seler - 8745 przepisów (strona:229/583)

Gulasz warzywny 153

obiady przyjęłam to jako miłą odmianę. Podany być musi koniecznie z kaszą, lekko, zdrowo, kolorowo. :-) I co ważne, z sezonowymi warzywami. 2 duże cebule 2 cukinie 4 czerwone papryki seler naciowy 4 marchewki 1/2 główki kapusty 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka 1. Cebule kroimy w kostkę podsmażamy na rozgrzanym oleju. 2. Cukinię kroimy(...)dość grube półplastry, marchewkę w plastry, paprykę w kostkę, seler naciowy i kapustę siekamy.  3. Wszystkie warzywa dorzucamy do cebuli, podsmażamy przez około 15 minut.  4. Całość dusimy przez około 40 minut, do miękkości warzyw, co jakiś czas podlewając wodą.  5. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze chwilę. Podajemy z kaszą

Szefowa kuchni
Stek wołowy w sosie jeżynowym 169

wołowego 2 łyżki octu balsamico 2 łyżki galaretki jeżynowo-jagodowej* 1 ząbek czosnku, zmiażdżony 120 g jeżyn + kilka do ozdoby Składniki na puree selerowe: 3 ziemniaki 1/2 korzenia selera 1 łyżka masła sól Do podania: buraczki lub brokuły CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania puree: ziemniaki i seler obieramy i kroimy na równe kawałki

My Culinary Art
Zupa krem z kalafiora z chili, tymiankiem i koperkiem 199

białka, 2 g tłuszczu, 31 g węglowodanów oraz 9,5 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Dla 4 osób. 1 średniej wielkości kalafior 1 pęczek włoszczyzny (marchew, korzeń pietruszki, por, seler, natka pietruszki) 2 cebule 2 średniej wielkości ziemniaki 4 ząbki czosnku 1 - 2 papryczki chili 1 pęczek posiekanego koperku kilka gałązek świeżego tymianku 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 listki laurowe(...)ziarenka ziela angielskiego 6 - 8 ziarenek pieprzu sól, pieprz do smaku 4 łyżki jogurtu naturalnego do zabielenia 4 łyżki płatków jaglanych do podania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Marchew, pietruszkę, selera myjemy i obieramy. Cebulę obieramy i przypiekamy na palniku. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy wodą, dodajemy czosnek, gałązki tymianku, listki laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Doprawiamy lekko solą. Gotujemy wywar na małym

W kuchni Katie
Genialna zupa vege z cukinii 128

brak mięsa, ale cóż kuchnia serwowała dzisiaj zupę cukiniową z grzankami czosnkowymi więc kto głodny to do łyżek :). Składniki: 3 małe cukinie lub 1 duża 2 marchewki liść selera mała pietruszka 2-3 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz olej Grzanki: 4 kromki chleba bez skórek 3-4 ząbki czosnku oliwa lub masło 1. Jeśli macie małe cukinie(...)się zeszkli dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, smażymy razem kilka minut, aby ziemniaki też się przyrumieniły. Następnie dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę oraz marchewkę, pietruszkę i seler, zalewamy wodą, dodajemy sól i pieprz, dusimy razem przez ok. 30 minut. 3. Rozgotowane warzywa dokładnie blędujemy na gładką masę, doprawiamy do smaku i jeszcze chwile razem gotujemy. 4. Kromki chleba

Apetyczna babeczka
Zupa w 30 minut 129

Składniki 3 łyżki oleju lub masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 marchewki, pokrojone w kostkę 2 łodygi selera naciowego, pokrojonego w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka tymianku, posiekanego 1/4 szklanki mąki (lub mąki ryżowej ) 2 szklanki bulionu mięsnego ,lub warzywnego 2 szklanki mleka około 700 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę 230g szynki, pokrojonej w kostkę 1 szklanka(...)kukurydzy sól i pieprz do smaku Wykonanie Rozgrzać olej na dużej patelni na średnim ogniu, dodać cebulę, marchew i seler i gotować do miękkości, około 8-10 minut. W rondelku wymieszac mąke ,posiekany czosnek i tymianek i wszystko prażyc na złoty kolor okolo 2-3 minuty. Następnie powoli łączyc z bulionem do calkowitego wymieszania  .Szynke podsmażyć ,aby była lekko

w mojej kuchni
Krem z dyni i z mleczkiem kokosowym 141

dbających zdrowe odżywianie oraz o linię. Koniecznie jedzmy więc potrawy z wykorzystaniem dyni. Mniam! Krem z dyni i z mleczkiem kokosowym Składniki: średnia dynia, 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por, 2 ziemniaki, cebula, 2 ząbki czosnku, łyżeczka imbiru, 1/2 łyżeczki curry, liść laurowy, 3 ziela angielskie, sól, pieprz, 100 ml mleczka kokosowego. Wykonanie: Marchewki, pietruszki, selera i pora obieramy

paapilotkaa
Kotlety z dyni 134

ostra papryczka habanero (tu żółta) - 4-5 łyżek mąki pszennej - 1 łyżką mąki ryżowej - 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego - 2 łyżeczki sezamu (do masy) - odrobina świeżej natki pietruszki, liści selera oraz bazylii - 2 łyżki pokrojonego drobno koperku Przyprawy: - sól, pieprz i pieprz ziołowy do smaku - pół łyżeczki kurkumy - pół łyżeczki wędzonej papryki + sezam i siemię lniane (całe) do panierki (opcjonalnie(...)kroimy w drobną kostkę. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy cebulę - czekamy, aż się zeszkli. 3. Następnie do cebuli dorzucamy posiekaną drobno natkę pietruszki, liście selera, koperek i bazylię oraz naszą startą wcześniej dynię. Dorzucamy również pokrojoną w drobną kostkę papryczkę habanero oraz zwykłą paprykę. Dodajemy wszystkie przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, kurkumę, wędzoną paprykę) oraz

