Zapiekane piersi z kurczaka 194Soczyste filety z kurczaka zapiekane pod pierzynką z pieczarek, majonezu i żółtego sera Pyszne i ładnie wyglądające danie, którym zaskoczysz bliskich. Przygotowanie nie wymaga zbyt
Kulinarne S.O.S.
strucla serowo makowa 624składniki na ciasto: 200 – 250 g mąki 100 g białego sera 50 g oleju 60 ml mleka 2 żółtka 50 g cukru 1 łyżeczka cukru
Domowy Smak Jedzenia
Calzone z kiełbasą 339450 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki drożdży suchych (8 g) 2 łyżki oliwy z oliwek 250 ml ciepłego mlekaNadzienie:1/2 kg
Świat Domowej Kuchni
Zupa krem z pieczonego kalafiora 255ząbek czosnku 2 łyżki domowego koncentratu drobiowego 4 fileciki anchois skórka otarta z połowy cytryny 1/5 łyżeczki białego pieprzu 1/5 gałki muszkatołowej sól do smaku Do podania 1/2 pęcz k a szczypior k u grubo posiekanego 4 łyżki startego ser Grana Padano grzanka
SzczyptaSmaQ
Zapiekanka ziemnaczana z mięsem mielonym 274Dziś pomysł na obiad z piekarnika - szybki, nieskomplikowany i pyszny. Przepis znalazłam u Margarytki.Składniki:6-8 średnich ziemniaków250 g mielonego mięsa1 duża cebula1 jajko
Kuchnia domowa Ani
Naleśniki z serem 170śniadań- naleśniki! Podsmażane naleśniki z białym serem, to niewątpliwie mój smak dzieciństwa. Naleśniki bardzo często były u Nas w domu, być może dlatego, że moje dzieciństwo to końcówka lat 80 tych i początek 90 tych, a wtedy większości z Nas się nie przelewało, w sklepach nie było też nic ciekawego. Dlatego dżemy domowej roboty i naleśniki, królowały w każdym domu(...)Same dżemy to już było coś pysznego, bo przygotowywane domowymi sposobami, z owoców z własnego sadu i ogródka. Dżem truskawkowy pachniał jak truskawka zerwana z krzaczka, rarytasem były dżemy jeżynowe czy powidła śliwkowe. Najczęściej jadłam dżemy z jabłek, bo w sadzie było kilka drzew z tymi owocami. I pamiętam moją ukochaną papierówkę, jak się czekało na te pierwsze jabłka! Nigdy
SMYKWKUCHNI
Piernikowe kuleczki z bakaliami – deser bez pieczenia 249herbaty. Idealny na jesienne szare dni. Do przygotowania deseru możecie wykorzystać zeschłe pierniczki. Ja znalazłam kilka takich kupnych, zapomnianych pierniczków w szafce. No cóż… rodzina zdecydowanie bardziej woli domowe pierniczki np. z tego przepisu ( klik ). Podane składniki są na małą porcje kuleczek, ilość można zwiększyć. Piernikowe kuleczki z bakaliami możecie obtoczyć w cukrze pudrze lub zanurzyć w czekoladzie. Spróbujcie(...)porcje kuleczek, ilość można zwiększyć) 100 g pierniczków bez polewy i lukru* 2 łyżki miodu wielokwiatowego – do nabycia w Yerba MaTe 24 około 2-3 pełne łyżki białego sera (kremowy) 2 pełne łyżki rodzynek** – do nabycia w Yerba MaTe 24 opcjonalnie cukier puder do obtoczenia części kuleczek * wspaniały sposób na wykorzystanie zeschłych pierników ** można dodać również inne bakalie
Słodkie okruszki
