schab w 10 - 2000 przepisów (strona:57/134)

Roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską 180

ustach! Trzeba tylko uważać aby nie przesadzić z soleniem, gdyż szynka sama w sobie jest słona a podczas duszenia dodatkowo uwalnia swoje walory. Skusicie się? Składniki: 5 plastrów schabu bez kości 150 g serka mascarpone 5 moreli 100 g szynki parmeńskiej 1 cebula pęczek świeżej melisy cytrynowej 1 szklanka rosołu drobiowego 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka masła sól morska(...)smaku kolorowy pieprz z młynka do smaku 50 ml białego półwytrawnego wina Sposób wykonania potrawy: Schab delikatnie rozbijamy przez woreczek foliowy, delikatnie solimy, smarujemy utartym serkiem mascarpone, morele kroimy na paski wyjmujemy pestki, układamy na mięsie, posypujemy listkami melisy, całość rolujemy w roladki. Następnie owijamy plasterkami szynki parmeńskiej, spinamy wykałaczkami aby się nie rozpadły podczas duszenia. W  wysokiej patelni

Wanilia i Kardamon
Schab w sosie barbecue z jabłkami 171

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Jakiś czas temu otrzymałam sos barbecue od firmy Folwark. Wymyśliłam z nim przepis na schab w sosie barbecue z jabłkami i cebulką. Mięsko wyszło bardzo smaczne, a dodatek sosu barbecue fajnie podkreślił jego smak. Nadaje się świetnie jako obiad z ziemniakami i surówką jak również jako mięso(...)kanapki Post Schab w sosie barbecue z jabłkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Zapiekane roladki ze szpinakiem i fetą 177

chciało mi się panierować, więc tylko lekko obsmażyłam bez panierki na patelni i wstawiłam je do piekarnika. Wyszło pysznie, soczyście i co najważniejsze szybko. Polecam gorąco. Składniki: 8 plastrów schabu 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 100 g sera feta solidny pęczek świeżego szpinaku sól pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Schab myjemy, suszymy, kroimy w plastry i lekko rozbijamy

na moim stole...
Roladki schabowe duszone w sosie cebulowym z kaszą jęczmienną 237

organizm potrzebuje rozgrzewających dań.                                         Składniki 1/2 kg schabu bez kości 1/2 litra bulionu drobiowego 4 plastry szynki gotowanej 3 średnie cebulki 2 ząbki czosnku 2-3 ogórki konserwowe 100 g serka topionego śmietankowego 4 łyżeczki musztardy francuskiej jarzynka(...)pieprz do smaku olej do obsmażenia mąka do obtoczenia i zagęszczenia sosu Dodatek: kasza jęczmienna z suszonymi pomidorami marchewką i soczewicą gotowana na sypko  SYS   Sposób przygotowania Schab płuczemy pod bieżąca wodą osuszamy ręcznikiem papierowym,kroimy na 4 równe plastry, rozbijamy przez woreczek foliowy tłuczkiem do mięsa,oprószamy jarzynka do smaku i smarujemy każdy kotlet łyżeczką musztardy. Odstawiamy

Wanilia i Kardamon
Zrazy schabowe w serowym sosie 171

Danie można powiedzieć z jednego gara, chude mięso jakim jest schab i serowe nadzienie, duszone w sosie własnym to propozycja na codzienny jak i wykwintny obiad. Zapraszam ;-) Składniki: 5 sznycli ze schabu 100 g serka topionego śmietankowego 50 g sera cheddar 2 czubate łyżki mielonych orzechów laskowych pęczek natki pietruszki 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku mąka pszenna

Wanilia i Kardamon
Schab zapiekany pod szpinakiem i jabłkami z serem 197

Jedna ze smaczniejszych potraw ostatnich dni. Dochodzę do wniosku, że dania wymyślane na pograniczu jednej/dwóch sekund wychodzą mi najlepiej. Nigdy więcej dumania nad składnikami. ;) 4 plastry wieprzowego schabu bez kości (grubości ok.1,5cm) 350g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 2 duże, twarde i kwaśne (ważne!) jabłka 50g żółtego sera 3 średniej wielkości ząbki czosnku pół małego kubeczka jogurtu bałkańskiego lub kwaśnej(...)śmietany 18% kawałek twardego masła lub margaryny świeżo mielony pieprz czarny i sól morska Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, uważając by nie były one zbyt cienkie. Posypujemy je z obydwu stron równomiernie solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Mięso warto odłożyć w chłodne miejsce przynajmniej na godzinę. Naczynie do zapiekania (polecam ceramiczne) smarujemy masłem lub margaryną. Na dnie wykładamy rozbite

