ser biały - 9461 przepisów (strona:523/631)

TU I TAM nr 29. Niech króluje czosnek! Pieczony. I galaretka 183

bankiecie Platona więcej jedzono czosnku niż kremu śmietankowego!".  Dwa tysiące lat po tym filozofie i dwa tysiące kilometrów na północ William Shakespeare zapewniał " wolałbym w wiatraku żyć serem i czosnkiem niż zapychać się ciastkami!".   Upodobanie do czosnku wywodzą Marsylczycy od Hipokratesa i Homera. Wielki doktor, idąc śladem Egipcjan, uważał czosnek za potężne lekarstwo, niemal panaceum. A Homer(...)GALARETKA Z PIECZONEGO CZOSNKU /przepis z książki Ball Complete Book of Home Preserving - klik/ 3 średnie główki czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 1 szklanka wytrawnego białego wina 2/3 szklanki wody 1/2 szklanki białego octu balsamicznego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu delikatnie rozgniecionych 3 łyżki soku z cytryny 3 szklanki cukru ok. 25gr pektyny owocowej Z każdej główki

KUCHARNIA
Puszysta babka trójkolorowa na oleju 110

się upiecze. Będzie pysznym ciastem nie tylko w czasie Wielkanocy, ale również świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy. Babka ładnie wyrasta, jest miękka i wilgotna. Za sprawą trzech warstw: białej, kakaowej i cappuccino bardzo ładnie wygląda.     Składniki na puszystą babkę na oleju: 250 g mąki pszennej typ 450 (2 szklanki) 5 jajek rozmiar L 200 g drobnego cukru(...)babka trójkolorowa na oleju Zobacz inne przepisy na ciasta na ciasta na Wielkanoc: Puszysta babka na oleju Babka zebra Domowy sernik z wiaderka – prosty i szybki przepis Sernik bez sera na kruchym cieście Sernik Oszukaniec z jogurtu greckiego .pf-button.pf-button-excerpt { display: none; } Artykuł Puszysta babka trójkolorowa na oleju pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Niskokaloryczne i tradycyjne polskie ciasta 145

ciasta pochodzi od imienia księżnej Charlotte. Pyszny polski sernik Drugim typowo polskim i bardzo cenionym ciastem jest sernik . Sernik jest ciastem deserowym. Głównym składnikiem sernika tradycyjnego jest gruba warstwa sera z rodzynkami, skórką z pomarańczy i wanilią. Oraz cienki spód z ciasta półkruchego lub kruchego. Różne są rodzaje serników. Może to być sernik pieczony, albo sernik na zimno. Albo nawet(...)się z polecanymi przepisami, gdzie opisaliśmy także kaloryczność: Proste ciasto czekoladowe z jabłkami i kakao Ciasto porzeczkowe pod maślaną kruszonką Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi Maślany mazurek wielkanocny z białą czekoladą Biszkopt z galaretką i świeżymi truskawkami Szarlotka sypana – najprostszy jabłecznik świata Tarta z mascarpone i ciemnymi owocami leśnymi Puszysty sernik z rosą na kruchym maślanym spodzie Amerykańska szarlotka

ProstePesto.pl
Ciasto cukiniowe z kaszą orkiszową, bobem i kalafiorem 216

Składniki na okrągłą formę o średnicy ok. 26 cm: 200 g kaszy orkiszowej  pełnoziarnistej, ok. 650 g młodej cukinii (bez pestek), 300 g świeżego bobu, 1 duża biała cebula, 3 ząbki czosnku, ok. 400 g różyczek świeżego kalafiora, 3 łyżki oleju rzepakowego, garść posiekanej zielonej pietruszki, garść posiekanego szczypiorku, 2 łyżki posiekanego lubczyku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku(...)Wierzch przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40 min. 10 min przed końcem pieczenia, zdejmujemy papier. Ciasto przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Gorące ciasto można posypać, drobno startym serem żółtym

Moniki Smakołyki
Meat&Go 166

dotarłam od razu po otwarciu? Otóż nie! Zdążyłam być wszędzie, tylko nie tam. I nadszedł dzień, kiedy znajomy zarządził panel degustacyjny i wkroczyłam do świątyni mięsożerców. Jeśli spodziewacie się białych obrusów, kelnerów w żabotach, kryształów, deserów i karty na 74769 pozycji, to nawet nie wchodźcie. To nie jest miejsce dla delikatnych. To nie jest kolejny i wymęczony burger(...)mnie zbędnym dodatkiem są kiszonki. Wystarczyłby sam boczek. Jeśli jednak boczek to dla Was „too much”, to spróbujcie kanapki Reuben. Reuben to dużo pysznej i soczystej wołowiny, kapusta, ser szwajcarski i sos. To wszystko zamknięte w dwóch tostach. W Meat&Go Reuben jest zrobiony w sposób, który wielbię – niby wszystko wymieszane a tworzy fajną całość i czujecie poszczególne

ladykitchen
Mielone z indyka w szynce szwarcwaldzkiej z porem i niespodzianką 181

opakowania szynki szwarcwaldzkiej (2 x 100 g) 1 mała cebula biała część niewielkiego pora 1 średnia papryczka chilli (u mnie zielona tym razem) 2 duże ząbki czosnku 100 ml białego wina olej/oliwa starty na drobnych oczkach parmezan opcjonalnie Na patelnię wlewamy olej/oliwę i rozgrzewamy. Na gotową patelnię wrzucamy pokrojoną drobno cebulę, po chwili dodajemy pokrojony drobno por, całość chwilę(...)patelnie z rozgrzanym olejem i smażymy po 4-5 min z każdej strony. Czas zależy od wielkości i grubości naszych kotletów. Na samym końcu posypujemy parmezanem lub innym serem. Podajemy np z brokułami z serem bałkańskim z tego przepisu

