 Wędliny domowe 221
Wędliny domowe 221Wędliny wędzone dymem z drewna wiśni i olchy, na koniec podprawione gałązką jałowca. Szynka, boczek, schab, baleron. Te mięsa poszły do solanki na 9 dni wg tabeli . Do zalewy dodałam tylko kilka ziaren ziela angielskiego i kilka listków laurowych. Słoninę nasoliłam z obu stron solą kamienną, posypałam czosnkiem niedźwiedzim i pieprzem i bardzo ciasno zwinęłam w rulon
Gotowanie jest łatwe Gruszki w occie z goździkami 176
Gruszki w occie z goździkami 176Gruszki w occie to nasz obowiązkowy dodatek do wszelkich świątecznych (i nie tylko) mięs i pasztetów. Słodko-kwaśne gruszki o delikatnym aromacie goździków wspaniale komponują się ze smakiem pieczonego schabu, czy boczku, sprawiając jednocześnie, że trochę zbyt tłuste mięso nie jest mdłe. Świetnie sprawdzają się także jako dodatek do pieczonego drobiu (zwłaszcza kaczki). Wypróbujcie koniecznie ten przepis, a już zawsze
MyCookBook.pl Zrazy wołowe 377
Zrazy wołowe 377trudne i coś „nie wyjdzie” – wykazać się inwencją jak zwinąć zraza ze „sztukowanego” mięsa. Z kolei ubijanie wołowiny tłuczkiem bywa nieco większym wyzwaniem dla rąk aniżeli w przypadku wieprzowego schabu. Wołowina w większości wypadków nie jest bowiem mięsem szczególnie miękkim. Dlatego ważną sprawą jest doprowadzenie jej do takiej kruchości, aby konsumpcja zrazów była naprawdę przyjemnością, a nie wyzwaniem dla zębów
Kulinarna Pokusa Mielonka dojrzewająca. Kiełbasa mielona suszona. 351
Mielonka dojrzewająca. Kiełbasa mielona suszona. 351które zobaczyliśmy na FB Wędzarnicza brać. Zdjęcie przedstawiało dojrzewającą kiełbasę mieloną przygotowaną ze zmielonego mieszanego mięsa i słoniny, które wcześniej przeszło etap cukru, soli i przypraw podobnie jak w schabie z pończochy . Nasz przepis jest jednak zupełnie inny, nasza mielonka dojrzewająca jest tylko z jednego gatunku mięsa: przerośniętej karkówki, miała dłuższe etapy leżakowania, oraz inaczej przebiegał etap doprawiania. Na blogu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię Roladki schabowe z kapustą i pieczarkami 174
Roladki schabowe z kapustą i pieczarkami 174innego i pysznego. Dzięki kapuście mięso jest bardzo delikatne i aromatyczne. Polecam, nam bardzo smakują :) Roladki podałam na pięknym talerzu "Agawa Gold" od Porcelany Bogucice . 5 plastrów schabu Farsz: 30 dag kapusty kiszonej 4-5 pieczarek cebulka łyżka masła sól świeżo zmielony pieprz łyżeczka przyprawy do dań z kapusty mąka do panierki olej do smażenia Farsz: Cebulkę posiekać
Smakołyki Asi TRZY FASOLE I GROCH, CZYLI KWARTET IDEALNY, ZUPA FASOLOWO-GROCHOWA 192
TRZY FASOLE I GROCH, CZYLI KWARTET IDEALNY, ZUPA FASOLOWO-GROCHOWA 192żółtego, niełuskanego grochu - 500g obranych warzyw (marchew, korzeń pietruszki) - 3 łodygi selera naciowego - por, kawałek białej części - 600g obranych ziemniaków - wędzonka (u mnie żeberko i kawałki wędzonej szynki, schabu i chudego boczku, dość dużo... moi domownicy lubią dużo mięsiwa w takich zupach, ale można dać kawałek, tylko do smaku) - 8 kulek ziela angielskiego - 2 liście laurowe, - 5 łyżek dobrego, aromatycznego
Smaczne Zdrowe Pieczone kotlety schabowe 220
