łyżka oleju 1 puszka czerwonej fasolki 3 łyżki przecieru pomidorowego ½ łyżeczka pieprzu Cayenne 1 łyżeczka Gyrosu 1 płaska łyżeczka soli Pieprz 2 łyżki mąki Dodatkowo: Ok. 100gr żółtego sera np. gouda Jajka i mleko mieszamy trzepaczką i wsypujemy stopniowo mąką. Ciasto naleśnikowe jest gotowe, gdy nie ma grudek. Naleśniki pieczemy na rozgrzanej patelni, bez dodatku oleju. Jeśli ciasto lepi się(...)Upieczone naleśniki faszerujemy sosem pomidorowo – kiełbasowym i układamy jeden przy drugim na blaszce wyłożonej pergaminem. Gdy wszystkie naleśniki będą gotowe, posypujemy je po górze potartym lub pokrojonym w paseczki serem. Naleśniki wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika na 2 – 5 minut, tak by się ser rozpuścił. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google
Smakowy Rajdostępne na co dzień, ale można zrobić coś ciekawego z tego co jest dostępne w naszych sklepach. Co musicie przygotować, aby pasta wyszła pyszna. Składniki: 1/2 sera twarogowego w stylu bałkańskim 1/2 szklanki startego sera wędzonego a'la oscypek 1/2 kubeczka sera wiejskiego 2 jajka 2 średnie ziemniaki lub jeden duży 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka młodego mielonego jęczmienia pieprz
vegetaniejako samodzielne danie. Składniki: 1 duża papryka czerwona 1 łyżka oliwy 200 g perłowej kaszy jęczmiennej 750 ml wywaru z kurczaka (może wykorzystać bulion w kostkach ) 60 g utartego sera parmezanu lub innego sera 1 łyżeczkę natki pietruszki Wykonanie: Paprykę myjemy wydrążamy z nasion i kroimy w kostkę. Wlewamy oliwę do naczynia żaroodpornego wkładamy paprykę i wstawiamy do piekarnika(...)minut Po upieczeniu papryki dodajemy kaszę i mieszamy. Wlewamy wywar i pieczemy około 45 minut do wchłonięcia wywaru w temperaturze 180 stopni. Podajemy na gorąco posypując z tartym serem. Smacznego
kgwjanczewomoja mama zrobiła takiego pysznego zawijasa z mięsa mielonego, mniam! Co prawda już zjedzone wszystko, ale trudne nie jest w wykonaniu. Następnym razem robię sama;) Składniki omlet 250 g sera salami 4 jajka 3 łyżki majonezu farsz 700 g mięsa mielonego 1 ząbek czosnku 1 jajko 1/2 papryki czerwonej 1 cebula 200 g pieczarek sól, pieprz Sposób przygotowania Omlet(...)ser zetrzeć na tarce, przygotować blaszkę prostokątną, wyłożyć ją papierem do pieczenia, wysmarować go olejem. Jajka ubić z majonezem i serem żółtym. Wlać na blaszkę i piec ok 25 min w temperaturze 180 stopni. Farsz - cebulę zeszklić, dodać pokrojone w kostkę pieczarki i paprykę, podsmażyć. Do surowego mięsa dodać jajko, czosnek przecisnąć przez praskę, doprawić solą i pieprzem. Pieczarki
pink envelopecieszą się dużym powodzeniem, zarówno te pieczone jak i na zimno. Taki sernik na zimno jest mniej kaloryczny, gdyż nie zawiera dużo tłuszczu, tylko tyle ile jest w użytym serze. Wykonanie jest proste, jedynie potrzebna jest cierpliwość jeśli chodzi o zastygnięcie sernika. Sernik można zrobić na herbatnikach lub upiec szybki biszkopt. masa serowa: 1 kg sera (użyłam(...)góra była jako spód. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki. Sok z brzoskwiń zagotować, dodać żelatynę lub galaretki (już nie gotować) i mieszać do czasu rozpuszczenia się, wystudzić. Ser z cukrem pudrem zmiksować, dodać sok z rozpuszczoną żelatyną, dokładnie wymieszać i połączyć z pokrojonymi brzoskwiniami. Masę serową wylać na biszkopt do foremki, wierzch wyłożyć płatkami migdałowymi.. Galaretkę przygotować zgodnie
