ser - 17000 przepisów (strona:419/1134)

CUKINIE FASZEROWANE RICOTTĄ I KOZIM SEREM 180

głównych składników prostego, szybkiego i aromatycznego dania, które pragnę Wam zaproponować w ramach akcji Viva Ricotta ogłoszonej na portalu Durszlak.pl. Cukinie z nadzieniem z ricotty połączonej z kozim serem z dodatkiem oliwy z oliwek, bazylii lub tymianku mogą stanowić przystawkę, samodzielne jarskie danie, lub dodatek do mięs. Serdecznie zapraszam do ich skosztowania!   Przygotowanie: 15 min. Pieczenie(...)osób: 3 średnie cukinie 100 g ricotty   250 g świeżego koziego sera 2 pomidory 3 gałązki bazylii (lub tymianku) 2 łyżki startego parmezanu 6 łyżek oliwy z oliwek Sól, pieprz Przygotowanie: Cukinie umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrąż gniazda nasienne, a następnie pokrój na mniejsze, równe kawałki. Bazylię umyj, osusz, oberwij listki i posiekaj grubo. Pomidory

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Leśna polana 170

radości :) Z okazji świąt przymykam oko na duże ilości majonezu. Składniki 1 słoik pieczarek marynowanych (duży) natka pietruszki ziemniaki* podwójna pierś z kurczaka  ogórki kiszone / konserwowe* marchewka* ser żółty* majonez / jogurt grecki pieprz, sól *ilość produktów zależy od wielkości tortownicy   inspiracja przepisy-aleksandry Przygotowanie Marchewkę i ziemniaki ugotuj, pokrój w kostkę. Tortownicę o średnicy(...)ogórki (pokrojone w kostkę) - posmaruj majonezem lekko ugniatając łyżką.  Na majonez wyłóż ugotowaną i pokrojoną w kostkę  marchewkę . Ponownie posmaruj majonezem.  Teraz dodaj starty  ser .  Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilka godzin lub noc. Następnie odwiń folię, przystaw talerz i przełóż tortownicę do góry dnem. Ostrożnie zdejmij obręcz tortownicy i folię spożywczą

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Karkówka inaczej 208

propozycję obiadową. Karkówka w tym wydaniu jest ciekawa w smaku, soczysta z domieszką ciągnącej się serowej kołderki :) Składniki: - 1 kg karkówki - 2 małe cebule - 300 g sera żółtego - majonez - czosnek granulowany - wegeta Przygotowanie: Plastry karkówki rozbijamy i układamy na brytfance wyłożonej folią aluminiową i podlewamy niewielką ilością wody. Posypujemy czosnkiem granulowanym oraz wegetą. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce(...)każdy kawałek przyprawionej karkówki kładziemy pokrojoną cebulę oraz rozsmarowujemy łyżkę majonezu. Całość posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w 150 C przez około 70 minut

Zainspirowana w kuchni
Pogacze - kluski pieczone kuchni węgierskiej 209

Pogacze to tradycyjne słone ciastka podawane w kuchni węgierskiej. Składniki: 30 dag mąki 30 dag twarogu 30 dag masła 10 dag żółtego sera 1 jajko (żółtko) sól Wykonanie: Twaróg rozgnieść dobrze widelcem, wymieszać z mąką, masłem i solą do smaku. Zagnieść ciasto, po czym chwilę schłodzić w lodówce. Następnie formować na dłoni kule i ułożyć na blasze wyłożonej papierem(...)pieczenia lekko je spłaszczając. Posmarować rozmąconym żółtkiem, posypać startym serem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut

Tradycyjna Kuchnia
Pierożki „Pałki” na głębokim tłuszczu z kurczakiem 345

sprawdza się jako przystawka podana z różnymi sosami. Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 4 szklanki wody 2 ząbki czosnku 2 kostki drobiowe 3 szklanki mąki 25 dag żółtego sera 2 jajka sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierki tłuszcz do głębokiego smażenia Wykonanie: Wodę wlać do garnka, rozpuścić kostki drobiowe, dodać posiekany czosnek, sól i pieprz(...)mąkę energicznie mieszając i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty do powstania ciasta. Gdy ciasto trochę przestygnie, wbić żółtka i bardzo dokładnie wymieszać. Pokrojone mięso połączyć z starym serem i w razie potrzeby doprawić do smaku. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę, obficie posypanej mąką i rozwałkować. Wycinać szklanką kółka jak na pierogi, nakładać farsz mięsno-serowy i zlepiać formując

