ser - 17000 przepisów (strona:322/1134)

Świderki w sosie śmietanowym z warzywami :) 110

osoby) Składniki : 1 opakowanie makaronu świderki 1 słoik warzyw (marchewka, groszek, kukurydza) 2 ząbki czosnku 1 serek topiony z ziołami 1 śmietana kwaśna (500 ml, 12%) 10 dkg sera żółtego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 średnia cebula pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka oliwa z oliwek Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną(...)oliwę, chwile smażymy aż się zeszkli. Wlewamy całą śmietanę i doprowadzamy do wrzenia. Ser topiony kroimy na kostki i wrzucamy do śmietany i roztapiamy go po czym dosypujemy tartego żółtego sera i również roztapiamy. Warzywa ze słoika przesypujemy na sito i dobrze płuczemy pod bieżącą wodą odstawiamy, aby obciekły z wody a w tym czasie do sosu dodajemy jedna kopiastą

vegetanie
Pomidorowy makaron z warzywami. 161

pomidorowego (my używamy Lubella) 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej 1 opakowanie słodkiej śmietanki 12% 1 opakowanie fety 4-5 łyżek łuskanego słonecznika 3-4 łyżki fasoli czerwonej tarty żółty ser ok. 2-3 łyżki pieprz, tymianek oliwa z oliwek Na suchej rozgrzanej patelni prażymy na złoto słonecznik. Kiedy jest już lekko uprażony dodajemy mrożoną fasolkę szparagową, oliwy z oliwek(...)całą śmietankę i doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i delikatnie dusimy do miękkości fasolkę szparagową. Kiedy fasolka jest już prawie gotowa dodajemy czerwoną fasolę i ścieramy nieco sera żółtego i ok. 1/4 fety. Doprawiamy pieprzem i przetartym w dłoniach tymiankiem. Dusimy chwilkę, aż rozpuszczą się oba sery i wyłączamy ogień.  W miedzy czasie gotujemy makaron al dente

vegetanie
Frittata a'la suflet z zielonym groszkiem 124

słoneczną niedzielę w ten ponury dzień. Frittata a'la suflet z zielonym groszkiem (4 osoby) Składniki: 4 jajka 1 puszka zielonego groszku 4 łyżki otrębów bułka tarta masło tarty ser żółty gałka muszkatołowa, oregano, bazylia, sól, pieprz Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z odrobiną masła oraz przyprawami, dodajemy otręby oraz zielony groszek wcześniej dobrze wypłukany pod bieżącą wodą. Białka(...)ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do żółtek delikatnie mieszając. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Do naczynia delikatnie wlewamy masę jajeczną i ścieramy żółty ser na wierzch, ale nie zbyt dużo, aby masa nie opadła. Ser posypujemy delikatnie oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 150-160 C na ok. 20 min. Podajemy z surówką i sosem

vegetanie
Omlet wspaniały !!! Czyli jajka ze szpinakiem i roszponką. 143

tylko od czasu do czasu. Hmmm wtedy lepiej smakuje i nie znudzi się :) Tak więc, żeby nie przedłużać Waszej ciekawości prezentujemy omlet ze szpinakiem, pieczarkami i roszponką, wszystko posypane serem bałkańskim. Pychotka albo nawet niebo w gębie :)   Omlet francuski ze szpinakiem i roszponką (4 osoby) Składniki: 5 jaj 7 brykietów szpinaku 1 garść roszponki 8 średnich pieczarek 1/2 szalotki(...)opakowania sera w stylu bałkańskim 2 łyżki jogurtu w stylu greckim pieprz, sól, ostra papryka, czosnek niedźwiedzi, gałka muszkatołowa Zaczynamy pracę od przesmażenia brykietów szpinaku, aby odparować z nich wodę. Możecie również użyć świeżego szpinaku, wtedy potrzebujemy solidną garść liści. W tym samym czasie przesmażamy delikatnie pieczarki pokrojone w półplasterki. Odstawiamy szpinak i pieczarki do przestygnięcia. Teraz czas na jajka

vegetanie
Marchewka z groszkiem w białym sosie z gorgonzolą. 171

przystawce :)   Marchewka z groszkiem w białym sosie.  Składniki: 1/2 opakowania mrożonego groszku z marchewką 1 słodka śmietanka ok. 150 ml 1/2 opakowania gorgonzoli 1/2 szklanki dobrego żółtego sera w typie Mazdamer oliwa z oliwek pieprz, tymianek, ostra papryka W rondlu rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek i wrzucamy groszek z marchewką. Delikatnie przesmażamy, aż się rozmrożą. Następnie wlewamy śmietankę(...)dodajemy pokruszoną gorgonzolę. Całość dusimy ok. 5 min., warzywa powinny być już kruche. Teraz czas na żółty ser, tymianek i ostrą paprykę. Przyprawy dodajemy według uznania. Mieszając dusimy warzywa, aż ser się dobrze roztopi. Na koniec dodajemy sporo świeżo mielonego pieprzu i delikatnie polewamy oliwą z oliwek. Gotowe :) Podajemy na ciepło z ziemniakami pure i dodatkiem, który najlepiej lubicie