Kuchenna Kontrrewolucya
Schab dojrzewający 178

Już wkrótce przedstawię efekt końcowy mojego eksperymentu. Tymczasem schab sobie spokojnie dojrzewa... Osobiście nie mogę się doczekać ! *** Już jest. Klik

IzaGotuje
Bitki schabowe z sosem grzybowym 484

obiad to bitki schabowe z sosem grzybowym. Danie to jest popisową potrawą mojego taty i zasługuje na wyróżnienie!    Bitki schabowe z sosem grzybowym Składniki: 5 plastrów schabu, 5 dużych pieczarek, garść suszonych grzybów, cebula, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie, 2 łyżki mąki, 0,5 litra bulionu, 2 łyżki gęstej śmietany, olej, koperek, natka pietruszki. Wykonanie(...)Plastry schabu myjemy i osuszamy za pomocą papierowych ręczniczków. Wszystkie przyprawy oprócz soli mieszamy i nacieramy nimi mięso. Mięso wstawiamy na 30 minut do lodówki.  W tym czasie cebulę kroimy w kostkę. Namoczone wcześniej grzyby suszone drobno siekamy. Pieczarki myjemy i oczyszczamy a następnie kroimy na ósemki. Mięso podsmażamy na oleju z obu stron na lekko złoty kolor. Dorzucamy

paapilotkaa
Roladki wieprzowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami 194

Fajna alternatywa dla zwykłych kotletów, które są obecne na naszych stołach od lat. Składniki:  6 plastrów schab bez kości słoik pomidorów suszonych Ponti opakowanie mozzarelli Mlekovita  świeża bazylia sól, pieprz do smaku mąką pszenna bułka tarta  2 jajka 3 łyżki mleka Wykonanie: Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem bardzo cienko, oprószamy solą i pieprzem. Na każdy przygotowany plaster układamy

Malinowe Pocałunki
Kotlet schabowy 208

niej plastry mięsa i odstawić do lodówki..a potem w razie potrzeby smażyć..Ja tym razem obtoczyłam w bułce tartej, ale to nie jest konieczne. 1,20 kg schabu, polędwicy  sól i pieprz  olej do smażenia  Marynata: 3 jajka  3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej  1 łyżka płaska musztardy  2 łyżki majonezu  sól(...)łyżka przyprawy maggi  przyprawa gosposi Rafex pieprz cytrynowy Rafex 5 łyżek oleju  kilka  łyżek  bułki tartej   Oleofarm Schab pokroić na ok.1,5-2 cm plastry i lekko pobić tłuczkiem[nie za cienko].Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać Kotlety obtoczyć marynatą i przykryć i wstawić do lodówki na 2-5 dni.Wyjąc z marynaty , panierować

Moje domowe kucharzenie
Schabowy nieco inaczej 141

składniki* 4-6 plastrów schabu* 2 małe jajka* 50 ml śmietany kremówki ale może też być zwykła 18%* sól, pieprz* 1/4 łyżeczki vegety* mąka pszennaSposób wykonaniaW pojemniku wymieszać, aż do dokładnego połączenia się śmietanę i jajka, przyprawić pieprzem i solą do smaku.Schab włożyć do powstałej masy, tak aby było całe nią pokryte, pojemnik przykryć i odstawić do lodówki(...)godziny.Następnego dnia plastry schabu wyjęte z masy obtoczyć dokładnie w mące i smażyć na rozgrzanej oliwie

