 Schab w sosie chrzanowym i dylemat kulinarny 280
Schab w sosie chrzanowym i dylemat kulinarny 280sposobów przyrządzania schabu? I większość z nich nadal czeka na mnie? Schab w sosie chrzanowym łatwe dla 2 osób Ok 40 minut Składniki * 3-4 plastry schabu jak na schabowe * majeranek * 2 ząbki czosnku * papryka słodka * pieprz * sól Sos * kopista łyżeczka chrzanu ze słoiczka * 2łyżki śmietany * pól kubka wywaru wołowego - u mnie z kostki * łyżeczka skrobi kukurydzianej lub mąki
sierotka maRysia w kuchni Wieprzowina regionalna – doceń smak tradycji – szkolenie 272
Wieprzowina regionalna – doceń smak tradycji – szkolenie 272było świetne - chyba nigdy nie jadłam tak soczystego i delikatnego mięsa - po prawdzie to nawet nie zdawałam sobie sprawy z tego, że wieprzowina może być tak delikatna... Zwyczajny polski schabowy zrobiony z mięsa świnki puławskiej nabrał zupełnie nowego wymiaru - jego skórka idealnie przylegała do mięsa i co istotne - była chrupiąca (skórka schabowego z mięsa przemysłowego nie będzie taka gdyż zawiera
sierotka maRysia w kuchni Kuchnia Improwizowana na X Lubelskim Festiwalu Nauki 202
Kuchnia Improwizowana na X Lubelskim Festiwalu Nauki 202alginian sodu . Uczestnicy pokazu mogli sami zrobić malutkie kuleczki z jogurtu naturalnego, które przypominały zminiaturyzowane kuleczki sera mozzarella lub tabletki. Odważni mogli zobaczyć jak zrobić lody o smaku kotleta schabowego - i co najważniejsze - spróbować tego! Z innych wariacji na temat zastosowania ciekłego azotu można było przekąsić: chrupiącą z zewnątrz, mrożoną świeżą bazylię , interesującą w strukturze bitą śmietanę - z zewnątrz zimna(...)wyciągnięty z alginianu sodu Każdy mógł spróbować własnych sił w improwizowanej kuchni Ciekły azot odpowiadał za efekty specjalne Zainteresowanie słuchaczy przeradzało się w degustacje Resztki lodów o smaku kotleta schabowego Bazylia zamrożona w ciekłym azocie Pierwsze koty za płoty Każdy chciał spróbować mrożonej w ciekłym azocie bitej śmietany... ... nawet ja Pianka z kawy Polędwiczka wieprzowa przygotowaną metodą sous-vide
Right Behind The Kitchen Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek 184
Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek 184przygotowywany ze schabu (sznycel po wiedeńsku) , a czasami nawet i z łoaptki. I taki też serwują w restauracji Schnitzelwirt. Uwaga! Zamówiony sznycel po wiedeńsku to dwa ogromne kotlety schabowe , które spożywa się często z sałatka ziemniaczaną, kapustą czerwoną, białą kapustą kiszona i białą fasolą. Zamawiając jakąkolwiek potrawę w tym miejscu należy mieć na uwadze to, iż porcje są naprawdę
Right Behind The Kitchen Zupa ziemniaczana (kartoflanka) 712
Zupa ziemniaczana (kartoflanka) 712rodzinka nie wyraża z tego powodu entuzjazmu. Jednak powiem Wam tak po cichu, że mój mąż jest takim smakoszem ziemniaków, że taką zupę zjada. Ja zrobiłam zupę na kościach schabowych, na których było sporo mięsa i każdy otrzymał zupę z wkładką mięsną, bo przecież takie są najlepsze. Składniki: 1 kg kości schabowych 2 l wody 1 cebula 1 łyżka masła
O kuchni z uczuciem zraziki musztardowe 205
zraziki musztardowe 205Prosty i niedrogi sposób na niedzielny obiad. Jeśli znudziły Wam się tradycyjne schabowe, spróbujcie schabu w tej wersji. Smakują pysznie z kluskami śląskimi, kaszą lub ziemniakami i surówką. Składniki: 5 plastrów schabu bez kości 3 łyżeczki łagodnej musztardy 2 ogórki konserwowe 2 cebule sól morska pieprz 2-3 łyżki oleju Mięso rozbić tłuczkiem przez woreczek
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia Patelnia z powłoką Teflon™ Platinum Plus w mojej kuchni 225
Patelnia z powłoką Teflon™ Platinum Plus w mojej kuchni 225duży plus dla naczyń Ambition . Teflon™ Platinum Plus - pozwoli nam na ograniczenie zużycia tłuszczu podczas procesu smażenia i nie będziemy mieć problemu z przywieraniem naszego schabowego :) Zmniejszone zużycie masła i innych tłuszczów zwierzęcych oznacza łatwiejsze i zdrowsze gotowanie w naszej kuchni. A przecież o to nam chodzi. Przybywa bowiem osób, które świadomie dbają o swoje(...)dlatego, że spore wymiary patelni pozwoliły na układanie kilku kawałków ryb jednocześnie. Smażyłam w gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażenie np. większej ilości kotletów schabowych też przebiegłoby sprawnie i szybko :) Ułożyłabym na patelni co najmniej 3 sztuki równocześnie. Umycie patelni po smażeniu ryb nie sprawiło mi żadnego kłopotu. Nie wiem czy postąpiłam dobrze, ale wpierw wytarłam pozostały