Kuchcik gotujepiecyka i przeskakuję nad tym zwierzakiem, który akurat leży na środku podłogi. Przygotowując tą potrawę osiągnęłam zen. A sam makaron? Pyszności! MAKARON Z ZAPIEKANYM CAMEMBERT'EM 1 opakowanie sera camembert (250g, najlepiej w drewnianej foremce) 2 ząbki czosnku 100g Parmezanu 250g makaronu rurki (rigatoni) 100g świeżego szpinaku kilka gałązek świeżego rozmarynu sól morska i świeżo zmielony pieprz(...)układamy w foremce do pieczenia (lubi wyciec) i pieczemy w nagrzanym piekarniku 25 minut. Ucieramy parmezan- w sprzedaży są tarte parmezany, ale do ich produkcji używa się głównie skórki sera, która nie jest tak smaczna i aromatyczna. Kiedy serkowi zostanie około 10 minut, gotujemy makaron- na ostatnie 10 sekund dorzucamy szpinak i odcedzamy. Makaron ze szpinakiem skrapiamy oliwą, posypujemy tartym
les mirabelleskarkóweczki. Pesto dodało niesamowitego smaczku, który przekonał biesiadników do tej nowej potrawy na moim stole. SKŁADNIKI: 4 plastry karkówki, pesto bazyliowe 0,5 kg. pieczarek 10 dag. włoskiego sera (u mnie grana padano) oliwa z oliwek masło klarowane przyprawy: majeranek, sól, pieprz, odrobina chili, kilka kropli ciemnego sosu sojowego, vegeta WYKONANIE: z oliwy i przypraw zrobić marynatę, karkówkę rozbić(...)przygotowanej karkówki kładziemy pieczarki, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 45-50 min. (do miękkości mięsa) w temp. 180 stopni, następnie zdejmujemy folię, posypujemy tartym serem i pieczemy do zrumienienia sera
Kuchnia Beatyfiliżanka kaszy gryczanej 30-40 dag brukselki 1 cebula lub por 2 ząbki czosnku olej ½ kubka śmietany 12% 2 jajka lubczyk majeranek sól, pieprz 25 dag startego żółtego sera Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)zapiekania olejem. Ułóż kolejno warstwy: kasza gryczana, brukselki przecięte na połówki, cebula i czosnek. Wymieszaj jajka, śmietanę, zioła, sól, pieprz i równomiernie polej sosem zapiekankę. Posyp startym żółtym serem. Zapiekaj do momentu, aż ser lekko zbrązowieje (zazwyczaj trwa to 40 minut). Podawaj z sosem, np. pomidorowym. W starym Lwowie faktycznie niskie ceny, ale za to równie niska jakość, a przynajmniej
Qlinarnie i Qlinarniepomidory 2 kulki mozzarelli kilka czarnych oliwek sól, pieprz 1 łyżka octu winnego 1 łyżka oliwy kilka listków bazylii Nagrzej piekarnik do 200°C. Pokrój w plastry pomidory, ser i oliwki. Z pozostałych składników przyrządź sos. Układaj warstwy: pomidor, ser, oliwki i polej sosem. Zapiecz w piekarniku przez kilka minut (do roztopienia sera). Udekoruj bazylią. Normal 0 21 false false
Qlinarnie i Qlinarniepieczenia wystarczy tylko ½ łyżeczki sody – ciasto wyrosło pięknie). Podkład musi być dość gruby (i taki jest), bo składników nadzienia jest dość dużo. W wersji wegetariańskiej z mozzarellą i serem żółtym. Smacznego! Składniki na sos: 1 puszka pomidorów + 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub innych ulubionych Składniki umieść w małym garnku i duś bez przykrycia ok. kwadransa, aż większość wody wyparuje. Pozostaw(...)pokrojonej kilka czarnych oliwek drobno pokrojonych 5-6 suszonych pomidorów w oleju, drobno pokrojonych świeża lub suszona bazylia opcjonalnie: 1 kulka drobno pokrojonej mozzarelli, 2-3 łyżki startego żółtego sera Wyłóż blachę folią aluminiową, posmaruj oliwą, ułóż na niej bakłażana i cukinię, posyp pieprzem i solą. Piecze przez ok. kwadrans w temperaturze ok. 170°C stopni. Rozgrzej olej