Mix smaku
Roladki schabowe w panierce sezamowo kokosowej 138

dzisiaj… roladki schabowe w panierce sezamowo kokosowej.      Składniki: - 6 kotletów schabowych- 2 jajka- mąka tortowa (do panierowania)- ½ czerwonej papryki- kawałek młodego pora- 6 plasterków sera żółtego- 6 plasterków schabu wędzonego (lub szynki)- 80g wiórków kokosowych- 150g sezamu- sól morska- świeżo zmielony pieprz- olej kokosowy Odcinamy nadmiar tłuszczu, część pozostawiając, aby mięso nie było za suche. Kotlety bardzo dokładnie(...)cienko rozbijamy (oczywiście najlepiej wkładając kolejno do woreczka na mrożonki). Lekko solimy i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Szykujemy 6 porcji nadzienia – kawałki papryki, por, schab wędzony, plasterki żółtego sera. Każdą porcję kładziemy na mięso i zawijamy. Na tarce ścieramy skórkę z wyparzonej cytryny, którą nakładamy i wcieramy w roladki. Następnie robimy panierkę. Mielimy razem 80g wiórków kokosowych i ok. 100g

mojewypiekiinietylko
Schabowe roladki z gruszką i miodem na ostro 153

różne sposoby. Do mięsa również pasują, gdyż nadają im soczystości i lekko słodkiego smaku. W połączeniu z pikantnymi przyprawi daje to naprawdę smaczne danie.Składniki:4 średnie plastry schabu,1 większa gruszka (najlepiej twarda),4 łyżki miodu - polecam miód akacjowy z "Anielskich Przysmaków",sól, grubo mielony pieprz, ostra papryka,mąka ziemniaczana do oprószenia roladek,3-4 łyżki(...)oleju do obsmażenia,3-4 łyżki masła.Schab rozbić dość cienko. Na każdym plastrze rozsmarować 1 łyżkę miodu, posypać solą i przyprawami. (Użyłam pikantną mieszankę pieprzów.) Gruszkę obrać i usunąć gniazdo nasienne. Na każdy kawałek mięsa położyć ćwiartkę gruszki i zwinąć roladkę. Roladki oprószyć mąką ziemniaczaną i obsmażyć na oleju średnim ogniu. Podlewać niewielką ilością wody

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka jarzynowa z szynką, czyli jak smacznie wykorzystać warzywa z rosołu 207

Składniki:ugotowane i przestudzone warzywa z rosołu: marchew, seler, pietruszka,3-4 jajkakawałeczek surowego pora - część środkowa, jasnozielona,natka pietruszki,majonez,sól, świeżo zmielony pieprz - do smaku,szynka - wykorzystałam schab "Natura" ZMNove.Warzywa pokroić w kostkę. Por i natkę posiekać. Szynkę pokroić w kostkę - wielkość dowolna, ulubiona :) Jajka ugotować na twardo, przestudzić i również pokroić w dowolnej wielkości(...)kostkę.Wszystkie składniki delikatnie wymieszać i połączyć z majonezem. Doprawić według smaku świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Schab "Natura" jest tak naprawdę polędwicą wieprzową wędzoną i parzoną. Ma przyjemny zapach i niezaprzeczalną zaletę: nie jest naszprycowany wodą. Często kupuje się wędliny, które mają tak dużo wody, że wystarczy lekko ścisnąć, aby wyciekała ona bez problemu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Roladki wieprzowe z warzywami w grzybowym sosie 189

bardzo smaczne  i zaskakujące przy jedzeniu.Będą to dwa rodzaje roladek,dwa różne smaki. MOCZYMY JEDNĄ GARŚĆ GRZYBÓW SUSZONYCH W PÓŁ LITRA ZIMNEJ WODY.Do wykonania roladek potrzebujesz:- schab bez kości, przepis jest na 15 roladek, czyli 15 jedno centymetrowych kotletów.- jedna marchewka, pół małego selera- pół papryki czerwonej- musztarda - kapusta kiszona- 2 GARŚCIE- szynka parmeńska-15 PLASTRÓW(...)szczyptę pieprzu, łyżeczkę soli i jedną cebulę (ja dodałam kawałek papryki co mi została z roladek, ale jak nie masz, też jest ok) kroimy na kawałki.Obrzynki ze schabu smażymy na gorącej patelni, dodajemy po chwili warzywa, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i ząbek czosnku,chwilę podsmażamy po czym wlewamy nasz wywar grzybowy.Jak nie masz skrawków, to podsmaż same warzywa

Pasje Jolki