ser - 17000 przepisów (strona:396/1134)

Grillowany i zapiekany bakłażan. 169

Grilled eggplant. Składniki. 1 bakłażan 2 pomidory 6 plasterków sera białego wędzonego 2 łyżeczki zielone pesto tymianek zioła prowansalskie oliwa z oliwek sól 1 łyżeczka świeżej bazylii Wykonanie. Bakłażana pokroić wzdłuż na 4 plastry, posolić i po 20 minutach, sól spłukać wodą,plastry osuszyć i grillować. Posypać ziołami. Pomidory pokroić na plastry, grillować, posypać tymiankiem i solą, na każdym położyć(...)odrobinę zielonego pesto i rozłożyć na przemian z plastrami sera wędzonego na grillowanych plastrach bakłażana. Całość zapiec  w piekarniku. Posypać świeżą bazylią

Kulinarny karnet Christophera
Szarpańce z polędwiczek drobiowych. 422

Chicken tenderloin. Składniki. 40 dag polędwiczek z kurczaka 3 jajka 3 łyżki majonezu 1,5 łyżki mąka ziemniaczana 12 dag ser żółty pełnotłusty 2 łyżki posiekanej pietruszki sól pieprz chilli w proszku olej do smażenia Wykonanie. Do przygotowania naszych kotlecików, wykorzystamy polędwiczki z drobiu. Dla mniej zaawansowanych, wyjaśniam. Polędwiczkami popularnie nazywa się te luźne kawałki przy kurzej piersi. Czasami(...)nich zrobić. Polędwiczki pokroić w kostkę, doprawić, solą, pieprzem i odrobiną chilli. Do miski wybić jajka, roztrzepać, dodać majonez, mąkę ziemniaczaną, osolić i całość wymieszać. Następnie dodać starty żółty ser, pokrojone polędwiczki i natkę pietruszki. Całość jeszcze raz wymieszać. Smażyć na średnio nagrzanej patelni, nakładając  łyżką  na rozgrzany olej. Formujemy na patelni kształt kotleta jaki chcemy. Ja formowałem

Kulinarny karnet Christophera
Nadziewany bakłażan 134

Eggplant stuffed - ham, cheese and herbs   Składniki. 1 bakłażan 2 plastry szynki 2 plastry ser z zielonym pieprzem 2 ząbki czosnku sól pieprz tymianek zioła prowansalskie oliwa do smażenia białe wino liście bazylii Sos czosnkowy 4 ząbki czosnku 2 łyżki majonez 2 łyżki jogurt sok z cytryny sól biały pieprz Wykonanie. Bakłażana obrać ze skórki. Naciąć wzdłuż, pozostawiając nienaruszone(...)końce. Rozchylić, doprawić rozgniecionymi w soli ząbkami czosnku. Szynkę i ser pokroić w paski i włożyć w nacięte otwory. Doprawić pieprzem, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Smażyć na małym ogniu z każdej strony. Pod koniec smażenia skropić białym winem. Podać w całości, albo pokrojony w plastry. Posypać świeżo pokrojoną bazylią. Bardzo dobrze smakuje z sosem czosnkowym. Sos czosnkowy. Czosnek przecisnąć przez

Kulinarny karnet Christophera
Penne z sosem z anchois 166

filecików anchois 1/2 szklanki passaty pomidorowej 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki białego wina łyżka posiekanych listków bazylii 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka oliwy 100 g żółtego sera w kostce (ja użyłam ementalera) sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Do garnuszka wlewamy passatę pomidorową i wino. Doprowadzamy do wrzenia, mieszamy i odstawiamy(...)doprowadzamy do wrzenia!). 3. W osobnym garnku przygotowujemy makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odcedzamy i wykładamy na talerze - NIE przelewamy zimną wodą. Na makaron kładziemy garść startego sera, a na wierzch wykładamy po 1-2 łyżki sosu. Smacznego

