ciasto ma być elastyczne, rozciągliwe. Ciasto schować do woreczka, dokładnie zawinąć, przygotować farsze. Farsz do pierogów z mięsem: 1 kg mięsa (u mnie 700 gr łopatki i 300 gr schabu) 3 duże cebule 1 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka kaszy mannej 3 łyżki oleju do smażenia Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obrać, posiekać, usmażyć(...)podsypywania przy wałkowaniu 2 jajka (u mnie rozmiar L) 0,5 l gorącej wody 1 łyżeczka soli 1 kg mięsa (u mnie 700 gr łopatki i 300 gr schabu) 3 duże cebule 1 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka kaszy mannej 3 łyżki oleju do smażenia 1,5 kg surowych, obranych ziemniaków, startych na tarce do placków ziemniaczanych
moj przepis naSkładniki (ok. 6 porcji): schab bez kości (ja miałam ok 1 kg) 500 g pieczarek tymianek, czosnek granulowany, papryka ostra mielona, oregano 1,5 cebuli 50 g masła Schab myjemy i tniemy tak jakbyśmy rozwijali roladę, delikatnie rozbijamy (aby grubość mięsa była ok. 1 - 1,5 cm). Pieczarki myjemy i kroimy w talarki, cebulę w kostkę, wrzucamy na patelnię
Moje-pitraszeniezupy w azjatyckim stylu. Uproszczoną, by łatwiej ją było zrobić w domu i mięsną, by dostarczyć rozbójnikowi jak najwięcej energii. Składniki : 700ml bulionu mięsnego (niecałe 3 szklanki) 150 g schabu 20g suszonych grzybów 4 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1/2 pora 2 łyżki sosu sojowego sok z połowy cytryny 2 łyżeczki migdałów w płatkach 3 łyżeczki cukru (najlepiej trzcinowego(...)łyżeczka pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/4 łyżeczki startego imbiru Przygotowanie: Grzyby moczymy w ciepłej wodzie około 30 minut, odsączamy i drobno siekamy. Schab kroimy w niedużą kostkę, cebule drobno kroimy. Migdały rozgniatamy z łyżeczką wody na papkę W garnku rozgrzewamy olej i zeszklamy cebulę, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zalewamy bulionem, dodajemy mięso, grzyby, migdały i doprowadzamy
Gotuj z RumcajsemWypróbowałam ten przepis i wszyło pysznie . 4 porcje a poziom łatwy jak najbardziej. Czas przygotowania około 1h Składniki : 500 g schabu 1 papryka 1 cebula 500 ml bulionu drobiowego 1 opakowanie przyprawy do mięs 2 ząbki czosnku 100 ml śmietany 30% 4 łyżki oleju sól pieprz Przygotowanie Schab myjemy, osuszamy, kroimy na plastry. Plastry mięsa zawijamy w folię spożywczą, rozbijamy
Kuchcikowoasi...Kawałek mniedzień wcześniej, odgrzewany na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. Jeśli dodacie do niego więcej płynów otrzymacie pyszną treściwą zupę. Gęsty świetnie smakuje jako gulasz z dodatkiem kaszy. 0,5kg schabu 30 dag kiełbasy 2 cebule papryka czerwona 4 ogórki kiszone 30 dag pieczarek sól, pieprz łyżeczka czerwonej słodkiej papryki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej po kilka liści(...)laurowych i ziarenek ziela ang. olej do smażenia 2 szkl bulionu drobiowego W większym garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju. Schab umyć , osuszyć i pokroić w paski. Oprószyć solą i pieprzem usmażyć na mocno rumiany kolor na oleju. Przełożyć do miseczki i na tym samym tłuszczu usmażyć kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Przełożyć do mięsa. W tym samym rondlu
Smakołyki Asiproponuję tę pyszną i aromatyczną roladę. Plastry boczku nadają jej soczystości. Rolada świetnie smakuje na ciepło, jako dodatek do obiadu, jak również na zimno jako mięsna przystawka. 1kg schabu 2 cienkie białe parzone kiełbaski kilka plastrów parzonego boczku łyżka musztardy op. przyprawy do mięsa wieprzowego pieprz Schab umyć, osuszyć i rozciąć na duży płat. Mięso rozbić tłuczkiem i oprószyć
Smakołyki Asimoja pierwsze spotkanie z solą peklową. Ale jakież udane! Nie sądziłam, że taki domowy schab marynowany w soli peklowej jest tak pyszny. Część zjedliśmy na obiad, a pozostały kawałek przeznaczyliśmy jako wędlinę do kanapki. Kolejnym razem muszę spróbować szynki peklowanej. Składniki: 70 dag schabu ok 15 g soli peklowej zioła prowansalskie słodka mielona papryka smalec Sposób wykonania: 1. Mięso umyć
Kuchnia domowa Anitylko jednej przyprawy zmienia smak całości. Ja akurat nie przepadam, wręcz nie lubię takich tłustych "smakołyków". Dlatego korzystając z tego, że piekarnik i tak "chodzi" od razu piekę też schab czy szynkę :) tym razem piekłam schab, ale zdjęcia mi nie wyszły, więc pokażę jak upiekę taki sam po raz drugi :) Nie próbowałam do tej pory piec kawałka mięsa obsmażonego wcześniej
