych 200 g sera mascarpone 50 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli Kasztany (cały kilogram: na ciasto i krem) nacinamy, robiąc krzyżyk na powierzchni każdego kasztana, gotujemy około 20-30 minut

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sernik na zimno z jabłkami 182

Sernik ten zrobiłam więc z ogromną przyjemnością ;) Spód: 300 g ciastek maślanych 100 g roztopionego masła 2 duże jabłka 2-3 łyżki masła 1 łyżeczka cynamonu Masa: 1 kg sera trzykrotnie mielonego 2/3 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki żelatyny 1/3 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny Galaretka:  500 ml soku jabłkowego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sernik z jagodami na kruchym spodzie 189

ciasta rozwałkować i wyłożyć na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10-12 minut w temperaturze 200 stopni, do czasu, aż ciasto będzie jasnozłote. Masa serowa Wszystkie składniki: ser, cukier, mąki, ekstrakt, śmietanę i jaja; umieścić w misie miksera i zmiksować do otrzymania gładkiej, jednolitej masy. Nie miksować dłużej, bo wtedy do masy dostanie się dużo powietrza - to sprawi

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!