My Culinary Art
Ruskie krokiety 182

pierogów. Ruskie krokiety Składniki na naleśniki: 250 g mąki 3 jajka 250 ml mleka woda mineralna szczypta soli 2 łyżki rozpuszczonego masła  Składniki na farsz: 1/2 kg białego sera 1 duża cebula 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 10 dag słoniny sól, pieprz Dodatkowo do panierowania: 1 jajo bułka tarta Wykonanie: W misce miksujemy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, oprócz(...)ciasto miało konsystencję rzadkiej śmietany. Smażymy naleśniki i przykrywamy, aby nie wyschły. Słoninę kroimy w drobną kosteczkę i topimy na patelni na b. małym ogniu. W międzyczasie mielimy biały ser, obranie ziemniaki i surową cebulę. Dokładnie mieszamy, solimy, pieprzymy i dodajemy 2-3 łyżki tłuszczu wytopionego ze słoniny. Łyżkę farszu kładziemy na naleśniku, zwijamy wedle upodobania. Ja robię ruloniki zakładane

Kulinarne przygody Gatity
Twarożek babci Wandzi 184

którego dodawała babcia. Niestety od paru lat nie udaje mi się go spotkać w żadnym sklepie. Trzeba będzie chyba zrobić go samemu... Twarożek babci Wandzi Składniki: 350 g białego sera  4 jajka ugotowane na twardo 2 pomidory obrane ze skórki 4 łyżki śmietany 2 łyżki posiekanego koperku sól Wykonanie:Jajka kroimy w drobną kostkę, ja wykorzystuję do tego urządzenie(...)krojenia jajek w plasterki i układam w nim jajko wzdłuż, a potem w poprzek. Pomidory również kroimy w małą kostkę.Do miski wkładamy biały ser i rozgniatamy go ze śmietaną, dodajemy pokrojone jajka i pomidory, solimy, dorzucamy koperek i dokładnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe bułeczki z pieczarkami 203

drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 szklanki letniego mleka 30 g rozpuszczonego masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Farsz 1 spora cebula 350 g pieczarek 3 łyżki starego żółtego sera sól pieprz olej do smażenia jajko do malowania bułeczek Wykonanie: Do miseczki wlewamy mleko, dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy(...)ciasto już wyrośnie dzielmy je na kawałki i każdy wałkujemy. Placuszki układamy na papierze do pieczenia, brzegi malujemy rozkłóconym jajkiem, układamy na nich farsz i posypujemy serem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy bułeczki około 20-25 minut

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z ryżem, kurczakiem i ananasem 275

wskazówkami na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Pierś oprószamy solą i pieprzem i smażymy na patelni, również odstawiamy do ostygnięcia. Ananasa,  żółty ser i kurczaka kroimy w kostkę,  wrzucamy do miski, dodajemy ryż i pozostałe składniki sałatki, Wszystko dokładnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Pizza hawajska 182

oliwek EV 1 łyżeczka suszonej bazylii Wierzch pizzy: 80 g szynki konserwowej w plasterkach 5 plastrów ananasa z puszki 80 g startego żółtego twardego sera 2 łyżeczki oregano 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek EV Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche(...)minut), dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na 2 cienkie placki, które przekładamy później na drewniane łopatki oprószone mąką. Ciasto smarujemy koncentratem i oliwą, posypujemy żółtym serem. Ananasa i szynkę kroimy w grubą kostkę i układamy na plackach. Przykrywam je ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia, co trwa około 30-40 minut. Gdy ciasto wyrośnie skrapiamy je delikatnie

Kulinarne przygody Gatity
Pasta rybna w wersji light 214

Dziś kolejna odchudzona propozycja, tym razem będzie to przepis na lekką pastę rybną przygotowaną na bazie chudego białego sera. Taka pasta to idealna propozycja na dietetyczne śniadanie lub szybką i zdrową przekąskę w ciągu dnia. Pastę przygotujemy w dosłownie 2 minuty. Pasta rybna w wersji light Składniki: 1 wędzona makrela o wadze 250 g 400 g białego chudego sera

Kulinarne przygody Gatity
Hamburgery według przepisu Magdy Gessler 729

ząbek czosnku 1 świeża papryczka chili ½ łyżka kolendry ½ łyżka imbiru w proszku 4 łyżki oleju Odrobina sosu sojowego Gorczyca Pieprz Sól Dodatki: 6 bułek z sezamem 6 plasterków żółtego sera 3 ogórki konserwowe Pomidor Sałata Majonez, ketchup Wszystkie przyprawy umieszczamy w moździerzu i ucieramy na gładką masę. Papryczkę chili toczymy po stole ręką, rozcinamy i wysypujemy pestki. Kroimy drobno(...)składniki dokładnie mieszamy. Formujemy hamburgery i smażymy na natłuszczonej patelni grillowej. W między czasie rozkrajamy bułkę i podpiekamy chwilkę w piekarniku, po 2 minutkach kładziemy na spodniej stronie żółty ser i wkładamy jeszcze na minutkę. Wyciągamy. Układamy sałatę, mięso, pomidor, ogórek oraz majonez lub ketchup. Zamykamy bułkę i podajemy póki jest ciepła. U nas z dodatkiem frytek z piekarnika. Smacznego