vegetanie
Makaron funghetto z brokułowym pesto. 184

działa :) Oczywiście z sensem, mając jakiś zarys dania wypracowany wcześniej. Zobaczcie co nam wyszło z tworzenia dania na podstawie łączenia przemyślanych kolorów. Makaron funghetto z brokułowym pesto, serem bałkańskim i buraczkami. (4 osoby) Składniki: 1 opakowanie makaronu funghetto 1 średniej wielkości brokuł 1/2 sera w typie bałkańskim lub feta kilka plastrów buraczków z zalewy octowej 2 ząbki czosnku(...)cały makaron. My zawsze dodatkowo polewamy całość delikatnie oliwą z oliwek. Nadaje to fajny dodatkowy smak i makaron nie klei się. Na koniec kroimy w małą kosteczkę buraczki i ser bałkański. Posypujemy porcje już na talerzu lub jak wolicie wcześniej w garnku z sosem. Obie wersje są OK :) Gotowe :) Zapraszamy do stołu. Podoba się Wam pomysł z dobieraniem kolorów ? Jeśli

vegetanie
Zupa cebulowa z grzankami z pampuchów 152

cebuli 1 por 1 średniej wielkości seler (bulwa) 2 marchewki 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 2 kostki bulionu warzywnego (dobrego bez tłuszczy utwardzanych) oliwa z oliwek miękki żółty ser majeranek, pieprz, ostra papryka, sos sojowy, Zaczynamy od pokrojenia cebuli w proporcjach 3/4 i 1/4. 3/4 kroimy w drobną kostkę, a 1/3 w piórka. Pora dzielimy na dwie części(...)pora. Teraz dodajemy resztę cebuli i gotujemy, aż zmięknie. Doprawiamy jeszcze, jeśli zajdzie taka potrzeba, dolewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Teraz zupę przelewamy do miseczek i ścieramy żółty ser. Wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 C. Podajemy z grzankami z pampuchów, czyli pampuchy kroimy na 4 kromeczki, bo tyle wychodzi z jednej bułeczki i smarujemy koncentratem

vegetanie
Penne Italia tri colore. 181

kolorach Włoch. Jak wiecie uwielbiamy kolorowe jedzenie i dzisiejsza inspiracja jak w tytule "Tri colore", czyli trzy kolory Włoch. Nam one kojarzą się oczywiście z oliwkami, pomidorami i włoskimi serami.  Dzisiaj nie będzie tych składników, ale za kolory Włoch uznaliśmy paprykę, szpinak i cebulę. Wszystko w serowym sosie. Pychotka :) Zaczynajmy zatem gotowanie :)     Penne trzy kolory Włoch(...)zeszklenia się cebuli. Następnie zalewamy warzywa śmietanką. Zagotowujemy i dodajemy szpinak oraz pokrojony w kostkę serek topiony. Doprawiamy pieprzem i tymiankiem. Na małym ogniu gotujemy do rozpuszczenia się sera i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy jeszcze chwilę i przelewamy sos do makaronu, który mieszamy, aby dobrze pokrył makaron. Danie jest gotowe :) Możecie posypać serem w typie parmezanu. Życzymy smacznego

vegetanie
Spaghetti z białym serem 237

właśnie wtedy, gdy nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie. Jednak, by za bardzo nam się nie znudziło staram się je urozmaicać:) Tym razem do mojego spaghetti dodałam biały ser zamiast startego parmezanu. Wyszło pysznie... Składniki:   300g makaronu spaghetti, 150g białego sera,  puszka krojonych pomidorów,  cebula,  2 ząbki czosnku, 2 laski kiełbasy np. zwyczajnej(...)posiekany czosnek. Chwilę podsmażyć, dodać pomidory wraz z zalewą oraz przyprawy. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron podawać wraz z sosem, na wierzchu posypać pokruszonym białym serem

Z miłości do słodkości
Pizza z pieczarkami i kiełbasą 260

olej)      150g kiełbasy (np. zwyczajna)      mała papryka czerwona      1 duża cebula      200g pieczarek      starty ser do posypania      6 pomidorków  koktajlowych         3 łyżki przecieru pomidorowego (może być keczup)      1 łyżeczka bazylii suszonej Przygotowanie(...)całą pizze (omijają brzegi). Na to ułożyłam kiełbasę, cebulę, pieczarki, paprykę i pomidorki. Pizze piekłam w piekarniku rozgrzanym do 200C przez około 15 min. Pod koniec pieczenia pizze posypałam serem i jeszcze chwile piekłam aby ser się rozpuścił