Piekielna Kuchnia Pati
Russskieeee... (pierogi) 181

Dusimy do zeszklenia cebuli. W tym momencie dodajemy pieprz - temperatura smażeniny sprawi, że aromat pieprzu będzie bardziej intensywny.Odkładamy 3 łyżki a resztę studzimy. Następnie należy ze sobą połączyć ser, ziemniaki i przestudzone skwarki z cebulą. Doprawić solą. Farsz wyrobić i odstawić na 15 minut do "przegryzienia się". Na ciasto: ( jest to moje uniwersale ciasto na pierogi, wg mnie najlepsze(...)możliwe, gotujmy w kilku porcjach. Gotujemy około 3-4 minut od momentu wypłynięcia. Aby się upewnić, że ciasto się ugotowało po przekrojeniu pieroga nie może być w cieście widocznej białej "kreski". Ciasto musi mieć kolor jednolity. Gotowe pierożki polewamy odłożoną wcześniej słoninką z cebulką. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Grzane wino z rumem 100

Grzane wino z rumem przepis na glogg szwedzkie grzane wino.  Grzane wino z rumem czyli glogg to aromatyczna, wzmocniona rumem, brandy, porto lub wódką, wersja

Cztery Fajery
Chleb 'wellness' z tygrysią skórką 121

  Przepis Iginio Massariego z książki "Non solo zucchero, vol. 2".  Zaczyn na Lievito Madre: 25 g sztywny zakwas pszenny typu Lievito Madre o hydratacji

Przepisy na domowy ser i chleb
SERNIK CASSIS Z MUSEM PORZECZKOWYM I ŚMIETANOWĄ PIANKĄ 122

Sernik to zdecydowanie moje ulubione ciasto! W naszej styczniowej serii przepisów NA SŁODKO ZE SWEET DECOR nie może go zabraknąć. Dziś przygotowałam dla Was przepis na

Ostra na Słodko
Wegański chleb na bazie ziaren i bakalii 200

zrzuceniu zimowej "skorupy" w postaci powiedzmy- kilku kg. Może do najtańszych nie należy, bo jednak bakalie troszkę kosztują, ale raz na dwa tygodnie będę modyfikować, urozmaicać i zastępować nim białe pieczywo. Dodatkowo ograniczę słodkości, troszkę się poruszam więcej... Zobaczymy na święta czy waga choć trochę drgnęła... w dół oczywiście! Trzymajcie kciuki ;)  A przepis zapiszcie zarówno mój jak i Doroty(...)minut. Studzimy najlepiej całą noc i dopiero następnego dnia kroimy. Chleb taki z racji wielu ziaren troszkę się kruszy, ale jest to rzeczą normalną. Doskonale smakuje z sałatą, plastrem sera lub szynki, ale to już oczywiście wersja dla mnie, nie dla wegan ;) Smacznego

Kuchnia w czekoladzie
Snickers Brownie jak z Coffee Heaven 511

trafiłam na   ten przepis http://uheleny.com/?p=910 . Postanowiłam , że za pierwszym razem wykorzystać sprawdzony sposób i zrobiłam krem wg. przepisu autorki bloga. Następnym razem może po eksperymentuję z białą czekoladą. Koniecznie spróbujcie ! Uwaga bo to ciasto uzależnia J Snickers Brownie jak z Coffee Heaven               Składniki: Brownie(...)razem z karmelem   zmiksować na gładką masę.   Orzechy włożyć do worka i rozbić dość drobno tłuczkiem. Pamiętamy aby część z nich zostawić do polewy. Dodać do masy ser mascarpone oraz orzechy. Wymieszać na gładki krem. Przygotować polewę. Masę kajmakową podgrzać w rondelku z grubym dnem, dodać mleko. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa stanie się

Mania Gotowania
Tiramisu made by MP. 331

Po długiej nieobecności związanej z dodatkowymi obowiązkami i brakiem czasu na cokolwiek powracam do Was kochani z pysznym deserem -tiramisu.  chciałam zrobić je oryginalnie, ale

Malinowe Pocałunki
Tarta ze szparagami i buraczkami 198

szparagach powiedziano już chyba wszystko. Sezon obfitował w różne wariacje i kombinacje. Tradycyjnie olano szparagi białe i skupiono się na masowej konsumpcji szparagów zielonych. Szał szparagowy przyćmił inne cuda nieśmiało pojawiające się na straganach. Szukając czegoś, co pasowałoby do szparagów, a nie byłoby boczkiem i jajkiem w koszulce, mój wzrok padł na botwinę. Botwina w Polsce to głównie chłodniki(...)dół. Studzimy. Na farsz: pęczek zielonych szparagów buraczki z jednego pęczka botwiny dwie łyżki masła łyżkę miodu łyżkę octu jabłkowego 300 ml kwaśnej śmietany 3 jajka 3 łyżki ostrego sera, startego na drobnych oczkach ½ pęczka koperku jedna czerwona cebula pokrojona w piórka. Buraczki porządnie myjemy, przekrawamy na pół i wrzucamy do wrzącej wody doprawionej solą i cukrem. Blanszujemy około

ladykitchen