Qlinarnie i Qlinarniezielone cukinie (około 3,5 szklanek startej) 1 średnia marchew 1 duża cebula 3 duże ząbki czosnku 1 łyżka masła 4 jajka 2 szklanki bułki tartej* 200 g sera żółtego 3/4 szklanki oleju 1 łyżka tymianku lub np. majeranku, cząbru 2 łyżki sosu sojowego 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz sól lub jarzynka bez glutaminianu sodu *Ja dałam 1 szklankę bułki(...)tartej i 1 szklankę kaszy kukurydzianej – na kolor. Zetrzyj cukinię na tarce o dużych oczkach. Odstaw na ok. pół godziny, a następnie dobrze odciśnij sok. Marchew i ser żółty zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podduś na maśle. Przestudź. Włącz piekarnik - 180°C. Do startej cukinii dodaj: cebulę, czosnek, marchew, ser żółty, jajka, bułkę
Qlinarnie i QlinarnieDodajcie do niej grzanki i odrobinę startego żółtego sera, a uzyskacie pyszne i rozgrzewające danie. Smacznego! Składniki na 2 porcje: 4-5 średnich cebul 2 łyżki masła 2-3 łyżki oliwy 2 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego 0,6-0,7 l wody 4 ząbki czosnku tymianek, majeranek sól, pieprz 100 ml wina (najlepiej białego wytrawnego, ale inne też(...)minut, aż cebula będzie miękka. Na koniec wlej wino i ewentualnie trochę wody. Doprowadź do wrzenia, wymieszaj i zestaw z ognia. Podawaj zupę z grzankami posypanymi startym żółtym serem. P.S. Jeśli chcecie, aby cebulowa miała ciemny kolor (jak na zdjęciu), trzeba karmelizować cebulę przez ok. 45 minut. Zupę dodaję do akcji: W Kryjówce jadłam kilka razy pierogi. Wrażenia pozytywne
Qlinarnie i Qlinarniesię nada) 2 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy 300 g dyni (mrożonej, świeżej lub marynowanej) 1 garść pestek dyni 100 ml śmietany 100 g startego na tarce twardego sera żółtego świeżo mielony pieprz rozmaryn 1 kulka sera mozzarella W szerokim garnku rozgrzej oliwę, podsmaż drobno pokrojone cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone w kostkę tofu i również smaż przez kilka(...)wody. Gotuj, cały czas mieszając, aż woda zupełnie odparuje, a ryż stanie się miękki (jeśli trzeba, dodaj więcej wody). Odstaw z gazu (ryż powinien mieć kremową konsystencję). Dodaj śmietanę, ser żółty, pieprz, rozmaryn i drobno pokrojoną mozzarellę. Od razu podawaj. Bardzo przyjemnie się słucha... - Scott Bradlee & Postmodern Jukebox . Karierę zaczęli dzięki mediom wirtualnym. Modyfikują znane utwory w stylu jazzowym
Qlinarnie i Qlinarniekapary, dorzuciłam je do tego dania. Zmieniajcie, próbujcie i smakujcie różnych wersji:). Składniki: 250 g makaronu spaghetti 2-3 łyżki masła 1 szklanka śmietany 200 g startego, twardego żółtego sera sól, pieprz 3 łyżki posiekanej natki pietruszki opcjonalnie: kilka posiekanych suszonych pomidorów 1-2 łyżki marynowanych kaparów Ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu. W garnku rozgrzej masło, dodaj śmietanę(...)ser. Gotuj ok. 5-10 minut na małym ogniu, aż ser lekko się roztopi. Zestaw z ognia, dopraw solą, pieprzem, dodaj natkę pietruszki, pomidory i kapary. Dokładnie wymieszaj. Następnie wmieszaj sos z makaronem i od razu podawaj. Przepis bierze udział w akcjach: Hotel Splendide (2000, Terence Gross) - f ilm utrzymany w klimatach Delikatessen , absurdalny, szarawy i nieco
Qlinarnie i Qlinarnieciasto 2 szklanki mąki 1 szkl. mleka 1 szkl. wody 4 jajka pół łyżeczki soli olej do smażenia Na farsz 400g mrożonego szpinaku 200 g sera feta 4 ząbki czosnku sól, pieprz 15 dag sera żółtego. Składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy na 30 minut, po czym smażymy cienkie placki na patelni (24 cm). Masło roztapiamy, dodajemy czosnek(...)potem szpinak. Dusimy aż woda odparuje, wkruszamy fetę, doprawiamy. Farszem smarujemy naleśniki, zwijamy jak krokiety, kładziemy w naczyniu żaroodopornym posypujemy serem i zapiekamy 20 minut
Jadło i czytadło