Pieczone kotlety schabowe 220pyszne, odkroiłam sobie kawałeczek na próbę i z trudem opanowałam się aby nie zjeść całego kotleta (a byłam zaraz po śniadaniu) :). Składniki na dużych 10 kotletów 1,3 kg schabu środkowego (tj. o dużym przekroju) sól i pieprz do smaku 4 jajka rozmącone z 4 łyżkami mleka bułka tarta do panierowania mąka do panierowania 10 łyżeczek masła Przygotować żaroodporne naczynie
moj przepis na Szaszłyki wieprzowe po tajsku - moo ping 193
Szaszłyki wieprzowe po tajsku - moo ping 193garsc świeżej kolendry drobno posiekanej 4 łyżki sosu rybnego 1 łyżka lekkiego sosu sojowego 100ml mleka kokosowego 60ml oliwy 1 łyżka cukru 0,5 łyżeczki białego pieprzu 450g wieprzowiny (schabu, można zastąpić piersią z kurczaka) pokrojonej w cienkie paski (około 0,5cm) Przygotowanie : W misce połączyć wszystkie składniki marynaty, następnie dodać mięso i dokładnie wymieszać, aby mięso pokryło się
Codzienne Gotowanie Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 229
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 229Brukselka smażona z czerwoną cebulą i pestkami dyni autorka: mopswkuchni z bloga Mops w kuchni Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit Schab w warzywach wg Aleex autorka: Aleex z bloga W mojej kuchni Polędwiczka cielęca w śmietanie, z leśnymi grzybami autorka: jelka z bloga Kulinarna pasja Wegetariańskie flaczki z rydzów autorka: iwa643
Weekendy w domu i ogrodzie Schab po cygańsku 278
Schab po cygańsku 278Schab po cygańsku to bardzo prosta potrawa jednogarnkowa, jak dla mnie jest to przepyszne danie bez większego gotowania. Polecam wszystkim zabieganym osobą, które mają ochotę na tradycyjny obiad ze schabowym ziemniaczkami i marchewką. Czytaj więcej
Pychotkaaa Naleśniki z dynią, pieczarkami i wędliną 261
Naleśniki z dynią, pieczarkami i wędliną 261Naleśniki (8 sztuk): 1 jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka wody szczypta soli 2-2,5 szklanki mąki Farsz: 300 g pieczarek 1 duża cebula 200 g szynki (użyłam schabu od Nove ) 300 g dyni startej na dużych oczkach kawałek żółtego sera startego na drobnych oczkach sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa Podane składniki na naleśniki dokładnie mieszamy ze sobą
My simple kitchen Żurawina do mięsa 180
Żurawina do mięsa 180Wyjątkowo dobrze smakuje do mięsa samemu upieczonego w piekarniku (np. do karkówki czy schabu). Przyrządzenie żurawiny nie jest skomplikowane. Trzeba tylko pamiętać, aby słoiki, do których będziemy ją dawać, były porządnie umyte i najlepiej jeszcze wyparzone. SKŁADNIKI: - 500 gram żurawiny - ok. pół szklanki wody - 4 łyżki cukru trzcinowego Żurawinę przebieram, myję, wrzucam do garnka, wlewam wodę i dodaję cukier. Mieszam
Wielopokoleniowo Pieczony filet z indyka nadziewany morelami i żurawiną 213
Pieczony filet z indyka nadziewany morelami i żurawiną 213Żadne święta nie mogą się obyć bez pieczonego mięsa! ;) Obok tradycyjnego schabu i boczku warto zrobić także lżejszą i zdrowszą, ale równie smaczną wersję: filet z indyka nadziewany morelami i żurawiną. Nie bójcie się tego, że wyjdzie suchy. Dodatek suszonych owoców oraz pieczenie w folii sprawią, że mięso będzie bardzo soczyste, kruche i smaczne. Może być wykorzystane jako wędlina
MyCookBook.pl