Kolizje Smaków
SERNIK NA ZIMNO ŚLIWKOWO KOKOSOWY 190

Słodko kwaśna masa serowa ze śliwek węgierek, złagodzona bitą śmietaną z dodatkiem wiórek kokosowych. Masa śliwkowa 20 sztuk śliwek 250 g sera białego 2 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny Masa śmietanowa 250 ml śmietany kremówki  3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka żelatyny Biszkopt 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku(...)Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Śliwki umyć wyjść pestki rozdrobnić blenderem i gotować do momentu aż zmienią kolor na czerwony i zgęstnieją , następnie przelać przez sitko.  Ser zmiksować z cukrem, dodać mus śliwkowy i dokładnie wymieszać, cały czas miksując dodawać powoli żelatynę, odstawić do lodówki aby masa stężała. Foremkę keksówkę, wyłożyć folią spożywczą

RAROSSA
ROLADA SEROWA Z KURCZAKIEM – 3,80 zł 1184

Ciasto z żółtego sera – co to za wynalazek? Jeden z tych naprawdę pysznych. Do tego farsz z piersi kurczaka, suszonych pomidorów i pieczarek. Z tego połączenia wychodzi przepyszna rolada, którą można jeść na ciepło czy na zimno oraz wykorzystać jako danie główne, bądź przystawkę. Prezentuje się wybornie, mimo, że nie wymaga wysiłku. Z nami pójdzie Wam gładko! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW(...)miski wbijamy 3 jajka i roztrzepujemy je trzepaczką lub widelcem. Dodajemy 3 czubate łyżki majonezu i mieszamy razem do połączenia w jednolitą masę. Na koniec dodajemy stary żółty ser, bazylię oraz oregano (po pół łyżeczki), szczyptę soli oraz pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy. 3. WYKŁADANIE CIASTA (3 min): blachę od ciasta (dużą) lub zwykłą blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia

Nerds Kitchen
PIERSI Z KURCZAKA W SOSIE CURRY Z KUKURYDZĄ – 3,50 zł 392

mieszając co jakiś czas. Kiedy kurczak przejdzie z barwy różowej w białą, czas przejść do następnego kroku – jeśli będziecie obsmażać go za długo, stanie się gumowy. 4. SER TOPIONY (1 min): do garnka dorzucamy ser topiony. Doda ciekawego smaku, ale można go pominąć, ponieważ do najzdrowszych nie należy (ma sporo fosforanów). 5. KUKURYDZA + ŚMIETANA (3 min): do garnka dorzucamy pół

Nerds Kitchen
Wyprawa do Francji, czyli danie a'la quiche 266

potrzebowałem: 1 płatu ciasta francuskiego, 100 gram szpinaku, 200 ml śmietany 12%, 100 gram dobrej jakości salami, 50 gram masła, 10 pomidorków koktajlowych, 50 gram parmezanu, 50 gram tartego sera mozarella, 4 jajek, 3 ząbków czosnku, ziół prowansalskich, gałki muszkatołowej, soli, pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od rozwałkowania płatu ciasta francuskiego oraz umieszczenia go w formie do tarty z karbowanymi brzegami(...)połówki pomidorków koktajlowych. następnie wylałem na ciasto masę szpinakową i rozłożyłem ją równomiernie. Wierzch udekorowałem pozostałymi półplasterkami salami i pokrojonymi w połówki pozostałymi pomidorkami koktajlowymi. Całość posypałem pozostałym serem mozarella. Temperaturę piekarnika obniżyłem do 140 stopni i wstawiłem do niego przygotowaną potrawę. Zapiekałem przez 45 minut. Po zakończeniu pieczenia wyjąłem naczynie z piekarnika. Potrawę odstawiłem na 10 minut w celu

Wyprawy kulinarne

Proponowane wyszukiwania