schab - 5600 przepisów (strona:138/374)

Cygara schabowe w sosie cebulowym 262

Moje potrawy są proste, jednakże smaczne i dobrze doprawione. Tym razem schab w cebulowym sosie, czyli pomysł na pyszny obiad. 500 g schabu Keczup pikantny Sól Pieprz 4 cebule 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki Mąka do obtoczenia 1 szklanka wody Schab kroimy w plastry 1 cm, rozbijamy tłuczkiem. Każdy plaster przyprawiamy solą i pieprzem, smarujemy keczupem. Zwijamy bardzo ciasno

VioletoweKucharzenie
Schab w sosie śmietanowo - grzybowym. 274

Składniki :                     Na 5 porcji 60 dkg schabu bez kości 15 dkg grzybów ( pieczarki, borowiki lub inne ) 250 ml śmietany 18 %  ( 1/2 szklanki ) Propozycja podania. 2 średnie cebule 1 - 2 łyżki świeżego mleka majeranek sól  pieprz czarny mielony olej(...)papryka czerwona słodka mielona Sposób wykonania :  Grzyby myjemy, kroimy na cienkie plasterki i gotujemy w niewielkiej ilości wody. Ugotowane odcedzamy i odstawiamy do odcieknięcia. Cebulę kroimy na plastry. Schab porcjujemy na plasterki, lekko tylko rozbijamy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem do smaku i smażymy na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone mięso wyjmujemy z patelni, odkładamy

Przepisy i porady kulinarne
Rolada schabowa z pieczarkami, papryką i jajkiem 204

Prosta w wykonaniu, kolorowa, krucha  i smaczna rolada schabowa z pieczarkami, paprykami oraz jajkiem. Sprawdzi się na domowych uroczystościach, ponieważ wygląda efektownie. 1,2 kg schabu wieprzowego 200 g pieczarek 2 cebule 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 jajka Przyprawa do wieprzowiny Ostra czerwona papryka Słodka czerwona papryka Sól Pieprz 2 ząbki czosnku Schab kroimy wzdłuż dłuższego boku(...)plastry, dodajemy do cebuli. Dusimy do miękkości. Papryki kroimy w kosteczkę, smażymy na osobnej patelni. Jajka gotujemy na twardo w delikatnie osolonej wodzie. Siekamy w drobną kostkę. Rozcięty schab przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do wieprzowiny oraz słodką czerwoną papryką. Po całości kolejno układamy pieczarki z cebulką, papryki oraz jajka. Zwijamy do środka, staramy się aby rolada była dość ścisła. Obwiązujemy

VioletoweKucharzenie
Pieczone mięsa: karczek, boczki, schab ze śliwką 287

przyprawy takie jakie najbardziej lubimy. Zresztą nie tylko Święta, to czas gdy pieczemy własne wędliny, bo robimy je dosyć często, choć oczywiście w mniejszych ilościach. ; Składniki : 1 kg schabu 1,2 kg boczku bez skóry do zwinięcia 0,8 kg boczku ze skórą i żeberkami 1 kg karczku 1 kg szynki  wieprzowej b/k Marynata : 2 duże główki czosnku(...)godzinach obróciłam mięso na drugą stronę i ponownie natarłam marynatą z dna naczynia.Tak postępowałam przez kolejne 3 dni. Po tym czasie mięso było gotowe do pieczen ia. Schab i szynkę upiekłam w rękawie, boczki i karczek bezpośrednio na blasze wysmarowanej smalcem.Czas pieczenia 1.5 godziny w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na  180 st.C Czas peklowania odgrywa ważną rolę zwłaszcza

Gosia gotuje
Chińskie paski schabu 474

będę mogła nazwać gotowaniem ;)) wydawało mi się abstrakcyjne. Wok! Moje odkrycie poprzedniego roku! a dania "chińskie" okazują się nie tylko banalnie szybkie w przygotowaniu, ale i jakie smaczne!! Paski Schabu na sposób chiński: SKŁADNIKI: 30 dkg schabu wieprzowego pół czerwonej papryki 1 marchewka 1 ostra papryczka chili "garść" pędów bambusa w zalewie "garść" chińskich grzybów "mun" około 5 łyżek sosu(...)nagrzany wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie po kolei wrzucać składniki od najtwardszych i potrzebujących najdłużej się smażyć, cały czas mieszając; w tym przypadku kolejność wygląda następująco: 1. schab 2. marchewka i papryka 3. grzybki, bambus, chili Smażenie całości trwa nie dłużej niż 7 minut, po tym czasie wlewamy sos sojowy a następnie roztwór z mąki ziemniaczanej i wody

smacznieinatemat
Schab w sosie cytrynowo-miętowym 228

cytryny i kolendry daje ciekawy efekt, który na pewno jeszcze nie raz odtworzę. Polecam przede wszystkim osobom znudzonym tradycyjnymi obiadkami. Z kaszą jaglaną i surówką smakowało bardzo dobrze! 360g schabu w plastrach 2-3 łyżeczki mąki Marynata: sok z całej cytryny 2 łyżki oleju 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki suszonej mięty(...)mnie suszona od Przyprawy Świata Gdynia sól, pieprz 1. W misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy sok z cytryny, olej, sos sojowy, czosnek, kolendrę i miętę (w przypadku świeżej - posiekaną). Schab myjemy i kroimy w cienkie paseczki. Dodajemy mięso do marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc. 2. Na dobrze rozgrzaną patelnię przekładamy schab