Bananowe Pole
Zupa paprykowa 138

względu na dzieci nie robiłam zbyt pikantnej, ale Wy możecie doprawić według własnych potrzeb. Składniki: 1 kość szyja z indyka 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 4 średnie ziemniaki 2 średnie czerwone papryki 400 g  tomatery (sos pomidorowy) 1 cebula 200 ml kwaśnej śmietany 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki płatki chilli(...)sól pieprz Do garnka włożyć szyję z indyka i zalać 3 litrami wody dodać marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodać liść laurowy , ziele angielski , sól .  Gotować do miękkości warzyw. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na maśle po czym dodać paprykę drobno pokrojoną i chwilę smażyć wlać do garnka z zupą. Wlać tomaterę doprawić chilli, solą

O kuchni z uczuciem
risotto z owocami morza 149

najbardziej wyrafinowane podniebienia. składniki  dla czterech osób 1-1,5 kg owoców morza 1 szklanka ryżu do risotto 2 papryki 1 cebula 4-5 ząbków czosnku 3 łodygi selera naciowego 3-4 łyżki wazowe wywaru rybnego lub warzywnego 8 łyżek oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz natka pietruszki szczypior sposób przygotowania Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę(...)minuty i dodajemy ryż. Ciągle mieszając smażymy ryż, aż z białego zmieni kolor na szklisty, wtedy dolewamy dwie łyżki wazowe wywaru. Zagotowujemy bulion z ryżem, dodając kolejno kawałki pokrojonego selera naciowego, oraz pokrojoną w paski paprykę, całość w mirę potrzeby, podlewamy kolejnymi łyżkami bulionu. Gotujemy risotto około dwudziestu minut, stale pilnując by się nie przypaliło.  Pod koniec gotowania, wkładamy

Miód i pieprz
Kapuśniak na wędzonym boczku 131

kapuśniak jest serwowany podczas tradycyjnych poprawin – „stawia weselników na nogi”. Składniki: 50 dag kiszonej kapusty, 40 dag wędzonego boczku, 5 – 6 ziemniaków, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, kawałek selera, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, majeranek, kminek, maggi, 2 łyżki mąki Sposób przygotowania: Marchew, pietruszkę, seler obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać przekroić na pół i przypalić

Nie tylko w kuchni
Tradycyjna sałatka jarzynowa 170

najzwyklejszą sałatkę jarzynową z majonezem. Bardzo lubię ją przygotowywać w tej postaci, bez zbędnych składników. Najczęściej podaję ją z wędliną i świeżym pieczywem. SKŁADNIKI: 4 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 puszka groszku konserwowego 4 jajka 5 łyżek Majonezu Kieleckiego WSP Społem sól pieprz PRZYGOTOWANIE: 1. Marchewkę, pietruszkę i seler gotuję do miękkości. Obieram i kroję w drobną kostkę. Groszek

Tradycyjna kuchnia Kasi
Marynowana cukinia w zalewie curry 118

ogórków. Składniki: ok 2.5 kg cukinii 7 szklanek wody 1,5 szklanki octu 2 szklanki cukru 1 czubata łyżka curry   1 łyżka soli gorczyca seler naciowy  cebula Przygotowanie: Cukinię myjemy a następnie kroimy na półplasterki bądź takie cząstki, które swobodnie zmieszczą nam się do słoików. Pestki wydrążamy. Na dno każdego słoika wsypujemy parę ziaren gorczycy oraz(...)plastrze cebuli. Następnie wkładamy cukinię do wyparzonych słoików. Na wierzch kładziemy po listku selera naciowego. Przygotowujemy zalewę - łączymy ze sobą wodę, ocet, cukier, sól oraz curry. Wszystko zagotowujemy. Zalewamy cukinię ciepła zalewą, zakręcamy, a następnie pasteryzujemy słoiki przez 10-15 minut. Słoiki po pasteryzacji odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego

Taste Therapy
Rosół z makaronem 196

auto'); ga('send', 'pageview'); ROSÓŁ Z MAKARONEM Składniki na rosół: - dowolne mięso z kurczaka (najlepiej bardziej tłuste części - skrzydełka, nogi etc.) - 3 marchewki - 1 pietruszka - 1 cebula - kawałek selera - 1 por - 2-3 liście laurowe - 4-5 ziarenek ziela angielskiego - 4-5 ziarenek pieprzu kolorowego - sól Przygotowanie rosołu: Cebulę obieramy i opalamy. Marchew, pietruszkę i selera obieramy i kroimy

Życie zamknięte w smaku
Marokańska zupa pomidorowa na zdrowy lunch 134

nadchodzące słoty potrzebuję cieplejszego klimatu. Dlatego proponuję Wam rozgrzewający marokańską zupę, którą przygotujecie w 15 minut. Składniki dla 2 osób: 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1-2 łodygi selera naciowego 1 łyżka oliwy lub klarowanego masła 1 suszona papryczka chili może też być chili w płatkach lub pieprz kajeński 1 łyżeczka kuminu 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego(...)pomidorów sok i skórka z 1/2 cytryny 1-1 1/2 szklanki wody 3/4 puszki ciecierzycy ciecierzycy (ok. 160g) 1/2 łyżki miodu 25 g suchej kaszy kuskus Cebulę, czosnek i seler posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dorzucić posiekane warzywa. Podsmażyć na małym ogniu przez 5 minut. Dodać chili, kumin, cynamon, kardamon, kurkumę, słodką i ostrą paprykę. Zamieszać, podsmażyć

Pełny talerz

Proponowane wyszukiwania