Tradycyjna Kuchnia
Chłodnik z zielonych szparagów 84

przygotować wcześniej, ale wówczas należy je przełożyć do zimnej wody, aby nie wyschły. Pozostałe główki szparagów posiekać. Na dnie talerza ułożyć jajka, posypać posiekanymi szparagami, wlać zupę. Ja dodałam ser solankowy wędzony – 1 łyżka sera na porcję (otrzymałam 3 porcje chłodnika). zastawa

królestwo garów
Sałatka z wędzonym pstrągiem i fasolką 298

Bardzo lubię wędzonego pstrąga, dlatego często dodaję go do sałatek. Oto jedna z nich. Składniki: 150 g wędzonego pstrąga 100 g sera żółtego po pół puszki czerwonej fasoli i kukurydzy 4-5 korniszonów 2 łyżki majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany 1 łyżka łagodnej musztardy sól i pieprz do smaku Pstrąga podzielić na małe kawałki. Kukurydzą i fasolę odcedzić(...)fasolę przepłukać. Korniszony pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na grubej tarce. Wszystkie składniki połączyć z majonezem, jogurtem i musztardą. Dodać sól i pieprz i dokładnie wymieszać. Schłodzić

Czerwień i błękit
Spaghetti z cebulą 98

Spaghetti alla cipolla. Zaskakujące połączenie, ale jakie pyszne. Warto spróbować. Zamiast bucatini można użyć grube spaghetti, parmezan można zastąpić serem pecorino, tymianek bazylią.  Składniki 350 g makaronu bucatini ( u nas nr 5 ) 2 duże cebule ( lub 4 pory ) posiekany świeży tymianek mielone chili do smaku oliwa z oliwek sól świeżo mielony pieprz starty parmezan   Przygotowanie   Cebulę(...)kremowa, nie powinna się jednak zrumienić. Dodałem tymianek i chili, doprawiłem solą. We wrzącej osolonej wodzie ugotowałem makaron al dente. Odcedziłem, dołożyłem do cebuli. Delikatnie wymieszałem. Posypałem startym serem i świeżo mielonym pieprzem

R'n'G Kitchen
Sałatka marokańska. 148

Tweetnij Kontyunujemy naszą podróż kulinarną … palcem po mapie. Po Meksyku, dzisiaj przystanek Maroko i sałatka marokańska. Potrzebne nam będą: sałata, 4 pomidory, połówka cytryny, 250 g ciecierzycy, ser najlepiej kozi, 2 łyżki oliwy z oliwek, pieprz. Przygotowanie: Tu potrzebna nam będzie odrobina organizacji, bo ciecierzycę gotuje się długo. No i przede wszystkim musimy pomyśleć o zamoczeniu jej w wodzie(...)całą noc. Oczywiście można do tej sałatki wykorzystać już gotową ciecierzycę z puszki. A wtedy po prostu odsączamy ją i przekładamy do miski. Kromimy pomidory. Kroimy ser. Myjemy i odsączamy liście sałaty. Następnie kroimy je w paseczki. Wkładamy wszystko razem do miski. Wyciskamy sok z cytryny. Przygotowujemy sos winegret: oliwa z oliwek, sok z cytryny, pieprz. Skrapiamy nim naszą sałatkę

MODA NA BIO
Kotlety z kalafiora z żółtym serem 756

Przepis autorski (mój).  Uwaga: kotlety są naprawdę pyszne! Należy jednak pamiętać, aby masa była dobrze doprawiona - najlepiej na ostro. (Około 18 sztuk) 1 kalafior około 6 plastrów żółtego sera 2 jajka bułka tarta sól, pieprz naturalny olej Kalafiora ugotować (na półtwardo) w osolonej wodzie. Po ostudzenia rozgnieść dłońmi lub widelcem. Dodać jajka i bułkę tartą (tyle, aby masa(...)była zbyt luźna, około 4-5 łyżek). Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. Z ciasta formować kotlety - wkładając do środka kawałek sera. Kotlety obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron - na złoty kolor

