ser mascarpone - 739 przepisów (strona:9/50)

Muffiny z kremem mascarpone 360

szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju roślinnego 1 szklanka maślanki 1 jajko łyżka ekstraktu z wanilii na krem: 250 g sera mascarpone              250 g śmietany 30 %              3 łyżki cukru pudru Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Formę

wyzwania kuchenne
DESER JOGURTOWY Z MASCARPONE I TRUSKAWKAMI 118

Truskawki opłukać pod bieżącą zimną wodą i pozostawić na sicie do odsączenia, po czym oczyść z szypułek. Ciasteczka  zbożowe bardzo drobno pokruszyć, po czym przesypać do pucharków. Ser mascarpone z jogurtem naturalnym, cukrem pudrem oraz olejkiem waniliowym zmiksować na gładką masę. Za pomocą łyżki wyłożyć krem na pokruszone ciasteczka. Wierzch starannie wyrównać. Owoce pokroić w ćwiartki i po czym

Ciastka - domowe słodkości
MAKARON ORKISZOWY Z ŁOSOSIEM 187

Łososia umyć, wytrzeć w papierowy ręcznik, zdjąć skórę i pokroić na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej patelni podsmażamy kawałki ryby kilka minut, do lekkiego zrumienienia (5-10 minut). Następnie dodajemy ser mascarpone, mieszamy ( ja dodaję zawsze jeszcze wodę, ok.2 łyżki wazowe (najlepiej od gotującego się makaronu, ale można zwykłą gorącą wodę), dodajemy zmiażdżony (przeciśnięty przez praskę) czosnek. Całość doprawiamy do smaku

Smaczne Zdrowe
Ciasto czekoladowe z kremem 271

sody oczyszczonej 190 g śmietany 18% 40 g kakao + 1/2 szklanki ciepłej wody 2 jajka 120 g masła 250 g cukru Krem: 330 ml zimnej śmietany 30% 250 g sera mascarpone 1 łyżka cukru pudru 100 g mlecznej czekolady 80 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki ciepłej wody Dodatkowo: 20 g gorzkiej czekolady (do posypania wierzchu) Ciasto: Masło

Bullio
Sernik na zimno 130

być świeże jak również można dać inne owoce), opakowanie okrągłych biszkoptów. Przygotowanie: Dwie cytrynowe galaretki rozpuścić w jak najmniejszej ilości wody i ostudzić - gdy stygną często mieszać je.  Ser mascarpone zmiksować na najwyższych obrotach z dwoma czubatymi łyżkami cukru pudru. Następnie dodawać serki homogenizowane, nadal miksując. Na koniec wlewać powoli rozpuszczone galaretki i dokładnie zmiksować. Biszkopty wyłożyć na tortownicę

W kuchni u Moniki
Krem z białych szparagów z mascarpone 139

Sezon na szparagi trwa. Proponuję krem z ich użyciem, z dodatkiem pora oraz mascarpone. Ser ten kojarzy mi się głównie z ciastami i deserami. Ale doskonale sprawdza się również w zupie. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: przepis z magazynu "Moje Gotowanie" 30 g masła 1 ziemniak 1 por (tylko biała część) 1 pęczek białych szparagów 100 ml białego wina 3 szklanki wywaru

Moja Galeria Smaku
Ciasto stracciatella z malinami 188

gorzkiej czekolady 50 g kakao 100 g śmietany 18% 4 łyżki mleka 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 600 ml śmietany 30% 250 g sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru 50 g mlecznej czekolady 500 g malin Dodatkowo: 50 g mlecznej + 25 g gorzkiej czekolady Biszkopt: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić w małym

Bullio
TORT BIG TRIO 510

nazwie, które bardzo mi smakują. SKŁADNIKI Biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniacznej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa 500 g sera mascarpone 500 ml jogurtu naturalnego ½ szklanki cukru pudru 4 łyżki żelatyny 1 łyżka kakao cukier waniliowy galaretka malinowa Do dekoracji czekolada krem SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić

RAROSSA
Deser jagodowy z serkiem mascarpone 165

serkiem mascarpone Składniki: na masę jagodową śmietana 36 % - 125 ml cukier - 1 łyżka serek mascarpone - 125 g jagody - 0,5 szkl na masę serową śmietana 36 % - 125 ml serek mascarpone - 125 g cukier puder - 1 łyżka dodatkowo galaretka truskawkowa - 1 opak woda gotowana - 250 ml jagody - 4 łyżki dekoracja z czekolady  - Słodki Świat listki mięty Sposób przygotowania: Galaretkę truskawkową(...)rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia.  Jagody umyć, osączyć na sicie.  Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, dalej ubijać.  Następnie dodawać po łyżce sera mascarpone, zmiksować.  Podzielić masę na 2 części, do jednej dodać jagody, zmiksować.  Na dno pucharków wsypać po jednej łyżeczce jagód.  Jagody przykryć masą serową, zmiksowaną z jagodami

Kuchnia Danusi
Ricotta z rzodkiewką i dymką 121

naprawdę uniwersalna, zachęcam do serowego eksperymentowania! Swego czasu, w Krakowie, na warsztatach z Jurkiem Sobieniakiem, przygotowałam rewelacyjną pastę do kanapek, która zachwyciła samego Jurka, była wspaniała, kremowa, ale użyłam sera mascarpone w połączeniu z serkiem kozim, to był prawdziwy rarytas, a gotowaliśmy w samym sercu miasta, tuż przy rynku. Dzisiejszy przepis można wykorzystać jako dodatek do kanapek, ale i jako