Kolorowy Przepisownikświetny obiad na kilka dni. Można je zamarynować parę dni wcześniej (3-5) i smażyć dopiero przed podaniem. Przepis znalazłam u Danusi i gorąco Wam polecam! Składniki: 1 kg schabu bez kości sól, pieprz olej do smażenia Marynata: 3 jajka 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki keczupu 4 ząbki czosnku 1 płaska łyżka musztardy 5 łyżek oleju Sposób wykonania(...)Schab kroimy na kotlety grubości 1,5-2 cm. Lekko rozbić tłuczkiem. Kotlety posolić i popieprzyć wedle uznania. 2. Składniki marynaty dobrze połączyć, dodać do niej mięso i starannie obtoczyć. Mięso pozostawić w marynacie przynajmniej na 2, a najlepiej na 3 dni. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty (nie otrzepywać) i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Kiedy już
Kuchnia domowa Aniseler, 1/2 małej sztuki pietruszka, 1 mała sztuka cukinia, 1/2 małej sztuki cebula, 1 duża sztuka pomidory krojone, 1 puszka czosnek 2-3 ząbki ziemniaki 5-6 dużych sztuk schab, 5-6 kawałków/plastrów mąka pszenna, 1 szklanka jajko, 1 sztuka sól, pieprz vegeta natka pietruszki oliwa, 4-5 łyżek Przygotowanie W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę. Cebulę siekamy(...)przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zwiększamy ogień, dorzucamy pomidory z puszki i jeszcze chwilę dusimy. Dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy. Kawałki schabu delikatnie rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy w roztrzepanym jajku i mące. Smażymy na złoto
Gotowanie moimi oczamiKotlet schabowy nadziewany szynką, żółtym serem i korniszonem. Składniki: 3 plastry schabu 3 plastry szynki 3 plastry sera żółtego 3 plastry ogórka korniszon sól i pieprz do smaku jajko, mąka i, bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób wykonania: Kotlety schabowe rozbić oprószyć solą i pieprzem. Na każdy kawałek schabu położyć plaster szynki, ser żółty i plaster ogórka
Darcia w kuchniSkładniki na 4 porcje 4 plastry surowego schabu 1 średniej wielkości cebula 5 - 6 pieczarek 1/4 sztuki czerwonej papryki olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz dodatkowo do panierowania : jajko, mąka, bułka tarta Sposób wykonania: Cebulkę obrałam, pokroiłam w piórka, pieczarki oczyściłam pokroiłam w paski, paprykę oczyściłam, pokroiłam w paski, Warzywa podsmażyłam na odrobinie oleju dodając sól. Przestudziłam. Plastry(...)schabu rozbiłam dość mocno, posypałam solą i pieprzem. Na jedną część kotleta położyłam podsmażone warzywa. Złożyłam w pół dokładnie ścisnęłam brzegi. Jajko roztrzepałam z dodatkiem przypraw. Kotlety panierowałam tradycyjnie; mąka, jajko, bułka. Smażyłam na dobrze rozgrzanym oleju zmniejszając gaz prawie do minimu m, na złocisty kolor
Darcia w kuchniDziś coś z tradycyjnej kuchni polskiej, a mianowicie bitki (zrazy bite) w aromatycznym sosie. Ja do tego dania używam wieprzowiny, najczęściej schabu lub karczku. Mięso przygotowane w ten sposób jest idealne! Mięciutkie, wręcz rozpływające się w ustach. Istotą tego dania jest użycie minimalnej ilości przypraw, które idealnie współgrają ze smakiem mięsa, nie tłumiąc go, a jedynie podkreślając. Jeśli dodatkowo użyjemy(...)szybkowaru wykwintny obiad mamy gotowy w 30 minut. Bardzo polecam! Składniki na bitki wieprzowe z majerankiem i czosnkiem: 4-6 plastrów schabu lub karczku sól pieprz 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżego majeranku (ewentualnie 1,5 suszonego) 3 łyżki śmietany kwaśnej 18 % olej (lub smalec) do smażenia SOS: 1 pełna łyżka mąki 150-200 ml słodkiej śmietanki
Rozpustne gotowaniespecjalne okazje. Smak jest naprawdę indyjski - pikantny, bardzo aromatyczny. Wcześniej robiłam go z suszonym imbirem i był o wiele bardziej pikantny niż ze świeżym, ale równie pyszny. Polecam! SCHAB PO INDYJSKU łatwe ponad 1 h dla 4-5 osób Składniki: * 50 dag schabu bez kości * 2-3 łyżki sklarowanego masła * 4 średniej wielkości pomidory/2 puszki pomidorów bez skórki * 2 nieduże
sierotka maRysia w kuchniwartym wypróbowania. Bakłażan po koreańsku Składniki: 2 bakłażany 2 papryki czerwone pokrojone w paski 3 ząbki czosnku 2 marchewki starte na tarce lub pokrojone w drobniutkie słupki 3 plastry schabu 2 łyżki octu (można więcej) ostra papryczka lub cayenne 2 cebule pokrojone w piórka Do dzieła!!! Bakłażana przekrajany na pól i tniemy w cienkie plasterki, wrzucamy na sito i solimy(...)wyduszamy. Smażymy do miękkości. W oddzielnym naczyniu smażymy cebulę z marchewką i czosnkiem. Gdy składniki zmiękną wrzucamy je do bakłażana. Paprykę smażymy aż delikatnie puści sok - wrzucamy do bakłażana. Schab kroimy w paseczki i również smażymy aż zmięknie i łączymy z resztą składników. Gdy wszystkie składniki mamy już połączone dodajemy do nich papryczkę, solimy do smaku i dolewamy ocet
sierotka maRysia w kuchni