Di gotuje
NALEŚNIKI- przepis podstawowy 161

Przepis na naleśniki chyba każdy zna :) Jest to jeden z najszybciej i najprościej przygotowany posiłek. Naleśniki można podać na słodko, np. z dżemem, serem, masłem czekoladowym lub w formie krokietów, np. z pieczarkami, parówką, serem, jajkiem... Możliwości jest tutaj wiele :) Składniki na około 18-20 naleśników: * 2 szklanki mąki * 3-4 jajka (wszystko zależy od ich wielkości) * około

Zrób to smacznie
Knedle z serem, gałką muszkatołową i miętą 147

Dziś knedle z serem:) Kto ich nie lubi.. Można dowoli przyprawiać i faszerować te uniwersalne i smaczne kulki ziemniaczane. Troszkę je urozmaiciłam  dorzucając do ciasta trochę gałki muszkatołowej i poszatkowaną świeżą miętę. Mi zasmakowały, ciekawa jestem co Wy sądzicie na ten temat:) Składniki: 1 kg ziemniaków 250 g półtłustego twarogu 1 żółtko 1 jajko (całe) 2 średnie(...)Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, odlewamy wodę i stawiamy jeszcze na chwilę na ogień do odparowania wody. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Przez ten czas wyrabiamy farsz: w misce mieszamy ser, drobno posiekaną cebulę i miętę, żółtko, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy dwa rodzaje mąki, całe jajko, dokładnie mieszamy. Podsypujemy blat mąką

Zasmakuj Kuchni
Roladki z ogórka z twarogiem i rzodkiewką 772

też są smaczne Piotrek ostatnio co tydzień przynosi do domu doskonały domowy biały twaróg, który wykorzystuję do przygotowania twarogu z rzodkiewką , twarogu z ogórkiem , czy do zrobienia domowego żółtego sera . Nadziewam tym serem również inne warzywa, pomidory , czy paprykę. A te roladki z ogórka stały się domowym przebojem. Roladki ze świeżego ogórka z twarożkiem i rzodkiewką: Składniki na 2 porcje

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pyszne tosty z musztardą 224

kromki chleba tostowego Mulino Bianco od Smaki Południa 2 średnie pieczarka około 11/2 łyżeczki musztardy stołowej kawałek kiełbasy np. podwawelskiej około 1 łyżeczki suszonej bazylii 4 plastry żółtego sera np. typu Gouda Przygotowanie Pieczarki obieramy i kroimy w drobne plasterki. Kiełbasę kroimy w plastry. Każdą kromkę chleba tostowego delikatnie smarujemy z jednej strony musztardą. Na 4 kromkach układamy plasterki żółtego(...)sera, pokrojone pieczarki i plasterki kiełbasy. Całość posypujemy delikatnie suszoną bazylią. Składamy nasze tosty (kromki z nadzieniem + kromka bez). Tosty wkładamy do opiekacza. Podajemy same lub z ketchupem. Smacznego By Magdalena beta calories 3230 fat 249g protein 226g carbs 20g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl

Słodkie okruszki
Warzywny dhal z soczewicą i fasolką mung. Niezwykle aromatyczny gar rozmaitości. Wegetariański/ wegański. 217

wcześniej: słodkiego, słonego, kwaśnego, gorzkiego. Niektórzy nazywają umami "piątym zmysłem".  Pokarmami wywołującymi reakcje umami są rośliny strączkowe, czerwone mięso, drób, owoce morza (szczególnie kraby), fasola, pomidory, grzyby i ser (zwłaszcza parmezan). Pizza z serem, pieczarkami i sosem pomidorowym to potrójna rozkosz dla podniebienia :) Rośliny strączkowe to nie tylko smakowa uczta. Jest też ciemna strona. Otóż są one znane

Naturalna Kuchnia