Amatorka kuchenna
Wiejska zapiekanka z makaronem orkiszowym 286

jednak przygotować z dowolnego rodzaju makaronu. Zapiekankę można podać na obiad lub ciepłą kolację.  SKŁADNIKI: 300g ziemniaków, 200g kiełbasy cienkiej, 150g makaronu orkiszowego świderki, 2 cebule, 100g sera żółtego, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram, gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i kroję w plasterki. Cebulę obieram, kroję w piórka i szklę na oliwie. Kiełbasę kroję(...)plasterki i podsmażam na oliwie. Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie. Odcedzam. Ser ścieram na tarce o dużych oczkach. 2. W małych naczyniach żaroodpornych układam naprzemiennie porcję ziemniaków, kiełbasy, cebuli i makaronu. Wierzch zapiekanek posypuję żółtym serem i oprószam solą oraz pieprzem. 3. Zapiekam 20 minut w temperaturze 190 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Papryka faszerowana kaszą kuskus, kukurydzą i kurczakiem 229

pierś z kurczaka - 4 średniej wielkości papryki czerwone (z równym dnem) - 4-5 łyżek kukurydzy konserwowej - 3/4 filiżanki kuskusu - 300 ml bulionu drobiowego - chili pieprz cayenne - sól - 3 plastry sera żółtego - pieprz czarny mielony - słodka papryka - olej do smażenia (1-2 łyżki) Przygotowanie:  Kuskus zalewamy gorącym bulionem i odstawiamy na 5 minut, żeby napęczniał. W tym czasie umytą(...)smażymy 3-4 minuty. Papryki myjemy i odkrawamy z każdej górę. Wydrążamy gniazda nasienne i opłukujemy paprykę z pestek. Kurczaka, kuskus i kukurydzę mieszamy z pokrojonym bardzo drobno plasterkiem sera. Masą wypełniamy papryki i ustawiamy w naczyniu żaroodpornym. Każdą paprykę przykrywamy połową plasterka sera i wcześniej odciętą czapeczką z papryki. Wstawiamy do nagrzanego do 190 st. piekarnika na 20 minut

W poszukiwaniu inspiracji
Obiad za 10zł - torcik ziemniaczany z gzikiem bazyliowym i grilowanymi pulpetami drobiowymi. 163

postnej potrawie wyrazu i zaspokoją głód mięsożerców. Czego nam trzeba i ile to będzie kosztowało? -1 kg ziemniaków, ugotowanych i zgniecionych jak do puree; koszt 0,73zł -400 gram sera białego półtłustego; koszt 9,75zł/kg - 3,90zł -pieprz, sól 0,50zł -dwie łyżki śmietany; 4,39zł/kg - 0,13zł -250 gram filetu z kurczaka; 14,68zł/kg - 3,67zł -jajko 0,34zł/sztuka(...)zagniatamy do puree z masłem i mlekiem. Na papierze do pieczenia, za pomocą obręczy robimy 4 równe placki. Wkładamy do piekarnika na 15 minut w temperaturze 170 stopni termoobieg. Ser ucieramy z solą, pieprzem i bazylią (oryginalny gzik robi się ze szczypiorkiem; niektórzy dodają cebuli). Odkładamy do lodówki. Filet z kurczaka siekamy drobno, lub mielimy. Łączymy z jajkiem i grzankami

BaRepas
Zapiekanka z kaszy jaglanej z kurczakiem 745

królową kasz? Jeśli tak to zapraszam na super zapiekankę. Składniki: 0,5 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki bulionu 1 pierś z kurczaka 1 papryka 1 jajko 150 g sera żółtego gouda 1 łyżka masła 2 łyżki bułki tartej  pieprz, sól siekana pietruszka Sposób wykonania: 1. Opłukaną kaszę zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Lekko studzimy. 2. Pierś(...)doprawiamy ulubioną przyprawą, kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni.  3. Paprykę kroimy w drobną kostkę. 4. Kaszę mieszamy z usmażoną piersią z kurczaka, papryką, połową tartego żółtego sera i żółtkiem. Doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy ubite białko, delikatnie mieszamy. 5. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i obsypujemy tartą bułką, wykładamy kaszę z dodatkami. Na wierzch wykładamy pozostały żółty

Kuchnia domowa Ani
Pizza gyros 1044

ciasto i sos: http://www.bullio.pl/?p=459 Dodatki (na jedną średniej wielkości pizzę; podany wcześniej przepis na pizzę i sos wystarcza na dwie pizze): pół kuli mozzarelli 150 g żółtego sera (np. edamskiego) 1/4 szklanki kukurydzy konserwowej 1 mały ogórek konserwowy 1/3 główki czerwonej cebuli 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 150 g) 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1 łyżka oliwy(...)przyprawą do gyrosa. Wymieszać szpatułką żeby dokładnie obtoczyć kurczaka ze wszystkich stron przyprawą. Smażyć chwilę co jakiś czas mieszając. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Ogórka pokroić na cienkie plastry. Ser (mozzarellę i zwykły żółty) zetrzeć na tarce. Ciasto rozwałkować na cienki, okrągły placek. Posmarować sosem pomidorowym, zostawiając wąski brzeg pizzy nieposmarowany. Posypać startym serem. Ułożyć kurczaka, ogórka, kukurydzę oraz cebulę

Bullio