Jak smakuje Paryż w weekend 233często jedzą kanapki z lejącym się zółtkiem jaja, do czego konieczny jest nóż i widelec, to w bistro również dostaniemy Croque-monsieur, czyli francuski tost z szynką i serem, to coś co trzeba zjeść. Jeśli trafimy do dobrej kafejki i będziemy mieli szczęście to dostaniemy croque-monsieur zrobione z pain levain czyli chleba na zakwasie lub nawet pain Poilâne(...)jeśli chcemy zwiedzać, z pomocą przychodzą wspomniane boulangerie czy pâtisserie, tam można dostać prawdziwego oczopląsu, a zapach rozkłada nas na łopatki. Wszechobecne są świeże bagietki z domowymi wyrobami wędliniarskimi, typowymi dla Francji rzecz jasna, przeróżnymi pate , słynną jambon de Paris czyli gotowaną szynką, czy kawałkami konfitowanej kaczki. Absolutnie pyszne guiche fromage, mnie udało się zjeść
Słodki Kompromis
SAŁATKA Z TUŃCZYKA 214sałatki, ale nie te nafaszerowane sklepowym majonezem, czy ketchupem. Najlepiej z domowym sosem, na świeżo, lekko i pożywnie. I właśnie moje dzisiejsza propozycja taka jest. Sałatka z tuńczykiem polana słodko-kwaśnym sosem. Częstujcie się! Składniki: puszka tuńczyka mix sałat oliwki żurawina ulubione orzechy ( u mnie nerkowca) ser kozi Sos 1 łyżka musztardy klasycznej 1 łyżka płynnego
Kukuleczki
100 przepisów na Sylwestra 1368które zachwyciły podniebienia podczas mojego gotowania na żywo, dipy i świeże, domowe pieczywo z patelni gotowe w kilka minut! Udanej zabawy w kuchni i na parkiecie! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami
Moja smaczna kuchnia
Krem z pieczonych pomidorów z pesto i mozarellą 199towarzystwie chrupiacych grzanek. * Pesto (można użyć gotowego, ale polecam zrobić domowe): 1 doniczka bazylii (uzywamy samych listków), można użyć 50:50 liści bazylii i szpinaku 1 mały ząbek czosnku 2 łyżki orzeszków pinii lub ziaren słonecznika podprażonych na patelnii 10 g startego parmezanu lub innego twardego sera ok 70 ml oliwy sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki blendujemy
Zawsze głodna!
Lekkie śniadanie - pieczywo Wasa z mozzarellą 214mnie 3 zboża twarożek naturalny - polecam Turek Figura ser mozzarella light - 10% fat Saputo czarne oliwki ruccola pomidorki koktajlowe oregano Do dzieła: Przygotowanie banalnie proste :) Wasę smarujemy grubo twarożkiem, układamy na nim garstkę ruccoli, plastry mozzarelli, pomidorki, oliwki i wszystko oprószamy oregano :) Do tego domowe latte ze spienionym mlekiem i od razu poranek nabiera
Spektrum Smaku
Bułeczki owsiane 239Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne bułeczki z płatkami owsianymi i miodem. Są bardzo puszyste i mięciutkie. Pasują do dżemów, wędlin czy serów
Marta Gotuje
Domowy twaróg 221wyszło, nie zmarnowałabym tyle pysznego mleka. Domowy twaróg Składniki: świeże mleko krowie. Rekwizyty: garnek z dość grubym dnem; gaza; sitko. Zaczynamy. Do garnka wlewam świeże mleko, odstawiam w ciepłe miejsce na trzy dni do czasu aż się zsiądzie. Ważne jest aby warzyć ser w tym samym garnku, w którym się zsiadło. Codziennie
Życie na widelcu
PESTO BAZYLIOWE 213Domowe pesto z bazyli i orzechów nerkowca. Z dodatkiem czosnku, oliwy z oliwek i tartego parmezanu. Czysta klasyka. Pesto ma uniwersalne zastosowanie. Idealnie pasuje jako sos do makaronów czy sałat, pięknie komponuje się z mięsem czy serami. Jest świetnym i zdrowym zamiennikiem tradycyjnego masła na kanapki, ja sama bardzo często używam pesto jako główne smarowidło pieczywa. Orzechy użyte do niego
Słodko-Słony Świat Ilony