schab z cebulą - 1563 przepisów (strona:25/105)

Pieczeń schabowa 177

dzisiaj na blogu schab pieczony przyrządzony nieco inaczej niż zawsze prezentowałam. Przepis bardzo prosty, a efekt murowany.Smaczny na gorąco i na zimno polecam. SKŁADNIKI:  15 kg schabu bez kości 4 cebule 5 ząbków czosnku  2 łyżeczki soli zioła typu: rozmaryn, majeranek estragon, ziele angielskie, liść laurowy WYKONANIE:  Schab najpierw obgotowujemy w wodzie z dwoma łyżeczkami soli, liściem

W kuchennym oknie Ewy
Schab z cebulą 129

Składniki: 1 kg schabu karkowego 2 duże cebule 50 g masła klarowanego 6 łyżek wody sól pieprz majeranek papryka ostra papryka słodka Wykonanie: W naczyniu żaroodpornym rozgrzej masło. Do małej miseczki wsyp sól, pieprz, majeranek, paprykę ostrą, paprykę słodką i wszystko wymieszaj. Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i nacieraj mieszanką przypraw. Natarty schab pozostaw w lodówce około 15 min. Nagrzej

O kuchni z uczuciem
Schab w sosie 163

Bardzo popularny w polskim menu schab najczęściej gości na moim stole w weekendy. Mięso jem rzadko, ale ten przepis musi koniecznie być na blogu. Tradycyjny schab w plastrach, w sosie z cebulą i czosnkiem oraz aromatycznymi przyprawami. Zanim na dobre zagości wiosna na blogu, polecam na jutrzejszy obiad przepyszne mięso! Idealne z marchewką na gęsto i ziemniakami. Schab w sosie(...)własnym Składniki: 4 plastry schabu bez kości 3 łyżeczki przyprawy do mięsa wieprzowego 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 3 łyżki tłuszczu do smażenia 2 łyżki mąki pszennej sól do smaku Przygotowanie: Cebulę i czosnek obieramy. Kroimy na plasterki. Na tłuszczu podsmażamy plastry mięsa oprószone przyprawą do wieprzowiny z każdej strony, razem z czosnkiem i cebulą. Zalewamy wodą. Dusimy pod przykryciem

Moja smaczna kuchnia
Roladki schabowe. 192

Dziś mam dla Was pomysł na obiad. Roladki schabowe z kabanosem, cebulą i ogórkiem kiszonym. Wypróbujcie może Wam posmakują :) Składniki: Ładny kawałek schabu (ja miałam 800 g.) 1-2 cebule 2-3 kabanosy 2 ogórki kiszone musztarda trochę oleju do smażenia 1 ząbek czosnku Do zalania mięsa: 2 i 1/2  szklanki gorącej wody 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżeczka(...)czosnku granulowanego 1 łyżeczka majeranku 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka wegety trochę soli, trochę pieprzu Wykonanie: Schab pokroić na plastry i dość mocno rozbić. Każdy plaster posmarować musztardą, następnie ułożyć na nim kawałek kabanosa, kawałek cebuli i 1/4 ogórka. Mięso zwinąć w roladę i spiąć wykałaczkami. Tak przygotowane rolady obsmażyć na nie wielkiej ilości oleju. Cebulę

Agusiowe smakołyki
Bitki schabowe w sosie pomidorowo-paprykowym 339

jesienny obiad. Mięso rozpływajęce się w ustach i esencjonalny, aromatyczny sos pomidorowo-paprykowy, to jest naprawdę pyszne. Polecam! Składniki na 4 porcje: 8 cienkich plastrów schabu 2 mięsiste, czerwone papryki 4-5 pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku smalec/olej 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz 1 łyżka octu balsamicznego oregano suszone i świeże Wykonanie: plastry schabu rozbić(...)folii spożywczej, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące, a nadmiar strzepnąć. Smażyć na smalcu do zrumienienia. Zsunąć z patelni na talerzyk. Zeszklić na tym samym tłuszczu obraną, pokrojoną cebulę i czosnek. Po czasie dołożyć obraną, pozbawioną gniazd nasiennych paprykę, pokrojoną w paseczki i podsmażyć razem przez kilka minut do sosu można użyć pomidorów z puszki lub przygotować je samodzielnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
roladki schabowe z serem pleśniowym 249