Proste Potrawy Bitki wieprzowe i sos pieczarkowy 161
Bitki wieprzowe i sos pieczarkowy 161pieczarek pół cebuli 200 ml śmietany 1 łyżka mąki kukurydzianej szczypta chili w płatkach majeranek pieprz ziołowy pieprz czarny Wieprzowinę pokroić w plastry i rozklepać młotkiem jak schabowe . Panierować w mące (do mąki można dodać odrobinę soli) Usmażyć z obu stron i przełożyć do rondelka, patelnię przepłukać ciepłą wodą i dodać do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę , czosnek posiekać
Gotowanie jest łatwe Schab z wędzonym serem 178
Schab z wędzonym serem 178porcje schabu 100 g sera wędzonego (oscypek lub inny) sól pieprz mąka 1 jajko bułka tarta Schab rozklepać jak na schabowe, oprószyć solą i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce nałożyć do środka w każdy plaster i złożyć w koperty, Przed panierowaniem obsypać schab odrobiną sera i panierować tradycyjnie w mące, jajku i bułce. Smażyć na rozgrzanym
Gotowanie jest łatwe Roladki z pieczarkami i pure z batata i dyni 199
Roladki z pieczarkami i pure z batata i dyni 199pure 1 batat ok 400 g tyle samo dyni ok 400 g sól pieprz 4-5 kawałków pomidora suszonego z oliwą (1 łyżka) Mięso rozbić jak na kotlety schabowe. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub drobno posiekać (odłożyć ok 3 szt), drobno pokroić również paprykę (100 g ) i cebulę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć pieczarki
Gotowanie jest łatwe Zupa z natki rzodkiewki z grillowanymi bitkami i jajkiem 187
Zupa z natki rzodkiewki z grillowanymi bitkami i jajkiem 187cebulę. Zagotować, Następnie dodać umyte i pokrojone liście rzodkiewki, Dotować aż warzywa będą miękkie. Zupę zmiksować przy pomocy blendera, zabielić śmietaną. Mięso pokroić na plastry, rozbić młotkiem jak na schabowe i dobrze wypiec na grillu lub patelni grillowej. Pokroić w kostkę. Do zupy na talerz podawać rozkrojone jajko i łyżkę pokrojonego mięsa. Można posypać ziarnami i pokropić oliwą
Gotowanie jest łatwe Rolady w grzybach leśnych 165
Rolady w grzybach leśnych 165plastrów ładnej szynki marchewka kawałek papryki cebula sól pieprz pieprz ziołowy staropolski mąka majeranek lubczyk 300 g grzybów leśnych mrożonych Mięso rozbić na cienkie plastry jak na schabowe. Marchewkę pokroić na kawałki, papryką i cebulę również. W plastry mięsa zawinąć po kawałku marchewki, cebuli i papryki, spiąć wykałaczką. Obsypać dookoła pieprzem czarnym, ziołowym i majerankiem. Otoczyć w mące
Gotowanie jest łatwe Schab po kowalsku 225
Schab po kowalsku 225łyżek tartego żółtego sera 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki keczupu sól i pieprz olej do smażenia Nie ma jak stare sprawdzone przepisy w nowej interpretacji :) Niby zwyczajne schabowe... a po dodaniu kilku sprawdzonych składników stają się zupełnie nowym daniem. Polecam wszystkim, którym znudziło się tradycyjne wydanie kotletów i mają ochototę na coś ciekawszego. Uwaga! Kotlety są dosyć syte
Świat Domowej Kuchni Kremowe zawijaski z oliwkami i jalapeno 226
Kremowe zawijaski z oliwkami i jalapeno 226Bardzo prosty przepis na szybki i efektowny obiad. 2 kotlety schabowe, dobrze rozbite garść czarnych oliwek drobno posiekanych łyżka marynowanych papryczek jalapeno drobnych posiekanych 2 łyżki Philadelphii sól, pieprz W miseczce wymieszać drobno pokrojone oliwki i papryczkę jalapeno i Philadelpnie, masę nałożyć na rozbite kotlety i zrolować. Aby zawijaski się trzymały można je spiąć wykałaczkami. Wstawić do piekarnika
Codzienne Gotowanie Kotlety pożarskie 218
Kotlety pożarskie 218zaserwowane carowi Mikołajowi I przez karczmarza Pożarskiego. Kotlety te są przygotowane z siekanego lub mielonego mięsa drobiowego, czasami z dodatkiem cielęciny i obtoczone w panierce (podobnie jak np. kotlety schabowe). Ich przygotowanie jest troszkę skomplikowane, ale dzięki kilku ciekawym zabiegom, jak np. dodanie do mięsa piany z ubitych białek sprawia, że kotlety są bardzo smaczne, lekkie i puszyste. Polecam
Codzienne Gotowanie