Szefowa kuchni
Schab na zimno 184

obawiam, kiedy przygotowuję pieczeń w całości, czy na pewno będzie wystarczająco soczysta i miękka. No i przeraża mnie czas przygotowania. Wczoraj jednak mit o długim gotowaniu został obalony. Polecam SCHAB GOTOWANY , aromatyczny, miękki i kruchy. Dzięki Kamila za przepis. SKŁADNIKI: 1,5 kg. schabu 0,5 szkl. soli 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki majeranku 6 szt. ziela angielskiego 3 ząbki(...)czosnku 2 liścia laurowe Pamiętajcie, że zawsze możecie doprawiać według swojego gustu, swoimi ulubionymi przyprawami. WYKONANIE: Sól, pieprz, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek- wymieszać natrzeć schab i odstawić na 3 godz. Zalać wodą i gotować 3-5 min. zostawić w tej wodzie do dnia następnego. Następnego dnia gotujemy 3 min. , zostawiamy w wodzie do wystygnięcia i GOTOWE! SMACZNEGO

Kuchnia Beaty
Schab po staropolsku 143

Rozmroziłam duży kawałek schabu. Z części zrobiłam tradycyjne schabowe, ale zostały mi jeszcze 4 kotlety. W międzyczasie byłam w sklepie i natknęłam się przypadkiem na   "przyprawę staropolską do mięs" (KNORRa). Z czystej ciekawości kupiłam ją i zrobiłam schab po staropolsku. Podałam z  zapiekanymi ziemniakami i buraczkami na zimno. Najwięcej czasu zajmuje marynowanie mięsa. Trwa to ok. dwóch godzin(...)dzięki temu mięso jest kruche. Można nie marynować, ale wówczas schab będzie suchy - przetestowałam to: dzisiaj robiłam bez marynowania, nie wkładałam do lodówki, tylko od razu włożyłam do piecyka. Jak dla mnie było zbyt suche. Składniki: 4 kotlety schabowe bez kości przyprawa staropolska do mięs (u mnie KNORR) 4 łyżki oleju Mięso umyć, odciąć ewentualne błonki i delikatnie ubić

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Schab w majeranku 172

już kolejny przepis na Naszym blogu na domową wędlinę. Schab w majeranku jest bardzo prosty do wykonania, zawsze się udaje i wychodzi bardzo smaczny.  Schab w majeranku SKŁADNIKI: 1 kawałek schabu -ok 1 kg  sól  majeranek  kilka ząbków czosnku Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Mięso nacinamy, tworząc małe

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Schab faszerowany pieczarkami i porem. 150

Składniki: 1 kg schabu w kawałku około 200 g pieczarek 1/2 pora majeranek, papryka ostra, kminek sól, pieprz olej smalec Przygotowanie:  Przez całą długość schabu nacinamy kieszeń, najlepiej ostrym i długim nożem. Mięso obficie nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Pieczarki obieramy i kroimy je na plasterki, a por w pół krążki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy(...)pieczarki oraz por. Doprawiamy solą i pieprzem.  Faszerujemy mięso i związujemy nitką, aby farsz nie wypadał. Obsmażamy schab ze wszystkich stron na smalcu, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy kminkiem, dodajemy smalcu i podlewamy troszkę wodą.  Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 1,5 godziny, polewając mięso co pewien czas sosem w którym się

Symfonia smakowa
Schab pieczony/ sos pieczarkowy/ kluseczki szpinakowe 283

Pyszny pomysł na obiad! JAGLANE KLUSECZKI SZPINAKOWO- SEROWE I PIECZONY SCHAB W SOSIE PIECZARKOWYM! składniki: SCHAB PIECZONY: - 1,6 kg schabu bez kości - różowy pieprz - oliwa z oliwek, olej rzepakowy - przyprawa do mięsa wieprzowego - tymianek Mięso zamarynuj w przyprawach i wstaw do lodówki na całą noc. Rano wyjmij z lodówki i mięso postaw na blacie tak aby osiągnęło temp. pokojową

SMYKWKUCHNI
Schab w wyjątkowym sosie 258

stwierdziłam, że spróbuję i nie żałuję najlepszy sos jaki jadłam. Czarna herbata sprawia, że wszystkie przyprawy zyskują na mocy, a sos nabiera wyjątkowego aromatu i smaku. Szczerze polecam! Składniki: schab w plastrach cebula pieczarki torebka czarnej herbaty majeranek, słodka/ostra papryka, pieprz, sól morska, vegeta , marynata do mięs 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1/3 szklance zimnej wody Zaparzamy kubek(...)ok.300 ml) bardzo mocnej czarnej herbaty. Schab lekko rozbijamy przyprawiamy papryką, marynatą z dwóch stron i wkładamy do lodówki. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w talarki, krótko smażymy na małej ilości oleju. Do tego dodajemy schab razem smażymy, mieszając i przewracając mięso by cebula i pieczarki się nie przypaliły (można smażyć na oddzielnej patelni). Dodajemy wodę i dusimy przez

NA MOIM TALERZU
Schab zapiekany pod pierzynką warzywno-serową 324

Dzięki temu stanowi idealną propozycję na leniwy niedzielny obiad lub jako danie dla gości. SKŁADNIKI (na ok 40-50 dag mięsa - porcja dla 3 osób) 40-50 dag schabu* w plastrach 30 dag pieczarek 1 papryka czerwona 2 duże marchewki 1 duża cebula 2 łyżki (czubate) majonezu 2 łyżki (czubate) keczupu 15 dag sera żółtego w kostce * zamiast schabu można(...)użyć szynki lub piersi indyka lub kurczaka, dostosowując tylko czas pieczenia do rodzaju mięsa 1. Schab leciutko rozbić, doprawić według uznania (u mnie Delikat do mięs Knorr). Odstawić do lodówki. 2. Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w piórka a paprykę w paseczki ok 3 cm. Marchew zetrzeć na tartce na dużych oczkach. Wszystkie warzywa zeszklić, poddusić oraz posolić do smaku

Kto ugości moich gości?