dobrze nadziany schabik to to czego nam potrzeba. A jeżeli jeszcze pojawi się w towarzystwie aromatycznego sosu - takim daniom mówimy stanowcze tak! Składniki: - 4 plastry schabu - 150 g sera srebrzystego lazur - 2 duże cebule - duża czerwona papryka - marchewka - 4 ząbki czosnku - zioła prowansalskie - sól morska, pieprz Schab rozbijamy, ale tak, żeby nie powstały dziury. każdy plaster z jednej strony nacieramy(...)roladek, ponieważ odrobina będzie potrzebna do sosu), zakładamy brzegi i zwijamy w ciasną roladkę, spinamy wykałaczką. na patelni mocno rozgrzewamy łyżkę masła, obsmażamy roladki z każdej strony na złoto. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę, a marchew w plastry. Dodajemy na patelnię do roladek. Smażymy razem aż cebula zacznie się rumienić. Następnie dodajemy wodę, tak by zakryć 1/3 zawartości

Cook&Love
GULASZ ZE SCHABU 197

Składniki:1 kg schabu bez kości2 cebulesólpieprzliść laurowyziele angielskieśmietanka 18%kopereksklarowane masło (bądź inny dostępny tłuszcz do smażenia)Wykonanie:Schab myjemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem. Kroimy w

Walijskie Pichcenie
Jesień za pasem. Czas na KONKRET. 194

miejsce na naszym sole dla dań o rozgrzewającychwłaściwościach, sytych i gorących. Mięsa, jakieś potrawki, gulasze czy teżporządne zupy.Ewidentnie widać jesień. JAŁOWCOWY SCHAB Z WINEM. /autorski;/ 6 plastrów schabu bez kości 2 średnie cebule 1 - 2 ząbki czosnku sól, pieprz 4 ziarenka jałowca szczypta suszonego tymianku łyżeczka suszonego majeranku Schab opłukany, wysuszony, posypuję z jednej strony przyprawami, czosnkiem przepuszczonym przez praskę(...)nacieram,następnie druga strona.Cebulę obieram i kroję w piórka. Układam na patelni (najlepiej takiej nieprzywieralnej, jak ja, wtedy nie dodaję tłuszczu)  wraz z cebulą i smażę na złoto-brązowy kolor. Kiedy mięso już jest wystarczająco miękkie i ma ładną barwę, wlewam 3 - 4 szklanki czerwonego wina, dodaję jałowiec i przykrywam pokrywą, aby się mięso dusiło w winie. Kiedy

W kuchni Karmel-itki
Schab w galarecie 232

foremek, aby galaretka ładnie z nich wyskoczyła. Nic, trzeba będzie róbować dalej, a może Wam się uda, to pochwalcie się swoimi wynikami. Składniki: 600 g schabu wieprzowego b/k 500 g kurzych łapek 1 cebula 2 marchewki 1/2 średniego selera 1 nieduza pietruszka 3-4 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 3 zabki czosnku sól i pieprz do smaku 1 łyzeczka(...)jajka ugotowane na twardo Sposób przygotowania: Do garnka włożyć umyte i oczyszczone  kurze łapki. Zagotować wodę i zdjąć powstałe szumowiny. Na wierzchu ułożyć schab, obrane marchewki, selera, pietruszkę, podpieczoną na palniku cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, 2  ząbki czosnku, łyżeczkę soli. Gotować na małym ogniu  do miękkości mięsa około 1, 5 godziny. Po tym czasie galaretę zdjąć

Gosia gotuje
Schabowe roladki z grzybami w delikatnym sosie z nutą śliwki 205

pory nie wie, że tam śliwki były :D Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki:   3 grube plastry schabu 20g suszonych   grzybów 1 duża cebula 2 ziarenka jałowca Sól, pieprz do smaku 1 słoik sosu uniwersalnego ciemnego Łowicz 8 świeżych śliwek węgierek lub 4 suszone ½ łyżeczka zmielonego rozmarynu 2 łyżeczki masła klarowanego(...)łyżki mąki 3 łyżki oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Plastry schabu doprawiamy solą oraz pieprzem. Rozbijamy bardzo cienko. Grzyby namaczamy przez całą noc, a następnie siekamy drobno z cebulą i rozgniecionym w moździerzu jałowcem. Smażymy na maśle kilka minut. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Farsz nakładamy na ⅔ plastra schabu, zwijamy. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor

Kuchnia w czekoladzie
Schab pieczony w musztardzie 185

dobrego dziś na niedzielny obiad? U mnie tradycyjny schab, pieczony w sosie własnym z dodatkiem musztardy.   Składniki: 1 kg schabu 2 łyżki musztardy 2 białe cebule 2 łodygi selera naciowego 1 liść laurowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól ketchup Wykonanie: Schab opłukać, osuszyć i posmarować musztardą. Do naczynia żaroodpornego wlać ½ litra ciepłej wody, włożyć pokrojoną cebulę z selerem, liściem

Tradycyjna Kuchnia
Schab w sosie własnym 161

się dzisiaj z Wami moim przepisem na schab w sosie własnym, który ja podałam z kopytkami i surówką z buraczków. Składniki (na 6 porcji): 6 plastrów schabu (1-2 cm) (600g) 2 średnie cebule (200g) sól, pieprz olej do smażenia (50g) 1 łyżka mąki pszennej (10g) woda Schaby (możemy je delikatnie rozbić) przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy na dobrze(...)rozgrzanej patelni na oleju, aż schab się ładnie zbrązowieje – jest to właśnie „ten” sekret brązowego sosu! Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, przyprawiamy solą i pieprzem, olej i również ją brązowimy. Następnie zalewamy wodą tak, aby woda przykryła mięso i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, aż cebula nam się prawie cała rozgotuje (ok 60 minut, w razie

CookYourself
Roladki czosnkowe z fetą 184

Cebula, cebula, czosnek, czosnek, zbudujemy sobie mostek..."   No dobra, mostu nie budujemy, ale roladki polecam zrobić. Duszona cebula, czosnek, ser i delikatne mięso... Czego chcieć więcej?  Składniki: 4 kotlety ze schabu bez kości 4 plastry salami 4 ząbki czosnku 100g sera typu feta 1 duża cebula oliwa z oliwek pieprz czarny Przygotowanie: Fetę rozgniatamy widelcem, mieszamy z przeciśniętym(...)przez praskę czosnkiem i odrobiną oliwy z oliwek do uzyskania jednolitej pasty. Schab rozbijamy tłuczkiem i smarujemy czosnkowo-serową pastą. Układamy po plastrze salami i zwijamy w rulon. Spinamy wykałaczką, wstępnie obsmażamy ze wszystkich stron na patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebule kroimy w piórka, wrzucamy do rondelka i smażymy na oleju, aż się zeszkli. Doprawiamy czubatą łyżeczką czarnego

Gotuj z Rumcajsem
Roladki schabowe z pieczarkami i cebulką w sosie 176

Schabowe w innej wersji. Wystarczy kilka składników aby wyczarować tak pyszny obiad. Idealnie smakują z sosem, ziemniaczkami i ogórkiem kiszonym. 1 kg schabu 300 g pieczarek 3 cebule 100 g sera feta 2 jajka Bułka tarta Sól Pieprz 1 łyżeczka papryki wędzonej Piątnica ( (kupisz tutaj) 1 łyżeczka mąki pszennej + 50 ml wody Schab dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy

VioletoweKucharzenie
Danie jednogarnkowe – zapiekanka ziemniaczana babci Basi 195

święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Dzisiaj polecam danie jednogarnkowe -zapiekankę ziemniaczaną! Składniki : 10 ziemniaków średnich, ok. 50 dag schabu ( bez kości ), 2 duże cebule, 30 dag pieczarek, 30 dag żółtego sera, 300 ml śmietany 30 %,( ja użyłam 18 %) tymianek, ostra i słodka papryka, sól, pieprz, Wykonanie : Ziemniaki obieramy , myjemy i kroimy(...)masłem. Ziemniaki posypujemy połową startego żółtego sera. Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w dużą kostkę, po czym wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy kilka minut. Dodajemy umyte ( lub obrane ) i pokrojone w ćwiartki pieczarki i dusimy do momentu , aż odparuje nam się woda. Następnie dodajemy pokrojoną w grube półplasterki cebulę i dusimy kilka minut i zalewamy wszystko śmietaną

Pysznosci Babci Basi