Moja smaczna kuchnia
Sernik na zimno w kolorach lata 362

Czas przygotowania 4 godziny Składniki Spód sernika: 130 g ciastek owsianych 70 g rozpuszczonego masła 40 g płatków migdałowych Masa serowa: 700 g mielonego twarogu 250 g mascarpone 200 g cukru pudru 3 łyżki żelatyny 250 g malin 250 g borówki amerykańskiej Do dekoracji: płatki migdałów maliny Wykonanie: Ciastka wkładamy do blendera i miksujemy z masłem, dodajemy płatki migdałowe(...)wyklejamy masą ciasteczkową dno tortownicy mocno dociskając. Tortownicę wkładamy do lodówki. Żelatynę zalewamy gorącą wodą, mieszamy aż się rozpuści i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W misce miksujemy sermascarpone i cukier puder. Do lekko przestudzonej żelatyny dodajemy 2  łyżki masy serowej i mieszamy. Zahartowaną żelatynę dodajemy do pozostałej masy serowej, cały czas miksując. Masę serową dzielimy

Kulinarne przygody Gatity
Tagliatelle ze szpinakiem, piersią kurczaka i orzechami 162

Składniki: Makaron tagliatelle 400 g opakowanie serka mascarpone 250g czosnek 2- 3- ząbki świeży szpinak 500 g. pierś drobiowa 1/2 sztuki orzech włoski 10 sztuk sól , pieprz, gałka muszkatołowa masełko , olej Sposób wykonania: Szpinak umyłam , osuszyłam, rozdrobniłam.  Pierś pokroiłam w mniejsze paski, orzechy wyłuskałam(...)rozdrobniłam, podsmażyłam z dodatkiem soli na niewielkiej ilości oleju, pod koniec smażenia dodałam orzechy, odstawiłam. W głębokiej patelni rozgrzałam niewielką ilość masła, dodałam szpinak dusiłam przez kilka minut. Dodałam serem mascarpone, podsmażoną pierś z orzechami, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, zagotowałam, gotowałam przez chwilę.  Makaron tagliatelle ugotowałam al dente odcedziłam dodałam do szpinaku, wymieszałam. ponownie doprawiłam

Darcia w kuchni
Sernik z amarettini i lemon curd 148

torebka  budyniu śmietankowego Dr.Oetker 2 łyżki mleka w proszku 2 czubate łyżki  lemon curd 50 g ciasteczek amarettini Krem cytrynowy: 1 szklanka śmietany kremówki 3 łyżki serka mascarpone 2 czubate łyżki cukru pudru 1 łyżka l lemon curd Posypka cytrynowa lub biała czekolada do dekoracji Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie lub na stolnicy zagnieść(...)ciasto, na wierzchu ułożyć ciasteczka. Piec w nagrzanym do 175*c piekarniku około 40 minut. Studzić przy otwartych drzwiczkach aż do całkowitego wystudzenia. Krem: cytrynowy: Dobrze schłodzoną kremówkę i ser mascarpone oraz cukier puder zmiksować do uzyskania sztywnego kremu, pod koniec dodać lemon curd i wmieszać dokładnie w masę. Udekorować kremem zimny sernik i posypać  cytrynową posypką lub startą

Wanilia i Kardamon
tiramisu z truskawkami 180

Truskawkowe tiramisu Skład niki Porcja dla czterech osób 250 gram truskawek 250 gram serka mascarpone 50 ml słodkiej śmietany 30% 3 żółtka jaj 3 łyżki stołowe cukru 150 gram podłużnych biszkoptów Sok z dwóch pomarańczy Liście mięty Gorzka czekolada (do dekoracji) Sposób przygotowania W w misie ustawionej w kąpieli wodnej ucieramy żółtka jaj z cukrem (uważając aby temperatura nie była(...)zbyt wysoka i by jajka się nie ścieły). Do utartych jaj dodajemy ubitą słodką śmietanę, całość mieszając podgrzewamy do momentu aż masa zgęstnieje. Utartą masę studzimy a następnie dodajemy ser mascarpone i odstawimy do lodówki na dwie godziny, pozwalając masie stężeć. Wyciskamy sok z dwóch pomarańczy, dodając do niego (ewentualnie) odrobinę likieru. Zanurzamy w soku biszkopty (krótko) i układamy

Miód i pieprz
,,Truskawkowe szaleństwo stracciatella’’ 127

zatopionymi w niej truskawkami to prawdziwy raj dla podniebienia. Dzięki życzliwości marki Garneczki.pl i marki Master Cook Handel w mojej kuchni powstał ten truskawkowy deser. Składniki: 10 dag serka mascarpone 100 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru z wanilią ( kupiony tutaj ) tabliczka startej czekolady mlecznej 10 truskawek 1 galaretka truskawkowa około 75g ( kupiony tutaj ) 100g herbatników czekoladowych (zmielone(...)układamy na spód miseczek. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i ostudzamy. Tężejącą galaretką zalewamy na ułożone truskawki i wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Ser mascarpone miksujemy ze śmietaną i cukrem pudrem. Gotową masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy startej czekolady i delikatnie mieszamy. Na stężałą galaretkę wykładamy masę straciattele

Podróż w kulinaria